Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Růst v režii spotřeby

Rozbřesk: Růst v režii spotřeby

09.05.2019 9:17
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Jak už v podstatě pravidelně napovídají výsledky tuzemského maloobchodu, bude zřejmě spotřeba domácností v letošním roce hlavním motorem ekonomického růstu ČR. Tržby obchodníků rostly i v březnu docela svižným tempem (reálně +4,3 %), po očištění o vliv Velikonoc dokonce o necelých šest procent a znovu tak potvrdily, že chuť nakupovat Čechům rozhodně nechybí. Nálada spotřebitelů zůstává i nadále pozitivní, i když jejich optimismus neláme rekordy jako před rokem. Stále platí, že vysoká zaměstnanost spolu s rekordně nízkou nezaměstnaností dokážou vykompenzovat případný strach z budoucnosti, který by se jinak podepsal na chování spotřebitelů jako tomu bylo v nedávné minulosti. A dnešní čísla z úřadů práce by navíc měla pozitivní vývoj na trhu práce znovu potvrdit. Míra nezaměstnanosti by se mohla dostat zpět pod úroveň tří procent (odhadujeme na 2,7 %) s tím, jak se rozjely sezónní práce v zemědělství, stavebnictví a v některých službách. Navíc i v průmyslu přetrvává navzdory zpomalení výroby nedostatek pracovníků, který zůstává i nadále hlavní překážkou pro expanzi tohoto odvětví. Proto lze i nadále počítat s tím, že volných pracovních míst je více než nezaměstnaných, respektive je jich třikrát více, pokud vezmeme v úvahu pouze ty nezaměstnané, kteří si práci hledají a jsou schopni či vůbec ochotni do ní vůbec nastoupit.

Vyššími tržbami se mohou pochlubit obchodníci ve všech segmentech maloobchodu a na své si přicházejí internetové obchody, jejichž už tak dlouhý boom zdaleka ještě nekončí. Černý Petr naopak zůstává motoristickému segmentu, který se však už uvádí stranou od hlavních čísel maloobchodu. Expanze tam vrcholila zhruba před dvěma roky a od té doby zažívá tato část obchodu útlum. Ani nové registrace aut za první čtyři měsíce roku přitom nenaznačují, že by se situace už konečně začala zlepšovat. Nicméně ČR v tomto směru rozhodně není v rámci EU žádnou výjimkou, i když v některých evropských zemích je místy vidět, že by se trend prodejů nových aut mohl po nedávném pádu brzy stabilizovat. Na obrat, který by mohl znovu povzbudit tuzemský průmysl a především pak výrobu aut, to však zatím asi stačit nebude. A tak prozatím nezbývá než doufat, že očekávaný slabší příspěvek exportu k růstu ekonomiky pomůže překlenout právě expandující spotřeba domácností indikovaná silným maloobchodem.

TRHY
CZK a dluhopisy

Koruna se v posledních dvou dnech nacházela stále nad úrovní 25,70 EUR/CZK a postrádala jakýkoliv silný impuls k posílení. Jak se zdá, nepomohlo jí ani zvýšení úrokových sazeb ČNB ani její výhled předpokládající stále silnější korunu. Přitom právě kurz je jedním z hlavních faktorů, které centrální bankéři berou při svém rozhodování v úvahu. Tedy minimálně do té doby, pokud se v ekonomice neděje něco podstatnějšího. Zatímco trhy neberou příliš v úvahu výhled kurzu z dílny ČNB, vzaly si alespoň za svůj její komentář o stabilitě sazeb (minimálně) do poloviny příštího roku.

Zahraniční forex
Zatímco eurodolar je i nadále přikován k hodnotě 1,12 a v zásadě ignoruje dění okolo obchodní sporů mezi Čínou a USA, tak dolar v paritě s čínským juanem postupně zpevňuje. Napětí před pátečním uvalením dodatečných cel ovšem může dále růst, a Čína proto může slabý jüan používat jako vyjednávací nástroj. Finanční trhy by dnes mohly zajímat minimálně data o výrobní inflaci v USA, zatímco ostatní data zůstanou zřejmě až na druhé koleji.

Ropa
Ropa Brent si dnes připisuje další mírné ztráty, které posílají její cenu pod 70 USD/barel. Nic platný tak ropným býkům nebyl včerejší nad očekávání silný pokles zásob surové ropy ve Spojených státech (-4 mil. barelů), navíc doprovázený snížením zásob benzínu i destilátů. Ropný trh totiž zůstává i nadále fixován na americko-čínskou obchodní přestřelku, která zdá se bude již zítra gradovat uvalením vyšších cel na čínské importy.

Americká EIA ve svém pravidelném měsíčním reportu očekává, že ve druhém a třetím kvartále zůstane bilance ropného trhu napjatá s ohledem na výpadek těžby v klíčových producentských státech. Svižně rostoucí americké produkce, stejně jako očekávané zvýšení těžby hlavních států OPEC (zejm. Saúdské Arábie), by však mělo v další části roku vést k postupnému uvolňování napětí a vyrovnání tržní bilance.


Čtěte více:

Nákupy spotřebitelů nepolevily ani v březnu
07.05.2019 9:08
Obchodníci mají za sebou další měsíc, kdy jim svižně rostly tržby. V m...
Tentokrát je to jiné
09.05.2019 6:04
Lidé zbožňovali dot-com firmy, dokud je to nepřešlo. Zbožňovali swapy ...
Čínsko-americké obchodní rozhovory pokračují ve Washingtonu
09.05.2019 8:16
Ve Washingtonu dnes začíná další dvoudenní kolo jednání o obchodu mezi...
Zisk a tržby Walt Disney překonaly odhady, táhly zábavní parky
09.05.2019 8:18
Zisk i tržby americké mediální a filmové společnosti Walt Disney přek...
Obavy z jednání Čína-USA posílají evropské futures do červeného
09.05.2019 8:53
Čínští představitelé se dnes sejdou se svými americkými protějšky na d...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
30.06.2024
8:18Víkendář: Za půl roku se začne na akciích rotovat
29.06.2024
16:31Altman: V určitém časovém bodu, který nemusí být vzdálený několik desetiletí, se trhy probudí a fiskální situace se jim nebude líbit
8:13Víkendář: Příliš mnoho kreativity nyní při investicích škodí
28.06.2024
17:23Pokračující obliba pasivity a fáze peněz na chodnících
16:47Podpora pro akcie na konci týdne přišla ze strany makrodat  
16:43J&T Global Finance XV., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:34J&T Global Finance XIII., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:32J&T Global Finance X., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:31J&T Global Finance XI., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
15:45Hubbard: Právo na příležitost, ovšem ne právo na výsledek
15:35Rohlik Group získal čtyři miliardy Kč na rozšíření v dalších evropských zemích
14:07Než otevře Wall Street: Trump Media, Infinera  
13:46Perly týdne: Potenciál umělé inteligence je reálný, ale akcie jej přeceňují
12:13Francie pod tlakem před volbami, jiným trhům se však daří  
12:10Kellnerová: Po smrti muže jsem se s PPF seznamovala, loni jsem byla rozhodnější
11:27Komentář analytika: Akcie Nike po sníženém výhledu dostávají další ránu  
11:06Nezaměstnanost v Německu zůstala na 5,8 procenta, ale lidí bez práce přibylo
10:35Výrobce bezpilotních letounů Primoco dodá do Asie dva stroje za 62 milionů korun
10:28Prezidentská debata vyvolala úvahy o konci Bidenovy kandidatury, Trump odmítl jasně slíbit uznání výsledků voleb
10:01Společnost eMan hlásí za 2023 rekordní zisk a posílení pozice na trhu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
3:30Čína - PMI v průmyslu