Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Trump kritizuje slabý juan a euro, nit nenechal suchou ani na Fedu

Rozbřesk: Trump kritizuje slabý juan a euro, nit nenechal suchou ani na Fedu

23.07.2018 9:19
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Když už to v pátek vypadalo na poklidný konec týdne, přihlásil se o slovo nekorunovaný král twitteru Donald Trump. Tentokrát však jeho kritika nemířila pouze na neférové obchodní politiky, ale zejména na údajné uměle podhodnocování měn ze strany Číny a Evropské unie. Jedním šmahem pak americký prezident zkritizoval za přílišné utahování měnové politiky i Fed, díky čemuž nakonec dolar přišel o veškeré týdenní zisky.

Ve skutečnosti bylo pouze otázkou času, kdy se silný dolar opět dostane do zorného pole amerického prezidenta. Důvod je vcelku prozaický - silná americká měna komplikuje jeho úsilí o snížení schodku obchodní bilance se zbytkem světa. A “zbytkem světa” máme samozřejmě v na mysli především Čínu a hned v závěsu Evropskou unii, vůči nimž již americká administrativa bojuje pomocí celních tarifů.

V případě Číny došlo k oslabení juanu vůči dolaru přibližně o 8 % od konce března, což už je solidní porce, která pomůže eliminovat dopad dosavadních amerických cel na zboží v hodnotě 34 mld. dolarů. Do jaké míry je oslabování čínské měny taženo negativním tržním sentimentem v důsledku obchodních půtek a do jaké přímými intervencemi čínské centrální banky není zcela zřejmé. Čínská centrální banka každopádně v posledních měsících měnové podmínky uvolňuje a oslabování vlastní měny rozhodně nebrání.

To v případě eura je vysvětlení jeho nevalné kondice nasnadě. ECB zůstává ve své rétorice výrazně holubičí a euro jen těžko hledá pevnou půdu pod nohama. Žádnou dramatickou změnu navíc nenabídne ani tento týden, kdy bude centrální banka zasedat. Nadále tak platí scénář postupného snižování nákupu aktiv (od října), ke zvyšování sazeb by nicméně nemělo dojít dříve než na podzim 2019.

To dolar naopak těží z celé palety příznivých faktorů. Americká ekonomika šlape na plný plyn, Fed úspěšně normalizuje měnovou politiku a konečně dolar plní roli bezpečného přístavu v důsledku rostoucí nejistoty na trzích. A o tu se stará hlavně Trump svou obchodní politikou, proto je jeho poslední kritika Fedu kvůli silnému dolaru diskutabilní. Navíc těžko čekat, že by na základě této kritiky centrální banka měnila trajektorii měnové politiky, a tak se bude muset Trump poohlédnout po jiných nástrojích, jak zajistit „férový obchod“. A jeho plány na další zvyšování obchodních bariér míří právě tímto směrem.

TRHY

CZK a dluhopisy

Koruna v pátek vůči euru lehce posilovala a dostala se zpět pod EUR/CZK 25,90. Agentura S&P své hodnocení české vlády splácet dluh nezměnila. Nadcházející týden není z hlediska očekávaných domácích událostí zajímavý a koruna tak bude sledovat především vývoj v zahraničí. Uvidíme, zda se před rychle se blížícím zasedáním ČNB osmělí ke komentáři někdo z centrálních bankéřů. Viceguvernér ČNB Mojmír Hampl pro týdeník Euro nejnověji uvedl, že ČNB bude uvažovat o dalším zvyšování úrokových sazeb i v příštích měsících s tím, jak ekonomika pokračuje v růstu s přehřívajícími se trhy práce a nemovitostí.

Zahraniční forex

Dolar na frontě s eurem v pátek oslaboval a týden tak uzavřel plus mínus tam, kde jej začal, tedy v okolí EUR/USD 1,17. Nadcházející týden je na události přece jen o něco bohatší než ten minulý a mohl by z nich těžit spíše dolar. V plánu je kromě zasedání ECB (čtvrtek) zveřejnění některých zajímavých čísel v USA, například bleskové odhady indexu podnikatelské nálady ISM (červenec) a zakázek na zboží dlouhodobé spotřeby (červen). Ty poskytnou prostor pro poslední revize odhadů amerického HDP za druhé čtvrtletí, od kterého se očekává poměrně robustní výsledek (možná až v okolí 4 % mezikvartálně anualizovaně). První odhad amerického HDP přitom bude zveřejněn v pátek odpoledne.

Forint, který v pátek odmazal část čtvrtečních ztrát, bude tento týden sledovat zasedání MNB (úterý). Ani zde však neočekáváme nic zásadního. Forint sice v poslední době oslabil na historická minima vůči euru a MNB tak na červnovém zasedání zvolila opatrnější rétoriku, avšak měnová politika zůstává nadále velmi uvolněná. Inflace sice v posledních měsících zrychlila k cíli, MNB nicméně vidí tento vývoj jako krátkodobý a zapříčiněný zejména dražší ropou.


Čtěte více:

Víkendář: Obama to nakonec nevydržel a promluvil
21.07.2018 10:29
„Méně než 24 hodin po neuvěřitelné tiskové konferenci amerického prezi...
Víkendář: Albrightová o návratu do třicátých let a oškubaných kuřatech
22.07.2018 10:36
Madeleine Albrightová má za sebou úspěšnou kariéru, vydala několik kni...
Trump opět dusí trhy. Chce slabší dolar a má ho
20.07.2018 17:13
Závěr týdne zůstal bez důležitých nových makrodat. O zábavu se trhům s...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
30.06.2024
8:18Víkendář: Za půl roku se začne na akciích rotovat
29.06.2024
16:31Altman: V určitém časovém bodu, který nemusí být vzdálený několik desetiletí, se trhy probudí a fiskální situace se jim nebude líbit
8:13Víkendář: Příliš mnoho kreativity nyní při investicích škodí
28.06.2024
17:23Pokračující obliba pasivity a fáze peněz na chodnících
16:47Podpora pro akcie na konci týdne přišla ze strany makrodat  
16:43J&T Global Finance XV., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:34J&T Global Finance XIII., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:32J&T Global Finance X., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:31J&T Global Finance XI., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
15:45Hubbard: Právo na příležitost, ovšem ne právo na výsledek
15:35Rohlik Group získal čtyři miliardy Kč na rozšíření v dalších evropských zemích
14:07Než otevře Wall Street: Trump Media, Infinera  
13:46Perly týdne: Potenciál umělé inteligence je reálný, ale akcie jej přeceňují
12:13Francie pod tlakem před volbami, jiným trhům se však daří  
12:10Kellnerová: Po smrti muže jsem se s PPF seznamovala, loni jsem byla rozhodnější
11:27Komentář analytika: Akcie Nike po sníženém výhledu dostávají další ránu  
11:06Nezaměstnanost v Německu zůstala na 5,8 procenta, ale lidí bez práce přibylo
10:35Výrobce bezpilotních letounů Primoco dodá do Asie dva stroje za 62 milionů korun
10:28Prezidentská debata vyvolala úvahy o konci Bidenovy kandidatury, Trump odmítl jasně slíbit uznání výsledků voleb
10:01Společnost eMan hlásí za 2023 rekordní zisk a posílení pozice na trhu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
3:30Čína - PMI v průmyslu