Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
FT: Nebojácný Salvini představuje pro establishment EU hrozbu

FT: Nebojácný Salvini představuje pro establishment EU hrozbu

03.07.2018 9:33
Autor: ČTK

Evropská unie čelí dvěma existenčním hrozbám: první z nich představuje americký prezident Donald Trump, druhou Matteo Salvini, šéf italské krajně pravicové Ligy, soudí komentátor listu Financial Times Wolfgang Münchau.

Ohrožení ze strany amerického prezidenta je zjevné, přímé a brutální. USA na evropské automobily patrně uvalí cla. EU doplácí za svou nadměrnou závislost na Spojených státech, které vstřebají evropský vývozní přebytek a podílejí se na vnější bezpečnosti EU.

Ohrožení, které představuje Salvini, nemusí být tak zjevné, ale o to je silnější. Od té doby, co vstoupil do vládní koalice s protestním Hnutím pěti hvězd (M5S), učinil Salvini dvě mazaná politická rozhodnutí: nejprve přestal mluvit o italexitu a posléze začal svůj post ministra vnitra využívat s ohromným úspěchem jako hlásnou troubu.

Itálie hraje s unií hru na hodného a zlého policistu. Tím zlým je Salvini, hodný zase premiér Giuseppe Conte. Ten neuzavřel s Evropskou radou ohledně migrace dobrý obchod - z toho, co si přál prosadit, přijala pouze pár nepodstatných opatření. EU se sama zavázala k vytvoření uprchlických táborů uvnitř svých vnějších hranic a bude věnovat více zdrojů na ochranu unijní periferie. Záchrana migrantů ve Středomoří nebude pro lodě nevládních organizací už snadná.

Contemu se ale nepodařilo prosadit zásadní požadavek Říma - reformu dublinského systému, pravidel, která zodpovědnost za uprchlíka připisují prvnímu unijnímu státu, kam dotyčný vstoupil. Salvini podle všeho očekávání na výsledek summitu reagoval s nedůvěrou. Krize nepominula. Všechna nesnadná rozhodnutí ohledně migrace unii teprve čekají.

To je ovšem živná půda pro evropské populisty. Jedním z důvodů, proč se rebelie řecké levice v roce 2015 proti unijnímu establishmentu nezdařila, byl nedostatek spojenců. Pravicoví populisté mají docela jinou strategii. Vytvářejí aliance uvnitř EU. Chtějí ovládnout unijní instituce a rozložit EU zevnitř. Salvini upírá zrak na volby do Evropského parlamentu, které se konají příští rok, a má v tomto ohledu dobré vyhlídky.

Je možné, že nynější hlavní středolevé a středopravé skupiny v EP smetou dva vyzyvatelé. Jedním z nich by mohlo být nové proevropské liberální uskupení kolem francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Druhým pak rozmanitá skupina populistů a nacionalistů. Tyto dvě politické síly by mohli převzít kontrolu nad pravým středem, Evropskou lidovou stranou, anebo se mohou sloučit do nové evropské strany. Buď jak buď, najdou si cestu k prosazení svých zájmů.

Mnohdy zaznívá argument, že italští, rakouští a bavorští nacionalisté mají nesourodé zájmy. Němci chtějí posílat běžence zpět do Itálie. Italové chtějí ty své přehrát na Německo. Rakousko se nepřeje, aby se uprchlíci pohybovali jakýmkoli z těchto směrů.

Odkazování na neslučitelné zájmy ale pomíjí důležitější fakt - populisty spojuje jedno přání: chtějí evropskou agendu znovu převést do kompetence jednotlivých států. To může nastat dvěma způsoby. Buďto vyhrají volby do EP, čímž získají vliv na to, kdo se stane budoucím předsedou EK, a dostanou se k mocenským pákám evropských institucí. Anebo evropští centristé kapitulují a odsouhlasí částečné převedení migrační politiky do kompetence jednotlivých států.

Lze očekávat, že Itálie se Salvinim, který ze zadního sedadla kritizuje řízení unie, nabudou asertivity i v dalších oblastech a napadnou francouzsko-německou převahu ve všech oblastech unijní politiky. V minulosti se Itálie řídila strachem z izolace. Země mnohdy souhlasila s nařízeními, která šla proti jejímu národnímu zájmu.

Salvini je vážným ohrožením unijního establishmentu, protože nemá strach. Je to první moderní italský historik, který nemá citovou potřebu cítit se v Bruselu a Davosu mezi přáteli. Zatímco si zkušenější unijní lídři podmanili relativně nezkušeného premiéra Conteho, ve skutečnosti může Salvini s koalicí s M5S kdykoli skoncovat. Pravděpodobně ale počká, jak příští rok dopadnou volby do EP.

Nezapomínejme, že Itálie je zemí, v níž se snoubí dvě unijní krize - krize eurozóny i ta migrační. Většina Italů EU stále podporuje, ale euroskepticismus zde narůstá. Unie bude muset obě krize vyřešit, a nikoli je pouze retušovat, jak se stalo minulý týden.

Problémem EU je, že její stabilita vychází z toho, že lidé jako Salvini nebo Trump se nedostanou k moci. Riskuje tím, že se stane Výmarskou republikou našich dní - strukturou, která obstojí pouze v dočasném politickém klimatu.


Čtěte více:

Shiller: Historie ukazuje, že Trumpova politika není žádným náhodným jevem
03.07.2018 6:17
Zdanění korporátních zisků má v USA svůj počátek v roce 1909. Tehdy do...
Globální ekonomika a pravé příčiny hrozící obchodní války
02.07.2018 18:13
Jak se bude v delším období vyvíjet situace v americké, evropské a čín...
Americká obchodní komora zahajuje kampaň proti Trumpovým clům
03.07.2018 8:39
Americká obchodní komora v pondělí zahájila kampaň proti clům zaváděný...
Trump stupňuje tlak na WTO i China Mobile. Akcie na 4letém dně
03.07.2018 8:53
Americký prezident Donald Trump stupňuje tlak na Světovou obchodní org...
Německá politická krize snad zažehnána, evropské burzy by ráno mohly růst
03.07.2018 8:59
Velké západoevropské burzy by dnes po otevření mohly růst. Německá kan...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.07.2024
5:57Technická analýza: Nadbytek kapacit United Airlines je brzdou růstu  
18.07.2024
22:00K výprodejům na Wall Street se tentokrát již přidal i Dow Jones  
17:49František Kronus: Korekce na technologiích a začátek výsledkové sezóny
17:02Wall Street začala nadějně, ale růst vyprchal. ECB bez překvapení  
16:10Inflační benevolence a sazby a měnové kurzy v příštím roce – scénář Commerzbank
16:06Technická analýza: Exxon Mobil se rozhoupal k růstu  
15:34Evropský parlament potvrdil Ursulu von der Leyenovou v čele EK
15:30Dominik Rusinko: ECB pauzíruje, úrokové sazby sníží v září
15:01Jakub Blaha: Alcoa se překlápí do zisku díky vyšším cenám hliníku a oxidu hlinitého  
14:16ECB nemění sazby. Lagardová vidí rizika pro vývoj ekonomiky směrem dolů a rozhodnutí v září jako otevřené. Euro začalo ztrácet
12:45Bloomberg: Ukrajina obnovila jednání s věřiteli o restrukturalizaci dluhu
12:41Marks o investování: Do problémů lidi nedostává to, co neví, ale to, co ví úplně jistě. A není to pravda
11:42Výroba aut v prvním pololetí vzrostla na 774.310 vozů, nejvíce od vzniku ČR
10:50Evropské akcie se před ECB posouvají do zeleného  
10:23TSMC věří v pokračující rozmach AI, navyšuje výhled tržeb
9:02Rozbřesk: ECB si dnes po červnovém snížení sazeb vybere pauzu. Koruna klidná
8:46Dnes oznámí ECB výši sazeb, Francie otestuje apetit po dluhopisech a futures jsou zelené  
6:06Bianco: Málo důvodů k poklesu sazeb, ale Fed je pravděpodobně v září stejně sníží
17.07.2024
17:48Zlato a „kolaps reálných sazeb“
17:11Propad techů pokračuje, korekci živí strach z politiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
1:30JP - CPI, y/y
7:30Evolution AB (06/24 Q2)
7:45Boliden AB (06/24 Q2)
8:00Yara International ASA (06/24 Q2)
13:00American Express Co (06/24 Q2)
13:00Schlumberger NV (06/24 Q2)