Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak zabránit tomu, aby se technologie nestaly úhlavním nepřítelem

Jak zabránit tomu, aby se technologie nestaly úhlavním nepřítelem

25.02.2017 16:37
Autor: Redakce, Patria.cz

Je rok 2067. Miliony lidí přišly kvůli robotům o práci. Nezaměstnanost roste, umělá inteligence chce být (prakticky) všude. Technologické firmy se staly úhlavním nepřítelem. A jejich šéfové taky. To je scénář, který se lidem z nynějšího vedení řady technologických firem nelíbí. A myšlenka garantovaného základního příjmu má mezi nimi stále větší podporu, píše americká CNBC.

Překvapení nad tím, jak rychle vývoj v umělé inteligenci postupuje, vyjádřil nedávno i Sergey Brin, jeden ze zakladatelů Googlu. Marc Benioff, generální ředitel Salesforce, nedávno varoval, že umělá inteligence vytvoří „digitální uprchlíky“; v současnosti přitom nepanuje jasný náhled na to, jak se má příští úbytek pracovních míst řešit. Generální ředitel Tesly Elon Musk dokonce prohlásil, že základní nepodmíněný příjem bude „nutností“.

„Existuje poměrně velká šance, že kvůli automatizaci skončíme se všeobecným základním příjmem nebo něčím podobným,“ uvedl už v listopadovém rozhovoru s televizí CNBC americký miliardář, kterého někteří považují za inovátora. Muskova Tesla je přitom jednou z firem, které na umělou inteligenci sázejí. U Tesly jde o využití v autech schopných autonomního řízení, u internetového prodejce Amazon o využití v obchodech bez prodavačů a u firem jako Google je to v rozvoji softwaru, který by byl chytřejší než člověk.

„Měli bychom se co nejvíc snažit o to, abychom lidi vyškolili na práci budoucnosti,“ řekl generální ředitel Microsoftu Satya Nadella v lednu na zasedání Světového ekonomického fóra v Davosu.
Experti tvrdí, že technologický průmysl si stále víc uvědomuje, jakou roli bude hrát v řízení budoucí automatizace, která bude brát lidem práci. Technologické firmy nechtějí, aby se nenávist pracovníků obrátila proti nim.

Faktor strachu?

„Je to faktor. Tato obava, že veřejným nepřítelem číslo jedna budou najednou roboti a technologické firmy budou stát v první linii,“ řekl ekonom Guy Standing z The School of Oriental and African Studies v rámci Londýnské univerzity. Tohoto nebezpečí, tedy rizika „groteskní nerovnosti“ a politického odporu, který může vyvolat, se lidé z odvětví bojí stále víc, tvrdí ekonom, který sám myšlenku univerzálního nepodmíněného příjmu podporuje.

To, jak by celá věc s nepodmíněným příjmem mohla v budoucnosti fungovat, se teď neví. Vlády by na příklad mohly vyplácet všem určitou částku za měsíc. Podle expertů to lidi od práce odrazovat nebude, protože tyto peníze budou v podstatě existenční minimum a lidé si budou usilovat o vyšší životní standard prostřednictvím příjmů z pracovní činnosti, podotýká CNBC.

Akademici jako Standing se domnívají, že s nástupem umělé inteligence to bude podobné jako u předchozích technologických revolucí. Lidé ztratí práci, přeškolí se a vrátí do pracovního procesu. Základní nepodmíněný příjem pro ně bude znamenat jenom určitý „polštář“ v době, kdy se budou učit novým dovednostem.

Kde na to vzít?

Ať už bude univerzální příjem vypadat jakkoli, financovat jej bude těžké. Vlády by k tomu na příklad mohly využít státní investiční fond. Dalším nápadem, ke kterému se podle Standinga pomalu obracejí někteří špičkoví manažeři, je zdanění „superzisků“ v technologickém odvětví.

Stojí za zmínku, že „daň z robotů“ nedávno zmínil zakladatel Microsoftu Bill Gates jako způsob, jak v budoucnu dostat víc peněz do státní kasy. "Pokud zaměstnanec vykoná v továrně práci za 50 000 dolarů, tento příjem se daní," uvedl v rozhovoru s Quartz. "Jestliže by stejnou věc dostal pravidelně na starost robot, pak bychom mohli uvažovat, že na obdobné úrovni zdaníme robota," uvedl také. 

O takzvané robotické dani se (složitě) diskutuje i na evropské půdě. Nástup robotických služeb či etických pravidel ohledně vývoje a používání robotů se má stát podle návrhu evropských zákonodárců součástí ucelené legislativy. A tou pouhé zavedení daňové legislativy na roboty prý rozhodně není.

(Zdroj: CNBC, Patria.cz, foto Pixabay)

 
 
 
 

Čtěte více:

ČSOB spustí v roce 2018 tzv. robotické poradenství (robo-advisory)
31.01.2017 13:24
Finanční skupina ČSOB chystá od roku 2018 zavést pro klienty novinku v...
Daně za roboty? Evropa žádá všeobecná pravidla
17.02.2017 10:19
Daň za roboty se (zatím) v Evropě platit nebude. Nástup robotických ...
Historie se bude opakovat, robotizace přinese problémy
21.02.2017 6:28
Když hovořím o svých obavách z automatizace výroby a jejího dopadu na...

Váš názor
  •  
    27.02.2017 0:34

    Přečtěte si Mechanické piáno od Kurta Voneguta Jr. Tam to všechno je. Sumkliš.
    Radek
Aktuální komentáře
30.06.2024
8:18Víkendář: Za půl roku se začne na akciích rotovat
29.06.2024
16:31Altman: V určitém časovém bodu, který nemusí být vzdálený několik desetiletí, se trhy probudí a fiskální situace se jim nebude líbit
8:13Víkendář: Příliš mnoho kreativity nyní při investicích škodí
28.06.2024
17:23Pokračující obliba pasivity a fáze peněz na chodnících
16:47Podpora pro akcie na konci týdne přišla ze strany makrodat  
16:43J&T Global Finance XV., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:34J&T Global Finance XIII., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:32J&T Global Finance X., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:31J&T Global Finance XI., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
15:45Hubbard: Právo na příležitost, ovšem ne právo na výsledek
15:35Rohlik Group získal čtyři miliardy Kč na rozšíření v dalších evropských zemích
14:07Než otevře Wall Street: Trump Media, Infinera  
13:46Perly týdne: Potenciál umělé inteligence je reálný, ale akcie jej přeceňují
12:13Francie pod tlakem před volbami, jiným trhům se však daří  
12:10Kellnerová: Po smrti muže jsem se s PPF seznamovala, loni jsem byla rozhodnější
11:27Komentář analytika: Akcie Nike po sníženém výhledu dostávají další ránu  
11:06Nezaměstnanost v Německu zůstala na 5,8 procenta, ale lidí bez práce přibylo
10:35Výrobce bezpilotních letounů Primoco dodá do Asie dva stroje za 62 milionů korun
10:28Prezidentská debata vyvolala úvahy o konci Bidenovy kandidatury, Trump odmítl jasně slíbit uznání výsledků voleb
10:01Společnost eMan hlásí za 2023 rekordní zisk a posílení pozice na trhu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data