Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Project Syndicate: Lze zachránit globální kapitalismus?

Project Syndicate: Lze zachránit globální kapitalismus?

15.11.2016 17:30

Politika ekonomické úzkosti letos voličstva Spojeného království a Spojených států dovedla do náruče populistů. Kdyby se ekonomikám podařilo vrátit se k „normálnějšímu“ tempu růstu HDP a produktivity, uvažuje vžité mínění, život by se pro větší počet lidí zlepšil, odpor proti establishmentu by opadl a rovněž politika by se vrátila do „normálu“. Kapitalismus, globalizace a demokracie by pak mohly pokračovat vpřed.

Takové smýšlení je ale odrazem extrapolace jednoho značně vychýleného období dějin. Toto období pominulo a síly, jež byly jeho oporou, se v brzké době stěží znovu seskupí. Větry technologických inovací a demografického vývoje se dnes růstu neopírají do zad, ale fičí proti němu a finanční inženýrství situaci zachránit nedokáže.

Oním vychýleným obdobím dějin bylo zhruba sto let po americké občanské válce, během nichž se v důsledku průlomů v energetice, elektrifikaci, telekomunikacích a dopravě zásadně přetvářely společnosti. Podstatně vzrostla produktivita lidského života a dramaticky se zvýšily naděje dožití. Světová populace se v letech 1800 až 1900 rozrostla o víc než 50 % a pak se během navazujících 50 let víc než zdvojnásobila, přičemž ekonomiky rostly mnohem rychleji než v předchozích staletích.

Nejpozději koncem 70. let začal růst v mnoha vyspělých západních ekonomikách zpomalovat a americký prezident Ronald Reagan a předseda Federálního rezervního systému Alan Greenspan zavedli dluhový cyklus, který se stal turbodmychadlem činorodosti. Spojené státy, do té doby čistý věřitel světa, se staly čistým dlužníkem, a ze stoupajícího amerického deficitu obchodu těžila Čína a další rozvíjející se trhy. Finanční dluhová páka hnala globální růst vpřed ještě dalších bezmála 30 let.

Globální krize roku 2008 přinesla náhlý konec éry finančního inženýrství. Tvůrci politik ale zpomalování růstu vidí neradi a centrální banky vyčerpaly své nástrojové sady ve snaze stimulovat ekonomickou aktivitu navzdory nedostatečné poptávce. Jelikož u tradičních aktiv s pevným příjmem bylo k nalezení stále méně výnosů, investoři se vtěsnali do rizikových aktiv všech forem, čímž tlačili jejich ceny nahoru; bohatí zbohatli a střední třída se propadla. Růst reálné ekonomiky dál stagnoval, a tak se vzedmul rozzuřený populismus, který vyústil v brexit a zvolení prezidenta Trumpa.

U všeho, co centrální bankéři doposud udělali pro oživení hospodářského růstu, působily proti nim síly demografického vývoje a novátorství. Stárnoucí obyvatelstva vyspělých ekonomik čerpají víc a víc ze soustav sociálního zabezpečení. Stárne i Čína. Většina dnešního (a zítřejšího) demografického růstu se odehrává v Africe, kde nevyvolává globální produktivitu v témže rozsahu jako jinde.

Schumpeterova kreativní destrukce

Navíc současná vlna technologických inovací nenadnáší všechny čluny. Třebaže firmy jako Uber a Amazon a ještě významněji robotika zvyšují pohodlí, dosahují toho vytlačováním pracovních příležitostí pro dělnickou třídu a stlačováním jejích mezd.

Jedná se o typický znak průběhu „kreativní destrukce,“ již Joseph Schumpeter proslule popsal jako posluhovačku růstu v kapitalistických ekonomikách. První vlna průlomových inovací prospívá především hrstce podnikatelů. Pak přichází vlna vytlačování, kdy se technologie přizpůsobuje zavedeným odvětvím. Před třemi desetiletími americký řetězec Wal-Mart využil počítače a logistiku, aby zlikvidoval malé rodinné prodejny; dnes se Wal-Martu postavil Amazon.

Třetí vlnou je široké pronikání novinky do praxe způsoby, které pozvedají celkovou produktivitu a životní úrovně. To trvá mnohem déle. Laureát Nobelovy ceny, ekonom Robert Solow v roce 1987 trefně poznamenal: „Věk počítačů je vidět všude kromě statistik produktivity.“

Robert Gordon z americké Severozápadní univerzity prohlásil, že ekonomický dopad dnešních inovací nesahá důsledkům potrubních rozvodů či elektřiny ani po kotníky. Možná; anebo jsme v rané fázi schumpeterovského cyklu novátorství (obohacuje úzkou skupinu) a destrukce (vyvolává úzkost v ohrožených sektorech). Nakonec vývoj průměrné produktivitě a reálným příjmům pravděpodobně prospěje, až průlomové technologie umožní nové podoby růstu.

Problém tkví v tom, že může trvat ještě deset let i déle, než robotika a další novinky vytvoří širší vzedmutí vln, které nadnese všechny čluny. A pro politiky tváří v tvář rozzlobeným voličům, jejichž životní úrovně klesají, je nepodstatné, zda má pravdu Schumpeter, nebo Gordon. Dnes naštvaní voliči odmítají globalizaci; zítra se mohou stát luddity.

Otevře Trump dveře fiskální strategii?

Otázka dne zní, zda momentální šlamastyku může vyřešit přesun pozornosti od nekonvenční měnové politiky ke keynesiánskému řízení poptávky. Všeobecně se má za to, že měnová politika je v USA a Evropě vyčerpanou silou a že aktivitu musí převzít fiskální stimulace – například daňovými škrty a infrastrukturními výdaji. To však vyžaduje stabilní politický systém, který se dokáže držet dlouhodobých fiskálních strategií. Události poslední doby, zejména v Evropě, naznačují, že takové strategie bude těžké zavést.

Trumpovo vítězství v USA, doprovázené republikánskou většinou v obou komorách Kongresu, otevírá cestu daňovým škrtům a vyšším výdajům na obranu. Zdá se, že klíč je v zapalování. Fiskální expanze ale zřejmě narazí na odpor měnové politiky, jak bude Fed pokračovat ve své „normalizaci“ úrokových sazeb.

Stále je naděje, že rychlejší růst a stoupající mzdy v USA populistickou vzpouru voličů potlačí. Břímě zodpovědnosti paradoxně dál nese Fed, který musí „udělat, co je potřeba“ – konkrétně normalizovat úrokové sazby s krajní obezřetností a umožnit při tom vzestup podílu příjmu pracovních sil na HDP, i když k tomu bude nezbytné určité přestřelení inflace.

Budeme-li parafrázovat Dylana Thomase, my, kdo věříme v trhy, bychom neměli pokojně odejít do populistické noci. Proti skomírání světla globálního kapitalismu bychom měli bojovat veškerým dostupným náčiním. Dnešní zpomalující růst ani politický odpor není žádný „nový normál“. Spíš se vrací ke „starému normálu,“ jejž svět naposledy zakusil ve 30. letech minulého století. Správná cesta vpřed pro globální ekonomiku může být různá, ale víme jistě, že nemůže znamenat návrat k izolacionismu a protekcionismu tehdejší éry.

Alexander Friedman je generální ředitel GAM. Působil také jako globální investiční ředitel UBS, finanční ředitel Nadace Billa a Melindy Gatesových a stipendista v Bílém domě za Clintonovy vlády.

Copyright: Project Syndicate, 2016.
www.project-syndicate.org


Čtěte více:

Project Syndicate: Mohou evropské banky zachránit EU?
26.10.2016 12:00
Pokuta v řádu miliard dolarů, již nedávno vláda USA vyměřila německé ...
Project Syndicate: Centrální banky a pomsta politiky
03.11.2016 17:00
Pověst centrálních bank byla vždy jako na houpačce. Posledních několik...
Project Syndicate: Postbrexitovský investiční slabikář
11.11.2016 20:00
Bývaly doby, kdy firmy toužící expandovat do Evropy zapíchly svou prvn...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
30.06.2024
8:18Víkendář: Za půl roku se začne na akciích rotovat
29.06.2024
16:31Altman: V určitém časovém bodu, který nemusí být vzdálený několik desetiletí, se trhy probudí a fiskální situace se jim nebude líbit
8:13Víkendář: Příliš mnoho kreativity nyní při investicích škodí
28.06.2024
17:23Pokračující obliba pasivity a fáze peněz na chodnících
16:47Podpora pro akcie na konci týdne přišla ze strany makrodat  
16:43J&T Global Finance XV., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:34J&T Global Finance XIII., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:32J&T Global Finance X., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:31J&T Global Finance XI., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
15:45Hubbard: Právo na příležitost, ovšem ne právo na výsledek
15:35Rohlik Group získal čtyři miliardy Kč na rozšíření v dalších evropských zemích
14:07Než otevře Wall Street: Trump Media, Infinera  
13:46Perly týdne: Potenciál umělé inteligence je reálný, ale akcie jej přeceňují
12:13Francie pod tlakem před volbami, jiným trhům se však daří  
12:10Kellnerová: Po smrti muže jsem se s PPF seznamovala, loni jsem byla rozhodnější
11:27Komentář analytika: Akcie Nike po sníženém výhledu dostávají další ránu  
11:06Nezaměstnanost v Německu zůstala na 5,8 procenta, ale lidí bez práce přibylo
10:35Výrobce bezpilotních letounů Primoco dodá do Asie dva stroje za 62 milionů korun
10:28Prezidentská debata vyvolala úvahy o konci Bidenovy kandidatury, Trump odmítl jasně slíbit uznání výsledků voleb
10:01Společnost eMan hlásí za 2023 rekordní zisk a posílení pozice na trhu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    3:30Čína - PMI v průmyslu