Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Achillova pata čínské ekonomiky na tom není zase tak zle

Achillova pata čínské ekonomiky na tom není zase tak zle

03.10.2016 14:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Číně se dnes dostává pozornosti z celého světa. Její ekonomika nyní generuje celou jednu třetinu globálního růstu, a světová ekonomika je tak citlivá i na ty nejmenší problémy v Číně. Ta by se proto měla pozorně věnovat hlavním hrozbám, kterým čelí. Pilířem čínské ekonomiky je přitom trh s bydlením a jeho stav se promítá do bankovního sektoru, stavebnictví, těžkého průmyslu i chování a sentimentu domácností. Podle našich odhadů souvisí tento trh přímo či nepřímo s 19 % čínského HDP. Představuje právě tento trh jedno z největších rizik?

Pokud uvážíme příběhy o městech duchů a nikým neobývaných nově postavených domech, mohli bychom se domnívat, že trh s bydlením znamená pro čínskou ekonomiku skutečně vážnou hrozbu. Realita je ale pestřejší. Podle našich odhadů je neobydleno asi 29 % domů ve městech a to je velmi vysoké číslo. V USA se podíl neobydlených domů a bytů pohybuje kolem 13 %. Příliš nás neuklidní ani to, že většina z nich má svého majitele (jde zejména o spekulanty). Faktem prostě zůstává, že velká část je neobydlená. Pokud by se měla Čína v této oblasti dostat do deseti let na standard USA, musela by omezit aktivitu ve stavebním sektoru o celých 40 %. Investice do bydlení se navíc stále pohybuje mnohem výše než v jiných zemích. 

Uvedené ale neposkytuje ucelený obrázek o dynamice poptávky a nabídky na trhu s bydlením. Pokud vezmeme v úvahu pouze roční změny, stavba nových domů je nedostatečná. Jestliže má být uspokojena poptávka rostoucí populace ve městech, musí být ročně postaveno asi 9 milionů bytových jednotek. Nabídka se ale nyní nachází pod 7 miliony jednotek. V celém dodavatelském řetězci začínajícím nákupem půdy a končícím dokončenou stavbou jsou patrné známky útlumu a nabídka se nachází za udržitelnou poptávkou a ne před ní. Ceny nemovitostí sice rostou, ale nejde o extrémy (podle čínských měřítek). Signály přehřívání trhu tu patrné nejsou.

Pokud se na čínský problém na trhu s bydlením podíváme z dlouhodobého hlediska, objevuje se jeden významný pozitivní faktor. Čínská města mají v současnosti mnohem méně bytových jednotek (181 milionů) než domácností (269 milionů). Jde o důsledek chudoby, která často vede k tomu, že několik rodin žije v jednom bytě či domu. Růst bohatství by pak měl snižovat počet rodin žijících v jedné bytové jednotce. Pokud by se v této oblasti měla Čína v následujících deseti letech dostat na standard Spojených států, vyžadovalo by to zvýšení aktivity ve stavebním sektoru o 31 %.

Nepředpokládáme, že v Číně dojde ke stavebnímu boomu, protože to by bylo trochu přehnané. Snažíme se však ukázat, že aktivita v čínském stavebnictví a na trhu s bydlením není tak přehřátá, jak se na první pohled zdá. Za problém pak bývá často uváděna i velmi špatná dostupnost bydlení. Je pravdou, že poměr cen nemovitostí k příjmům domácností leží ve velkých městech extrémně vysoko a zadlužení čínských domácností se nachází výš než v USA. To představuje rizika, ale v menších městech už situace tak špatná není. Příjmy domácností také rostou poměrně rychle a vyšší ceny nemovitostí jsou pro ně přijatelnější i proto, že více šetří. Na dostupnost se také můžeme dívat i z jiného úhlu. Čínské domácnosti například věnují menší část příjmů na náklady na bydlení než Američané. Celkově tedy platí, že v některých ohledech budí vývoj na čínském realitním trhu obavy, ale nejde o černobílý obrázek. Pokud si ovšem dáme tato rizika do širšího kontextu, obavy se zmírní.

Autorem je hlavní ekonom RBC Global Asset Management Eric Lascelles.

Zdroj: BeyondBrics, FT


Čtěte více:

Jednoduchá dividendová strategie
30.09.2016 17:40
Pod „dividendovou investiční strategií“ si toho můžeme představit více...
Při predikcích pozor na sentiment
03.10.2016 8:46
Předvídání budoucnosti není jen věda nebo řemeslo, ale částečně i uměn...
Rozbřesk – Hořká pilulka pro libru: Británie aktivuje proces vystoupení z EU do března 2017
03.10.2016 9:12
Theresa Mayová, nová britská premiérka, konečně načrtla trhům cestovní...

Váš názor
  •  
    04.10.2016 9:16

    To je systematická manipulace a nikoli analýza. Podstatou věci je to, že ty neobydlené nemovitosti jsou z velké části v cenách, které si drtivá většina Číňanů nebude moci ani v hodně vzdálené budoucnosti dovolit. A miliony dolarových milionářů, kteří v Číně v následujících letech shání nvé bydlení, prostě nejsou.
    QEntity
Aktuální komentáře
30.06.2024
8:18Víkendář: Za půl roku se začne na akciích rotovat
29.06.2024
16:31Altman: V určitém časovém bodu, který nemusí být vzdálený několik desetiletí, se trhy probudí a fiskální situace se jim nebude líbit
8:13Víkendář: Příliš mnoho kreativity nyní při investicích škodí
28.06.2024
17:23Pokračující obliba pasivity a fáze peněz na chodnících
16:47Podpora pro akcie na konci týdne přišla ze strany makrodat  
16:43J&T Global Finance XV., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:34J&T Global Finance XIII., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:32J&T Global Finance X., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:31J&T Global Finance XI., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
15:45Hubbard: Právo na příležitost, ovšem ne právo na výsledek
15:35Rohlik Group získal čtyři miliardy Kč na rozšíření v dalších evropských zemích
14:07Než otevře Wall Street: Trump Media, Infinera  
13:46Perly týdne: Potenciál umělé inteligence je reálný, ale akcie jej přeceňují
12:13Francie pod tlakem před volbami, jiným trhům se však daří  
12:10Kellnerová: Po smrti muže jsem se s PPF seznamovala, loni jsem byla rozhodnější
11:27Komentář analytika: Akcie Nike po sníženém výhledu dostávají další ránu  
11:06Nezaměstnanost v Německu zůstala na 5,8 procenta, ale lidí bez práce přibylo
10:35Výrobce bezpilotních letounů Primoco dodá do Asie dva stroje za 62 milionů korun
10:28Prezidentská debata vyvolala úvahy o konci Bidenovy kandidatury, Trump odmítl jasně slíbit uznání výsledků voleb
10:01Společnost eMan hlásí za 2023 rekordní zisk a posílení pozice na trhu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data