Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Řady nezaměstnaných řídnou a neatraktivních míst přibývá

Řady nezaměstnaných řídnou a neatraktivních míst přibývá

08.09.2016 9:44
Autor: Petr Dufek, ČSOB

Nezaměstnanost už v podstatě přestává být problémem české ekonomiky. Míra nezaměstnanosti se v srpnu opět snížila (tentokrát na 5,3 %) a je tak nejnižší od roku 2009. Když k tomu připočteme rostoucí počet volných pracovních míst na jedné straně a rekordní zaměstnanost v ekonomice na straně druhé, je trh práce v nejlepší kondici za posledních sedm let. Pryč jsou důsledky posledních dvou recesí, které tvrdě dopadly na zaměstnanost i na mzdy.

Nezaměstnanost je díky silné ekonomice o skoro jeden procentní bod nižší než před rokem a volných míst je o třetinu více. Pozitivní vývoj přitom vidíme i v regionech. V řadě z nich je sice míra nezaměstnanosti nad celostátním průměrem, avšak i tam je vidět dlouhodobé řídnutí řad nezaměstnaných na úřadech práce. A dokonce i početně slušnou nabídku práce, i když ta se v důsledku požadavků a nabízených mezd často míjí s poptávkou mezi nezaměstnanými.

S klesající nezaměstnaností roste nabídka volných pracovních míst. Na jedno místo tak statisticky připadají méně než tři uchazeči, přičemž situace se mezi jednotlivými regiony výrazně liší. Tam kde jsou velké úspěšné exportní firmy – jako třeba automobilky – na jedno volné místo nepřipadá ani jeden „celý“ uchazeč. Dlouhodobě slabé regiony jako severní Morava a západní Čechy jsou stále na špici, i když i tam se v průběhu situace výrazně zlepšila. O jedno místo se tam uchází více než deset lidí.

Ekonomice se daří, a tak firmy chtějí nabírat nové zaměstnance, ale s čím dál tím většími obtížemi je nacházejí. Nejde přitom o to, že by nutně potřebovaly jen zkušené kvalifikované pracovníky, a tak roste výrazně poptávka i po nekvalifikované pracovní síle. Stačí se podívat na přehledy nabízených míst a hned na prvních příčkách najdeme pomocné pracovníky ve výrobě, montážní dělníky nebo třeba místa v bezpečnostních agenturách. Vedle toho zůstává stabilně vysoká poptávka po řidičích, nástrojářích a kuchařích.

Nabízené mzdy nejsou v mnoha případech nijak atraktivní, pokud to firmy skutečně myslí vážně s náborem zaměstnanců, budou si muset připlatit. Tak jako v době krize mzdy dokonce klesaly, v době růstu a nedostatku pracovníků prostě zase rostou. Není to nic překvapivého, dramatické či nevysvětlitelného. Vzhledem k tomu, že ČR patří i díky slabé koruně k zemím s velmi nízkými pracovními náklady – které se navíc v posledních letech v podstatě ani nepohnuly – tak to není ve většině případů až takový problém. Proto argumenty o případně klesající konkurenceschopnosti nehrají až takovou roli. Často se stačí podívat, jak velkou roli hrají mzdové náklady v rámci celkových nákladů…

A co čekat dále? Ekonomika sice zpomaluje, ale nejde o tak výraznou ztrátu tempa, která by zvrátila dosud pozitivní trend na trhu práce. Předpokládáme proto, že se nezaměstnanost může ještě mírně snížit a přiblížit k pěti procentům. Teprve na přelomu roku dojde k sezónnímu zvýšení počtu lidí bez práce, za nímž budeme moci hledat konec sezónních prací nebo tolik oblíbených úvazků na dobu určitou. Nezaměstnanost se tak dostane na chvíli nad 5,5 %, avšak pozitivní trend se tím nemění.

nezamestnanost

 
 

Čtěte více:

Fischer o zotavení americké ekonomiky a jejím dlouhodobém výhledu
07.09.2016 12:32
Cílem duálního mandátu Fedu je maximální udržitelná zaměstnanost a in...
Libru poslala dolů data i komentář guvernéra, jenu se naopak daří
07.09.2016 17:19
Po slabých amerických datech přišel z Fedu lehce jestřábí komentář, k...
Rozbřesk – Co dnes čekat od ECB?
08.09.2016 9:20
Dnešní den patří ECB. Značná část trhu počítá s tím, že centrální bank...

Váš názor
  • obávám se...
    08.09.2016 12:03

    ...že oficiální statistiky si nahání čísla díky velkému množství lidí, zaměstnaných při téměř otrocké práci u pásů v montovnách, kde se člověk nemůže jít ani vyčůrat bez povolení. Považuji to za nedůstojné pro zemi, která byla před komančem na špici evropského průmyslu. Máme (snad ještě pořád?) vysoce vzdělanou populaci, jsme schopni inteligentní práce s vysokou hodnotou a zasvinili jsme si republiku investory, kteří požadují jen nejlevnější pracovní sílu. Investiční pobídky byly patrně posuzovány ne zcela z komplexního pohledu (že by z toho "Co v kapsičce uivízne??")
    marrtt
Aktuální komentáře
30.06.2024
8:18Víkendář: Za půl roku se začne na akciích rotovat
29.06.2024
16:31Altman: V určitém časovém bodu, který nemusí být vzdálený několik desetiletí, se trhy probudí a fiskální situace se jim nebude líbit
8:13Víkendář: Příliš mnoho kreativity nyní při investicích škodí
28.06.2024
17:23Pokračující obliba pasivity a fáze peněz na chodnících
16:47Podpora pro akcie na konci týdne přišla ze strany makrodat  
16:43J&T Global Finance XV., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:34J&T Global Finance XIII., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:32J&T Global Finance X., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:31J&T Global Finance XI., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
15:45Hubbard: Právo na příležitost, ovšem ne právo na výsledek
15:35Rohlik Group získal čtyři miliardy Kč na rozšíření v dalších evropských zemích
14:07Než otevře Wall Street: Trump Media, Infinera  
13:46Perly týdne: Potenciál umělé inteligence je reálný, ale akcie jej přeceňují
12:13Francie pod tlakem před volbami, jiným trhům se však daří  
12:10Kellnerová: Po smrti muže jsem se s PPF seznamovala, loni jsem byla rozhodnější
11:27Komentář analytika: Akcie Nike po sníženém výhledu dostávají další ránu  
11:06Nezaměstnanost v Německu zůstala na 5,8 procenta, ale lidí bez práce přibylo
10:35Výrobce bezpilotních letounů Primoco dodá do Asie dva stroje za 62 milionů korun
10:28Prezidentská debata vyvolala úvahy o konci Bidenovy kandidatury, Trump odmítl jasně slíbit uznání výsledků voleb
10:01Společnost eMan hlásí za 2023 rekordní zisk a posílení pozice na trhu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data