Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Co nám říká pobrexitový vývoj na trzích

Co nám říká pobrexitový vývoj na trzích

27.07.2016 17:45

Co doposud ukázal příběh Brexitu? Předně je dalším důkazem toho, jak těžké je predikovat vývoj kolem zlomových událostí. Sám jsem byl brexitovým optimistou, ale i mě překvapilo, jak rychle se trhy otřepaly z prvotního poklesu. Největším překvapením je pak zřejmě vývoj na rozvíjejících se trzích. Proč?

Vymyslet negativní pobrexitový scénář pro EM bylo dětsky jednoduché: Brexit zvýší nejistotu v Evropě a v celé globální ekonomice, což se nejvíce projeví na aktivech na změnu rizika nejcitlivějších – tedy i na EM akciích a dluhopisech. Druhou ránu těmto aktivům uštědří silný dolar. Ten posílí kvůli zvýšené globální averzi k riziku a jelikož značná část dluhů EM je stále denominována v dolarech, silný dolar jim opět ztíží dluhovou službu.

Vše do sebe krásně zapadalo, až na to, že EM a s nimi úzce propojené komodity patří v období po 23. červnu mezi nejlépe si vedoucí aktiva na světě. Celkové shrnutí návratnosti nalezneme v následujícím obrázku, kde sloupce ukazují návratnost dosaženou od počátku letošního roku a černé body návratnost pobrexitovou. Vítězi jsou tedy EM aktiva, včetně čínských akcií, k nim se přidává železná ruda a zlato a v neposlední řadě britské akcie. Nejhůře jsou na tom evropské akcie a ropa.

postbrexit 1.png

Napasovat na takové výsledky nějaký jednoduchý globální „risk-on/risk-off“ mechanismus tažený Brexitem nelze. Poslední týdny prospěly jak rizikovým aktivům (komoditám, EM akcií), tak bezpečným přístavům (vládní dluhopisy a zlato). Někteří investoři začínají hovořit o tom, že globální ekonomika a trhy se mohou posouvat do nového režimu fungování. Nevím, zda to dojde tak daleko. Každopádně je ale jasné, že jsme ve stavu, kdy trhům chybí nějaké centrální téma a mechanismus, který by jim umožnil nějak jednoduše fungovat. Což je možná dobře, protože tyto mechanismy se často točí kolem nějakého potenciálního problému.

V posledních příspěvcích se více věnuji německému trhu a dnes bych na stejnou notu chvíli pokračoval. V druhém grafu je černě vyznačena pobrexitová návratnost jednotlivých německých akcií a žlutě podít tržeb, které tyto společnosti generují v UK. Graf tedy také ukazuje na brexitovou irelevanci, protože nějaký vztah mezi uvedenou návratností a podílem tržeb bychom hledali velmi těžko. Jinak řečeno, míra expozice vůči britské ekonomice nehrála v pohybu německých akcií nějakou významnější roli.


postbrexit 2.png

Čína stranou zájmu, zbytek léta bude italsko-americký

Nejvýznamnější informace poskytovaná prvním grafem se podle mne točí kolem vývoj v Číně. Je pozoruhodné, jak čínské téma dokázalo v posledních týdnech úplně zmizet z centra pozornosti. Bezpochyby je to i díky tomu, že situace v čínské ekonomice se poněkud zklidnila a čínské akcie v posledních týdnech umazaly značnou část ztrát, které od počátku roku vygenerovaly.

Zatím tedy nic nenaznačuje, že se potvrdí moje teze čínské pasti. Její základ je jednoduchý – současné zlepšení je cyklické a svým vznikem jde proti tomu, co čínská ekonomika potřebuje v delším období. Je to hodně podobné, jako když si někdo na alkoholovém detoxu dá pár piv (v případě Číny nejde o pivo, ale další investičně-dluhovou stimulaci). Krátkodobě je pak lépe, ale posun kýženým směrem to jen komplikuje. Tezi stále považuji za relevantní, ale jak je tomu v podobných případech zvykem, timing je nevypočitatelný.

Podle mne jsme tedy nyní v situaci, kdy už se v podstatě zapomnělo na Brexit, trhy si ale ještě nevzpomněly na to, jak hluboké jsou problémy v Číně. Nějaký čas tomu tak ještě může být, o naší investiční pozornost se tak bude ucházet Itálie a zejména vývoj v USA a to na rovině monetární i politické. Podle JPMorgan je problém italských bank řešitelný, chce to „jen“ politickou vůli. A pokud Fed nepřikročí k unáhlené normalizaci a americký volič se nenechá obalamutit populismem a jednoduchými řešeními, mohl by nás čekat klidnější konec léta a třeba i podzim.


Čtěte více:

Jak se při hodnotovém investování vyhnout školácké chybě
27.07.2016 12:01
Hodnotové investování není nijak složité. Ve své nejjednodušší formě j...
Preview výsledků O2CR za 2Q16: Neomezené pevné volání sníží pokles fixního segmentu
27.07.2016 15:00
O2CR zveřejní výsledky za 2Q16 28. července před otevřením trhu. Kvar...
Fed si večer pootevře komunikační vrata k zářijovému zvýšení úroků
27.07.2016 9:30
Už dlouho se Fed nemohl přát hezčí počasí na signalizaci zvýšení úroků...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.07.2024
5:57Technická analýza: Nadbytek kapacit United Airlines je brzdou růstu  
18.07.2024
22:00K výprodejům na Wall Street se tentokrát již přidal i Dow Jones  
17:49František Kronus: Korekce na technologiích a začátek výsledkové sezóny
17:02Wall Street začala nadějně, ale růst vyprchal. ECB bez překvapení  
16:10Inflační benevolence a sazby a měnové kurzy v příštím roce – scénář Commerzbank
16:06Technická analýza: Exxon Mobil se rozhoupal k růstu  
15:34Evropský parlament potvrdil Ursulu von der Leyenovou v čele EK
15:30Dominik Rusinko: ECB pauzíruje, úrokové sazby sníží v září
15:01Jakub Blaha: Alcoa se překlápí do zisku díky vyšším cenám hliníku a oxidu hlinitého  
14:16ECB nemění sazby. Lagardová vidí rizika pro vývoj ekonomiky směrem dolů a rozhodnutí v září jako otevřené. Euro začalo ztrácet
12:45Bloomberg: Ukrajina obnovila jednání s věřiteli o restrukturalizaci dluhu
12:41Marks o investování: Do problémů lidi nedostává to, co neví, ale to, co ví úplně jistě. A není to pravda
11:42Výroba aut v prvním pololetí vzrostla na 774.310 vozů, nejvíce od vzniku ČR
10:50Evropské akcie se před ECB posouvají do zeleného  
10:23TSMC věří v pokračující rozmach AI, navyšuje výhled tržeb
9:02Rozbřesk: ECB si dnes po červnovém snížení sazeb vybere pauzu. Koruna klidná
8:46Dnes oznámí ECB výši sazeb, Francie otestuje apetit po dluhopisech a futures jsou zelené  
6:06Bianco: Málo důvodů k poklesu sazeb, ale Fed je pravděpodobně v září stejně sníží
17.07.2024
17:48Zlato a „kolaps reálných sazeb“
17:11Propad techů pokračuje, korekci živí strach z politiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
1:30JP - CPI, y/y
7:30Evolution AB (06/24 Q2)
7:45Boliden AB (06/24 Q2)
8:00Yara International ASA (06/24 Q2)
13:00American Express Co (06/24 Q2)
13:00Schlumberger NV (06/24 Q2)