Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Umělá inteligence stále více proniká i do světa investování

Umělá inteligence stále více proniká i do světa investování

04.04.2016 16:36
Autor: Pavel Daniel

Byl by to jistě lákavý titulek: Roboti spravují stále větší investiční majetek. Jenže - je to realita. Jak zjistil zpravodajský portál Yahoo! Finance u společnosti Aite Group, „roboti“ za rok 2015 spravovali více než 50 miliard amerických dolarů aktiv uložených v klientských portfoliích. A segment „robotických poradců“ finančního průmyslu zaznamenal za minulý rok 200procentní nárůst.

Automatizovaný investiční poradce Wealthfront nedávno oznámil kompletní redesign svého rozhraní. A největší změna? Implementace umělé inteligence (AI) do jeho finančních služeb. Kromě vyhledávání skrytých poplatků a služeb, které „vytahují“ peníze od klientů, má Wealthfront AI také sledovat aktivitu na účtech investorů a automaticky aplikovat jejich chování do poradenství společnosti. Nové prognózy Wealthfront tak promítnou čisté jmění klienta do prognóz. Stačí k tomu jediné - investovat v průběhu jejich života. Wealthfront věří, že tak motivuje investory k tomu, aby dodržovali firemní investiční a spořící strategie v dlouhodobém časovém horizontu.

Wealthfront využívá API (Application Programming Interfaces) k integraci do svých účtů na platformách, jako jsou Venmo, Redfin či Coinbase. A společnost používá AI k analýzám individuálních transakcí v těchto službách, která ukazuje, jak lidé utrácí, rozuměj investují, peníze. Wealthfront poskytuje doporučení na diverzifikaci klientského portfolia, placení daní a poplatků, které jsou specifické pro každý finanční profil a berou v potaz toleranci klienta k rizikům. Wealthfront říká, že více než 60 % jeho klientů jsou lidé do 35 let, z nichž se mnozí s „robotickým“ poradenstvím setkali ve finančním světě vůbec poprvé, navíc jako způsobem poradenství jako takovým.

Wealthfront svým klientům neúčtuje poplatek za poradenství do prvních 10 000 investovaných dolarů, zákazníci platí roční poplatek ve výši 0,25 % z hodnoty majetku u společnosti, pokud ovšem mají více než oněch deset tisíc dolarů. Podle Yahoo! Finance si poradenské firmy obvykle účtují roční poplatek ve výši 1 % ze zůstatku na účtu. Od spuštění svých služeb na konci roku 2011 se Wealthfront dopracoval až ke správě více než 3 miliard amerických dolarů v aktivech, které u něj má zhruba 60 000 klientů.

I přes rostoucí podíl a výnosy „robotických“ poradců na trhu, jsou velké finanční společnosti k jejich fungování spíše skeptické. Například Citigroup považuje robotické poradce jen za příklad automatizace, která zvyšuje produktivitu práce tradičních investičních poradců, a ne jako příležitost, která hrozí značným rizikem substituce pracovních míst. Dosažení vyšších zisků anebo více sofistikovanější investoři budou podle mínění Citigroup vždy vyžadovat „face-to-face“ poradenství.

Zastánci AI budoucnosti ovšem kontrují s tím, že velké banky budou mít dozajista vlastní oddělení „robotických“ poradců během příštích několika let a start-upy zaměřené na tento segment trhu nemusí vydržet. Specialisté míní, že hodně peněz, které míří do segmentu „robotických“ poradců zůstane tradičním a stávajícím poskytovatelů finančních služeb. Velké banky a investiční fondy jsou totiž dobře zavedené, známé značky, takže jakmile začnou nabízet automatizované finanční služby, může to zvýšit poptávku po takových službách. Takže nakonec velké banky mohou být pro rozvoj robotických služeb přínosem, místo zmiňovaných start-upů.


Čtěte více:

Saudský princ zchladil ropný trh; Spekulanti otočili a zvedají medvědí sázky
04.04.2016 11:19
Spekulace o možné dohodě mezi hlavními světovými producenty ropy v ún...
Blackstone koupí od HPE indickou pobočku pro outsourcing
04.04.2016 13:40
Americká investiční společnost Blackstone Group koupí od podniku počít...
T. Vlk: Americká makrodata, Fed a cena ropy (video)
04.04.2016 12:09
Začínající týden bude na důležité makroekonomické statistiky chudší. Z...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
01.07.2024
9:07Rozbřesk: Česká koruna pod vnějším tlakem, ČNB jí jen tak nepomůže
8:46Výsledky francozských voleb trhy těší, Evropa zahájí nový týden pozitivně  
8:32Boeing převezme svého dodavatele Spirit AeroSystems za 4,7 miliardy USD
8:01Komentář Invesco: Smíšená ekonomická data vyvolávají otázky v USA i ve světě
30.06.2024
8:18Víkendář: Za půl roku se začne na akciích rotovat
29.06.2024
16:31Altman: V určitém časovém bodu, který nemusí být vzdálený několik desetiletí, se trhy probudí a fiskální situace se jim nebude líbit
8:13Víkendář: Příliš mnoho kreativity nyní při investicích škodí
28.06.2024
17:23Pokračující obliba pasivity a fáze peněz na chodnících
16:47Podpora pro akcie na konci týdne přišla ze strany makrodat  
16:43J&T Global Finance XV., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:34J&T Global Finance XIII., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:32J&T Global Finance X., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:31J&T Global Finance XI., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
15:45Hubbard: Právo na příležitost, ovšem ne právo na výsledek
15:35Rohlik Group získal čtyři miliardy Kč na rozšíření v dalších evropských zemích
14:07Než otevře Wall Street: Trump Media, Infinera  
13:46Perly týdne: Potenciál umělé inteligence je reálný, ale akcie jej přeceňují
12:13Francie pod tlakem před volbami, jiným trhům se však daří  
12:10Kellnerová: Po smrti muže jsem se s PPF seznamovala, loni jsem byla rozhodnější
11:27Komentář analytika: Akcie Nike po sníženém výhledu dostávají další ránu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data