Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Řešení řeckých dluhů: Provázat default s tempem růstu

Řešení řeckých dluhů: Provázat default s tempem růstu

07.07.2015 11:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Mezinárodní měnový fond zveřejnil před několika dny analýzu udržitelnosti řeckého dluhu. Řecká vláda rychle reagovala tvrzením, že výsledky analýzy potvrzují její názory a nutnost restrukturalizace dluhů. Je taková interpretace správná? Ano i ne. MMF uvádí, že pokud přijmeme rozumné předpoklady týkající se růstu řecké ekonomiky a sazeb, je velmi těžké si představit, že by tato země dosáhla takových primárních přebytků, které by vedly k udržitelnosti dluhů. Řecká vláda tvrdí to samé, tudíž se skutečně zdá, že MMF poskytuje empirický základ jejím argumentům. Zmíněná analýza ale obsahuje i řadu detailů, které v některých případech stojí proti tvrzením řecké vlády.

Za prvé, MMF říká, že od chvíle, kdy se Syriza dostala k moci, se situace zhoršila. Příčinou je kombinace nižšího růstu, nižších příjmů z privatizace a zhoršování rozpočtové bilance. Zde tedy stojí MMF na straně Německa, které zastává názor, že jiná politika by situaci zlepšovala. Potřeba restrukturalizace dluhů je tak částečně vyvolaná politikou současné řecké vlády.

Za druhé, nová analýza MMF vlastně nic nového nepřináší a všichni s jejími závěry souhlasí, včetně dalších zemí eurozóny. Skutečný problém a spor leží v tom, jak neudržitelnost řeckých dluhů řešit. A zde se objevují ony významné detaily. Podívejme se ale nejdříve krátce do historie. V roce 2012 bylo jasné, že řecké dluhy jsou neudržitelné, věřitelé tak souhlasili s jejich snížením, prodloužením doby splatnosti a snížením sazeb, které také implicitně snižovalo hodnotu dluhů. Je tak pravděpodobné, že snížení dosáhlo asi 100 miliard eur. Tato první restrukturalizace ale jednoznačně nestačila. Nepřišel totiž návrat k růstu, ekonomika naopak dále kolabovala. Trojka totiž podcenila vliv fiskálního utahování (v Řecku i v řadě jiných zemí). K tomu se přidaly některé neuskutečněné reformy či reformy, které nepřinesly očekávané přínosy.

MMF se nyní snaží o realističtější pohled na další vývoj. Očekává, že v delším období dosáhne Řecko růstu ve výši 1,5 %. Podle mého názoru jde o hodně pesimistické číslo, i když to nesnižuje jeho realističnost. Znamenalo by totiž, že země s HDP na hlavu o 50 % nižším než v nejvyspělejších zemích světa nebude schopna tyto země dohánět. Může se jim naopak spíše vzdalovat. A právě tady se pohledy MMF a řecké vlády liší. Vláda totiž tvrdí, že po snížení dluhu a implementaci všech reforem začne Řecko růst. Pokud by toho ale ekonomika byla skutečně schopna, nebylo by to s neudržitelností dluhu zase tak vážné. Dluhy by byly skutečně neudržitelné, pouze by Řecko nebylo schopno růst ani v dlouhém období.

Jinak řečeno, MMF říká řecké vládě to, co chce slyšet – dluhy musí být umazány. Zároveň však tvrdí, že důvodem je dlouhodobá neschopnost růst, a to už řecká vláda přijmout nemůže. Podobnou nekonzistenci lze řešit tím, že default se stane funkcí tempa růstu. Pak by platilo, že pokud má pravdu řecká vláda a růstový prospekt je sám o sobě dobrý, věřitelé nakonec dostanou splátky většiny svých pohledávek. Jestliže má pravdu MMF a růst řecké ekonomiky zůstane utlumen po dlouhou dobu, věřitelé dostanou mnohem méně.

Autorem je profesor ekonomie na INSEAD Antonio Fatás.

Zdroj: Blog Antonia Fatáse


Čtěte více:

Řecké „ne“ a euro? Mnoho povyku pro nic
06.07.2015 12:47
Řekové se ve včerejším referendu vyjádřili jasně, nechtějí další úspor...
Řecké banky dnes neotevřou
06.07.2015 16:56
Řecké banky dnes zůstanou zavřené, Řekové tak budou moci nadále vybíra...
ECB dnes trhům přistřihla křídla
06.07.2015 22:06
Americké trhy dnes po otevření zamířily do záporných hodnot. V prvních...

Váš názor
  • Je
    07.07.2015 17:56

    milé, že všichni EU lídři hovoří stále o dohodě (Holland a Merkel hlavně)...a Řekové nic...
    el mrcoch
    • Re: Je
      07.07.2015 18:06

      Tak ať jdou, když jsou takoví frajeři. Prostě zřejmě nemají alternativní koncepci a na vydírání vsadili osud chudých. Počkej ten masakr, kdyby nedostali pár týdnů nové peníze.
      Velkamedvědice
      •  
        07.07.2015 18:15

        Řecko potřebuje věrohodné reformy, řekl po jednání euroskupiny její šéf Jeroen Dijsselbloem. (Reuters)tweet 17:46 Musíme ukázat odpovědnost, solidaritu, ale také rychlost, řekl před summitem eurozón francouzský prezident François Hollande. (ČTK), neříkám nic jiného ať jdou...ale jde to ??? Nějak mi to nepasuje, kdybych je měl na háku tak to utnu, Ty ne?
        el mrcoch
        • el
          07.07.2015 18:24

          Protože je chtějí jako vrata Nato. Nemyslím, že by řecké ekonomice jednotná měna prospívala. Taky máme kačku.
          Velkamedvědice
          • Re: el
            07.07.2015 18:29

            no jo no...tak ať je za vratama co žrát a nevypadá to moc blbě...rotačky pojedou přesčas a budou všichni (nachvilku) spokojeni...radikální řez bolí (všechny):-)) to chápu..
            el mrcoch
          • Re: el
            07.07.2015 18:25

            A druhá věc. Platí za ti, aby je neovládla čína nebo rusko. Toho zneužívají..
            Velkamedvědice
            •  
              08.07.2015 0:22

              To zneužívání/využívání má dvě roviny - tu státní, kterou máš na mysli, a pak tu osobní - zalíbit se voličům a udržet se korýtka. Řecké referendum na rychlo byl chytrý tah. Syriza by se nepochybně přizpůsobila, kdyby dopadlo jinak. Z průběhu jejího vystupování nemám o tom pochyb.
              kadanfm
  • Jáj, považujem si za svoju povinnosť uviesť upokojujúcu správu
    07.07.2015 16:17

    Italský europoslanec Gianni Pittella řekl zpravodaji ANSA, že předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker na sedmimiliardové půjčce prý "už pracuje". "Hlavním cílem je zachránit Řecko před bankrotem. Každá minuta je drahá," uvedl Pittella.
    Šaňo
    • Re: Jáj, považujem si za svoju povinnosť uviesť upokojujúcu správu
      07.07.2015 17:05

      méně upokojujúce bude, až se řecká sněhová koule začne rozpadat.. Slovensko to prý bude stát zhruba jeden roční deficit státního rozpočtu, takže další pôžička :)
      bob
      •  
        07.07.2015 18:08

        Lepší než lít peníze jiných do džbánu bez dna.
        Velkamedvědice
  • Socanští zlodějí všech zemí, spojte se!
    07.07.2015 13:56

    Diskutér "bob" se překlepl, je to totiž "blb": Řecko zadlužila a statistiky zfalšovala socialistická vláda. Viz zde: https://cs.wikipedia.org/wiki/Dluhov%C3%A1_krize_v_%C5%98ecku. Pravice tu zlodějnu až odkryla. Je jen symptomatické, že blb-bpb tu pravdu chce zase falšovat. Ale lidé, co umí číst a nebo mají alespoň paměť, tak mu na tu prasárnu neskočí.
    Niemetz
  • je otázkou
    07.07.2015 13:13

    ..zda se řecká situace zhoršuje od nástupu Tsiprase, nebo od chvíle, co bylo Řecku uprostřed hluboké hospodářské krize naordinováno zvyšování daní spojené s rozpočtovými škrty. Dále to byla pravicová vláda a ne Siriza, kdo falšoval řecké účetnictví před vstupem do EMU a předkládal vymyšlená data o rozpočtovém schodku. K zamyšlení je také to, že více než třetina "řecké pomoci" šla na ztráty západoevropských bank. Jinak jsem zvědav, jak dlouho ještě chtějí bruselští technokraté lepit dluh dluhem.
    bob
    • Re: je otázkou
      07.07.2015 13:56

      Diskutér "bob" se překlepl, je to totiž "blb": Řecko zadlužila a statistiky zfalšovala socialistická vláda. Viz zde: https://cs.wikipedia.org/wiki/Dluhov%C3%A1_krize_v_%C5%98ecku. Pravice tu zlodějnu až odkryla. Je jen symptomatické, že blb-bpb tu pravdu chce zase falšovat. Ale lidé, co umí číst a nebo mají alespoň paměť, tak mu na tu prasárnu neskočí.
      Niemetz
    • Re: je otázkou
      07.07.2015 13:35

      Ne že by to bylo podstatné, byli to volení zástupci, ale o kdy jsou socani pravicoví?? Zem už byla zadlužena levičáky až po uši, euro a tím neschopnost delvavce je už jen dorazilo.
      Velkamedvědice
    • Re: je otázkou
      07.07.2015 13:25

      V Řecku nikdy pravicová vláda nebyla. Byla buď socialistická, a nebo komunistická, ale pravicová nikdy.
      tk69
      • Nová demokracie
        07.07.2015 13:35

        https://cs.wikipedia.org/wiki/Nov%C3%A1_demokracie
        bob
        • Re: Nová demokracie
          07.07.2015 14:18

          Pravicová nebyla nikdy, protože vždy dělala levicové kroky. Vláda se může hubou řadit k pravici nebo levici, ale důležitá je její politika. Řecko vždy tíhlo k levici, potažmo k socialismu.
          tk69
        • Re: Nová demokracie
          07.07.2015 13:39

          v roce 2001 nevládla. Ostaně viz. Tvúj odkaz. " Volby roku 2000 však opět prohráli a stále byli v opozici. Změna nastala o čtyři roky později"Statisku tedy evidentně oni nezfalšovali..
          Velkamedvědice
  •  
    07.07.2015 11:51

    jestli není lepší to provázat s tempem propadu
    tk69
  •  
    07.07.2015 11:49

    V jiné zemi by to nebyl tak špatný nápad, ale jsme si jisti, že Řecko vůbec ví, kolik je jeho HDP a umí vypočítat míru meziročního růstu? Jak důveryhodné jsou informace z veřejného sektoru, třeba výsledky nemocnic, školství, veřejných pojišťoven? Není to tak dávno, co se Eurostat dotazoval nějaká čísla ze zdravotnictví a pinkali si je mezi ministerstvy financí a zdravotnictví, protože ani nebylo jasné kdo má čísla poskytnout.
    Vlado
    •  
      07.07.2015 12:08

      Jak duveryhodne jsou jakekoliv informace o mezirocnich rustech, zdravotnictvich a prumyslech?
      Mezernik
      • Mezerník
        07.07.2015 12:11

        Statistikám, co jsem nezfalšoval sám nevěřím. Nicméně obhajovat zloděje tím nebudu. Řeci to už přehnali, jinak by do EU nikdy nevstoupili.
        Velkamedvědice
Aktuální komentáře
01.07.2024
9:07Rozbřesk: Česká koruna pod vnějším tlakem, ČNB jí jen tak nepomůže
8:46Výsledky francozských voleb trhy těší, Evropa zahájí nový týden pozitivně  
8:32Boeing převezme svého dodavatele Spirit AeroSystems za 4,7 miliardy USD
8:01Komentář Invesco: Smíšená ekonomická data vyvolávají otázky v USA i ve světě
30.06.2024
8:18Víkendář: Za půl roku se začne na akciích rotovat
29.06.2024
16:31Altman: V určitém časovém bodu, který nemusí být vzdálený několik desetiletí, se trhy probudí a fiskální situace se jim nebude líbit
8:13Víkendář: Příliš mnoho kreativity nyní při investicích škodí
28.06.2024
17:23Pokračující obliba pasivity a fáze peněz na chodnících
16:47Podpora pro akcie na konci týdne přišla ze strany makrodat  
16:43J&T Global Finance XV., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:34J&T Global Finance XIII., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:32J&T Global Finance X., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:31J&T Global Finance XI., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
15:45Hubbard: Právo na příležitost, ovšem ne právo na výsledek
15:35Rohlik Group získal čtyři miliardy Kč na rozšíření v dalších evropských zemích
14:07Než otevře Wall Street: Trump Media, Infinera  
13:46Perly týdne: Potenciál umělé inteligence je reálný, ale akcie jej přeceňují
12:13Francie pod tlakem před volbami, jiným trhům se však daří  
12:10Kellnerová: Po smrti muže jsem se s PPF seznamovala, loni jsem byla rozhodnější
11:27Komentář analytika: Akcie Nike po sníženém výhledu dostávají další ránu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
1:50JP - Index podnikatelské aktivity Tankan
3:45Čína - PMI v průmyslu Caixin
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y
16:00USA - Index ISM v průmyslu
16:00USA - Výdaje ve stavebnictví, m/m