Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - Absurdní referendum posunulo Řecko ke kapitálovým kontrolám a možná i drachmě

Rozbřesk - Absurdní referendum posunulo Řecko ke kapitálovým kontrolám a možná i drachmě

29.06.2015 9:20
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

ECB došla trpělivost. Ne úplně… tak, že by za sebou jednou pro vždy zabouchla dveřmi. Centrální bankéři se ale tentokrát na místo pravidelné dávky cukru rozhodli oprášit bič. A není po pravdě příliš čemu se divit. Řecká strana si během víkendu dál trvala na svém a v klíčových reformních bodech již nechtěla ustoupit ani o píď. Neuspěla tak logicky se svojí žádostí o natažení současného záchranného programu (za horizont 30.6.) ani s žádostí o poskytnutí překlenovací půjčky. Rozhodnutí o uspořádání referenda na 5. července tak v zásadě bylo rozhodnutím nesplatit na konci měsíce včas peníze Mezinárodnímu měnovému fondu. To byla pro ECB poslední kapka do ohně a rozhodla se Řekům nenavyšovat přístup k záchranným penězům (programu ELA) - to jinými slovy znamenalo, že další výběry z bankomatů by banky neměly čím vykrývat. Odpověď na sebe nenechala dlouho čekat. Premiér a centrální banka do 7. července nechaly banky a celé řecké finanční trhy natvrdo zavřít. Omezení na výběr peněz jsou velice tvrdá a z bankomatu Řekové nedostanou víc jak 60 eur za den.

Co se může dít dál? Po referendu, ve kterém by Řekové řekli ano členství v euru, může být řecký premiér daleko ochotnější dělat kompromisy a mohlo by dojít k rychlé dohodě. To je ale ten nejoptimističtější scénář. Dokud dohoda nebude, nebudou pravděpodobně uvolněny ani kapitálové kontroly a tvrdá omezení výběru peněz z bankomatů. Čím déle to bude trvat, tím větší je šance, že Athény nakonec k běžnému fungování budou muset zavést paralelní měnu (kterou by například stát začal vyplácet státní zaměstnance). Naděje na pozitivní obrat by výrazně klesla 20. července, kdy mají Athény splatit více jak 3 mld. eur přímo ECB.

V mezičase bude důležité a zajímavé sledovat nákazu na ostatních trzích. Je pravděpodobné, že euro zůstane pod tlakem, zatímco výnosy na jihu eurozóny půjdou vzhůru. Investoři do této chvíle riziko (ne)dohody spíše podceňovali. Otázkou je, jak výrazná reakce bude - prozatím není nijak dramatická. Klíčové bude sledovat to, jak se moc se v následujících hodinách a dnech roztáhnou rizikové marže u španělských či italských vládních dluhopisů.

Region - forex
Páteční seance patřila z hlediska obchodování s regionálními měnami spíše k těm klidnějším. Výraznější pohyb - posílení o 0,3 % - zaznamenal pouze forint.

Tématem nadcházejícího týdne bude jistě opět Řecko. Výsledky víkendových jednání naznačují, že nás čeká volatilní týden a to i z pohledu regionálních měn. V případě koruny výraznější výkyvy neočekáváme. V případě zlotého a zejména pak forintu lze naopak čekat, že se nervozita projeví přece jen výrazněji. Forint bude patrně pod tlakem i proto, že centrální banka hodlá dále snižovat oficiální úrokové sazby. Je proto pravděpodobné, že zlotý se podívá nad hranici EUR/PLN 4,20 a forint se může vydat směrem k EUR/HUF 320.

Dluhopisy
Evropské trhy dluhopisů ještě neotevřely a tak zavedení bankovních prázdnin a uvalení kapitálových kontrol ještě nelze pozorovat na periferii eurozóny. Nicméně nárůst averze k riziku je již patrný na amerických dluhopisech, jejichž výnosy poklesly o 17 bazických bodů na deseti letech. V Evropě bude klíčové sledovat, jak zareaguje německý Bund, kde lze počítat s o něco menším propadem výnosů, než jaký vidíme u amerických dluhopisů. Výnosy německých dluhopisů a eurové swapové sazby budou následovat dolů i české dlouhé korunové sazby. Naopak to, jak se opravdu nákaza bude projevovat na periferii eurozóny, bude vidět na španělských, portugalských a italských vládních dluhopisech, kde lze očekávat prudký růst výnosů a tedy rizikových marží.

Výhledově však situace okolo německého Bundu může být složitější, neboť pokud Řecko v úterý MMF nezaplatí a de facto zbankrotuje, tak budou ohroženy i pohledávky Německa jakožto největšího věřitele, které činí 80 mld. euro neboli okolo 2 % HDP. V momentě, kdy se tedy situace okolo Řecka stabilizuje, tak trh může být opět pod tlakem makro dat, ale také vyšší emise plynoucí ze ztrát v Řecku a výnosy půjdou rychle vzhůru.

 


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
02.07.2024
13:22Než otevře Wall Street: Paramount Global, Sea  
12:49Morgan Stanley: Trhy v pozdní fázi cyklu, táhnout bude stále kvalita
12:26Ceny komodit na trzích v pololetí spíše stouply, index přidal tři procenta
12:02Trigema Real Estate Finance a.s.: Oznámení o výplatě kuponu TRIGEMA REF VAR/25
11:59J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Oznámení o výši primárního úpisu ve druhém čtvrtletí 2024
11:57Nezaměstnanost v EU v květnu zůstala na šesti procentech, nejnižší byla v Česku
11:26Inflace v eurozóně v červnu podle odhadu Eurostatu klesla na 2,5 procenta
11:10Výnosy zůstávají nahoře a akcie ztrácejí. Inflace podporu nepřinesla  
10:13Vládní dluh v 1. čtvrtletí meziročně stoupl o 232,8 miliardy na 3,332 bilionu Kč
9:06Rozbřesk: Tuzemský průmysl šlape na brzdu, Koruna v defenzivě, Posune se americký trh práce blíže rovnováze?
8:42Francouzský regulátor se chystá obvinit výrobce čipů Nvidia. Hlavní evropské trhy otevřou v červeném  
6:37FX Strategie: Slabší americká data z trhu práce a mírná inflace by měla eurodolaru prospět. Koruna na pospas politickému napětí v Evropě?  
01.07.2024
17:21Výnosy dluhopisů dnes míří vzhůru, nezastavil je ani slabší ISM  
17:13Trhy napříč staletím a akciová sázka na „jistotu“
15:27Rozpočet byl v pololetí ve schodku 178,6 mld. Kč, nejnižším za pět let
15:12Trumpovo vítězství je po debatě podle trhů pravděpodobnější, Morgan Stanley radí, jak ho zobchodovat
14:49Míra inflace v Německu v červnu klesla o dvě desetiny bodu na 2,2 procenta
13:27Evropská komise obvinila společnost Meta kvůli nabídce bezplatných služeb výměnou za data
13:10Týdenní výhled: Francouzské volby udrží na trhu nejistotu. Na programu trh práce USA a inflace v eurozóně  
13:09KKCG kvůli poptávce investorů zvýšila emisi dluhopisů na šest miliard Kč

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Polestar Automotive Holding UK PLC (03/24 Q1, Bef-mkt)
11:00EMU - Inflace, předběžný odhad, y/y
16:00USA - Nově otevřená prac. místa