Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Commerzbank: Měnové trhy v „anemické volatilitě“, na akciích se přetlačují býci s medvědy

Commerzbank: Měnové trhy v „anemické volatilitě“, na akciích se přetlačují býci s medvědy

08.05.2014 15:35
Autor: Redakce, Patria.cz

Medvědi, kteří nevěří německým akciím, nyní poukazují na to, že valuace těchto akcií se dostala příliš vysoko. Vysoké PE je podle nich příčinou toho, proč se akciové trhy v letošním roce chovají tak rozpačitě. U indexu S&P 500 se PE dostalo z úrovně 11 dosažené v polovině roku 2012 na úroveň 15. Ta se nachází 8 % nad desetiletým průměrem, který dosahuje hodnoty 14. Německé akcie v indexu DAX se v polovině roku 2012 obchodovaly s PE 9, nyní PE leží na hodnotě 13, tzn. 10 % nad dlouhodobým průměrem ve výši 11. Akcie v indexu Stoxx 600 se nyní obchodují s PE 14, zatímco v roce 2012 bylo toto PE 13 a dlouhodobý průměr zde dosahuje hodnoty 14.

Medvědi poukazují na to, že vysoké PE stojí často na počátku několikaletého období, kdy se akcie obchodují bez výraznějšího trendu, který doprovází méně uvolněná politika ze strany Fedu. Býci se naopak zaměřují na to, že DAX je stále atraktivní z hlediska dividend. Jeho současný dividendový výnos totiž dosahuje 3 % a nachází se 150 bazických bodů nad výnosy desetiletých vládních dluhopisů (ty dosahují 1,5 %). Atraktivní dividendové výnosy stojí za přílivem peněz na evropské akciové trhy obecně – tento příliv dosahuje v čistém vyjádření pozitivních hodnot už 43. týden za sebou.

Býci v souvislosti s německými trhy poukazují i na to, že v poslední době dochází k poklesu výnosů korporátních dluhopisů s ratingem BBB (u nefinančních firem). Tento výnos se nyní pohybuje na historických minimech ve výši 2,3 %. Mnohé firmy jsou tak schopny vydávat korporátní dluhopisy s dobou splatnosti 3 – 5 let, jejichž výnosy dosahují méně než 2 %. Dostupnost levného financování pak souvisí se současným trendem rostoucí aktivity na trhu M&A. Následující graf ukazuje vývoj PE u indexu DAX včetně desetiletého průměru tohoto valuačního měřítka:

p1

Poslední data týkající se inflace v eurozóně byla jen mírně pod očekáváním. Není tudíž pravděpodobné, že by kvůli nim ECB měnila svůj střednědobý inflační výhled. To znamená, že data neposkytnou ani důvod pro to, aby ECB nakupovala dluhopisy. ECB si může pohrát s poskytováním likvidity, na měnové trhy by to ale výraznější dopad mít nemělo. Eurodolar by se tak měl nadále nacházet v prostředí „anemické volatility“. Likvidita na měnových trzích pochází stále více ze strany institucionálních investorů s krátkodobým investičním horizontem. Tyto trhy tak nejsou schopny dostatečně reflektovat výhled na normalizaci americké měnové politiky a možnost uvolnění této politiky ze strany ECB. Fed sice stále nakupuje dluhopisy a ECB zatím jen hovoří, střednědobá rizika ale v eurodolaru odražena nejsou. Situace se změní až ve chvíli, kdy už trhy nebudou moci ignorovat scénář rostoucích amerických sazeb. K tomu ovšem může dojít až za několik měsíců. Pokles volatility na všech měnových trzích zemí G10 dokumentuje druhý graf:

p2

Zdroj: Commerzbank



Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
30.06.2024
8:18Víkendář: Za půl roku se začne na akciích rotovat
29.06.2024
16:31Altman: V určitém časovém bodu, který nemusí být vzdálený několik desetiletí, se trhy probudí a fiskální situace se jim nebude líbit
8:13Víkendář: Příliš mnoho kreativity nyní při investicích škodí
28.06.2024
17:23Pokračující obliba pasivity a fáze peněz na chodnících
16:47Podpora pro akcie na konci týdne přišla ze strany makrodat  
16:43J&T Global Finance XV., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:34J&T Global Finance XIII., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:32J&T Global Finance X., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:31J&T Global Finance XI., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
15:45Hubbard: Právo na příležitost, ovšem ne právo na výsledek
15:35Rohlik Group získal čtyři miliardy Kč na rozšíření v dalších evropských zemích
14:07Než otevře Wall Street: Trump Media, Infinera  
13:46Perly týdne: Potenciál umělé inteligence je reálný, ale akcie jej přeceňují
12:13Francie pod tlakem před volbami, jiným trhům se však daří  
12:10Kellnerová: Po smrti muže jsem se s PPF seznamovala, loni jsem byla rozhodnější
11:27Komentář analytika: Akcie Nike po sníženém výhledu dostávají další ránu  
11:06Nezaměstnanost v Německu zůstala na 5,8 procenta, ale lidí bez práce přibylo
10:35Výrobce bezpilotních letounů Primoco dodá do Asie dva stroje za 62 milionů korun
10:28Prezidentská debata vyvolala úvahy o konci Bidenovy kandidatury, Trump odmítl jasně slíbit uznání výsledků voleb
10:01Společnost eMan hlásí za 2023 rekordní zisk a posílení pozice na trhu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    3:30Čína - PMI v průmyslu