Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Skanska se propadla do ztráty, manažeři falšovali účetnictví

Skanska se propadla do ztráty, manažeři falšovali účetnictví

10.02.2014 12:22, aktualizováno: 10.2. 17:44
Autor: ČTK

Aktualizováno

Stavební společnost Skanska se loni kvůli odpisu aktiv propadla do ztráty 888 milionů korun, o rok dříve měla zisk po zdanění 357 milionů korun. Společnost dnes zároveň oznámila, že hospodářský výsledek ovlivnilo také to, že manažeři jedné z divizí údajně účetně zkreslovali výsledky. 

"Hospodářský výsledek ovlivnila situace v jedné z divizí, kde namísto efektivních manažerských rozhodnutí došlo k účetnímu zkreslování výsledků. Po odhalení této skutečnosti byli odpovědní zaměstnanci okamžitě propuštěni a byla nastavena systémová opatření, která takovéto jednání v budoucnu eliminují," uvedla mluvčí Skansky Lucie Laňková. Bližší podrobnosti firma nechce sdělovat. Podle informací ČTK se policie případem zatím nezabývá. 

Skansce loni meziročně klesly i tržby ze stavební činnosti, a to o 23 procent na 12,4 miliardy korun. Kromě toho skupina odepsala vybrané položky aktiv, aby se přiblížila k jejich současné tržní hodnotě. 

"Naše strategie je udržení ekonomicky zdravé a stabilní firmy. Po dohodě s mateřskou společností jsme se rozhodli v rámci restrukturalizačních opatření provést významné odpisy některých aktiv," poznamenal bez dalších podrobností předseda představenstva a generální ředitel Skansky Dan Ťok. 

Špatnou situaci českého stavebnictví ilustruje pokles počtu zaměstnanců stavební části skupiny. Loni se snížil na 4323 z předloňských 4667. 

Letos chce Skanska pokračovat v dalším snižování přímých nákladů na stavbách, zejména zvyšováním produktivity, efektivním využíváním vlastních kapacit a interních synergií. Velký důraz bude klást i na řízení rizik a rozšiřování regionální působnosti v rámci České republiky a Slovenska. 

Dařilo se naopak developerské společnosti Skanska Reality, která loni v ČR prodala 315 nových bytů. To je meziroční nárůst o 38 procent. Na pražský trh loni dodala 431 nových bytů ve čtyřech lokalitách. Ohlásila také dvě nové akvizice. V únoru podepsala kupní smlouvu na projekt v Praze 3 se zhruba sty novými byty. V červnu pak zveřejnila koupi projektu "U Hranic" se 140 novými byty v Praze 10-Strašnicích. 

"Výsledky roku 2013 byly velmi dobré a odpovídaly naší strategii. Skanska Reality má na trhu a ve skupině Skanska silnou pozici. V roce 2014 budeme dále pokračovat v růstu a investovat do nových pozemků, na kterých pak budeme v budoucnu stavět," poznamenal výkonný ředitel Skanska Reality Mikael Matts. 

Dobře si vedla i Skanska Property Czech Republic, která se zaměřuje na development komerčních nemovitostí. Loni zahájila spekulativní výstavbu dvou projektů. Projekt Riverview, který se nachází v Praze 5 na Smíchově, byl zahájen v květnu 2013 a jeho dokončení je naplánováno na prosinec 2014. Projekt Corso Court, situovaný v Praze 8-Karlíně, byl zahájen v listopadu 2013 a bude dokončen v červenci 2015. 

Skanska Property CR nyní na pražském trhu s kancelářskými budovami developersky připravuje 24.000 metrů čtverečních ploch. "Usilujeme o to, abychom měli neustále v zásobě projekty s prémiovými lokalitami kancelářských prostor, jako je Praha 4, Praha 5 a Praha 8," řekla výkonná ředitelka společnosti Skanska Property Czech Republic Marie Passburg. 

Skanska, která patří k největším stavebním a developerským společnostem v ČR a na Slovensku, se zabývá hlavně silničním a železničním stavitelstvím a betonovými konstrukcemi. Její dceřiné společnosti se zaměřují i na výstavbu bytů a komerčních nemovitostí převážně v Praze. Skupina je součástí světového koncernu Skanska se sídlem ve Švédsku.

Celé skupině se v uplynulém roce v porovnání s některými výsledky v ČR vedlo lépe. Provozní zisk jí stoupl o 12 procent na 5,1 miliardy švédských korun (15,9 miliardy Kč). Po očištění o vliv směnných kurzů se meziročně zvýšil ještě více, a to o 15 procent. 

Skupina v páteční zprávě uvedla, že vyhlídky na jejích trzích a segmentech nejsou jednoznačné, celkově se ale pomalu zlepšují. Generální ředitel koncernu Johan Karlström zároveň ve zprávě poznamenal, že stavební činnost v ČR a v SR v posledních několika letech zaostávala. Objem stavebního trhu se v obou zemích snižuje čtyři roky za sebou a situace je zde celkově velmi složitá.


Váš názor
  • A proč...
    10.02.2014 14:55

    A proč to nechali účtovat manažera??? Vždyť jim muselo být jasné, že manažer nerozezná jablka od hrušek... Natož náklady a výnosy...:-)))) Ale je fajn, že šetří, propustili 20 účetních, aby manažer měl práci...:-))))
    Petra
Aktuální komentáře
01.07.2024
17:21Výnosy dluhopisů dnes míří vzhůru, nezastavil je ani slabší ISM  
17:13Trhy napříč staletím a akciová sázka na „jistotu“
15:27Rozpočet byl v pololetí ve schodku 178,6 mld. Kč, nejnižším za pět let
15:12Trumpovo vítězství je po debatě podle trhů pravděpodobnější, Morgan Stanley radí, jak ho zobchodovat
14:49Míra inflace v Německu v červnu klesla o dvě desetiny bodu na 2,2 procenta
13:27Evropská komise obvinila společnost Meta kvůli nabídce bezplatných služeb výměnou za data
13:10Týdenní výhled: Francouzské volby udrží na trhu nejistotu. Na programu trh práce USA a inflace v eurozóně  
13:09KKCG kvůli poptávce investorů zvýšila emisi dluhopisů na šest miliard Kč
12:05Volby ulevily akciím v Paříži a pomohly euru  
11:37Francouzské trhy se odráží ode dna, investoři sází na dohodu proti Le Penové
10:30Komentář: Tuzemský průmysl nadále klopýtá
9:07Rozbřesk: Česká koruna pod vnějším tlakem, ČNB jí jen tak nepomůže
8:46Výsledky francozských voleb trhy těší, Evropa zahájí nový týden pozitivně  
8:32Boeing převezme svého dodavatele Spirit AeroSystems za 4,7 miliardy USD
8:01Komentář Invesco: Smíšená ekonomická data vyvolávají otázky v USA i ve světě
30.06.2024
8:18Víkendář: Za půl roku se začne na akciích rotovat
29.06.2024
16:31Altman: V určitém časovém bodu, který nemusí být vzdálený několik desetiletí, se trhy probudí a fiskální situace se jim nebude líbit
8:13Víkendář: Příliš mnoho kreativity nyní při investicích škodí
28.06.2024
17:23Pokračující obliba pasivity a fáze peněz na chodnících
16:47Podpora pro akcie na konci týdne přišla ze strany makrodat  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
1:50JP - Index podnikatelské aktivity Tankan
3:45Čína - PMI v průmyslu Caixin
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y
16:00USA - Index ISM v průmyslu
16:00USA - Výdaje ve stavebnictví, m/m