Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Google prodává Motorolu čínské Lenovo za 2,9 miliardy dolarů

Google prodává Motorolu čínské Lenovo za 2,9 miliardy dolarů

30.01.2014 9:16
Autor: ČTK

Americký technologický gigant Google prodá teprve nedávno koupeného výrobce mobilních telefonů Motorola Mobility čínské společnosti Lenovo Group. Obě společnosti to oznámily ve středu večer. Motorolu prodá Google za 2,9 miliardy dolarů (58,5 miliardy korun) a ztrátové přítěže se zbavuje s vysokou účetní ztrátou. Dosud největší čínská akvizice v technologickém sektoru je pro Lenovo příležitostí uplatnit se na americkém a globálním trhu po osobních počítačích i na silně konkurenčním poli mobilních přístrojů. 

Google koupil Motorolu v květnu 2012 za 12,4 miliardy dolarů, což byla nejdražší akvizice v jeho 15leté historii. Motorola ale nezastavila propad a od té doby přišla o téměř dvě miliardy dolarů. Počet jejích zaměstnanců klesl ze 20.000 na 3800. 

Čínský výrobce počítačů získává spolu s firmou také okolo 2000 patentů Motoroly. Naprostou většinu ze zhruba 20.000 patentů, včetně těch, které poskytují právní krytí pro masově používaný operační systém Android, si však Google ponechává. Právě získání strategicky cenných patentů bylo podle analytiků pro Google důvodem k převzetí Motoroly. 

Akcie Googlu na zprávu reagovaly vzestupem o 2,6 procenta. Generální ředitel společnosti Larry Page uvedl, že firmě prospěje, když se zaměří na software mobilních zařízení než na jejich samotnou výrobu. Analytiky již v době přebírání Motoroly podle agentury Reuters udivilo, že Google obratem veškerý hardware této firmy neprodal. 

Motorola se zatím marně snaží vrátit zpět mezi přední světové výrobce mobilních telefonů, kde nyní dominuje Apple a jihokorejský Samsung. Na trhu chytrých telefonů je nyní díky nástupu dalších asijských výrobců silná konkurence. Společnost, jejímž posledním velkým hitem byl model Razr z roku 2004, tedy před nástupem iPhonů, loni přišla s novou řadou chytrých telefonů Moto. 

Lenovo vykročila na globální scénu v roce 2005, kdy koupila divizi osobních počítačů společnosti IBM, a v tomto sektoru se loni stala světovou jedničkou. Na poli počítačů ohlásila druhou velkou akvizicí minulý týden, kdy koupila od IBM za 2,3 miliardy dolarů divizi serverů. 

V minulých letech ale Lenovo expandovala i na poli mobilních telefonů a tabletů, i když hlavně na domácím trhu. Koupě Motoroly umožní Lenovu přímo konkurovat s průkopníkem smartphonů, společností Apple, na jejím domácím trhu. 

Lenovo bude spolu s Apple jedinou velkou technologickou společností s globální výrobou osobních počitačů, mobilních telefonů a tabletů; to jí umožní nabízet firemním zákazníkům nákupy všech těchto zařízení pod jednou střechou, řekl agentuře AP analytik Frank Gillet z firmy Forrester Research. "Použít značku Motorola jako předtím značku IBM ThinkPad k získání důvěryhodnosti a přístupu na klíčové trhy dává hodně velký smysl," dodal Gillet. 

Lenovo bude na americkém trhu soutěžit nejen s Applem a Samsungem, ale i se stále průraznějšími čínskými konkurenty Huawei a ZTE. Lenovo, která své mobilní telefony v USA zatím neprodává, byla loni na světovém trhu smartphonů pátá s podílem 4,5 procenta. O rok dříve měla podíl 3,3 procenta a ještě před pár lety byla prakticky na nule, vyplývá z údajů výzkumné firmy IDC. 

Pro Google není ztráta z převzetí Motoroly tak hrozivá, jak to na první pohled vypadá, píše Reuters. Motorola přinesla Googlu čtyři miliardy dolarů hotovosti a daňových úspor a internetový gigant prodal její divizi kabelových set-top boxů za 2,4 miliardy dolarů. Zbylých 3,2 miliardy USD rozdílu proti ceně za prodej Lenovu by připadalo na patenty, které Googlu z akvizice zbyly. 

Google krátce po koupi Motoroly ohodnotil její patenty a technologie na více než pět miliard dolarů, není ale jasné, zda se tato hodnota po řadě soudních sporů o patenty ve světě podstatně nesnížila. Vlastnictví Motoroly nicméně Googlu dopomohlo k posílení mobilního softwaru Android a jeho ochraně před spory. I díky tomu se Android stal hlavním konkurentem systému společnosti Apple, podotýkají analytici.


Váš názor
  •  
    30.01.2014 11:35

    Líbí se mi strategie Levova "máme dobré produkty, ale koupíme k tomu radši ještě zvučnou značku." U PC to dotáhli fakt vysoko (vlastně nejvýše, co to šlo). Jsem sám, kdo jejich lov u firem jako IBM, iOmega nebo Google vnímá jako zásadní odliv "technologického bohatství" z USA do Asie?
    Berounskej
Aktuální komentáře
01.07.2024
8:01Komentář Invesco: Smíšená ekonomická data vyvolávají otázky v USA i ve světě
30.06.2024
8:18Víkendář: Za půl roku se začne na akciích rotovat
29.06.2024
16:31Altman: V určitém časovém bodu, který nemusí být vzdálený několik desetiletí, se trhy probudí a fiskální situace se jim nebude líbit
8:13Víkendář: Příliš mnoho kreativity nyní při investicích škodí
28.06.2024
17:23Pokračující obliba pasivity a fáze peněz na chodnících
16:47Podpora pro akcie na konci týdne přišla ze strany makrodat  
16:43J&T Global Finance XV., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:34J&T Global Finance XIII., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:32J&T Global Finance X., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:31J&T Global Finance XI., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
15:45Hubbard: Právo na příležitost, ovšem ne právo na výsledek
15:35Rohlik Group získal čtyři miliardy Kč na rozšíření v dalších evropských zemích
14:07Než otevře Wall Street: Trump Media, Infinera  
13:46Perly týdne: Potenciál umělé inteligence je reálný, ale akcie jej přeceňují
12:13Francie pod tlakem před volbami, jiným trhům se však daří  
12:10Kellnerová: Po smrti muže jsem se s PPF seznamovala, loni jsem byla rozhodnější
11:27Komentář analytika: Akcie Nike po sníženém výhledu dostávají další ránu  
11:06Nezaměstnanost v Německu zůstala na 5,8 procenta, ale lidí bez práce přibylo
10:35Výrobce bezpilotních letounů Primoco dodá do Asie dva stroje za 62 milionů korun
10:28Prezidentská debata vyvolala úvahy o konci Bidenovy kandidatury, Trump odmítl jasně slíbit uznání výsledků voleb

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data