Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Směrem k „hřbitovní“ stabilitě?

Směrem k „hřbitovní“ stabilitě?

29.01.2014 7:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Spotřeba soukromého sektoru je ve vyspělém světě stále v útlumu. To představuje problém, protože naše schopnost vrátit se k růstu závisí na tom, zda budeme schopni skloubit udržitelné veřejné finance s udržitelnou soukromou spotřebou. Fakta jsou přitom následující: Od roku 2008 vzrostla vládní spotřeba na globální úrovni v reálném vyjádření o 20 %, spotřeba soukromého sektoru pouze o 5 %. Jinak řečeno, přes všechny hovory o fiskálním utahování roste vládní spotřeba rychleji než spotřeba soukromého sektoru. Minulý rok tak dosáhl poměr vládní spotřeby k HDP nejvyšší úrovně od roku 1980 a poměr vládního dluhu k HDP se v mnoha zemích dostal na rekordní úrovně. Časový prostor pro snížení dluhu se pak neustále zmenšuje, protože dochází k demografickým změnám, které negativně ovlivní růst.

Vedle uvedeného strukturálního pohledu je tu i pohled cyklický, který říká, že soukromá spotřeba musí hrát v následující fázi oživení mnohem důležitější roli. Její poměr k HDP se ale nyní dostává na dlouhodobá minima. Příčinou je několik faktorů, včetně spirály klesající důvěry podniků, nezaměstnanosti a slabých výdajů spotřebitelů. Významnou roli pak může hrát i „tiché utažení“ probíhající v bankovním sektoru. To je důsledkem zvýšené finanční regulace, oddlužení bank a následného útlumu nabídky úvěrů pro soukromý sektor. Zejména v posledních letech se ukazuje, jak velký rozpor panuje mezi snahou regulátorů o zvýšení kapitálu bank na straně jedné a cílem zvýšení tempa růstu přes růst úvěrové nabídky na straně druhé.

Banky mohou svůj poměr kapitálu k rizikovým aktivům zvýšit dvěma způsoby: Buď zvýší objem kapitálu, nebo sníží riziková aktiva. Mezi prosincem 2011 a červnem 2013 zvýšily evropské banky tzv. poměr core tier 1 kapitálu z 10 % na 11,7 %. Tento posun nastal zhruba z poloviny díky zvýšení kapitálu a z poloviny díky snížení rizikových aktiv. Pro banky je ale zároveň výhodné posouvat se směrem od úvěrů podnikům, které musí být kryty větším objemem kapitálu, k poskytování půjček vládám. Slabý růst úvěrové nabídky byl do určité míry vyvážen vyšší aktivitou na kapitálových trzích, ale bankovní úvěry pokrývají asi 80 % celkového dluhu firem. Vydávání dluhopisů je navíc vhodné pouze pro velké korporace.

Snaha o zlepšení kapitálové pozice bank tak zároveň vede ke snížení dostupnosti financování. George Osborne to vystihl tím, že bychom měli dosáhnout „finanční stability, ale ne takové, která je na hřbitově“. Současný posun důrazu na poměry zadlužení a standardizované modely rizika, které neberou v úvahu skutečnou rizikovost podkladových portfolií bank, ale může vést k dalšímu oddlužování bank. To by nakonec mohlo vést i k poklesu jejich schopnosti poskytovat finance. Basel III používá takovou definici míry zadlužení, která nerozlišuje mezi aktivy s nízkým rizikem a vysokou likviditou na straně jedné a aktivy s vysokým rizikem a nízkou likviditou na straně druhé. To je problematické i proto, že banky by se mohly zbavovat rovněž likvidních aktiv a tím by ztratily ochranu před rizikem malé likvidity. V systému by tak vzrostla nestabilita, což určitě není naším cílem. Rádi bychom proto varovali před přílišným spoléháním se na poměry zadlužení a standardizované modely rizika. Motivují banky k pochybným krokům a mohly by nakonec zpomalit i ekonomický růst.

Uvedené je výtahem z „The 'Silent Austerity' in Banking“, autory jsou Axel Weber, předseda správní rady UBS, a generální ředitel UBS Sergie Ermotti.

(Zdroj: WSJ)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.07.2024
17:02Wall Street začala nadějně, ale růst vyprchal. ECB bez překvapení  
16:10Inflační benevolence a sazby a měnové kurzy v příštím roce – scénář Commerzbank
16:06Technická analýza: Exxon Mobil se rozhoupal k růstu  
15:34Evropský parlament potvrdil Ursulu von der Leyenovou v čele EK
15:30Dominik Rusinko: ECB pauzíruje, úrokové sazby sníží v září
15:01Jakub Blaha: Alcoa se překlápí do zisku díky vyšším cenám hliníku a oxidu hlinitého  
14:16ECB nemění sazby. Lagardová vidí rizika pro vývoj ekonomiky směrem dolů a rozhodnutí v září jako otevřené. Euro začalo ztrácet
12:45Bloomberg: Ukrajina obnovila jednání s věřiteli o restrukturalizaci dluhu
12:41Marks o investování: Do problémů lidi nedostává to, co neví, ale to, co ví úplně jistě. A není to pravda
11:42Výroba aut v prvním pololetí vzrostla na 774.310 vozů, nejvíce od vzniku ČR
10:50Evropské akcie se před ECB posouvají do zeleného  
10:23TSMC věří v pokračující rozmach AI, navyšuje výhled tržeb
9:02Rozbřesk: ECB si dnes po červnovém snížení sazeb vybere pauzu. Koruna klidná
8:46Dnes oznámí ECB výši sazeb, Francie otestuje apetit po dluhopisech a futures jsou zelené  
6:06Bianco: Málo důvodů k poklesu sazeb, ale Fed je pravděpodobně v září stejně sníží
17.07.2024
17:48Zlato a „kolaps reálných sazeb“
17:11Propad techů pokračuje, korekci živí strach z politiky  
15:25Johnson & Johnon ve čtvrtletí zvýšil tržby i zisk, překonal očekávání
15:13Výrobce brýlí EssilorLuxottica kupuje za 1,5 miliardy USD oděvní značku Supreme
14:12Dva bloky v Dukovanech postaví KHNP za nynějších 200 miliard korun za jeden, rozhodla vláda. Bude jednat také o Temelíně. Westinghouse chce KHNP soudně napadnout

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Abbott Laboratories (06/24 Q2, Bef-mkt)
Blackstone Inc (06/24 Q2, Bef-mkt)
DR Horton Inc (06/24 Q3, Bef-mkt)
Novartis AG (06/24 Q2, Bef-mkt)
PPG Industries Inc (06/24 Q2, Aft-mkt)
7:00EQT AB (03/24 Q1)
7:00Nokia Oyj (06/24 Q2)
7:20Volvo AB (06/24 Q2)
12:05Domino's Pizza Inc (06/24 Q2)
14:15EMU - Jednání ECB, základní sazba
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
22:00Netflix Inc (06/24 Q2)