Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Brazilská ropná aukce století přilákala jediného zájemce. Těžbu povede státní Petrobras

Brazilská ropná aukce století přilákala jediného zájemce. Těžbu povede státní Petrobras

22.10.2013 9:18
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Dražba práv k jednomu z nejperspektivnějších ložisek ropy na světě, objeveného před sedmi lety u brazilských břehů, přilákala všeho všudy jednoho zájemce. Státem vlastněný koncern Petrobras se spojil s evropskými a čínskými giganty a za ložisko nabídl minimální cenu. Zájem zahraničních těžařů zdaleka zaostal za očekáváním, přesto proti aukci a rozprodeji národního majetku „cizákům“ v ulicích Rio de Janeira protestovaly stovky lidí, které musely uklidňovat zvláštní policejní jednotky i armáda. Vstup mezi ropné velmoci si Brazílie asi představovala jinak.

Podle oficiálních dohadů skrývá podmořské ložisko Libra až 12 mld. barelů ropy, což je jen o pár miliard méně, než kolik má gigantická Rumajíla v Iráku. Vláda potenciální zájemce ujišťovala o nízkém riziku a vysokém potenciálu, avšak koncerny jako Exxon, Chevron či BP, které se zúčastnily předchozích aukcí, zůstaly tentokrát stranou.

„Aukce má být soutěž,“ prohlásil v parlamentu opoziční poslanec Carlos Sampaio s tím, že vláda prodej práv k ložisku nezvládla. Kabinet prezidentky Dilmy Rousseffové nicméně výsledek označil za úspěch. Díky těžbě by do státní kasy v následujících 30 letech mělo přitéct 400 mld. USD. Tyto prostředky, které půjdou na vzdělání, zdravotnictví a vyrovnávání rozdílů mezi chudými a bohatými, mají pomoci transformovat zemi.

Libru objevili průzkumníci Petrobrasu v roce 2006 ve velké hloubce zhruba 200 km jihovýchodně od Ria. Podle některých odhadů by se v ložisku mohlo nacházet přes 50 mld. barelů velmi kvalitní ropy, což by z něj učinilo největší objev na jižní polokouli od roku 1976, kdy Mexiko narazilo na gigantické ložisko Cantarell. „Je to obrovský blok,“ prohlásil André Araújo, šéf brazilské pobočky nizozemsko-britského koncernu Shell, který se aukce zúčastnil v rámci konsorcia. Dalšími členy jsou francouzský Total a čínští státní těžaři CNOOC a CNPC.

Práce na ložisku budou pro těžaře velkou výzvou. Oříškem bude nejen to, že ropa se nachází pod oceánským dnem, ale i několik kilometrů solného podloží, pod nímž je surovina ukryta a v němž lze vrtat jen s obtížemi. Investice do těžařských prací se během 35 let odhadují na 180 mld. USD.

Brazílie je čistým dovozcem ropy. Otevírání nových polí je proto důležité pro platební bilanci, exportérské ambice a politickou budoucnost Rousseffové Strany pracujících, která je u moci víc než deset let. Když byla Libra objevena, tehdejší prezident Luiz Inácio Lula da Silva slíbil, že peníze z vytěžené ropy budou použity na odstranění chudoby a modernizaci země. „Bůh nám dal další šanci,“ prohlásil Luka, který úřad opouštěl jako jeden z nejpopulárnějších politiků na světě.

Vláda načrtla strategii, podle níž měl rozvoj ropných ložisek pomoci dalším odvětvím ekonomiky – zejména lodnímu průmyslu. Parlament změnil legislativu tak, aby státní koncern Petrobras povinně získal hlavní roli při otevírání všech nových polí. Právě důraz na velký podíl domácích výrobců a těžařů na rozvoji ložisek pravděpodobně odradil mnohé zahraniční zájemce.

Ložisko Libra

braz

(Zdroje: WSJ, Reuters)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
01.07.2024
9:07Rozbřesk: Česká koruna pod vnějším tlakem, ČNB jí jen tak nepomůže
8:46Výsledky francozských voleb trhy těší, Evropa zahájí nový týden pozitivně  
8:32Boeing převezme svého dodavatele Spirit AeroSystems za 4,7 miliardy USD
8:01Komentář Invesco: Smíšená ekonomická data vyvolávají otázky v USA i ve světě
30.06.2024
8:18Víkendář: Za půl roku se začne na akciích rotovat
29.06.2024
16:31Altman: V určitém časovém bodu, který nemusí být vzdálený několik desetiletí, se trhy probudí a fiskální situace se jim nebude líbit
8:13Víkendář: Příliš mnoho kreativity nyní při investicích škodí
28.06.2024
17:23Pokračující obliba pasivity a fáze peněz na chodnících
16:47Podpora pro akcie na konci týdne přišla ze strany makrodat  
16:43J&T Global Finance XV., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:34J&T Global Finance XIII., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:32J&T Global Finance X., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:31J&T Global Finance XI., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
15:45Hubbard: Právo na příležitost, ovšem ne právo na výsledek
15:35Rohlik Group získal čtyři miliardy Kč na rozšíření v dalších evropských zemích
14:07Než otevře Wall Street: Trump Media, Infinera  
13:46Perly týdne: Potenciál umělé inteligence je reálný, ale akcie jej přeceňují
12:13Francie pod tlakem před volbami, jiným trhům se však daří  
12:10Kellnerová: Po smrti muže jsem se s PPF seznamovala, loni jsem byla rozhodnější
11:27Komentář analytika: Akcie Nike po sníženém výhledu dostávají další ránu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data