Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
OECD: Zotavení Španělska a Itálie? Brzdou nízká kvalifikace pracovní síly

OECD: Zotavení Španělska a Itálie? Brzdou nízká kvalifikace pracovní síly

10.10.2013 19:44
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Pracovníci ve Španělsku a Itálii mají v konkurenci 24 rozvinutých ekonomik nejnižší kvalifikaci, což podlamuje schopnost obou zemí vyrovnat se dluhovou krizí, recesí a vysokou nezaměstnaností. Tak zní závěr nové studie Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj (OECD), která sdružuje 34 vyspělých zemí.

Zpráva, která zkoumala statistický soubor 166 tisíc lidí z mnoha zemí OECD, také ukázala, že mladí lidé ve Spojených státech a Velké Británii jsou na tom se znalostmi a dovednostmi v porovnání se svými vrstevníky z jiných zemí mnohem hůř než starší Američané a Britové. Nejvzdělanější a nejschopnější pracovní silou se pyšní Japonsko a Finsko.

Většina dostupných žebříčků kvality lidského kapitálu se soustřeďuje na dobu strávenou v nejrůznějších školách a na univerzitách. OECD přišla se zatím nejvíc vyčerpávajícím přehledem, který se pokouší měřit kvalitu a užitečnost získaného vzdělání. Španělé a Italové v hodnocení propadli. S velkým odstupem skončili poslední v gramotnosti i matematice.

Ekonomiky obou zemí v posledních letech postihla ztráta konkurenceschopnosti, což se projevuje velkými deficity zahraničního obchodu a rostoucím zadlužením státu. V prostředí tuhé disciplíny měnové unie, v němž není možné sáhnout k devalvaci, může nápravu zajistit jedině snižování nákladů a růst produktivity. Z recese by podle odhadů Evropské komise měly dvě největší země jižního křídla eurozóny vybřednout až v příštím roce.

Výsledky studie OECD jsou pro španělský i italský vzdělávací systém zdrcující. Každý pátý dospělý v obou zemích není schopen číst tak dobře, jak bychom to očekávali od průměrného desetiletého školáka ve většině vyspělých států. V matematice je stav ještě horší. Každý třetí dospělý člověk v obou zemích zvládá jen nejzákladnější počty. Stejně tristní situace panuje ve Spojených státech.

„Pokud budete Španělsko měřit počtem univerzitních diplomů, vypadá to dobře. Ale to je zavádějící statistika. Nedostatečná kvalifikace omezuje růstovou kapacitu,“ tvrdí Andreas Schleicher ze vzdělávacího oddělení OECD, a poukazuje tak na široce rozšířený problém univerzit, které ročně chrlí davy absolventů s nulovou možností uplatnění.

Itálie má před sebou neméně těžký úkol. Nejenže nemá dost kvalifikovaných lidí, ale i ti, co jsou k dispozici, nejsou zaměstnáni produktivně, v případě mnoha žen dokonce vůbec. „Ani ti nejlépe kvalifikovaní nejsou dobře využíváni,“ uvádí Shleicher.

Španělskou nadějí jsou mladí, kteří v porovnání s vrstevníky z jiných zemí vykazují dobré výsledky. Ve Velké Británii a Spojených státech naopak v posledních letech došlo k nejmenšímu pokroku ve zlepšování kvality vzdělávacích institucí, což se může odrazit v pomalých tempech růstu do budoucna. „Starší generace ve Spojených státech patřila k jedněm z nejkvalifikovanějších, ale ta mladší je podprůměrná,“ tvrdí Schleicher. Dodává ale, že schopní Britové a Američané jsou využíváni naplno a s jejich kvalifikací se neplýtvá. V této kategorii naopak zaostává Japonsko, které má sice nejlépe vzdělané a školené pracovníky, ale ti svých schopností často nemohou využít.

(Zdroje: WSJ, OECD, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.07.2024
5:57Technická analýza: Nadbytek kapacit United Airlines je brzdou růstu  
18.07.2024
22:00K výprodejům na Wall Street se tentokrát již přidal i Dow Jones  
17:49František Kronus: Korekce na technologiích a začátek výsledkové sezóny
17:02Wall Street začala nadějně, ale růst vyprchal. ECB bez překvapení  
16:10Inflační benevolence a sazby a měnové kurzy v příštím roce – scénář Commerzbank
16:06Technická analýza: Exxon Mobil se rozhoupal k růstu  
15:34Evropský parlament potvrdil Ursulu von der Leyenovou v čele EK
15:30Dominik Rusinko: ECB pauzíruje, úrokové sazby sníží v září
15:01Jakub Blaha: Alcoa se překlápí do zisku díky vyšším cenám hliníku a oxidu hlinitého  
14:16ECB nemění sazby. Lagardová vidí rizika pro vývoj ekonomiky směrem dolů a rozhodnutí v září jako otevřené. Euro začalo ztrácet
12:45Bloomberg: Ukrajina obnovila jednání s věřiteli o restrukturalizaci dluhu
12:41Marks o investování: Do problémů lidi nedostává to, co neví, ale to, co ví úplně jistě. A není to pravda
11:42Výroba aut v prvním pololetí vzrostla na 774.310 vozů, nejvíce od vzniku ČR
10:50Evropské akcie se před ECB posouvají do zeleného  
10:23TSMC věří v pokračující rozmach AI, navyšuje výhled tržeb
9:02Rozbřesk: ECB si dnes po červnovém snížení sazeb vybere pauzu. Koruna klidná
8:46Dnes oznámí ECB výši sazeb, Francie otestuje apetit po dluhopisech a futures jsou zelené  
6:06Bianco: Málo důvodů k poklesu sazeb, ale Fed je pravděpodobně v září stejně sníží
17.07.2024
17:48Zlato a „kolaps reálných sazeb“
17:11Propad techů pokračuje, korekci živí strach z politiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
1:30JP - CPI, y/y
7:30Evolution AB (06/24 Q2)
7:45Boliden AB (06/24 Q2)
8:00Yara International ASA (06/24 Q2)
13:00American Express Co (06/24 Q2)
13:00Schlumberger NV (06/24 Q2)