Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Japonsko zavírá rafinerie a omezuje dovoz ropy. Petrochemici musí zvýšit efektivitu

Japonsko zavírá rafinerie a omezuje dovoz ropy. Petrochemici musí zvýšit efektivitu

19.08.2013 15:49
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Japonský petrochemický průmysl se s nadkapacitami, které v posledních letech trápí řadu rozvinutých zemí včetně regionu střední Evropy, musí vyrovnat nemilosrdnou cestou zavírání rafinerií a zvyšování efektivity. Třetí největší ekonomika světa v rámci vládou stanoveného cíle snižuje dovoz ropy z Blízkého východu a vytváří potenciál pro napjatou situaci na palivovém trhu.

Dovoz ropy do Japonska, jejího třetího největšího spotřebitele, by v příštím roce mohl klesnout o 320 tisíc barelů denně, což by znamenalo 9% meziroční propad. Nejvíce by státní úsporná kampaň mohla dolehnout na exportéry v Saúdské Arábii, Spojených arabských emirátech, Kuvajtu a Kataru.

Jelikož v posledních letech díky břidlicové revoluci klesá poptávka po zahraniční ropě ve Spojených státech a v Evropě, zmítané dluhovou krizí a průmyslovou stagnací, se spotřeba ropy také delší dobu pohybuje v sestupném trendu, budou muset hlavní těžaři o to urputněji soutěžit o trhy vykazující růst, zejména o Čínu.

V Japonsku klesající spotřebě černého zlata nahrává stárnutí obyvatelstva a zvyšující se efektivita v elektroenergetice, automobilovém průmyslu a dalších odvětvích. Prognózovaný pokles poptávky o víc než 300 tisíc barelů denně se téměř vyrovná 380 tisícům barelů za den, o něž by měla v příštím roce vzrůst čínská spotřeba.

Krom importních objemů klesají i japonské rafinační kapacity. Do března příštího roku by se měly dostat na 4 mil. barelů denně, nejnižší úroveň od roku 1970. Ještě v roce 2010 přitom zpracovatelská kapacita všech rafinerií dosahovala 5 mil. barelů denně. Vláda poté nařídila konsolidaci přebujelého sektoru a přizpůsobení se poptávce. Zbylým rafineriím drastické opatření pomůže, jelikož se zvýší jejich využití, což se pozitivně odrazí v maržích. Menší volná kapacita by ale mohla vést k růstu závislosti na dovozu paliv typu kerosinu a topného oleje v době vysoké sezónní spotřeby.

Ministerstvo průmyslu a obchodu, které konsolidační legislativu vypracovalo, dalo rafinérským koncernům na výběr. Buď měly investovat do modernizace, která by umožnila využít levnější druhy ropy, nebo staré a neefektivní provozy zavřít. Většina zvolila druhou možnost. Do několika měsíců tak budou muset být uzavřeny rafinerie JX Holdings u města Muroran na ostrově Hokkaidó (180 tisíc barelů denně) a starý zpracovatelský závod v Tokudžimě patřící pod Idemitsu Kosan (120 tisíc barelů denně). Obě společnosti doufají, že se jim poté zvýší utilizace zbylých závodů na 90-95 % (rafinerie tuzemského Unipetrolu ve 2Q13 pracovaly na 80 % kapacity).

Podle kalkulací agentury Reuters by při stávajícím využití kapacit a zavření dvou zmiňovaných rafinerií dovoz ropy do Japonska klesl o 320 tisíc barelů denně. Jestliže zbývající rafinerie zvýší utilizaci, bude pokles importu činit jen 140 tisíc barelů za den. Většina poklesu bude připadat na blízkovýchodní producenty dodávající ropu s vyšším obsahem síry, na niž jsou nakonfigurovány staré rafinerie. V krátkodobé perspektivě by pokles odběru od Saúdů či Katařanů mohly vykompenzovat nižší dodávky od sankcemi stiženého Íránu.

Výsledek státní kampaně v petrochemickém sektoru bude záležet na řadě faktorů. Spotřeba ropy v zemi v posledních letech roste hlavně kvůli výpadku jaderných elektráren zavřených po katastrofě ve Fukušimě, které ale začínají být opět zapínány. Domácí poptávka by podle odhadů měla v následujících pěti letech klesat 1,8% meziročním tempem, takže by část produkce měla teoreticky jít i na vývoz. Jenže japonské rafinerie nejsou kvůli vyšším mzdovým a provozním nákladům zpravidla schopné konkurovat jihokorejským či singapurským rivalům. Navíc si provozovatelé místo modernizace většinou zvolili cestu uzavírání rafinerií, což nepředstavuje tak velký přínos pro konkurenceschopnost.

(Zdroje: Reuters, Bloomberg, EIA)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
01.07.2024
17:21Výnosy dluhopisů dnes míří vzhůru, nezastavil je ani slabší ISM  
17:13Trhy napříč staletím a akciová sázka na „jistotu“
15:27Rozpočet byl v pololetí ve schodku 178,6 mld. Kč, nejnižším za pět let
15:12Trumpovo vítězství je po debatě podle trhů pravděpodobnější, Morgan Stanley radí, jak ho zobchodovat
14:49Míra inflace v Německu v červnu klesla o dvě desetiny bodu na 2,2 procenta
13:27Evropská komise obvinila společnost Meta kvůli nabídce bezplatných služeb výměnou za data
13:10Týdenní výhled: Francouzské volby udrží na trhu nejistotu. Na programu trh práce USA a inflace v eurozóně  
13:09KKCG kvůli poptávce investorů zvýšila emisi dluhopisů na šest miliard Kč
12:05Volby ulevily akciím v Paříži a pomohly euru  
11:37Francouzské trhy se odráží ode dna, investoři sází na dohodu proti Le Penové
10:30Komentář: Tuzemský průmysl nadále klopýtá
9:07Rozbřesk: Česká koruna pod vnějším tlakem, ČNB jí jen tak nepomůže
8:46Výsledky francozských voleb trhy těší, Evropa zahájí nový týden pozitivně  
8:32Boeing převezme svého dodavatele Spirit AeroSystems za 4,7 miliardy USD
8:01Komentář Invesco: Smíšená ekonomická data vyvolávají otázky v USA i ve světě
30.06.2024
8:18Víkendář: Za půl roku se začne na akciích rotovat
29.06.2024
16:31Altman: V určitém časovém bodu, který nemusí být vzdálený několik desetiletí, se trhy probudí a fiskální situace se jim nebude líbit
8:13Víkendář: Příliš mnoho kreativity nyní při investicích škodí
28.06.2024
17:23Pokračující obliba pasivity a fáze peněz na chodnících
16:47Podpora pro akcie na konci týdne přišla ze strany makrodat  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
1:50JP - Index podnikatelské aktivity Tankan
3:45Čína - PMI v průmyslu Caixin
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y
16:00USA - Index ISM v průmyslu
16:00USA - Výdaje ve stavebnictví, m/m