Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čínské investice v Evropě nabírají na tempu

Čínské investice v Evropě nabírají na tempu

16.04.2013 17:05
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Evropa se stala nejoblíbenější destinací čínských investorů. Ti se chytli příležitostí, které na kontinentu vytvořily dluhová krize a hospodářský úpadek, a loni zde nakoupili aktiva za 12,6 mld. USD, což představuje meziroční nárůst o 21 %.

Podle průzkumu fondu soukromého kapitálu A Capital se Evropa na loňských čínských akvizicích a dalších přímých investicích podílela z 33 % z celkových 37,8 mld. USD.

V průběhu roku Číňané nakupovali německé průmyslové firmy jako například výrobce vysokozdvižných vozíků Kion Group či strojaře Putzmeister, který se specializuje na zpracování cementu. Mezi dalšími akvizičními cíli se octla britská značka cereálií Weetabix. Státní energetický kolos China Three Gorges nakopil 21 % v portugalských elektrárnách EDP.

Významným investorem se stal státní fond China Investment Corporation (CIC), který nakoupil menšinové podíly v letišti Heathrow, vodárnách Thames Water a dalších infrastrukturních projektech. CIC loni kvůli ekonomické a politické krizi eurozóny přestal nakupovat státní dluhopisy emitované předluženými evropskými vládami. Fond ale na kontinentu dál hledá investiční příležitosti, krom infrastruktury hlavně v průmyslu a realitách.

Podle posledních informací měl fond zájem o podíl v německé automobilce Daimler. Ta mediální spekulace nechtěla komentovat. CIC také podala nabídku na kancelářský komplex ve velké Británii v hodnotě 800 mil. GBP. Fond, vytvořený v roce 2007, se snaží posílit svoji přítomnost mimo Čínu ve snaze zvýšit výnos z gigantického objemu devizových rezerv, které země za poslední roky nashromáždila. Jeho dalším úkolem je zajistit dodávky komodit. Loni čínská vláda kapitál CIC navýšila o 50 mld. USD. Předseda dozorčí rady CIC Jin Liqun prohlásil, že o eurobondy jištěné jádrovými zeměmi eurozóny by Čína zájem měla. Ještě v roce 2010 fond navyšoval pozice v eurových a dolarových dluhopisech.

Evropa dřív vábení čínských investic odolávala, ale po propuknutí dluhové krize nastal obrat o 180 stupňů. Do Pekingu teď za příliv peněz jezdí lobbovat jedna vládní delegace za druhou. Kvůli dluhové krizi, která dolehla i na hodnoty akcií na evropských burzách, se hodnota mnohých firem pro Číňany stala velmi atraktivní. Index prestižních titulů Euro Stoxx 50 za poslední dva roky odepsal 12 %. Britský FTSE 100 ve stejném období posílil o 4,8 %.

Čínští investoři se však nesoustředí jen na levné koupě, tvrdí šéf A Capital André Loesekrug-Pietri. „Všeobecně panuje představa, obzvlášť v Číně, že v Evropě je všechno na prodej. Kvalitní aktiva jsou ve skutečnosti oceněna velmi solidně,“ tvrdí Pietri a dodává, že fondy soukromého kapitálu, průmyslové podniky a významné rodiny disponují velkými částkami a nenechávají ceny padnout na dno. Společnosti, které mají potíže, jsou sice k mání za hubičku, ale jejich transformace a návrat do černých čísel není jednoduchou záležitostí, zejména pro cizince z daleka.

Se zpomalováním růstu v Číně by nicméně trend přílivu investic do Evropy měl zesilovat. Čínské společnosti se budou stále víc poohlížet po příležitostech za hranicemi, hlavně po známých značkách s bohatým know how.

Čínské investice v zahraničí dosud zaostávaly za přílivem kapitálu do Číny, avšak v posledních letech se poměr rychle srovnává. Zatímco předloni putovalo z Číny 59 % prostředků, které do země připlynuly, letos už to bylo 69 %. A Capital odhaduje, že do tří let se toky vyrovnají.

(Zdroje: WSJ, Reuters, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
01.07.2024
9:07Rozbřesk: Česká koruna pod vnějším tlakem, ČNB jí jen tak nepomůže
8:46Výsledky francozských voleb trhy těší, Evropa zahájí nový týden pozitivně  
8:32Boeing převezme svého dodavatele Spirit AeroSystems za 4,7 miliardy USD
8:01Komentář Invesco: Smíšená ekonomická data vyvolávají otázky v USA i ve světě
30.06.2024
8:18Víkendář: Za půl roku se začne na akciích rotovat
29.06.2024
16:31Altman: V určitém časovém bodu, který nemusí být vzdálený několik desetiletí, se trhy probudí a fiskální situace se jim nebude líbit
8:13Víkendář: Příliš mnoho kreativity nyní při investicích škodí
28.06.2024
17:23Pokračující obliba pasivity a fáze peněz na chodnících
16:47Podpora pro akcie na konci týdne přišla ze strany makrodat  
16:43J&T Global Finance XV., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:34J&T Global Finance XIII., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:32J&T Global Finance X., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:31J&T Global Finance XI., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
15:45Hubbard: Právo na příležitost, ovšem ne právo na výsledek
15:35Rohlik Group získal čtyři miliardy Kč na rozšíření v dalších evropských zemích
14:07Než otevře Wall Street: Trump Media, Infinera  
13:46Perly týdne: Potenciál umělé inteligence je reálný, ale akcie jej přeceňují
12:13Francie pod tlakem před volbami, jiným trhům se však daří  
12:10Kellnerová: Po smrti muže jsem se s PPF seznamovala, loni jsem byla rozhodnější
11:27Komentář analytika: Akcie Nike po sníženém výhledu dostávají další ránu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data