Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Daňové plány ČSSD: 21 % firmy, 30 % velké banky, telco a energetiky

Daňové plány ČSSD: 21 % firmy, 30 % velké banky, telco a energetiky

18.03.2013 8:48, aktualizováno: 18.3. 14:25
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Sociální demokraté budou chtít po případném volebním vítězství zavést progresivní zdanění příjmů fyzických osob. Horní sazba jejich daně by měla činit 38 procent proti současným 15 procentům a případné sedmiprocentní solidární dani. Firmám by ČSSD zvýšila daně z 19 na 21 procent a zavedla by druhou, třicetiprocentní sazbu daně pro velké finanční, energetické a telekomunikační firmy. Na víkendovém sjezdu strany v Ostravě to prohlásil její stínový ministr financí Jan Mládek.

"Naší vlajkovou lodí je nepochybně daň z příjmů fyzických osob," prohlásil Mládek. "Já bych tady chtěl potvrdit bez jakýchkoli pochybností, my prostě zavedeme progresivní daň fyzických osob s horní sazbou 38 procent z hrubé mzdy," slíbil. Současnou superhrubou mzdu chce zrušit. V případě zvýšení daně firmám řekl, že stížnosti na odliv peněz na dividendách jsou legitimní.

ČSSD chce také odložit fungování jednoho inkasního místa, kam plátci daní a dalších odvodů směřují veškeré platby. "To budeme muset odložit, protože jinak to skončí úplně stejně jako sKarty," řekl Mládek.

Prioritou strany podle něj bude i boj proti švarcsystému, tedy zaměstnávání lidí na živnostenský list místo pracovní smlouvy. Hlavní problém podle něj spočívá v tom, že se nevybírají peníze na sociální pojištění. "Dospělo to tak daleko, že řada tzv. OSVČ (osob samostatně výdělečně činných), pokud se nic neudělá, tak ty jejich důchody budou minimální," varoval. "Takže my to vlastně uděláme v jejich zájmu," dodal. 

Sociální demokraté v rámci plánovaných daňových změn chtějí obnovit i společné zdanění manželů. Na dotaz ČTK to dnes řekl stínový ministr financí Jan Mládek. V rámci společného zdanění manželů se vypočítává základ daně z příjmů fyzických osob ze společného základu daně manželů. Je tak výhodný například pro manžele, kde jeden vydělává výrazně více. Poprvé byl tento institut v českém daňovém právu využit v roce 2005, naposled jej bylo možné použít při výpočtu daně z příjmů za rok 2007. "Předpokládám, že společné zdanění zavedeme. Když zavedete minimálně dvě sazby, tak to má opět smysl," uvedl Mládek.

Sociální demokraté si sjezdu zvolili nové vedení, vyslechli prezidenta Miloše Zemana, změnili stanovy a schválili programové priority. Znovuzvolený předseda strany Bohuslav Sobotka ve své závěrečné řeči poděkoval delegátům za důvěru, kterou mu dali, a poděkoval i za podporu pro zvolené členy grémia. Řekl, že sjezd zvolil do čela strany dělný a soudržný tým, který je schopný dovést stranu v "supervolebním" roce 2014 k volebnímu úspěchu. 

Posty hladce obhájili předseda Sobotka i statutární místopředseda Michal Hašek. Řadovými místopředsedy se opět stali Zdeněk Škromach, Lubomír Zaorálek, Martin Starec a nově plzeňský hejtman Milan Chovanec. Sociální demokraté si naopak znovu nezvolili prezidentského kandidáta Jiřího Dienstbiera. Post místopředsedkyně strany vyhrazený pro ženu obsadila místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková. 

Senátor Zdeněk Škromach získal 413 hlasů delegátů, místopředseda Poslanecké sněmovny Zaorálek o hlas méně, plzeňský hejtman Milan Chovanec 332 hlasů a Starec 298 hlasů. Dienstbier získal od delegátů 297 hlasů. Dienstbier novinářům řekl, že ho výsledek volby nepotěšil, chtěl uspět. "Na druhou stranu je to potřeba respektovat. Delegáti sjezdu se takto rozhodli a uvidíme, jak se bude novému vedení strany dařit," uvedl.

"Já si myslím, že to je hodně veliká chyba, protože Dienstbier měl schopnost oslovit mnohem více lidí, řekněme určitého typu voličů, který vždy chyběl sociální demokracii," řekla v reakci na výsledek volby politoložka Vladimíra Dvořáková. Dienstbier podle ní oslovoval voliče bližší středu a intelektuálně zaměřené voliče, učitele i mladé lidi.

Za konec jeho politické kariéry to však nepokládá, protože Dienstbier zůstává v Senátu a tím, že nebude spjat s vedením, podle ní může svoji osobnost víc vyprofilovat. Za rozhodováním delegátů podle ní může být snaha vytvořit lepší podmínky pro komunikaci s prezidentem Milošem Zemanem, kterého Dienstbier při prezidentské kampani často kritizoval.

(Zdroj: čtk, ČT)


Váš názor
  •  
    18.03.2013 13:30

    nikdy jsem je nevolil....uz to vypadalo,ze bych i mohl poprve,ale ted uz urcite ne!! Bohumile,Bohumile...
    Vata
  •  
    18.03.2013 11:58

    hahaha, to jsou oni. a ještě jsou tak blbí, že to rok před volbami pouští do světa.
    keris
    •  
      18.03.2013 13:13

      Ale záměrně neuváději to, že chtějí opětovně zavést dědické daně. Takže na pohřbu svých příbuzných se budeme usmívat s dobrým pocitem, aby následující den odvést dáň po milovaném zemřelém do pokladny tlučhubovi Socbotkovi, pro blaho všech .
      Henry
      • to není všechno
        18.03.2013 13:31

        chtějí několikanásobně zvýšit daň z nemovitostí, o tom taky radši nemluvili.
        tk69
Aktuální komentáře
01.07.2024
9:07Rozbřesk: Česká koruna pod vnějším tlakem, ČNB jí jen tak nepomůže
8:46Výsledky francozských voleb trhy těší, Evropa zahájí nový týden pozitivně  
8:32Boeing převezme svého dodavatele Spirit AeroSystems za 4,7 miliardy USD
8:01Komentář Invesco: Smíšená ekonomická data vyvolávají otázky v USA i ve světě
30.06.2024
8:18Víkendář: Za půl roku se začne na akciích rotovat
29.06.2024
16:31Altman: V určitém časovém bodu, který nemusí být vzdálený několik desetiletí, se trhy probudí a fiskální situace se jim nebude líbit
8:13Víkendář: Příliš mnoho kreativity nyní při investicích škodí
28.06.2024
17:23Pokračující obliba pasivity a fáze peněz na chodnících
16:47Podpora pro akcie na konci týdne přišla ze strany makrodat  
16:43J&T Global Finance XV., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:34J&T Global Finance XIII., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:32J&T Global Finance X., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:31J&T Global Finance XI., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
15:45Hubbard: Právo na příležitost, ovšem ne právo na výsledek
15:35Rohlik Group získal čtyři miliardy Kč na rozšíření v dalších evropských zemích
14:07Než otevře Wall Street: Trump Media, Infinera  
13:46Perly týdne: Potenciál umělé inteligence je reálný, ale akcie jej přeceňují
12:13Francie pod tlakem před volbami, jiným trhům se však daří  
12:10Kellnerová: Po smrti muže jsem se s PPF seznamovala, loni jsem byla rozhodnější
11:27Komentář analytika: Akcie Nike po sníženém výhledu dostávají další ránu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data