Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vodafone zvýšil celoroční tržby, cíle pro letošní rok nenaplní. Světlým bodem Německo

Vodafone zvýšil celoroční tržby, cíle pro letošní rok nenaplní. Světlým bodem Německo

22.05.2012 11:13

Největší evropská telekomunikační společnost Vodafone, která působí i na českém trhu, dosáhla ve svém fiskálním čtvrtém čtvrtletí organického růstu služeb na úrovni 2,3 % a překonala tak očekávání trhu 1,7 %, především díky vyšším výdajům německých zákazníků. Tržby za celý finanční rok 2012 do konce března mírně stouply, zisk naopak klesl. Britská telekomunikační skupina poukázala na pokles výdajů na telefonování na jihoevropských trzích a zvýšení tlak regulačních úřadů, snížila zároveň výhled růstu výnosů pro tento rok.

Tržby skupiny se za fiskální rok zvýšily o 1,2 procenta na 46,4 miliardy liber, zhruba v souladu s odhady analytiků. Provozní zisk EBITDA ale klesl o 1,3 procenta na 14,5 mld. GBP, také zhruba v souladu s konsensem. Zisk před zdaněním meziročně klesl o 11 procent na 7 miliard liber, zisková marže se snížila o 0,8 procenta na 31,2 procenta. Firma uvedla, že zaúčtovala náklady ze snížení hodnoty ve výši 4 miliard liber související s její činností v Itálii, Španělsku, Portugalsku a Řecku. Na zisk společnosti dále dolehl prodej podílů ve francouzské telekomunikaci SFR, polském Polkomtel, čínské China Mobile a japonské SoftBank Mobile.

Kvůli slábnutí trhu v Evropě skupina pro tento finanční rok snížila očekávání růstu tržeb mírně pod původní střednědobý cíl v rozmezí 1 až 4 procenta. Podle finančního ředitele Vodafone Andyho Halforda firma v předchozím odhadu nepočítala s takto „agresivní“ regulací. Evropské úřady omezily výši poplatků, které si mobilní operátoři platí mezi sebou. „Vzhledem k většímu než předpokládanému regulatornímu zásahu, nyní očekáváme organický růst tržeb pro finanční rok 2013 mírně pod naším dřívějším střednědobým výhledem,“ uvedla společnost spolu s výsledky.

Většímu dopadu na celkové úrovni by však podle společnosti měly zabránit trhy v Německu a Turecku, které mají kompenzovat propad výdajů ve Španělsku a Itálii. Vodafone očekává růst ročního provozního zisku. Německý trh zůstává silný také díky míře tamní nezaměstnanosti, která je v největší evropské ekonomice na 20letém minimu. Vodafone dále zvažuje reorganizaci k podpoře tržeb v celém západoevropském regionu, který je největším trhem společnosti.

Akcie Vodafone reagovaly na výsledky růstem na londýnské burze až o 2,7 procenta, během dopoledne rostou zhruba 2procentním tempem. Od začátku roku do včerejšího závěru titul odepsal 7,8 procenta, v porovnání s 9procentním propadem indexu evropských telekomunikací (Bloomberg Europe Telecommunications Index).

Organický růst výnosů z poskytování trvalých služeb loni celkově dosáhl 1,5 procenta. Z toho v Evropě klesly o 1,1 procenta, zatímco v divizi Afriky, Asie a Dálného východu vzrostly o 8 procent. Tržby amerického mobilního operátora Verizon Wireless, který Vodafone vlastní společně s americkou Verizon Communication, vzrostly o 7,3 procenta a podíl Vodafonu na zisku firmy se zvýšil o 9,3 procenta na 4,9 miliardy liber.

Vodafone je další velkou společností v dlouhé řadě, na kterou dopadá dluhová krize eurozóny a vládní programy úspor, které se promítají ve zvyšování daní, růstu inflace a stagnace mezd.

(Zdroj: Bloomberg, ČTK, Reuters, AP)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
02.07.2024
11:10Výnosy zůstávají nahoře a akcie ztrácejí. Inflace podporu nepřinesla  
10:51Morgan Stanley: Trhy v pozdní fázi cyklu, táhnout bude stále kvalita
10:13Vládní dluh v 1. čtvrtletí meziročně stoupl o 232,8 miliardy na 3,332 bilionu Kč
9:06Rozbřesk: Tuzemský průmysl šlape na brzdu, Koruna v defenzivě, Posune se americký trh práce blíže rovnováze?
8:42Francouzský regulátor se chystá obvinit výrobce čipů Nvidia. Hlavní evropské trhy otevřou v červeném  
6:37FX Strategie: Slabší americká data z trhu práce a mírná inflace by měla eurodolaru prospět. Koruna na pospas politickému napětí v Evropě?  
01.07.2024
17:21Výnosy dluhopisů dnes míří vzhůru, nezastavil je ani slabší ISM  
17:13Trhy napříč staletím a akciová sázka na „jistotu“
15:27Rozpočet byl v pololetí ve schodku 178,6 mld. Kč, nejnižším za pět let
15:12Trumpovo vítězství je po debatě podle trhů pravděpodobnější, Morgan Stanley radí, jak ho zobchodovat
14:49Míra inflace v Německu v červnu klesla o dvě desetiny bodu na 2,2 procenta
13:27Evropská komise obvinila společnost Meta kvůli nabídce bezplatných služeb výměnou za data
13:10Týdenní výhled: Francouzské volby udrží na trhu nejistotu. Na programu trh práce USA a inflace v eurozóně  
13:09KKCG kvůli poptávce investorů zvýšila emisi dluhopisů na šest miliard Kč
12:05Volby ulevily akciím v Paříži a pomohly euru  
11:37Francouzské trhy se odráží ode dna, investoři sází na dohodu proti Le Penové
10:30Komentář: Tuzemský průmysl nadále klopýtá
9:07Rozbřesk: Česká koruna pod vnějším tlakem, ČNB jí jen tak nepomůže
8:46Výsledky francozských voleb trhy těší, Evropa zahájí nový týden pozitivně  
8:32Boeing převezme svého dodavatele Spirit AeroSystems za 4,7 miliardy USD

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Polestar Automotive Holding UK PLC (03/24 Q1, Bef-mkt)
11:00EMU - Inflace, předběžný odhad, y/y
16:00USA - Nově otevřená prac. místa