Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Britská ekonomika v 1Q dále klesala, nečekaně tak vstoupila zpět do recese

Britská ekonomika v 1Q dále klesala, nečekaně tak vstoupila zpět do recese

25.04.2012 11:24, aktualizováno: 25.4. 12:11
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Ekonomika Velké Británie podle dnes zveřejněných dat o vývoji hrubého domácího produktu za první čtvrtletí roku spadla podruhé od vzniku finanční krize 2007 do recese a poprvé od 70. let tak otevřela kapitolu takzvaného dvojitého dna. Především propad stavebnictví zahnal britskou ekonomiku v 1Q k poklesu o 0,2 procenta, ačkoli analytici očekávali mezikvartální růst o 0,1 %.

Britské hospodářství se nachází ve fázi technické recese, která je definována dvěma čtvrtletími poklesu HDP v řadě. V posledním kvartále vykázala ekonomika pokles o 0,3 procenta. V meziročním srovnání britské HDP stagnovalo, ačkoli se předpokládal růst o 0,3 procenta. Meziroční růst za 4Q11 činil 0,5 procenta.

Dnešní data zesílí tlak na koaliční vládu Davida Camerona, která je nucena se vypořádat se zhoršujícími se ekonomickými podmínkami za současného oslabování euroregionu, který je hlavním vývozním trhem VB. „Záporné číslo by bylo z politického hlediska velmi špatnou zprávou,“ uvedl ještě před zveřejněním statistiky ekonom BNP Paribas v Londýně a bývalý představitel tamní centrální banky David Tinsley. „Návrat ekonomiky do recese by měl negativní vliv na spotřebitelskou i podnikatelskou důvěru,“ dodal.

Za poklesem HDP v úvodu roku stál především 3procentní propad stavebnictví, které si v 1Q vedlo nejhůře od začátku roku 2009. Příznivé vyhlídky nepřinesl ani vývoj průmyslu, který za předchozí tři měsíce klesl o 0,4 %. Podle čísel z počátku dubna došlo v únoru k nečekanému propadu průmyslové výroby, nejhlubšímu takřka za poslední rok. Zpracovatelský průmysl přitom oslabil o desetinu procenta a sektor služeb, největší část britské ekonomiky, naopak o desetinu procentního bodu vzrostl.

Výroba v britských podnicích za únor klesla o celé 1 % meziměsíčně a o 1,4 % v meziročním srovnání, ačkoli analytici dle konsensu Bloomberg očekávali mírný růst o 0,1 procenta meziročně i vzhledem k předchozímu měsíci. Čísla doprovázela navíc revize lednových údajů, podle níž průmysl meziměsíčně klesl o 0,3 % a meziročně o 0,1 % (původně tamní statistický úřad uváděl růst 0,1 % a 0,3 %). Sestupný směr tak trval druhý měsíc v řadě.

Británie byla naposledy v recesi v době globální finanční krize let 2008-09, kdy její HDP ztratil 7,1 procenta. Oživování z recese bylo mezitím pomalé a oslabovala jej dluhová krize v eurozóně, vládní rozpočtové úspory, zvýšená inflace a potíže bankovního sektoru. HDP je nyní stále 4,3 procenta pod svým maximem z prvního čtvrtletí roku 2008. Velká Británie je první zemí skupiny G7, která zveřejnila vývoj produkce své ekonomiky za první čtvrtletí letošního roku.

Ekonomové však všeobecně předpokládají, že recese v Británii a dalších evropských ekonomikách bude krátká a že v dalších čtvrtletích nastane oživení. Mezinárodní měnový fond předpověděl Británii pro letošní rok růst HDP o 0,8 procenta. Centrální banka ale varovala před rizikem poklesu i ve druhém čtvrtletí, protože v něm bude státní svátek navíc. Bank of England ale na rozdíl od předešlých dvou čtvrtletí už nedává najevo ochotu podporovat ekonomiku další stimulací prostřednictvím nákupů dluhopisů. Podle BoE i řady ekonomů je britská ekonomika zdravější, než co ukazují statistické údaje. Poukazují zejména na optimistické výsledky konjunkturních průzkumů a pokles nezaměstnanosti.

V Evropské unii spadly první země do další recese už v posledním čtvrtletí loňského roku. Je mezi nimi Nizozemsko, Belgie, Irsko, Itálie, Slovinsko a také Česká republika. V recesi už je dávno Řecko a loni už dříve do ní spadlo Portugalsko. Druhé čtvrtletí poklesu by měly příští měsíc ukázat údaje za celou eurozónu.

(Zdroj: Bloomberg, ČTK)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
02.07.2024
8:42Francouzský regulátor se chystá obvinit výrobce čipů Nvidia. Hlavní evropské trhy otevřou v červeném  
6:37FX Strategie: Slabší americká data z trhu práce a mírná inflace by měla eurodolaru prospět. Koruna na pospas politickému napětí v Evropě?  
01.07.2024
17:21Výnosy dluhopisů dnes míří vzhůru, nezastavil je ani slabší ISM  
17:13Trhy napříč staletím a akciová sázka na „jistotu“
15:27Rozpočet byl v pololetí ve schodku 178,6 mld. Kč, nejnižším za pět let
15:12Trumpovo vítězství je po debatě podle trhů pravděpodobnější, Morgan Stanley radí, jak ho zobchodovat
14:49Míra inflace v Německu v červnu klesla o dvě desetiny bodu na 2,2 procenta
13:27Evropská komise obvinila společnost Meta kvůli nabídce bezplatných služeb výměnou za data
13:10Týdenní výhled: Francouzské volby udrží na trhu nejistotu. Na programu trh práce USA a inflace v eurozóně  
13:09KKCG kvůli poptávce investorů zvýšila emisi dluhopisů na šest miliard Kč
12:05Volby ulevily akciím v Paříži a pomohly euru  
11:37Francouzské trhy se odráží ode dna, investoři sází na dohodu proti Le Penové
10:30Komentář: Tuzemský průmysl nadále klopýtá
9:07Rozbřesk: Česká koruna pod vnějším tlakem, ČNB jí jen tak nepomůže
8:46Výsledky francozských voleb trhy těší, Evropa zahájí nový týden pozitivně  
8:32Boeing převezme svého dodavatele Spirit AeroSystems za 4,7 miliardy USD
8:01Komentář Invesco: Smíšená ekonomická data vyvolávají otázky v USA i ve světě
30.06.2024
8:18Víkendář: Za půl roku se začne na akciích rotovat
29.06.2024
16:31Altman: V určitém časovém bodu, který nemusí být vzdálený několik desetiletí, se trhy probudí a fiskální situace se jim nebude líbit
8:13Víkendář: Příliš mnoho kreativity nyní při investicích škodí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Polestar Automotive Holding UK PLC (03/24 Q1, Bef-mkt)
11:00EMU - Inflace, předběžný odhad, y/y
16:00USA - Nově otevřená prac. místa