Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Krugman: Evropská ekonomická sebevražda

Krugman: Evropská ekonomická sebevražda

20.04.2012 7:58
Autor: Redakce, Patria.cz

The Times přinesly v sobotu zprávy o tom, že v Evropě roste počet případů, kdy lidé kvůli ekonomické krizi páchají sebevraždy. Šlo o srdcervoucí článek. Mohu ovšem s jistotou říci, že nejsem jediný, a to zejména mezi ekonomy, koho napadlo, že takový příběh se netýká jen jednotlivců, ale i vedení Evropy. To je totiž podle všeho rozhodnuto donutit k ekonomické sebevraždě celý kontinent.

Ještě před několika měsíci jsem ohledně vývoje v Evropě cítil určitou naději. ECB jí začala pomáhat a nabídla bankám financování s tím, že jako kolaterál budou sloužit vládní dluhopisy. Tento krok podpořil banky a nepřímo i vlády a nakonec ukončil paniku na trzích. Poté šlo o to, zda je celá tato akce součástí ucelené změny strategie. Ta ovšem nepřišla a namísto toho vidíme ještě intenzivnější snahu o implementaci politiky, která nefunguje.

Podívejme se například na Španělsko, které se nachází v samém epicentru krize. Tato země není v recesi, ale v depresi, nezaměstnanost je na 23,6 %. Tímto způsobem to dál nemůže pokračovat, trhy to chápou a rizikové prémie tudíž rostou výš a výš. V určitém smyslu je jedno, jak se do tohoto stavu Španělsko dostalo. Stojí ale za to poznamenat, že jeho příběh v ničem neodpovídá moralizujícím kázáním, která jsou v Evropě a zejména v Německu tak populární. Španělsko nebylo nezodpovědné, před krizí mělo nízký dluh a deficity. Bohužel mělo ale také velkou realitní bublinu, kterou financovaly i německé banky. Španělské fiskální problémy znamenají důsledek této bubliny a následující deprese, ne naopak. Berlín a Frankfurt však této zemi předepisují další a další utahování.

Popsaná situace je šílená. Evropa má již několik zkušeností s úspornými programy. Ty poslaly jednotlivé země do hluboké deprese a nefungovaly ani při snížení rizikových prémií. Existovala nějaká alternativa? Ve 30. letech vedla cesta k oživení přes opuštění zlatého standardu. Jeho ekvivalentem by dnes bylo opuštění eura a obnovení národních měn. Šlo by samozřejmě o velmi problematický krok. Ale pokračování v současném kurzu je skutečně nemyslitelné. Pokud chce vedení eurozóny zachránit euro, musí přijít expanzivnější monetární politika, která bude spočívat v ochotě přijmout vyšší inflaci. Podobně je zapotřebí expanzivnější fiskální politiky – rozpočty v Německu musí vyvážit utahování ve Španělsku a v dalších zadlužených zemích na periferii. I pak by periferii čekalo těžké období, ale aspoň by tu byla naděje na oživení.

V současné době je skutečně těžké vyhnout se pocitu zoufalství. V březnu byla uzavřena dohoda, která eurozónu zavazuje k ještě větším úsporám v případě, že se objeví jakýkoliv problém. A vysocí zástupci ECB prohlašují, že banka zvýší sazby v případě každé známky rostoucí inflace. Vedení eurozóny se prostě rozhodlo, že její ekonomiku pošle dolů ze srázu. A cenu za tento krok zaplatí celý svět.

(Zdroj: NYTimes)


Váš názor
  •  
    20.04.2012 18:21

    Pan Krugman je jistě z jedním nejzajímavějších ekonomů dnešní doby, ale je salonním ekonomem. Pokud by se jen rok snažil podnikat ve Španělsku, zjistil by že největším problémem této země je naprosto nepružný a děsivý trh práce - restrikce, „ochrana pracujících“, dvě třídy zaměstnanců, atd. A když lidi nemohou pracovat, tak lenoší, berou dávky a nadávají. I když lidi lenoší, tak chtějí skvělou životní úroveň a pak se jim politici chtějí zalíbit a dluh je na světě. Španělsko musí nejprve zlepšit pracovní legislativu, pak se problémů snadno zbaví. Náš zákoník práce je i po změnách neuvěřitelné pitomý, daňový systém který poškozuje kdekoho na úkor někoho jiného, ale to vše je pohádka oproti španělským a pozor – francouzským - zákonům. Do roka padne Francie a to budou všichni koukat.
    Aleš Müller
  • Kdybych byl šmejd, volím pravici
    20.04.2012 9:55

    Vždyť moje s.r.o. nově zaplatí jen max.19% daň (budu opět bohatší). Ale jsem v 1.řadě občan, otec, syn a ne pan Podnikatel či pitomec ala Pitr, Bakala apod. nešťastníci a tedy toto neschvaluji. Před pár lety jsem platil aspoň 28% ! U fyzických osob dnes max 15% + paušální odpisy 80% apod. zvěrstva !!! Má účetní je zoufalá, že v dnešní bídě za loňský rok vrací všem svým klientů - podnikatelům desítky tisíc zpět... Seberou porodné našim ženám, okradou naše prarodiče atd ! A občané NEpodnikatelé, ovlivňovaní jednotným pravicovým tiskem vůbec nic netuší :-(
    Václav
    • Re: Kdybych byl šmejd, volím pravici
      20.04.2012 12:41

      Jestli chceš tak zaplať na daních více. Nikdo ti v tom nebrání.
      _Buter
    • Re: Kdybych byl šmejd, volím pravici
      20.04.2012 10:13

      Sami si to zvolili - tak ať trpí. To, že naše společnost je rozdělená na ty, co platí daně až se z nich kouří (zaměstnanci) a ti, co platí minimum (zaplatí za celý rok, to co zaměstnanec za měsíc), nevidí jen člen ODS a blázen...
      sgt.Mike
      • Zaměstnanci platí daně???????
        20.04.2012 12:44

        Nevím kde jsi slyšel a uvěřil tomu že jen zaměstnanci platí daně. Z průměrné mzdy 25tisíc zaplatí zaměstnanec (s jedním dítětem) 9756Kč s 2 dětmi mu stát "vrátí" 1848 Kč. Tedy myslím, že ani zaměstnanci nejsou "žádní přeborníci"
        _Buter
        • Re: Zaměstnanci platí daně???????
          20.04.2012 13:06

          Nesouhlasím s tímto výpočtem. U zaměstnance je nutné uvažovat s kompletními odvody a s tzv. superhrubou mzdou - na odvody zaměstnavatele ze své mzdy totiž stejně musí vydělat ten konkrétní zaměstanec. Takže: superhrubá = 33, hrubá= 25, čistá = 20 tj, odvody 13 měsíčně = cca 150tisíc ročně. A k tomu: žádné odpočty nákladů, žádné vratky DPH na koupi auta, naopak z toho zbytku musí uhradit stále vyšší DPH, spotřební daně, "regulační" poplatky všech druhů....
          sgt.Mike
      • NOJO, ALE PRÁVĚ ODS 2x projela volby
        20.04.2012 11:14

        a vládne drze dál, ten pomatenec Nečas asi v demenci nebo je dosazen mimozemšťany se vší starostí sestavuje vlády ! Tito dinosauři by měli už dávno letět z oken. Doufejmě, že jsme již na dně a bude lépe... Obyčeujní lidé si tutuo lůza opravdu nevolili, v tom je podraz a patologie ČR.
        Václav
  • Ano, situace je šílená
    20.04.2012 8:47

    Merkelová z DDR, Kalousek z ČSSR, to jsou nyní ti největší konzervativci (po 20 letech zkušeností z kapitalismu postsovětského typu). S jejich zkušenostmi se přeci nemůžou v USA vůbec měřit!
    sgt.Mike
    • Re: Ano, situace je šílená
      20.04.2012 8:53

      Seržante, přičti k njim ještě maoistu a rudého předáka Barrosa, zelného Banditu, nácka Martina Sshulze, nikým nevolené kasty v Bruselské centrále a socialistickou internacionálu :-)) Výčet vskutku budovatelský :-))
      Jesse
      •  
        20.04.2012 13:12

        O Bruselu ten příspěvek není. Je o tom, že po linii Merkelové ordinovaná léčba "utahování" evidentně nefunguje a kdy to v Evropě pochopíme.
        sgt.Mike
Aktuální komentáře
02.07.2024
13:22Než otevře Wall Street: Paramount Global, Sea  
12:49Morgan Stanley: Trhy v pozdní fázi cyklu, táhnout bude stále kvalita
12:26Ceny komodit na trzích v pololetí spíše stouply, index přidal tři procenta
12:02Trigema Real Estate Finance a.s.: Oznámení o výplatě kuponu TRIGEMA REF VAR/25
11:59J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Oznámení o výši primárního úpisu ve druhém čtvrtletí 2024
11:57Nezaměstnanost v EU v květnu zůstala na šesti procentech, nejnižší byla v Česku
11:26Inflace v eurozóně v červnu podle odhadu Eurostatu klesla na 2,5 procenta
11:10Výnosy zůstávají nahoře a akcie ztrácejí. Inflace podporu nepřinesla  
10:13Vládní dluh v 1. čtvrtletí meziročně stoupl o 232,8 miliardy na 3,332 bilionu Kč
9:06Rozbřesk: Tuzemský průmysl šlape na brzdu, Koruna v defenzivě, Posune se americký trh práce blíže rovnováze?
8:42Francouzský regulátor se chystá obvinit výrobce čipů Nvidia. Hlavní evropské trhy otevřou v červeném  
6:37FX Strategie: Slabší americká data z trhu práce a mírná inflace by měla eurodolaru prospět. Koruna na pospas politickému napětí v Evropě?  
01.07.2024
17:21Výnosy dluhopisů dnes míří vzhůru, nezastavil je ani slabší ISM  
17:13Trhy napříč staletím a akciová sázka na „jistotu“
15:27Rozpočet byl v pololetí ve schodku 178,6 mld. Kč, nejnižším za pět let
15:12Trumpovo vítězství je po debatě podle trhů pravděpodobnější, Morgan Stanley radí, jak ho zobchodovat
14:49Míra inflace v Německu v červnu klesla o dvě desetiny bodu na 2,2 procenta
13:27Evropská komise obvinila společnost Meta kvůli nabídce bezplatných služeb výměnou za data
13:10Týdenní výhled: Francouzské volby udrží na trhu nejistotu. Na programu trh práce USA a inflace v eurozóně  
13:09KKCG kvůli poptávce investorů zvýšila emisi dluhopisů na šest miliard Kč

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Polestar Automotive Holding UK PLC (03/24 Q1, Bef-mkt)
11:00EMU - Inflace, předběžný odhad, y/y
16:00USA - Nově otevřená prac. místa