Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Cameron proti Sarkozymu: Británie zablokuje zavedení daně z finančních transakcí

Cameron proti Sarkozymu: Británie zablokuje zavedení daně z finančních transakcí

09.01.2012 8:28
Autor: ČTK

Britský premiér David Cameron uvedl, že Británie zablokuje zavedení daně z finančních transakcí, nazývané Tobinova daň, v Evropské unii, pokud tato daň nebude zavedena celosvětově. Zavedení daně prosazují hlavně Francie a Německo a k jejímu schválení je potřeba souhlas všech 27 členských zemí.

Prohlášení Camerona je další známkou prohlubujícího se konfliktu mezi největšími zeměmi EU. Británie se staví proti dani, protože má obavy, že by mohla poškodit její finanční centrum City of London.

Hrozba veta nové daně přichází měsíc poté, co Cameron rozzlobil své partnery v EU, když vetoval novou dohodu EU o větší fiskální integraci v eurozóně, jejímž cílem bylo vytáhnout eurozónu z dluhové krize. Kritikové upozorňují, že jeho kroky mohou způsobit izolaci Británie od dalších 26 členů EU.

Cameron argumentuje tím, že nová daň, pokud bude zavedena pouze v Evropě, způsobí ztrátu pracovních míst a daňových příjmů, protože by to přimělo mnoho finančních institucí k přesunu do jiných oblastí, což by bylo špatné pro celou Evropu. Místo toho navrhl svým evropským kolegům, aby okopírovali daně, které Británie zavedla pro banky a obchody s akciemi.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy v pátek uvedl, že Francie nebude čekat se zavedením daně na schválení všemi členy EU. Země by mohla o dani rozhodnout ještě do konce tohoto měsíce a parlament by o ni mohl hlasovat již příští měsíc, dodal státní tajemník Benoit Apparu.

Pokud ostatní země Evropské unie nepodpoří navrhovanou daň z finančních transakcí, přijme Francie novou kontroverzní daň sama, aby dala "příklad" celé EU. Řekl v pátek na mezinárodní konferenci v Paříži francouzský ministr financí François Baroin. Český premiér Petr Nečas na konferenci vyjádřil nesouhlas s jakýmikoli novými daněmi, které by platily jen v EU.

Baroin uvedl, že daň by měla být minimálně ve Francii přijata v letošním roce. Její zavedení zdůvodnil tím, že finanční sektor musí nést část nákladů dluhové krize. Poradce prezidenta Nicolase Sarkozyho Henri Guaino prohlásil, že rozhodnutí by mělo padnout do konce ledna.

"Francie bude v této věci vést," řekl Guaino. Vyjádřil však naději, že se k Paříži připojí Berlín, jak minulý měsíc naznačil německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Ten řekl, že novou daň bude Německo prosazovat na úrovni EU nebo alespoň eurozóny. Když se to nepodaří, pak by o její zavedení mohly nejprve usilovat jen Německo a Francie.

O otázce daně z finančních transakcí budou zřejmě v pondělí diskutovat Sarkozy a německá kancléřka Angela Merkelová. Poté by se mohla otázka projednávat na summitu EU 30. ledna.

Mluvčí Merkelové Steffen Siebert v pátek řekl, že cílem německé vlády je stále zavést daň v celé EU. Podobně se vyjádřil italský premiér Mario Monti, jehož vláda myšlenku nové daně na rozdíl od předešlé vlády Silvia Berlusconiho přijala.

Nečas zavedení nové daně odmítl. "To, co nepotřebujeme, je více daní, které budou platit jen v Evropské unii," řekl premiér podle agentury Reuters na konferenci "Nový svět", na níž vystoupili i Baroin a Monti.

Evropská komise přijala plán na zavedení daně z finančních transakcí loni v září. Obchody s akciemi a obligacemi mají být zdaněny sazbou 0,1 procenta a s deriváty 0,01 procenta. S myšlenkou zdanění finančních transakcí přišel již na počátku 70. let minulého století nositel Nobelovy ceny James Tobin, který tak chtěl odradit od spekulativních obchodů, napsala agentura Reuters.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
01.07.2024
9:07Rozbřesk: Česká koruna pod vnějším tlakem, ČNB jí jen tak nepomůže
8:46Výsledky francozských voleb trhy těší, Evropa zahájí nový týden pozitivně  
8:32Boeing převezme svého dodavatele Spirit AeroSystems za 4,7 miliardy USD
8:01Komentář Invesco: Smíšená ekonomická data vyvolávají otázky v USA i ve světě
30.06.2024
8:18Víkendář: Za půl roku se začne na akciích rotovat
29.06.2024
16:31Altman: V určitém časovém bodu, který nemusí být vzdálený několik desetiletí, se trhy probudí a fiskální situace se jim nebude líbit
8:13Víkendář: Příliš mnoho kreativity nyní při investicích škodí
28.06.2024
17:23Pokračující obliba pasivity a fáze peněz na chodnících
16:47Podpora pro akcie na konci týdne přišla ze strany makrodat  
16:43J&T Global Finance XV., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:34J&T Global Finance XIII., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:32J&T Global Finance X., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:31J&T Global Finance XI., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
15:45Hubbard: Právo na příležitost, ovšem ne právo na výsledek
15:35Rohlik Group získal čtyři miliardy Kč na rozšíření v dalších evropských zemích
14:07Než otevře Wall Street: Trump Media, Infinera  
13:46Perly týdne: Potenciál umělé inteligence je reálný, ale akcie jej přeceňují
12:13Francie pod tlakem před volbami, jiným trhům se však daří  
12:10Kellnerová: Po smrti muže jsem se s PPF seznamovala, loni jsem byla rozhodnější
11:27Komentář analytika: Akcie Nike po sníženém výhledu dostávají další ránu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
1:50JP - Index podnikatelské aktivity Tankan
3:45Čína - PMI v průmyslu Caixin
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y
16:00USA - Index ISM v průmyslu
16:00USA - Výdaje ve stavebnictví, m/m