Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
JPMorgan prý věděl o podvodech finančníka Madoffa

JPMorgan prý věděl o podvodech finančníka Madoffa

04.02.2011 15:37
Autor: ČTK

Správce majetku podvodného amerického finančníka Bernarda Madoffa Irving Picard podal žalobu na obří americkou banku JPMorgan Chase & Co. Viní ji z toho, že o Madoffových podvodech věděla minimálně o rok a půl dříve, než podvody vyšly najevo. Žaloba byla k soudu podána už v prosinci, na žádost banky ale byla držena v tajnosti. Ve čtvrtek byly záznamy zpřístupněny.

Picard řekl, že banka poznatky o podezřelých Madoffových aktivitách ignorovala a s oznámením příslušným úřadům vyčkávala prakticky do konce, kdy už bylo jasné, že podvod se neutají. JPMorgan se tak zřejmě snažil chránit svou investici a doufal, že bude s Madoffem dál obchodovat. Banka teď uvádí, že proti žalobě se bude bránit.

"Madoffovi jeho podvody umožnilo několik finančních institucí, JPMorgan ale stála v samotném centru podvodů a nese plnou spoluvinu," napsal Picard v žalobě, která byla podána u konkurzního soudu na Manhattanu. Vůbec poprvé se tak na veřejnosti ukazuje postoj banky, která podle Picarda byla ve střetu zájmů a svůj vlastní prospěch kladla před zájmy klientů.

Madoff byl zatčen v prosinci 2008 a v březnu následujícího roku se k podvodům přiznal. Později byl odsouzen a nyní si odpykává trest vězení v trvání 150 let. Madoffovy investiční podvody trvaly celá desetiletí, během nichž finančník zpronevěřil zhruba 65 miliard dolarů (asi 1,1 bilionu Kč). Picard se nyní snaží část peněz vymoci pro podvedené klienty.

"Z nějakého důvodu jsem byl na obědě (se zaměstnancem banky) a on mi řekl, že nad Madoffovou hlavou se vznáší známý mrak a že jeho výnosy jsou údajně součástí Ponziho schématu," stojí v žalobě výňatek z e-mailové zprávy, kterou už 15. června 2007 napsal zaměstnanec řízení rizika v jedné investiční bance.

Ponziho schéma funguje jako pyramidová hra. Kdo se zapojí jako jeden z prvních, zpravidla může vydělat, protože jeho zisk pochází z příspěvků lidí, kteří se do hry zapojí později. S postupem času, jak přibývá členů a přísun nových klientů začne váznout, začne mít podnik problémy. Na ty, kteří se zapojí jako jedni z posledních, zpravidla žádné peníze nezbývají. V tu chvíli vyjde podvod najevo.

Žaloba cituje také zaměstnance JPMorgan, který v únoru 2006 trval na tom, aby banka zhodnotila kvalitu a obsah výsledkových zpráv, které Madoffova investiční společnost předkládá. Poukázal přitom na riziko velmi vysokých pokut, kdyby se ukázalo, že předkládané výkazy jsou zfalšované či nepřesné.

Mluvčí JPMorgan Jennifer Zuccarelliová uvedla, že banka považuje tvrzení správce Madoffova majetku za nepodložená. "JPMorgan nevěděla o podvodech, jichž se dopustil Bernard Madoff, a žádného takového podvodného jednání se ani neúčastnila," řekla mluvčí, kterou cituje agentura Reuters. Mluvčí popřela, že by Madoffova společnost byla pro banku významným klientem, což prý nedokazuje ani žaloba.

JPMorgan byl pro Madoffovu investiční společnost Bernard L. Madoff Investment Securities více než 20 let hlavní bankou. Picard a jeho právní zástupci tak budou muset prokázat, že zaměstnanci banky byli o náznacích podvodů v Madoffově podniku informování ústní formou, a tudíž bez řádných záznamů.

Podvod, který vyšel v Madoffově investiční společnosti najevo, patří k největším, s nimiž se akciové trhy dosud setkaly. Madoff byl přitom dlouho považován za váženého člověka, jednu chvíli byl dokonce ředitelem americké společnosti Nasdaq Stock Market, která provozuje světoznámý akciový trh Nasdaq .


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
01.07.2024
17:21Výnosy dluhopisů dnes míří vzhůru, nezastavil je ani slabší ISM  
17:13Trhy napříč staletím a akciová sázka na „jistotu“
15:27Rozpočet byl v pololetí ve schodku 178,6 mld. Kč, nejnižším za pět let
15:12Trumpovo vítězství je po debatě podle trhů pravděpodobnější, Morgan Stanley radí, jak ho zobchodovat
14:49Míra inflace v Německu v červnu klesla o dvě desetiny bodu na 2,2 procenta
13:27Evropská komise obvinila společnost Meta kvůli nabídce bezplatných služeb výměnou za data
13:10Týdenní výhled: Francouzské volby udrží na trhu nejistotu. Na programu trh práce USA a inflace v eurozóně  
13:09KKCG kvůli poptávce investorů zvýšila emisi dluhopisů na šest miliard Kč
12:05Volby ulevily akciím v Paříži a pomohly euru  
11:37Francouzské trhy se odráží ode dna, investoři sází na dohodu proti Le Penové
10:30Komentář: Tuzemský průmysl nadále klopýtá
9:07Rozbřesk: Česká koruna pod vnějším tlakem, ČNB jí jen tak nepomůže
8:46Výsledky francozských voleb trhy těší, Evropa zahájí nový týden pozitivně  
8:32Boeing převezme svého dodavatele Spirit AeroSystems za 4,7 miliardy USD
8:01Komentář Invesco: Smíšená ekonomická data vyvolávají otázky v USA i ve světě
30.06.2024
8:18Víkendář: Za půl roku se začne na akciích rotovat
29.06.2024
16:31Altman: V určitém časovém bodu, který nemusí být vzdálený několik desetiletí, se trhy probudí a fiskální situace se jim nebude líbit
8:13Víkendář: Příliš mnoho kreativity nyní při investicích škodí
28.06.2024
17:23Pokračující obliba pasivity a fáze peněz na chodnících
16:47Podpora pro akcie na konci týdne přišla ze strany makrodat  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
1:50JP - Index podnikatelské aktivity Tankan
3:45Čína - PMI v průmyslu Caixin
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y
16:00USA - Index ISM v průmyslu
16:00USA - Výdaje ve stavebnictví, m/m