Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Na pražskou burzu míří nové společnosti - první bude pravděpodobně Fortuna, následně CS Cargo a možná i AVG

Na pražskou burzu míří nové společnosti - první bude pravděpodobně Fortuna, následně CS Cargo a možná i AVG

16.09.2010 9:57

(Aktualizováno - 11:26)

Dlouho vyhlížený příchod nových titulů na pražskou burzu se nejspíš blíží. Přípravu vstupu na akciový trh dnes oznámila logistická skupina CS Cargo s tím, že by se její akcie mohly začít v Praze obchodovat v druhé polovině příštího roku. Ještě dříve by podle dnešních lidových noviny mělo dojít k primárnímu úpisu akcií sázkové kanceláře Fortuna. Trojlístek nových IPO pak možná uzavře český výrobce antivirového a zabezpečovacího softwaru AVG Technologies, který podle zdrojů agentury Reuters plánuje prodávat akcie na varšavské burze a „ještě jednom trhu v západní Evropě“, a to buď ještě letos, nebo v prvním kvartále příštího roku.

Společnost CS Cargo Group, která je 100% vlastníkem středoevropské logistické skupiny CS Cargo, dnes oznámila dohodu s investiční bankou JP Morgan o poradenství v oblasti financování a dalších operací na kapitálovém trhu a pověřila banku, aby začala s přípravou na zamýšlené uvedení skupiny na vybrané kapitálové trhy.

„Zvažujeme, že akcie skupiny by mohly být v budoucnu obchodovány na burzách v Praze, Londýně, případně též ve Varšavě,“ vyjádřil se k strategickým plánům společnosti Martin Veselý, člen představenstva CS Cargo Group. Dodal, že by k primární veřejné nabídce akcií (IPO) mohlo dojít již v druhé polovině příštího roku, ale finální rozhodnutí „bude záviset na konkrétní situaci na kapitálových trzích i na tom, zda budeme v danou chvíli dostatečně připraveni.“

Skupina CS Cargo vznikla v roce 1995 a nyní již působí na osmi evropských trzích, primárně v České republice, na Slovensku a v Polsku a společnosti, které ji tvoří zaznamenaly v prvním pololetí meziroční růst tržeb o 23,2 %. O možném budoucím vstupu společnosti na burzu se mluvilo již na konci roku 2007.

"Vlastníci CS Cargo deklarují svůj úmysl umístit část logistické skupiny na burzu již delší dobu. Situace v logistice ani na kapitálovém trhu nevytvořila v uplynulém roku a půl pro takový plán podmínky. Ale vzhledem k tomu, že výhled je optimistický a i s přihlédnutím k pokročilým jednáním o koupi některých logistických firem se pracovní termín druhé poloviny příštího roku jeví jako velmi nadějný," uvedl pro Lidové noviny mluvčí skupiny Vladimír Bystrov.

O emisi akcií jedné ze svých firem na pražské burze intenzivně uvažuje také finanční skupina Penta, která by ráda zhodnotila investici do sázkové společnosti Fortuna. Podle informací Lidových novin firma stále vyjednává s jedním potenciálním zájemcem, zatím však bez úspěchu. Vzhledem k tomu je možné, že majitelé Fortuny oznámí svůj plán uvést ji na trh ještě tento měsíc a k ocenění akcií dojde do konce října, píše deník.

Softwarová společnost AVG Technologies zvažuje IPO také již delší dobu. "Pokud se podmínky na trzích zlepší, doufám, že AVG by mohla vstoupit na burzu v roce 2010. Teď vedeme rozhovory s možnými investičními poradci, ale ještě jsme žádného nevybrali," uvedl na konci minulého roku generální ředitel AVG, J. R. Smith.

Podle zdrojů agentury Retuers však aktuálně již v tomto procesu postoupila a plánuje vydat akcie v hodnotě 400 až 800 milionů eur na varšavské burze a ještě jednom trhu v západní Evropě. Praha však není zdaleka jediným kandidátem. V minulosti se společnost nechala slyšet, že kromě českého trhu uvažuje o úpisu akcií na burzách v Londýně, nebo v Amsterdamu. Ke vstupu na burzu by mohlo dojít ještě v letošním roce, ale možná se odehraje až v prvním čtvrtletí roku 2011, uvedly dva zdroje Reuters.

Společnost AVG Technologies vznikla přejmenováním tuzemské společnosti Grisoft. Její bezpečnostní software využívalo loni přes 80 milionů uživatelů ve 167 zemích. Společnost AVG má po celém světě téměř 6000 prodejců. Tržby firmy loni stouply o třetinu na 1,79 miliardy korun. Čistý zisk se zvýšil o čtvrtinu na 267,2 milionu, což je podle dostupných informací nejvíce za posledních osm let.

"Zájem emitentů je dobrým znakem, že krize na kapitálovém trhu se chýlí ke konci a myslím si, že dobře připravená emise může být úspěšná," shrnul pro LN vyhlídky nováčků na pražské burze její generální ředitel Petr Koblic.

(Zdroj: CS Cargo, LN, HN, Reuters, E15)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
01.07.2024
9:07Rozbřesk: Česká koruna pod vnějším tlakem, ČNB jí jen tak nepomůže
8:46Výsledky francozských voleb trhy těší, Evropa zahájí nový týden pozitivně  
8:32Boeing převezme svého dodavatele Spirit AeroSystems za 4,7 miliardy USD
8:01Komentář Invesco: Smíšená ekonomická data vyvolávají otázky v USA i ve světě
30.06.2024
8:18Víkendář: Za půl roku se začne na akciích rotovat
29.06.2024
16:31Altman: V určitém časovém bodu, který nemusí být vzdálený několik desetiletí, se trhy probudí a fiskální situace se jim nebude líbit
8:13Víkendář: Příliš mnoho kreativity nyní při investicích škodí
28.06.2024
17:23Pokračující obliba pasivity a fáze peněz na chodnících
16:47Podpora pro akcie na konci týdne přišla ze strany makrodat  
16:43J&T Global Finance XV., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:34J&T Global Finance XIII., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:32J&T Global Finance X., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:31J&T Global Finance XI., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
15:45Hubbard: Právo na příležitost, ovšem ne právo na výsledek
15:35Rohlik Group získal čtyři miliardy Kč na rozšíření v dalších evropských zemích
14:07Než otevře Wall Street: Trump Media, Infinera  
13:46Perly týdne: Potenciál umělé inteligence je reálný, ale akcie jej přeceňují
12:13Francie pod tlakem před volbami, jiným trhům se však daří  
12:10Kellnerová: Po smrti muže jsem se s PPF seznamovala, loni jsem byla rozhodnější
11:27Komentář analytika: Akcie Nike po sníženém výhledu dostávají další ránu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
1:50JP - Index podnikatelské aktivity Tankan
3:45Čína - PMI v průmyslu Caixin
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y
16:00USA - Index ISM v průmyslu
16:00USA - Výdaje ve stavebnictví, m/m