Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Trichetovy snahy o sjednocení ECB komplikují smíšené hospodářské signály

Trichetovy snahy o sjednocení ECB komplikují smíšené hospodářské signály

05.05.2009 12:22

Bankovní rada Evropské centrální banky čítající 22 členů je rozdělena v názoru, zda má v rámci boje proti nejhorší recesi od druhé světové války začít nakupovat finanční aktiva, a úkol jí neulehčují ani zprávy zdůrazňující jak riziko deflace, tak vyhlídky na zotavení.

Po dlouhých 11 měsících poklesu v dubnu konečně poprvé vzrostl ukazatel ekonomické důvěry, když domácnosti očekávají, že spotřebitelské ceny klesnou poprvé od roku 1990.

Vzhledem k velmi omezenému konsensu uvnitř bankovní rady bude mít prezident ECB na jejím čtvrtečním zasedání těžkou úlohu při hledání společných východisek. Na čtvrtečním zasedání bankovní rady ECB by mohlo dojít k nastavení nejnižší úrokové míry a prodloužení splatnosti bankovních úvěrů. Otázka nákupu aktiv by však mohla zůstat otevřena.

„Smíšená data jen zdůrazňují rozdíly v názorech. Zároveň je však ECB pod tlakem, neboť něco oznámit musí. Ono ‚něco‘ by se tak mohlo scvrknout na nejmenší společný jmenovatel,“ uvedl Laurent Bilke z londýnské Nomura International, který dříve pracoval pro ECB. Bilke v průzkumu pro Bloomberg News spolu s dalšími 45 ekonomy vyslovil názor, že ECB sníží tento týden klíčovou úrokovou sazbu o čtvrtinu bodu na rekordně nízké 1 procento. Průzkum rovněž naznačuje, že na této úrovni by sazba mohla zůstat až do třetího čtvrtletí roku 2010.

Diskuze o tom, zda by ECB měla následovat příkladu Fedu a Bank of England a začít nakupovat aktiva, rozdělila bankovní radu nejméně na tři různé tábory. Protichůdné výroky těchto táboru přinutily Jean-Claude Tricheta, aby členům bankovní rady zakázal oficiální prohlášení na toto téma.

„Jejich komentáře totiž v uplynulých týdnech připomínaly telenovelu,“ prohlásil Tim Foster, který spravuje fondy v hodnotě 9 mld. USD pro londýnskou Fidelity Investment Management. Na jedné straně prohlásil německý člen bankovní rady Axel Weber, že nákup aktiv by měl být posledním útočištěm a že by se ECB měla zaměřit na promazávání bankovního systému pomocí úvěrů. Rovněž varoval, že snížení hlavní sazby pod 1 procento by mohlo narušit peněžní trhy.

Na opačné straně stojí řecký zástupce George Provopoulos spolu s Kypřanem Athanasiosem Orphanidesem, kteří chtějí ponechat možnost dalšího snížení sazeb otevřenou a nákupem aktiv by podle nich mohla ECB bojovat proti deflačním rizikům.

Nezávisle na nich trvá rakouský člen bankovní rady Ewald Nowotny na tom, že nákup aktiv je „citlivou“ otázkou, avšak souhlasí s Weberem na tom, že 1procentní sazba představuje nejnižší možnou úroveň.

Zprávy poskytují munici oběma táborům. Evropská komise oznámila, že se důvěra v ekonomiku za minulý měsíc zvýšila. Odvětví výroby a služeb se snižuje nejpomalejším tempem za šest měsíců a evropský index Dow Jones Stoxx 600 vzrostl v dubnu o 13 procent a umazal tak letošní ztráty.

Zároveň se však v březnu již druhý měsíc v řadě propadalo množství poskytnutých úvěrů společnostem i spotřebitelům v eurozóně a průzkum Evropské komise zjistil, že domácnosti očekávají, že ceny se budou v příštích 12 měsících snižovat.

„Žádný z těchto indikátorů nenaznačuje udržitelné zotavení a obávám se, že to ECB použije jako výmluvu pro to, aby neuskutečnila tak agresivní politiku, jaké by bylo zapotřebí,“ shrnuje James Nixon, ekonom Société Générale (41 EUR, 3,14%) v Londýně.

Axel Weber i jeho kolegové Juerge Stark a Lorenzo Bini Smaghi se domnívají, že by se ECB měla soustředit na oživení mezibankovního úvěrového trhu, neboť téměř tři čtvrtiny korporátního financování pochází z bankovních úvěrů spíše než z kapitálových trhů.

Julian Callow, hlavní ekonom londýnské Barclays (300 GBp, 7,53%) Capital se domnívá, že členové bankovní rady nebudou mít nakonec jinou možnost, než nechat stranou rozdílné názory a dohodnout se. „Ačkoli se na horní palubě lodi bankovní rada dohaduje o jemnějších teologických rozdílech, ledovec deflace se pomalu a neodvratně přibližuje,“ uzavírá Callow.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.07.2024
22:00K výprodejům na Wall Street se tentokrát již přidal i Dow Jones  
17:49František Kronus: Korekce na technologiích a začátek výsledkové sezóny
17:02Wall Street začala nadějně, ale růst vyprchal. ECB bez překvapení  
16:10Inflační benevolence a sazby a měnové kurzy v příštím roce – scénář Commerzbank
16:06Technická analýza: Exxon Mobil se rozhoupal k růstu  
15:34Evropský parlament potvrdil Ursulu von der Leyenovou v čele EK
15:30Dominik Rusinko: ECB pauzíruje, úrokové sazby sníží v září
15:01Jakub Blaha: Alcoa se překlápí do zisku díky vyšším cenám hliníku a oxidu hlinitého  
14:16ECB nemění sazby. Lagardová vidí rizika pro vývoj ekonomiky směrem dolů a rozhodnutí v září jako otevřené. Euro začalo ztrácet
12:45Bloomberg: Ukrajina obnovila jednání s věřiteli o restrukturalizaci dluhu
12:41Marks o investování: Do problémů lidi nedostává to, co neví, ale to, co ví úplně jistě. A není to pravda
11:42Výroba aut v prvním pololetí vzrostla na 774.310 vozů, nejvíce od vzniku ČR
10:50Evropské akcie se před ECB posouvají do zeleného  
10:23TSMC věří v pokračující rozmach AI, navyšuje výhled tržeb
9:02Rozbřesk: ECB si dnes po červnovém snížení sazeb vybere pauzu. Koruna klidná
8:46Dnes oznámí ECB výši sazeb, Francie otestuje apetit po dluhopisech a futures jsou zelené  
6:06Bianco: Málo důvodů k poklesu sazeb, ale Fed je pravděpodobně v září stejně sníží
17.07.2024
17:48Zlato a „kolaps reálných sazeb“
17:11Propad techů pokračuje, korekci živí strach z politiky  
15:25Johnson & Johnon ve čtvrtletí zvýšil tržby i zisk, překonal očekávání

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Abbott Laboratories (06/24 Q2, Bef-mkt)
Blackstone Inc (06/24 Q2, Bef-mkt)
DR Horton Inc (06/24 Q3, Bef-mkt)
Novartis AG (06/24 Q2, Bef-mkt)
PPG Industries Inc (06/24 Q2, Aft-mkt)
7:00EQT AB (03/24 Q1)
7:00Nokia Oyj (06/24 Q2)
7:20Volvo AB (06/24 Q2)
12:05Domino's Pizza Inc (06/24 Q2)
14:15EMU - Jednání ECB, základní sazba
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
22:00Netflix Inc (06/24 Q2)