Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Roche: Fed bude monetizovat vše, co uvidí; vydělávat budou shortaři

Roche: Fed bude monetizovat vše, co uvidí; vydělávat budou shortaři

22.02.2010 18:20
Autor: Redakce, Patria.cz

David Roche, bývalý globální stratég ve společnosti Morgan Stanley, nyní ve společnosti Independent Strategy Ltd., pro CNBC uvedl, že Fed nyní řeší důsledky krize a zabývá se exitem ze strategií, které implementoval pro boj s krizí. Naopak Čína s bojem proti úvěrové bublině teprve začíná, i když lze velikost její bubliny porovnat s velikostí té, která byla v USA. Je však mezi významný rozdíl - zatímco USA závisely na financování ze zahraničí, Čína dluží peníze jen sama sobě. V tomto smyslu by mělo jít situaci v Číně lépe zvládnout, přesto však podle ekonoma poškodí růst; z komodit budou negativně ovlivněny zejména měď a hliník.

Čína se současnými kroky snaží vybalancovat dlouhodobý růst, Roche se ale domnívá, že finanční trhy mají daleko do toho, aby byly rozumné, a už vůbec nemají dlouhodobý výhled. Na utahování v Číně proto reagují negativně, přestože dělá správnou věc. Finanční trhy budou jen reagovat na změnu likvidity a nákladu kapitálu a bylo by chybou očekávat, že změnu v těchto oblastech budou předvídat - budou na ni jen reagovat.

Každá ekonomika v Asii spoléhala na růst tažený exporty, platí to i o Číně. V tuto chvíli je nutné přejít na domácí spotřebu; část tohoto procesu může zajistit vláda, z většiny ale závisí na tom, jaký bude růst bohatství domácností. Roche má za to, že to v Číně znamená desetiletý proces. Exporty přitom kvůli situaci v globální ekonomice silné nebudou. Myšlenka na to, že by Čína nechala posílit svou měnu v situaci, kdy na světových trzích posiluje dolar, ekonom považuje za mylnou.

Roche vidí tři možné scénáře budoucího vývoje globální ekonomiky. Jako jejich společný základ lze uvést to, že celkový objem dluhu během krize vzrostl, místo aby se zmenšil, a velká část dluhu přešla na vládní sektor. První možností je to, že tato politika podnítí bubliny na trzích s aktivy, což vyvolá rychlý růst ekonomiky. Rok to bude dobré, poté dojde k prudkému nárůstu nákladu kapitálu, protože zadlužení je vysoké a ekonomika spotřebuje veškerý dostupný kapitál. Vysoké zadlužení nebude možno při vysokém nákladu kapitálu financovat a přijde kolaps - to s pravděpodobností 30 – 35 %.

Druhým extrémem je to, že vlivem velkého zadlužení se ekonomika vůbec nerozjede a dojde k deflaci a další recesi – s pravděpodobností asi 20 %. Třetí možnost leží někde uprostřed, jejím jádrem je to, že po odeznění krize způsobené nadměrným dluhem potrvá 6 – 10 let, než se odstraní následky. To je naprosto nejpravděpodobnější scénář, ale finanční trhy očekávají, že vše bude krásné. Čeká nás přitom dekáda bolestivého urovnávání problémů typu vysokého dluhu, nízké produktivity, velkého vládního sektoru, atd. V minulosti vydělávali ti, kteří byli long a měli své investice zapáčené. Nyní budou vydělávat ti, kteří jsou short.

V současnosti Roche radí kupovat dolary a prodávat euro a to především z důvodu relativní rychlosti utahování v Evropě a v USA v následujících šesti měsících. Nakonec ale bude situace USA mnohem horší než situace hlavních zemí eurozóny, protože ty si drží poměrně slušnou fiskální pozici. A až se ukáže, že růst bude slabý, „bude Fed monetizovat vše, co uvidí“, ECB se bude chovat jako Bundesbank. Evropa je tedy v dlouhodobějším pohledu stabilnější. Nejhůře se povede Japonsku, které nakonec bude muset nechat svou měnu oslabit o 30 – 40 %, aby vytvořilo inflaci.

(Zdroj: CNBC)


Váš názor
  •  
    23.02.2010 10:54

    Jo toto je překvapivě prozíravé. Moc prozíravosti dnes nikde vidět není. Růst ekonomiky se ale míní kde? V globále? V USA? Či Číně? Ano nyní je doba na short a ne na long. Co se týče komodit jako hliník. Ano čeká nás ještě jeden významný pokles, jak po odeznění stimulů a v době, kdy státní západní rozpočty už si nebudou moci dovolit žádné významné další, tak po odeznění stimulů v Čině. U Číny problém není. Jen si ustabilizuje rozumně růst. Ale obojí bude na hliník a spol. tlačit. Po tomto pádu klidně u hliníku na long bez obav. Ani teď by to nebyla z dlouhodobého hlediska katastrofa ale rozhodně bych si ještě chvilku počkal. A taky čekám.
    ignác
    •  
      23.02.2010 10:54

      Ale je fakt, že dnes nejlépe na trzích vydělá psycholog.
      ignác
Aktuální komentáře
30.06.2024
8:18Víkendář: Za půl roku se začne na akciích rotovat
29.06.2024
16:31Altman: V určitém časovém bodu, který nemusí být vzdálený několik desetiletí, se trhy probudí a fiskální situace se jim nebude líbit
8:13Víkendář: Příliš mnoho kreativity nyní při investicích škodí
28.06.2024
17:23Pokračující obliba pasivity a fáze peněz na chodnících
16:47Podpora pro akcie na konci týdne přišla ze strany makrodat  
16:43J&T Global Finance XV., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:34J&T Global Finance XIII., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:32J&T Global Finance X., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:31J&T Global Finance XI., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
15:45Hubbard: Právo na příležitost, ovšem ne právo na výsledek
15:35Rohlik Group získal čtyři miliardy Kč na rozšíření v dalších evropských zemích
14:07Než otevře Wall Street: Trump Media, Infinera  
13:46Perly týdne: Potenciál umělé inteligence je reálný, ale akcie jej přeceňují
12:13Francie pod tlakem před volbami, jiným trhům se však daří  
12:10Kellnerová: Po smrti muže jsem se s PPF seznamovala, loni jsem byla rozhodnější
11:27Komentář analytika: Akcie Nike po sníženém výhledu dostávají další ránu  
11:06Nezaměstnanost v Německu zůstala na 5,8 procenta, ale lidí bez práce přibylo
10:35Výrobce bezpilotních letounů Primoco dodá do Asie dva stroje za 62 milionů korun
10:28Prezidentská debata vyvolala úvahy o konci Bidenovy kandidatury, Trump odmítl jasně slíbit uznání výsledků voleb
10:01Společnost eMan hlásí za 2023 rekordní zisk a posílení pozice na trhu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
3:30Čína - PMI v průmyslu