Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tůma (ČNB): Podniky si už nebudou půjčovat tak levně jako dřív

Tůma (ČNB): Podniky si už nebudou půjčovat tak levně jako dřív

09.10.2009 11:46

Korporátní úvěry už nebudou tak dostupné jako tomu bylo před vypuknutím ekonomické krize, uvedl guvernér České národní banky Zdeněk Tůma v rozhovoru pro Hospodářské noviny. Tůma dále varoval před poklesem inflace pod nulu, pokud by koruna zůstala při síle. Za jediný aktuálně použitelný nástroj pro přiblížení inflace k cíli ČNB přitom zmínil intervenci.

„Podniky si už nebudou půjčovat tak levně jako dřív, řekl Tůma pro HN a vysvětlil, že z dnešního pohledu jde o důsledek zohlednění všech faktorů: „Tady bylo špatně oceněné riziko, globálně. Byl zde malý rozdíl mezi úrokem na měnovém trhu a komerčním úrokem pro koncové uživatele. V průběhu krize ten rozdíl vylétl a teď se zase pomalu snižuje.“ Peněžní trh podle guvernéra ČNB nyní opět reaguje na měnová rozhodnutí, ale rozdíly mezi úrokem na měnovém trhu a komerčním úrokem zůstanou vyšší. „Návrat k úrovním, jaké zde byly před dvěma lety, v dohledné době nenastane. Je to cena za riziko, které je vyšší než v minulosti,“ shrnul Tůma.

Tůma na zářijovém zasedání bankovní rady ČNB hlasoval pro snížení sazeb o další čtvrtinu procentního bodu, většina členů bankovní rady však byla pro ponechání úroků beze změny. Za hlavní důvod pro toto rozhodnutí guvernér centrální banky označil dopad silné koruny na inflaci. „Pokud by kurz zůstával na silné úrovni, tak nás to z hlediska inflace bude tlačit do záporných čísel. Ale v tomto případě, by to nemuselo být krátkodobé,“ vysvětlil svůj postoj Tůma. Ačkoliv čistě numericky deflace v Česku již byla a ČNB nejednala, nyní je podle Tůmy situace jiná: „Inflace se již v minulosti dostala do záporných hodnot. Ale při tehdejším stavu ekonomiky jsme usoudili, že jde jen o dočasný stav. Tehdy ceny ovlivnila administrativní opatření, především změna daní. Proto nemělo smysl dál snižovat sazby, což se potvrdilo. Teď je riziko jiné. Ekonomika je v recesi, nevidím zde významné inflační tlaky.“

Rozhovor HN s guvernérem ČNB se také stočil k diskutované možnosti intervence banky na devizovém trhu, kterou Tůma již dříve připustil spolu s viceguvernér Singerem. „Na posledním jednání jsme já a kolega Singer byli názoru, že bychom při současném nastavení ekonomiky a kurzu koruny cíl podstřelili. (...) Debatovali jsme o tom, do jaké míry je měnová politika při současné úrovni sazeb efektivní, a jestli by další snížení o 25 bodů znamenalo změnu. Proto jsme se vrátili k tomu, zda nezapojit další nástroje k uvolnění měnových podmínek,“ uvedl Tůma a dodal, že ze seznamu šesti až sedmi kroků, které lze udělat je pro českou ekonomiku intervence asi jedním z hlavních nástrojů, které by bankovní rada zvažovala.

(Zdroj: HN)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
30.06.2024
8:18Víkendář: Za půl roku se začne na akciích rotovat
29.06.2024
16:31Altman: V určitém časovém bodu, který nemusí být vzdálený několik desetiletí, se trhy probudí a fiskální situace se jim nebude líbit
8:13Víkendář: Příliš mnoho kreativity nyní při investicích škodí
28.06.2024
17:23Pokračující obliba pasivity a fáze peněz na chodnících
16:47Podpora pro akcie na konci týdne přišla ze strany makrodat  
16:43J&T Global Finance XV., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:34J&T Global Finance XIII., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:32J&T Global Finance X., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:31J&T Global Finance XI., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
15:45Hubbard: Právo na příležitost, ovšem ne právo na výsledek
15:35Rohlik Group získal čtyři miliardy Kč na rozšíření v dalších evropských zemích
14:07Než otevře Wall Street: Trump Media, Infinera  
13:46Perly týdne: Potenciál umělé inteligence je reálný, ale akcie jej přeceňují
12:13Francie pod tlakem před volbami, jiným trhům se však daří  
12:10Kellnerová: Po smrti muže jsem se s PPF seznamovala, loni jsem byla rozhodnější
11:27Komentář analytika: Akcie Nike po sníženém výhledu dostávají další ránu  
11:06Nezaměstnanost v Německu zůstala na 5,8 procenta, ale lidí bez práce přibylo
10:35Výrobce bezpilotních letounů Primoco dodá do Asie dva stroje za 62 milionů korun
10:28Prezidentská debata vyvolala úvahy o konci Bidenovy kandidatury, Trump odmítl jasně slíbit uznání výsledků voleb
10:01Společnost eMan hlásí za 2023 rekordní zisk a posílení pozice na trhu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
3:30Čína - PMI v průmyslu