Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Švýcarská inflační výjimečnost – co za ní zřejmě je a co ne

Švýcarská inflační výjimečnost – co za ní zřejmě je a co ne

22.03.2024 17:11

Švýcarská inflace je už zase znatelně pod 2 % a samozřejmě i hluboko pod inflací v eurozóně, UK, i Spojených státech. Tamní centrální banka tak přikročila ke snížení sazeb a kolem toho všeho se začala točit řada úvah. Více a také méně relevantních.

Dnešní první graf ukazuje dlouhodobý vývoj inflace v alpské zemi, eurozóně a UK. Ve Švýcarsku se na vrcholu inflačních tlaků růst cen dostal až nad 3 %, pak se krátce držel na cíli ve výši 2 % a nyní už zase klesá pod něj. Země je tedy opět ve stavu, kdy nedosahuje cíle a to zespodu. Ve stavu, který panoval dlouhou dobu před rokem 2022. Z pohledu řady jiných zemí je to velká výjimka. Pro Švýcary spíše normál.

sss
Zdroj: X

Druhý graf ukazuje vývoj sazeb švýcarské centrální banky SNB a ECB. U první i druhé z nich je po roce 2009 na sazbách vidět snaha o zvednutí inflace na cíl, pak zvednutí sazeb ve světle přestřelování cíle. A u SNB nyní jejich opětovný pokles. ECB se zatím tímto směrem nevydává, důvod shrnuje graf první.

nnn
Zdroj: X

Ve spojitosti s druhým grafem jsem mimo jiné zaznamenal úvahy, že situaci ve Švýcarsku ovlivňuje hlavně to, že SNB byla mnohem umírněnější co se týče růstu své rozvahy. Jenže tato centrální banka naopak patří mezi ty, jejichž rozvahy (relativně k HDP) rostly zdaleka nejvíce a dosahují hodnot nejvyšších. Důvodem je právě předchozí snaha o zvednutí inflace k cíli ve výši 2 %, respektive celkový rámec politiky zaměřené na dosažení cíle a udržení kurzu v definovaném rámci. Čtenáři si v této souvislosti mohou vzpomenout i na to, jak SNB někdy překvapivě přepínala svou intervenční – kurzovou politiku.

Současné snižování sazeb tedy rozhodně není dáno/umožněno tím, že SNB by byla celkově hodně umírněná na kvantitativní straně monetární politiky (i když tu je určitý prostor pro diskusi na rovině toku vs. zásoby – změny vs. celkové výše rozvahy). Nedávno jsem tu po čase psal, že z mého pohledu se někdy přeceňuje význam rozvahy a „likvidity“ (při volnosti tohoto pojmu) na ceny akcií. Výše uvedené naznačuje, že se možná někdy přeceňuje i u inflace. Každopádně: Proč má tedy Švýcarsko inflaci opět pod cílem v době, kdy se řada vyspělých zemí stále nachází v opačné situaci?

Hezké shrnutí můžeme nalézt například u Accurity. Pro nás zajímavější o to, že se v něm několikrát zmiňuje i ČR (https://www.accurity.ch/2023/10/09/why-is-inflation-low-in-switzerland-compared-to-other-countries). V kostce:

Švýcarsko jako velmi bohatá země má nízký podíl výdajů na potraviny a energie na celkových výdajích a tudíž na indexu spotřebitelských cen. U energií je navíc mnohem méně závislé na vnějších zdrojích a fosilních palivech. V extrémní zkratce tak nerozhodoval objem rozvahy jeho centrální banky ale objem vody v horských jezerech a vodní elektrárny. K tomu podle Accurity na sílu inflace působila výchozí cenová hladina – čím vyšší (bohaté země) o to nižší inflační tlaky.

Accurity pak jako další významný faktor zmiňuje regulaci cen energií (ve světě běžná věc v těch částech vertikály, které jsou monopolní povahy). Ovšem také v této zemi silnou regulaci cen potravin. Což už je naopak ekonomická exotika. Mimochodem, Eurostat v roce 2020 odhadoval celkový podíl regulované části ekonomiky v některých jednotlivých zemí Evropy a Švýcarsko jasně vede s 30 %. Na druhém místě bylo Nizozemí s cca 22 %. Německo je na 15 %, Rakousko asi na 8 % a Itálie na 7 %.

Logickým pokračováním by nyní bylo rozebírat výhody a nevýhody regulace cen potravin. Což jde ale samozřejmě daleko za hranice jednoho článku. Nebyl bych v této souvislosti mimochodem překvapen, kdyby Švýcarsko v rámci celého systému potravinářství mělo hodně jinak nastavený i systém dotací/podpory zemědělství, popř. celé vertikály.

Accurity vlastně v souvislosti s uvedeným zmiňuje ještě jednu věc – politické fungování země a související silný konsenzus ohledně toho „co je potřeba udělat“. Celkově je tak Švýcarský ekonomický a společenský systém v některých ohledech unikátní. Rozhodující je ale podle mne to, na čem takový systém stojí a od čeho se odvíjí – z čeho vyrostl – smýšlení a hodnoty lidí ve společnosti. Což mimo jiné znamená, že kopírování systémů nemusí nic moc řešit.

 

Čtěte více:

Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
18.03.2024 17:24
Občas můžeme narazit na různé teze o vztahu mezi peněžní nabídkou/likv...
Scénář, kdy na sebe vše sedí, sazby dolů nepůjdou a akciím to vadit nemusí
19.03.2024 16:46
Finanční podmínky jsou stále dost uvolněné a to by podle docela jednod...
Nadprůměrný dlouhodobý růst trhu?
21.03.2024 17:09
Před časem jsem tu psal, že nejlepším odhadem budoucího růstu trhu můž...

Váš názor
  •  
    22.03.2024 18:14

    Ja bych jen dodal, ze ve Svajcu je bezne ze lide nakupuji potraviny ve velkem v okolnich statech jako Italie a to dlouhodobe, protoze potraviny jsou tam na o dost nizsich urovnich. Prostor pro zdrazovani je tedy mensi.
    Make_CEZ_worthy_again
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data