Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?

Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?

24.04.2024 9:11
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Od začátku únoru došlo na londýnské burze k výraznému zdražení mědi. Na dohled psychologické hranice 10 000 dolarů za tunu táhne měď jak napjatá situace na straně nabídky, tak především silná poptávka z Číny. A podobně je tomu i u dalších klíčových komodit – od ropy přes železnou rudu až po kobalt. Výsledkem je neobvykle silný nárůst čínských zásob napříč komoditním spektrem.

Zůstaneme-li u mědi, její cena je často využívána jako indikátor kondice čínské ekonomiky. A skutečně platí, že část silné poptávky jde na vrub hospodářskému oživení – především v průmyslu, kterému se v prvním čtvrtletí dařilo nad očekávání dobře. Ale celý příběh je zřejmě složitější. Nemalá část poptávky totiž odráží mohutný nárůst zásob, který je z historického pohledu i při zohlednění tradiční sezónnosti významně nadstandardní (viz graf).

Co stojí za takto agresivní akumulací zásob? Jednou z možností může být příprava Číny na devalvaci juanu. V takovém případě by dávalo silné předzásobení smysl, jelikož drtivá většina komodit je obchodována v amerických dolarech. Devalvace čínské měny by navíc podpořila vývozy elektromobilů nebo solárních panelů, u kterých je měď kritickým vstupem. Roli mohou sehrát i americké prezidentské volby. Jinak řečeno, provést celou operaci, dokud je v úřadu Joe Biden, neboť odvetná opatření ze strany Donalda Trumpa by mohla být podstatně tvrdší.
Vysvětlením mohou být i strategicko-geopolitické důvody. Měď je nejdůležitějším kovem probíhající dekarbonizace, bez kterého nejde vybudovat zelená infrastruktura – solární panely, baterie nebo elektromobily (výroba elektromobilu vyžaduje zhruba 90 kg mědi, u spalovacích motorů je to cca 23 kg). Vysoké zásoby tohoto strategického kovu, za jehož zpracování je navíc Čína globálně zodpovědná z více než 50 %, tak dává Pekingu důležitou konkurenční výhodu. A třeba i možnost zaplavit zahraniční trhy svými „zelenými“ produkty, často navíc vehementně podporované státními subvencemi.

Zatímco Čína má velmi silnou pozici v rámci celého dodavatelského řetězce kritických minerálů, Evropa v tomto ohledu zaspala. Jde přitom o zdroje, u kterých bude silná poptávka narážet na omezenou nabídku. Evropa proto musí šlápnout na plyn, pokud chce zlepšit vlastní konkurenceschopnost a naplnit ambiciózní plány uhlíkové neutrality. Alternativou je rostoucí závislost na Číně, které je – po zkušenostech s ruským plynem – nanejvýš vhodné se vyhnout.

čína měď

*** TRHY ***

Koruna
Koruna včera zůstala na svém a nijak nereagovala na vystoupení guvernéra Michla na Univerzitě Pardubice. V rámci diskuze guvernér zmínil, že hlavní úroková sazba se bude v budoucnu pravděpodobně pohybovat nad třemi procenty. Směrem k debatě o dlouhodobé rovnovážně sazbě pak A. Michl uvedl, že většina bankovní rady si myslí, že tato sazba je mírně vyšší, než činí modelový 3% předpoklad. Směrem ke květnovému zasedání příliš nového nezaznělo a nadále tak platí, že varianta 50bps snížení sazeb je zdaleka nejpravděpodobnější. Jak ale guvernér zmínil, „po poklesu sazeb v květnu bude ČNB snižovat sazby velmi opatrně“.

Eurodolar
Na devizových trzích včera eurodolar krátce otestoval hladinu 1,07, poté co byly zveřejněny první odhady PMI z eurozóny. Ty ukázaly na to, že podnikatelská nálada v eurozóně se dále vylepšuje. Zároveň s tím se v důsledku pokračující výsledkové sezóny zvyšuje i apetit po riziku, což euru rovněž pomáhá.
Dnes může eurodolar na svoje včerejší zisky navázat, a to zejména pokud se ukáže, že se podnikatelská nálada v Německu vylepšuje (index Ifo) a globální akciové trhy budou schopny rozšířit svoje zisky.

Regionální Forex
Maďarská centrální banka snížila svoji základní úrokovou sazbu z 8,25 % na 7,75 %, což bylo v souladu s tržním očekáváním. Doprovodný komentář k rozhodnutí MNB byl přiměřeně neutrální s tím, že naznačoval relativně opatrný postup při redukci sazeb na dalších zasedáních, s čím byl forint evidentně spokojený. My počítáme s tím, že by MNB měla i v květnu snížit sazby o 50bps, přičemž pokud to vnější okolnosti centrální bance dovolí, tak by se o podobný krok mohla pokusit i v červnu. Ve druhé polovině roku však bude cyklus snižování sazeb v Maďarsku výrazně pomalejší.


Čtěte více:

Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
24.04.2024 6:15
Proč se německá ekonomika potýká s problémy, zatímco americká jde kupř...
Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
24.04.2024 8:29
Čistý zisk amerického výrobce elektromobilů Tesla v prvním čtvrtletí l...
Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě
24.04.2024 9:06
Evropské akciové trhy míří k pozitivnímu zahájení středečního obchodov...

Váš názor
  •  
    24.04.2024 9:36

    Američané hrozí Číně sankcemi na bankovní sektor. Ve hře můžou být i jiné sankce. Proč by číňané kupovali americký dluh, když jim může hrozit zmrazení jejich rezerv nebo dokonce amerických dluhopisů držených Čínou? Pak je měd skladovaná v Číně dobrá volba. Stejně jako zlato, které číňané tento rok kupují ve velkém. A další suroviny jsou na tom podobně.
    _RaS_
    •  
      24.04.2024 18:08

      "Alternativou je rostoucí závislost na Číně, které je – po zkušenostech s ruským plynem – nanejvýš vhodné se vyhnout." . . . Bureš, Čermák, Rusinko . . . Jakých zkušenostech vážení ? Rozvinete myšlenku ? Pokud si pamatuji, tak Rusko bylo vždy spolehlivý a levný dodavatel. Jediný problém si pamatuji, když se plyn před X lety jaksi záhadně ztrácel při tranzitu přes UA a Ukáčkám se nechtělo platit.
      Peté13
      •  
        27.04.2024 2:20

        Spolehlivě doručný trojský kůň. No paráda :-D
        David Kovář
Aktuální komentáře
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data