Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

18.04.2024 9:05
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Bývalý šéf ECB Mario Draghi dostal od Evropské komise nelehký úkol – do konce června má jeho tým vypracovat zprávu, jak zvýšit konkurenceschopnost evropské ekonomiky, zejména ve vztahu k USA a Číně. První ochutnávku toho, jakým směrem se budou doporučení ubírat, nabídl Mario Draghi tento týden (https://bitly.ws/3ieQX). A jak sám zdůrazňuje – Evropa potřebuje radikální změny.

Evropa totiž dle Draghiho příliš dlouho (naivně) věřila v dodržování mezinárodních pravidel hry. Naše politiky, rozhodování a financování jsou nastaveny na svět, který ať už díky covidu, válce na Ukrajině nebo obecně volatilnější geopolitice jednoduše není. A Evropě chybí jasná strategie, jak se novému normálu přizpůsobit. Dobrým příkladem je evropský automobilový průmysl, který čelí nefér konkurenci ze strany čínských automobilek, vehementně subvencovaných domácí vládou.

Jak se s touto situací popasovat? Draghi zmiňuje tři pilíře nové evropské strategie. Za prvé, podpořit škálovatelnost našeho businessu. Evropské podniky v mnoha případech nedosahují velikosti amerických nebo čínských kvůli vysoké fragmentaci. Ta jim znemožňuje ukousnout si větší tržní podíl na globálním trhu a zároveň brzdí investice a inovace. Příkladem budiž rozdrobenost evropského obranného průmyslu – v Americe ovládá pět největších firem 80 % trhu, v Evropě pouze 45 %.

Za druhé jde o větší míru integrace v klíčových sektorech. Posílení evropské přenosové sítě by mohlo být zárodkem společné energetické unie. Podobně Draghi přemýšlí také o vzniku společného kapitálového trhu, jenž by měl rozpohybovat domácí kapitál a podpořit investiční aktivitu. A konečně zatřetí je dle bývalého šéfa ECB klíčové, aby si Evropa zajistila dostatek stabilních dodávek klíčových minerálů. Pokud se tak nestane, naše klimatické ambice povedou k podstatně vyšší závislosti na Číně.

Obecně platí, že Draghiho lékem na zhoršující se konkurenceschopnost je „více Evropy“. To ale nemusí být po chuti všem členským zemím, což si bývalý šéf ECB uvědomuje. Proto navrhuje, aby i část členských států mohla postupovat samostatně, ostatně podobně jako v případě eura. Jak to u podobných strategií bývá, nejdůležitější nakonec bude její konkrétní implementace. Ta rozhodně nebude bezproblémová, ale bez zásadních změn se Evropa jen těžko pohne z místa.


*** TRHY ***

Koruna
Koruna včera mírně ztrácela a znovu se vyhoupla nad hranici 25,20 EUR/CZK. Výsledek producentských cen za březen nepřinesl zásadnější překvapení, které by mělo korigovat sázky na pokles úrokových sazeb ze strany ČNB. Nadále proto – podobně jako trh – očekáváme na začátku května snížení repo sazby o půl procentního bodu na 5,25 %. Takto očekávané uvolnění měnové politiky by korunu nemělo zásadně rozhodit, rizikem však zůstává vývoj tržních sazeb na hlavních trzích směrem k vzhůru.

Eurodolar

Eurodolar včera provedl lehkou pozitivní korekci směrem k úrovni 1,07, která neměla oporu v konkrétních datech. Dolaru však nepomohlo neutrální vyjádření prezidentky clevelandského Fedu, která uvedla, že Fed později v průběhu roku sazby sníží (s tím, že netřeba pospíchat).
Dnes by mohl být ekonomický kalendář o něco zajímavější, když bude ve hře index podnikatelské nálady z Philadelphie a také pravidelná týdenní data z trhu práce.

Akcie
Hlavní akciové indexy v USA od začátku obchodní seance oslabovaly. Pod největším tlakem byly zejména technologické tituly a společnosti ze sektoru polovodičů. Společnost ASML včera oslabovala přes 6 %, společně se svezly i akcie AMD a Nvidie. Akcie AMD ztratily přes 5 %, Nvidia vzdorovala o trochu lépe a uzavřela se ztrátou okolo 3,5 %. Prudce posilovaly akcie United Airlines (UAL), které včera přidaly přes 17 %. Propad zažily opět společnosti s expozicí na kryptoměny, největší kryptoměna Bitcoin včera odevzdala přes 3,5 % a obchodovala se okolo úrovně 61 tisíc USD. Hlavní akciové indexy uzavřely včerejší den následovně: S&P 500 -0,58 %, Nasdaq 100 -1,24 % a Dow Jones -0,12 %.

 

Čtěte více:

Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
16.04.2024 9:05
Víkendový útok Íránu na Izrael znovu připomněl, jak napjatá je současn...
Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy
17.04.2024 9:07
Výprodej, který nejprve započal na americkém trhu dluhopisů a rozšířil...
Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
17.04.2024 9:17
Nizozemské společnosti ASML Holding, která je důležitým dodavatelem za...
Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
17.04.2024 11:52
Skupina LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton (MC.PA - Investiční tipy) opě...
Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
17.04.2024 13:46
Meziroční růst spotřebitelských cen v Evropské unii v březnu zvolnil n...
Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
18.04.2024 6:40
Dynamika inflace a hrozby pro růst jsou přesvědčivým argumentem pro n...

Váš názor
  • K zvýšení konkurence evropské ekonomiky
    21.04.2024 19:55

    Markéta Šichtařová (Svobodní): "No to je přeci jednoduché! Zrušit Green Deal, zakázat woke politiku firem, dát mimo zákon tak jako v některých státech USA diskriminaci klientů na základě ESG, zrušit dotace, vyrovnat veřejné finance, vyházet byrokratické úředníky, zrušit regulace… Mám pokračovat? Už teď je vám asi zřejmé, že nic z toho Mario Draghi neudělá. Nikdo z Evropské komise to neudělá. Protože to je jako chtít po Leninovi, aby zahájil privatizaci a oslavoval neviditelnou ruku trhu."
    kat
  •  
    20.04.2024 12:13

    ... jak zvýšit konkurenceschopnost evropské ekonomiky, zejména ve vztahu k USA a Číně? Úplně jednoduše, zrušit konkurenčně a ekonomicky likvidační Green Deal a diktát z Bruselu
    Kočičák
    • Z FB Svobodných
      20.04.2024 15:40

      "Patříme do Evropy, ne Evropě! https://www.facebook.com/photo?fbid=894355689158265&set=a.667560908504412
      kat
  •  
    20.04.2024 12:00

    Draghi zachránil euro už jen tím, že prohlásil, že z pozice šéfa ECB udělá pro záchranu eura cokoliv. Draghi taky neemitoval žádné peníze. ECB emitovala likviditu, a to nejsou peníze.
    Richard Fuld
    • to:Richard
      22.04.2024 7:46

      K větě první: ano, tehdy kapitalove trhy vnimayl realitu jinak než dnes. (Dnes kdokoliv jiný než z FEDu řekne cokoliv, nic se nestane, žádná reakce, všichni jsou jen póvl.) /// Střednědobě je víc než krátkodobě, ptž eliminuje nahodilé odchylky směru vývoje. Současně střednědobě je výhodněji než dlouhodobě, ptž daná realita raportu zpravidla odpovídá reálnému stavu nikoliv očekávání světlých zítřků dle teze poručíme větru dešti - jako např. v 2030 jen EV.) /// K větě druhé: Rozdíl mezi "jen likviditou" a "jen penězi" je pouze ten, že ECB potažmo FED mají mandát chrlit likviditu co to dá, kdežto peníze používá jen nějakých 8 miliard spotřebitelů... /// (A nelze opomominout fakt, že měnovou reformu zlata provedl hegemon vždy neočekávaně a vždy silově, už 3x. Prostě všichni přišli zkrátka a nemohli pak vyplatit zákonem dané sociální dávky, čímž došlo k výměně mužstva u vesel... a atd. apod.)
      Mudr.c
  • Draghi nic nezachránil a jeho návrhy nic neřeší
    18.04.2024 11:09

    Přátelé, Draghi měl pověst "Bundesnakéře§ neprávem. Nic nezachránil, jen emitoval peníze. Z jeho návrhů má smysl jen ten ohledně integrace sítí a kapitálu. Integrace kapitálu znamená harmonizaci rozpočtů, daní a sociálních výdajů. To je dobré řešení více Evropy. Pochybuji, že bude dobrým řešením koncentrace firem. Problémem evropského obranného průmyslu není jeho fragmentace, ale nízká lokální poptávka. Dominantní odběratel - evropské státy odmítaly zbraně objednávat a banky úvěrovat. Více trhu a více poptávky je třeba. K tomu musí vést ono zvýšení podílu zbrojních výdajů na HDP.
  •  
    18.04.2024 9:20

    Jak zachránil?? Že jako začala ECB kupovat vládní dluhopisy? To je jako ta záchrana? No, tedy abychom mohli dotovat, tak bude asi zase muset ECB zapnout tiskařský lis, v zájmu boje za svobodu jsem se odstřihli od levných ruských energií, v energiích budeme nekonkurenceschopní a na změnu uvažování evropské mentality je už pozdě....politik chce chrochtat, dokud je v čem si chrochtat, tak proti voliči nepůjde
    abc1
    • Abc
      20.04.2024 13:37

      Ruských levných enrgií??? Ty si neviděl, kam vyšponovali cenu??? A to už půl roku před válkou.
      Velkamedvědice
      • Re: Abc
        20.04.2024 14:36

        A španělé s francouzi berou ruský plyn jak diví ,Makron se s Putinem vždy domluví.
        kočák
        •  
          20.04.2024 14:40

          To že sen popřel?? Mluvím o ceně.
          Velkamedvědice
          •  
            20.04.2024 14:44

            https://echo24.cz/a/SUjqN/francie-energetika-plyn-cesko-pomoc-zasoby
            Velkamedvědice
            •  
              20.04.2024 15:17

              Argumentovat zprávou starou 2roky? A ty lodě plujou odkud kam? Asi o tom něco vím,když mám sledování nastaveno v počítači. koneckonců taky mají jednu z největších dividend.
              kočák
              • Kočák
                20.04.2024 15:38

                To sem sem jen hodil jako jejich plán. Původně sem reaoval na cenu. Který splnili mimochodem. Napíšu na konci. Ty mluvíš o lodích. . Tak že pokud opravdu stojíš o to rozebrat všechno. Byli jsme v situaci plně závislého na ruském zemním plynu. Jedinou možnost, jak pokračovat bylo podepsat dvacetiletou smlouvu ze zemí, co u nás vyhazuje zbrojní sklady a označila nás za nepřátelský stát. Dokonce ukázalo, že Madarsko nakonec kupue dráže než EU imho. Což sem dokládal několikrát. . Kolik budeme potřebovat plynu za dvacet let.? Podle letošních čísel klesl zemní plyn do EU z Ruska na pouhých 8 procent. A ty ted mluvíš o zkapalněném. Ano, ten stoupl o 48 procent z Ruska. Ale nevím nic o tom, že by zde existovaly nějaké povinné smlouvy ho 20 let odebírat od Rusů dalších 20 let. A cena plyna mimochodem od extrému hodně vyklesala.
                Velkamedvědice
                • Re: Kočák
                  20.04.2024 15:55

                  To jsou věci,které jsou mi známy. Oni 20letou smlouvu chtějí i v Kataru. Patrně i jinde. Jsou i jiní,kteří prodají i kusovku náklad. A není tedy divu,že jsem i tam akcionářem. Jen ty postoje západního bloku mi jaksi nevoní. Jo a podle mě budeme potřebovat za 20let daleko víc. Toho se však již nedožiju. Ale docela bych se chtěl dožít toho,jak válka skončí, a jak se budou chovat např. němci. Těm to lhaní o tom,jak neberou,museli dokázet odpálením trubky.
                  kočák
                • Re: Kočák
                  20.04.2024 15:52

                  A ty už jsi se konečně odstrihl od tolik nenavideneho ruského plynu? Anebo stále čekáš, co ti dodavatel pustí do baráku?
                  kat
      • Re: Abc
        20.04.2024 13:59

        Spekulantum na spotu snad ano. Dlouhodobým odběratelům za fixní cenu nikoli.
        kat
        • Multizloděj
          20.04.2024 14:40

          Klidně ze sebe dělej blbce stalkere. aje vidět, proč nekupuješ akcie ty spekulante. Kdo nemá dvacetiletou smlouvu je spekulant?? o))) Jak tys mohl prznit děti. Chudáci. Chápu, že jako prodejná dě.ka prodáš i bbaičku, aby s ušetřil. . I dlohodobým přivřeli kohouty a Maďarsko platí daleko více než my kolaborante. Ale chápu, že bys chtěl být závislý na kamarádech rusofašistech.
          Velkamedvědice
          • VM
            20.04.2024 14:53

            Já jsem ten poslední, který tleska zatahování politiky do byznysu. Jeden za 20 a druhý 18. Rusko je pro nás bezpečnostním rizikem a reciprocne to zřejmě platí i pro Rusko ve vztahu k nám. Odnáší to trh, ekonomika a zákazník. Poděkuj politrukum.
            kat
            • Re: VM
              20.04.2024 14:58

              Opr. Jeden za 18 a druhý za 20 - 2.
              kat
            • Re: VM
              20.04.2024 14:57

              Ty nemáš manželku, že seš na mě fixovaný puso?
              Velkamedvědice
              • VM
                20.04.2024 15:01

                Jsem fixovany obecně na všechny politruky.
                kat
                • Re: VM
                  20.04.2024 15:39

                  to tě nezávidím kolaborante.
                  Velkamedvědice
                  • VM
                    20.04.2024 15:47

                    To věřím. Neboť těch politruku se svými destruktivními ideologiemi a jejich slouhy je více než těch, jež tvoří skutečné hodnoty.
                    kat
Aktuální komentáře
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  
16:55WOOD & Company, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
16:53Česká exportní banka, a.s.: Informace o vyplacení úrokových výnosů
16:50Výsledky PayPal: Akcie rostou poté, co společnost zvýšila celoroční výhled zisku  
16:42SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Pozvánka na mimořádnou valnou hromadu
16:30AMISTA investiční společnost, a.s.: STING investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s. - Výroční finanční zpráva 2023
15:52Vláda schválila reformu penzí se zvyšováním věku nad 65 let
15:28HPM: Monetizace umělé inteligence s velkým otazníkem
15:26Coca-Cola v prvním čtvrtletí mírně zvýšila tržby i zisk, zlepšila výhled
14:58Hlad po hubnutí trvá, Eli Lilly díky tomu vylepšila výhled
14:40Tržby řetězce restaurací McDonald's zaostaly za odhady, zákazníci šetří
14:36AMISTA investiční společnost, a.s.: INFOND investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s. - Výroční finanční zpráva 2023
14:34AMISTA investiční společnost, a.s.: IFIS investiční fond a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:32ČEZ, a.s.: Zpráva o udržitelném rozvoji za rok 2023
14:29AMISTA investiční společnost, a.s.: ASOLERO SICAV a.s. Výroční zpráva za rok 2023
14:04Volkswagen po 1Q24: Značka Audi stáhla provozní marži celé skupiny pod konsensus analytiků  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
3:30Čína - PMI v průmyslu
3:45Čína - PMI v průmyslu Caixin
9:00CZ - HDP, q/q
10:00DE - HDP, q/q
11:00EMU - HDP, q/q
11:00EMU - Inflace, předběžný odhad, y/y
15:45USA - Index aktivity ISM Chicago
16:00USA - Index spotř. důvěry Conference Board