Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Grant Bowers z Franklin Templeton: U AI přijde vystřízlivění, mezi vítězi nebude jen big tech. Při investování je dobré dívat se dopředu, ne dozadu

Grant Bowers z Franklin Templeton: U AI přijde vystřízlivění, mezi vítězi nebude jen big tech. Při investování je dobré dívat se dopředu, ne dozadu

20.11.2023 6:30
Autor: Redakce

Santa Rally by letos mohla přijít a příští rok skýtá mnoho investičních příležitostí, věří Grant Bowers, seniorní viceprezident a portfolio manažer ve společnosti Franklin Equity Group. Americká ekonomika je podle něj zdravější, než se očekávalo, a nyní se nachází v pozdní fázi cyklu. Fed ale sazby jen tak snižovat nebude, domnívá se. Co jej k tomuto názoru vede a jaké vnímá hrozby pro ekonomiku? Při investování se dívá dopředu a vybírá si zejména mezi jmény, která nepatří mezi tzv. "Magnificent Seven". Umělá inteligence je teprve na začátku a po prvotním nadšení můžeme očekávat vystřízlivění, které zahýbe vítězi a poraženými. Těžit z AI nebude zdaleka jen big tech, ale i další jména. Jaká to jsou? A jaký názor má na dlouhodobé investice jako formu spoření na důchod? Na tyto a další otázky odpovídal Grant Bowers v exkluzivním rozhovoru pro Patria.cz.

Patria.cz: V listopadu se americké trhy začaly posouvat směrem vzhůru. Můžeme na konci roku očekávat Santa Rally?

Doufám, že jo (smích). Pokud se nejprve ohlídneme zpět, tak loni dramaticky rostly úrokové sazby a došlo k výprodejům. V lednu, únoru 2023 každý říkal, že přijde recese, že akcie půjdou dolů, zisky půjdou dolů, ale nakonec jsme byli svědky pravého opaku. Trhy šly nahoru, byť v úzkém výseku - skupina „Magnificent Seven“ (Velká sedmička; Apple, Amazon, Alphabet, Meta, Microsoft, Tesla a Nvidia pozn. red.) měla fantastický výkon, zbytek trhu byl už vlažnější. Nyní vidíme, že americká ekonomika byla zdravější, než se očekávalo, a šance na recesi byly poměrně nízké, což se letos projevilo. Spotřebitelské výdaje byly vyšší, zisky byly dobré, zaměstnanost byla zdravá a inflace se zlepšuje…

Pokud se podíváme na současný stav ve čtvrtém kvartálu, tak mnoho rizik pro americkou ekonomiku odeznělo. Spotřebitelé jsou silní, Fed zřejmě skončil se zvyšováním  sazeb, čím dál více věříme, že i ostatní centrální banky po celém světě skončily s utahováním měnové politiky – Bank of England, ECB… Trhy nyní mohou být se současnou situací spokojené. Inflace se zlepšuje, růst zmírňuje, ale není negativní. Takže pro konec roku jsme docela optimističtí. Geopolitika je nyní sice více v popředí než před rokem. Ale pokud uvážíme pouze USA, ty jsou relativně izolované od mnoha těchto problémů, jsou více energeticky nezávislé.

A pokud se podíváme na příští rok, tak na trhu vidíme mnoho příležitostí. Ať už jde o Velkou sedmičku, na kterou jsou všichni zaměření. Nicméně my se domníváme, že opravdová příležitost dlí mimo tuto skupinu, protože tu trhy ignorovaly a valuace jsou zde mnohem příznivější. Ale neříkám, že ve Velké sedmičce nejsou dobré společnosti…

Patria.cz: V jakém stavu je v současné době americká ekonomika? Jedna z věcí, která se aktuálně pečlivě sleduje, je dluh na kreditních kartách...

Myslím, že jsme nejspíše u konce cyklu. Vidíme aktivity typické pro konec cyklu – Fed téměř končí se zvyšováním sazeb, ziskové marže rostou, ale zpomalujícím tempem, volatilita roste. V tomto prostředí se jako investor musíte dívat dopředu a nepřemýšlet tolik, co se bude dít příští měsíc, ale příští rok a rok poté. Měli byste být zainvestovaní na začátek dalšího cyklu – růst, firmy spíše se střední kapitalizací než velkou, technologie, zdravotnictví, spotřebitelský sektor. Tak koncipujeme naše portfolio my.

Patria.cz: Zmínil jste, že Fed zřejmě již skončil s navyšováním sazeb. Můžeme už čekat začátek jejich snižování?


Pokud ekonomika oslabí, myslím, že Fed velmi rychle zakročí. My se ale přikláníme k názoru, že neoslabí a že Fed po delší dobu výši sazeb ponechá. V dohledné době bychom tedy neměli očekávat jejich snižování. Pokud inflace neklesne pod 2 procenta, tak Fed nebude dělat nic. Jeho prioritou je inflace a myslím, že je pro něj v pořádku, pokud růst trochu zpomalí, a tudíž sazby zůstanou delší dobu vyšší.

Patria.cz: Pokud porovnáte USA a Evropu, kterému regionu dáváte přednost a proč?

Samozřejmě USA, i když jsem v tomto ohledu zaujatý (smích). Mezi Evropou a USA jsou velké rozdíly. Trh v USA je růstovější, jsou tam technologie, spotřebitelský sektor, zdravotnictví. V Evropě je to spíše finanční sektor, materiály, energetika. Evropa je také víc navázaná na Čínu jako na svého obchodního partnera. USA jsou více energeticky nezávislé oproti Evropě, která energie dováží. Pokud je položíte vedle sebe, tak chcete být na růstovějším trhu a v sektorech se sekulárním růstem oproti těm cyklickým.

V našem portfoliu máme Apple od roku 2003, Amazon v roce 2007, Mastercard od jejich IPO. Pokud takové firmy nakoupíte brzy a držíte je dlouho, dostanete opravdu dobré výnosy. Je tam větší volatilita i riziko, ale při horizontu 3 – 5 let budou výnosy značně vyšší.

Patria.cz: Jaká vnímáte rizika pro ekonomiku? Máme tady konflikt na Ukrajině, v Izraeli…

Geopolitika je velké téma. Pokud se některý z těchto konfliktů začne rozšiřovat a zvětšovat, půjde o velký problém.

Dalším rizikem je, že tolik nevnímáme inflaci jako problém. Hrozí, že se začne zvyšovat. Válka a konflikt obvykle inflaci podporují, takže bychom si na ni měli dávat pozor. Mohlo by to znamenat, že Fed bude aktivnější a že bude dále zvyšovat sazby. Jsme v bodě, kdy jsou trhy spokojené se sazbami 4 – 5 % na 5-letých a 10-letých dluhopisech. Ale za tímto horizontem už to bude mnohem restriktivnější.

A další věc, kterou v USA sledujeme, je nezaměstnanost. Americký spotřebitel přispívá do HDP 60 %, což je pro ekonomiku naprosto zásadní. Prozatím je spotřebitel zdravý, nezaměstnanost je nízká, mzdy vysoké, ale pokud bychom viděli, že se začínají rušit pracovní místa a nezaměstnanost roste, pak bychom se obávali většího zpomalení ekonomiky.

Patria.cz: Jak by podle Vás mohly vyšší sazby po delší dobu ovlivnit technologický sektor, který je na ně citlivější?


Technologie jsou zajímavé. Ještě před AI měly silný vítr v zádech – digitalizaci, cloud computing, všechny velké pilíře technologií byly zdravé. Nyní je tu nezávislý pohon poptávky, kterým je umělá inteligence, a jsme svědky změny paradigmatu na technologiích. Přišla nová technologická generace, což s sebou nese velký výdajový cyklus a velké přesuny mezi vítězi a poraženými. Objevují se nové firmy…

Technologie si loni prošly útlumem a letos se z něj dostávají ven. A výdaje na technologie byly první, co se zlepšilo. Náš pohled na technologie je, že i se současnými sazbami je pozadí pro výdaje velmi robustní. A věříme, že hodně vládních výdajů nebude díky AI tak cyklických. Bude se utrácet za to, aby se zjistilo, jak moc může AI pomoci nebo představovat hrozbu. A to je pro technologie obecně dobré.

Patria.cz: Mohly by vyšší sazby představovat určitou brzdu před přehřátím na technologiích, když mluvíme o takto silných výdajích?

Technologie jsou náchylné k bublinám a jejich splasknutí. Jde o součást jejich cyklu. A nemyslím, že by to vyšší sazby dokázaly zpomalit. Technologické společnosti nevyužívají tolik dluh a nejsou závislé na dluhovém financování. Úrokové sazby mají malý dopad na to, jakým způsobem přemýšlí o svém podnikání. Technologie jsou jedním ze sektorů, který vytváří velké cash flow a silný růst a není tak cyklický jako ostatní odvětví.

Patria.cz: AI se nyní často skloňuje. Co by mohlo být dalším hybatelem u technologií?


No, AI se teprve teď objevilo. Myslím, že jsme teprve na úplném, úplném začátku toho, co AI může přinést. Pokud se podíváte na minulé cykly – u mobilů to trvalo 5 let, než se vybudoval globální ekosystém firem, u cloud computingu to bylo 5 – 7 let, a to samé i u internetu. To prostě nějakou dobu potrvá.

A pokud mluvíme o AI, tak jsme v první fázi nadšení. Pak se začneme ptát na byznys model, kde jsou výnosy, kdo je vítězem a projdeme si dnem, protože ne všechna využití jsou domyšlená. AI zní skvěle a je opravdu úžasná, ale budou za ni reálně lidi nebo firmy platit? Myslíme si, že v některých případech ano a bude to trhák, v jiných případech už ne tolik.

Například Microsoft nyní testuje svého copilota pro Microsoft 365. Jde v podstatě o jakéhosi asistenta. Nevezme vám práci, ale budou vám pomáhat ji dělat lépe. A feedback uživatelů je zatím úžasný. Stojí 30 dolarů měsíčně a vyplatí se to, takže za něj pravděpodobně firmy budou chtít platit a využívat ho. I Apple nyní pracuje na svém copilotovi pro Mac.

Patria.cz: Kdo bude z AI těžit nejvíce? Big tech?

Myslím, že big tech je přirozeným vítězem, ale bude tam i hodně dalších jmen. U softwaru to mohou být firmy jako Adobe, kde AI může pomoci nejen profesionálním kreativcům dělat svou práci lépe, ale i amatérům k profesionálnějším výsledkům. A tím bude růst celý trh, protože tento produkt bude využívat více lidí.

Patria.cz: Stojíte za některými fondy, jako je the Franklin Growth Opportunities Fund, FTIF Franklin U.S. Opportunities Fund a FTVIP Franklin Large Cap Growth Fund. Jaké pozice jsou u těchto fondů největší a proč?

Máme velkou expozici na Amazon a Microsoft, přičemž Amazon je největší. Ale přesto, že tato jména vlastníme, máme je v mnohem menším zastoupení než benchmarky. Věříme, že to jsou dobré firmy, ale domníváme se, že je třeba rozhodit větší síť. Tyto fondy jsou oproti ostatním fondům Franklin Templeton méně zaměřené na technologie. Chceme, aby měli lidé expozici na nejlepší americké firmy napříč všemi sektory, nejen na technologie.

Jsme optimističtí na Amazon, domníváme se, že bude růst jejich e-commerce divize i ta cloudová, kde by se po loňském mírném růstu mohl vrátit růst zpět a že by mohl těžit také z AI. Další velkou pozici máme na Mastercard. Věříme, že stále dochází k přechodu z hotovosti k debetním a kreditním kartám a že hotovost bude dále ustupovat.

Mimo tyto velké firmy máme pozici i na Adobe. A ve spotřebitelském sektoru máme expozici na Monster Beverages, což je skvělá firma, která má inovativní produkty a čím dál více se z ní stává globální společnost. Nyní začíná vstupovat i na pole alkoholických nápojů, což by pro ni mohl být velký trh. Navíc jde o udržitelný model s obnovitelnou energií a obnovitelnými materiály. A je na trhu, který roste velmi rychle.

Patria.cz: U Franklin Growth Opportunities je mezi top 10 pozicemi i ServiceNow a UnitedHealth Group. Proč právě tato jména?

ServiceNow je softwarová společnost, která dělá zejména software pro back office. Máme ho i ve Franklin Templeton. Pokud potřebuji nový telefon nebo změnit kancelář, jdu na korporátní web, kde back end běží na softwaru od ServiceNow. Jde o obrovský trh, který není tolik vidět, a kde si vedou skvěle.

UnitedHealth je jeden z největších amerických poskytovatelů zdravotní péče. Jde v podstatě o blue-chip v sektoru zdravotní péče. Před asi deseti lety ale udělali unikátní věc, a to, že koupili technologickou společnost zaměřenou na zdravotnictví a zabudovali ji do tradiční zdravotní pojišťovny. Nyní mají byznys mnohem více založený na datech, využívají hojně AI k lepší léčbě, lepším službám, a to jim vynáší větší zisk, protože jsou efektivnější. Takže jde o jednu z nejefektivnější firem, navíc jednu z největších a rostou velmi rychle. Ve světě, kde každá zdravotní pojišťovna má téměř stejný produkt, je jejich produkt výjimečný svou kvalitou a díky tomu získávají úměrný tržní podíl.

Patria.cz: Region střední Evropy je poměrně konzervativní, pokud jde o investice. Jsme spíše střadatelé než investoři. Jaký je průměrný investor v USA?

Když byly úrokové sazby poblíž nuly, byli lidé více ochotní investovat do akcií a věřím, že v tom budou pokračovat. Nemyslím si, že by USA byly tolik rozdílné oproti Česku. Američané jsou také střadatelé, vyhýbají se riziku, ale za posledních deset let alokace do akcií roste. Mění se i zaměření na USA. I Američané, kteří byli zainvestovaní jen do amerických akcií, se začínají dívat i na Evropu.

Je to podobné, jako když zdejším klientům říkám, že by měli mít expozici na USA. Americké akcie mají mnoho atributů, které v Evropě nenajdete – technologie, spotřeba zdravotnictví apod. Ale také získáte expozici na velkou část globálních akcií, kdy USA představují 60 % indexu MSCI. Pokud na ně nemáte expozici, nejste diverzifikovaní. Je tedy dobré diverzifikovat a zaměřit se na ty nejkvalitnější firmy. Nemusíte kupovat bitcoin (smích). Zaměřte se na nejkvalitnější část amerického trhu, získáte tak lepší výnos svého portfolia.

Roky říkám lidem, že by se při investování měli více zaměřovat na budoucnost než na minulost. Pokud si koupíte to, co bylo dobré loni, nepřinese vám to vysoké výnosy. Musíte přemýšlet o tom, co bude dobré za pár let. Jen tak budete mít expozici na firmy jako Nvidia, Amazon a podobné firmy, které si nakoupíte na začátku a pak už je jen držíte.

Patria.cz: V Česku se plánuje Dlouhodobý investiční produkt jako další z možností spoření na stáří. Nakolik efektivní vám taková strategie přijde?

V USA je velmi efektivní. Máme několik možností, jak spořit. Za prvé penzijní spoření skrze zaměstnavatele, které postupně ubývá na oblíbenosti, anebo program nezdaněných přímých investic, tzv. 41k. Ten je velmi úspěšný. Lidé si mohou spořit bez zdanění. Jde o dlouhodobý plán, peníze z něj nelze vybrat s výjimkou určitých kritických životních situací. Přijímáte trochu větší riziko oproti fixním výnosům, ale díky tomu můžete překonat inflaci. A vzhledem k horizontu 20, 30 let můžete těžit z růstových let na trhu. V ideálním případě tak v době odchodu do důchodu vláda nemusí nic dotovat.

Je to dobrý program a začíná jej zavádět více zemí, protože si uvědomují, že střadatelé svými výnosy ze spoření nedosáhnou na inflaci a musí spoléhat na vládu, aby tuto mezeru vyplnila.

 

b1 

Grant Bowers je seniorní viceprezident a portfolio manažer ve společnosti Franklin Equity Group. Je hlavním portfolio manažerem pro Franklin Growth Opportunities Fund, FTIF Franklin U.S. Opportunities Fund (SICAV) a FTVIP Franklin Large Cap Growth. Bowers nastoupil do Franklin Templeton Investments v roce 1993 jako analytik. Před nástupem na svou současnou pozici byl vedoucím týmu pro výzkum v sektoru telekomunikací a vedoucí portfolio manažer fondu Franklin Global Communications Fund od roku 2002 do 2008.

Rozhovor vedla 8.11.2023 Gabriela Rainová.

 
 
 

    Offline rozhovory
    Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
    19.02.2024 7:01
    V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
    Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
    15.12.2023 6:01
    Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
    Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
    09.11.2023 18:50
    Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

    Online rozhovory

    Váš názor
    Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.

    Nejčtenější zprávy týdne

    Sledujte nás na sociálních sítích

    Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

    Právě diskutujete

    Nejčtenější zprávy dne

    Nejdiskutovanější zprávy týdne

    Analýza dne

    Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu
    24.04.2024 11:09
    Kvartální výsledky společnosti Tesla (TSLA) vypadají na prvn...více