Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Rozhovor s Karlem Janečkem, podnikatelem a zakladatelem NFPK, nejen o korupci a obchodování

Rozhovor s Karlem Janečkem, podnikatelem a zakladatelem NFPK, nejen o korupci a obchodování

05.10.2011 15:15
Autor: Redakce

Boj proti korupci byl symbolem loňských parlamentních voleb, s ubíhajícími měsíci se však stal spíše prázdným termínem. Zástupci tuzemské politiky o boji proti korupci hojně hovoří, ovšem zatím bez zásadnějších konkrétních výsledků, zatímco důvěra českých voličů v politickou scénu klesá.

Rozčarování z počínání politiků a nedůvěra v účinnost jimi navrhovaných protikorupčních opatření vedla ředitele českého obchodníka s cennými papíry RSJ Karla Janečka k založení Nadačního fondu proti korupci. NFPK, v jehož správní radě dále zasedají například ředitel rodinného pivovaru Stanislav Bernard, herec a moderátor Jan Kraus nebo ekonom Tomáš Sedláček, si klade za cíl podporovat odhalování korupce ve veřejné správě, například tvorbou a správou databáze případů korupce.

Nedůvěra k vládnoucí politické garnituře je důvodem ostré kritiky i dalších zástupců českých podnikatelů. Jeden z nejbohatších Čechů Andrej Babiš, majitel skupiny Agrofert, nedávno označil zemi za Palermo pod nadvládou mafie, což umožňuje „rozkrádání státního majetku po stamilionech a miliardách“. Korupce přitom podle něj brání zavedení nezbytných reforem, protože politici pro ně nezískají občany. Babiš se nebál jmenovat tvůrce neúnosné politické kultury, za něž považuje ex-premiéra Miroslava Topolánka, Marka Dalíka, Aleše Řebíčka, Pavla Béma, Romana Janouška nebo dnes již bývalého generálního ředitele ČEZu Martina Romana (více v článku ZDE).

O špatných poměrech v českém byznysu i justici se vyjádřil také majitel skupiny Unimex a zakladatel Travel Service Jiří Šimáně, majitel skupiny Linet Zbyněk Frolík nebo vedoucí partnerka Ernst & Young v ČR Magdalena Souček. Mezi hlasité kritiky systému patří také Americká obchodní komora.

Co Vy soudíte o míře korupce v České republice? Jak (a lze vůbec) proti ní konkrétně a účinně bojovat? Jak lze v tomto boji dopadnout lépe, než Don Quijote s větrnými mlýny? Lze v současnosti zajímavě vydělat na finančních trzích? Jaký je smysl high frequency (HFT) strategií? Jsou pro mne jako malého investora hrozbou, nebo mi pomáhají skrze vyšší efektivitu trhu k lepším podmínkám? Jsou spíše „démonickým nástrojem vyvolených“, nebo tektonickou změnou způsobu obchodování s přínosem pro celý trh? Jsou flash crashe jako ten z 6. května loňského roku tak ojedinělé, nebo o nich jen rychleji a šířeji víme? Jaký je předpoklad úspěšného obchodování na dnešním vynervovaném trhu? Nejen na tyto otázky se ptejte přímo Karla Janečka, mecenáše, matematika a šéfa RSJ, v online rozhovoru na Patria.cz dnes mezi 14. a 15. hodinou. Otázky však můžete pokládat již v předstihu. Stačí se přihlásit a zmáčknout zelené tlačítko níže. 

Karel Janeček

Karel Janeček (38) absolvoval obor teorie pravděpodobnosti a matematické statistiky na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Titul „MBA in finance“ získal na americké Bradley University, doktorský titul pak obdržel na Carnegie Mellon University v Pittsburghu. V letech 1998 – 2000 pracoval jako matematický analytik v hedge fondu Market Research, Ltd. Od roku 2004 do 2005 působil jako vědecko-výzkumný pracovník na Rakouské akademii věd. V roce 1995 založil společnost RSJ, kde se uplatnil na pozici hlavního analytika a portfolio manažera. Nyní působí jako ředitel a předseda představenstva této společnosti, která se stala největším obchodníkem na londýnské derivátové burze NYSE Liffe, a zodpovídá za obchodování na derivátových burzách. V roce 2010 založil Nadační fond Karla Janečka na podporu vědy a výzkumu, dále pak Nadační fond proti korupci, který zahájil činnost v březnu letošního roku.


Rozhovor je uzavřený

Upozornění:
* Redakce Patria.cz si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem. Otázky mohou být redakčně kráceny.
* Při psaní otázek se prosím podívejte na již položené, vyvarujte se posílání stejných dotazů.
* Z technických důvodů mohou být vaše dotazy zobrazeny se zpožděním.
* Otázky a odpovědi jsou řazeny chronologicky v textu tohoto článku. Položené otázky se rovněž zobrazí pod článkem v diskusi.
* Host bude odpovídat na otázky v pořadí v jakém přišly, redakce Patria.cz si však vyhrazuje právo výjimečně provádět selekci otázek a cenzuru. Děkujeme za pochopení. 

Aktualizace rozhovoru
  • Otázka (Karel, 13:36) -
    Dobrý den pane Janečku, jaký máte názor na v poslední době se objevující snahy amerických i evropských regulátorů omezit a regulovat trading na finančních trzích? A to konkrétně na regulaci HFT(vysokofrekvenčního obchodování) a povinnost obchodníků HFT firem předávat regulátorům své obchodní strategie včetně tajných kódů. Co říkáte na připravovanou daň z finančních transakcí, kterou podporuje Evropská komise. Jak ovlivní tato regulační opatření finanční trhy a jaký vliv budou mít na podnikání Vaší firmy, banky, tradery, jejich klienty a světovou ekonomiku? Dále by mě zajímalo, zda si myslíte, že světová ekonomika a finanční trhy jsou na prahu dlouhodobé a hluboké recese, která bude mít za následek velké politické a ekonomické změny a jak vidíte tuto budoucnost Vy osobně. Děkuji a přeju Vám hodně úspěchů.
  • Odpověď (Karel Janeček, 15:12) -
    Většina těch regulací jsou alibistické nesmysly, kdy politici se tváří, jako že něco dělají a jenom škodí. Problém je, že tito lidé často vůbec nechápou podstatu problémů. Daň z finančních transakcí je největší blud, o kterém vím, který by Evropu velmi poškodil. Regulace HFT je taky z největší části blbost. Obávám se, že světová ekonomika (a potažmo finanční trhy) jsou na prahu těžkých problémů a očekávám těžké zítřky. Hluboké politické a ekonomické změny budou následovat. Jenom doufám, že nenastane extremismus, ať už pravicový nebo levicový, nebo občanské války. Tato odpověď byla moje poslední, děkuji všem čtenářům za pozornost a těším se na případné osobní setkání.
  • ---
  • Otázka (T-rex, 13:31) -
    V jednom z rozhovorů s Vámi, který jsem četl, prý také děláte kotace u komodity NATGAS. Víte, jaká je jeho cena? Máte dojem, že odpovídá realitě nebo je to jen hra těch "větších", aby se dobře nakoupilo? A jak úspěšně zvládají Vaše algoritmy tato volatilní období? Děkuju a přeji mnoho dalších úspěchů.
  • Odpověď (Karel Janeček, 15:11) -
    Plyn obchodujeme mírně. Obecně si nemyslím, že cena těchto komodit by mohla být dlouhodobě zmanipulovaná a mimo realitu.
  • ---
  • Otázka (Petr, 13:11) -
    Dobrý den, do čeho konkrétně Vy osobně dlouhodobě investujete vydělané peníze? Jak máte rozdělené vlastní portfolio? Máte nějakého poradce, nebo si spravujete portfolio sám. Děkuji.
  • Odpověď (Karel Janeček, 15:09) -
    Dlouhodobé investice, pomáhá mi kolega z RSJ.
  • ---
  • Otázka (Detective, 13:03) -
    Ano pane Janeček, velmi Vám fandím. Protikorupční strategie analyzuji cca 12 let, proto vím, jak obtížný "vedlejšák" jste si zvolil. Ale tazatel Džordžo (viz výše) položil zajímavou otázku "na tělo", kterou doplňuji: Pokud se nyní chystá daň na každou transakci a patrně i FX a podobné transakce, zvolil byste raději přesun celého podnikání na burzu v Singapuru nebo jinde, kde nechtějí zlikvidovat Váš předmět podnikání nebo byste najal lobbyisty proti dani (s příslibem jistých ehm "benefitů" nebo byste jako vzorný chlapec z katolické školy nechal zničit svoji tak prosperující firmu?
  • Odpověď (Karel Janeček, 15:09) -
    Jak jsem odpověděl, v žádném případě bych neuplatil. Je jasné, že pokud pitomci zavedou transakční daň, obchodování se přesune (jak píšete) a všichni akorát proděláme. Je pravda, že zrovna RSJ nebude mít problém obchody přesunout jinam.
  • ---
  • Otázka (Filip Š, 12:57) -
    Krásný den Vám p. Janečku i Patrie.cz Má otázka zní, jestli jste člověk, který plánuje i politické působení v ČR? Nejste jeden z těch dalších, který se chce zviditelnit, třeba díky NFPK, získat hlasy místních lidí a potom vytvářet ten samý nepořádek jako zbytek politiků v této zemi? Pokud to tak není, tak Vám držím palce nejenom na rukou, ale i na nohou. Už je potřeba, aby se tady konečně něco změnilo. Děkuji za odpověď a přeju nádherný den.
  • Odpověď (Karel Janeček, 15:05) -
    Politickou stranu zakládat nechci, ačkoliv nevylučuji, že někdy v budoucnu to bude potřeba a nutné. Fakt by se mi ale do toho nechtělo a musel by k tomu být sakra důvod. Nechci se jednoduše babrat s politikama. Této zemi chci pomoct, pokud bude něco v mých silách a myslím, že to půjde i bez politiky. Samozřejmě nechci vytvářet nepořádek, k ničemu by mi to nepomohlo a akorát by mi to kazilo náladu. Asi dovedete pochopit, že pro mě ani nemůže mít smysl cokoliv krást. Mocenské ambice nemám, z toho jsem vyrostl a dospěl.
  • ---
  • Otázka (Jiri P., 12:33) -
    Dobrý den, obdivuji Vaše profesionální úspěchy! Neuvažujete o tom, napsat nějakou semipopulární knihu ve stylu "Beat the market" od Edwarda Thorpa, aktualizovanou na dnešní trhy? Jako drobný investor mám pocit, že není možné konkurovat profesionálům v oblasti tradingu, jako je Vaše firma, a je proto lepší věnovat se value investing strategii doporučované Grahamem a Buffetem. Jaký je Váš názor? Děkuji za odpověď, Jiří P.
  • Odpověď (Karel Janeček, 14:59) -
    Knihu zatím neplánuji, s Vaším názorem souhlasím. Individuálně bych se věnoval pouze dlouhodobějšímu investování založeném na hodnotě aktiv.
  • ---
  • Otázka (Homo, 12:21) -
    Myslíte, že přítomost Pana Drobila jako protagonistu jedné z posledních nedokonaných korupčních afér na politickém výsluní ODS činí tuto stranu věrohodnou.
  • Odpověď (Karel Janeček, 14:55) -
    ODS je podle mého názoru nedůvěryhodná, netransparentní a korupčnická strana z velké části řízena kmotry na pozadí, Drobil neDrobil. (Ten jen neutěšenou situaci dále dokládal.) Podobně je na tom ovšem ČSSD, abych nebyl “nefér”.
  • ---
  • Otázka (Dobrý den, 12:10) -
    Zdravím pane Janeček. Vím že se kloníte k názoru že intradením obchodováním se běžný trader nemůže spolehlivě uživit. To znamená, že si nemyslíte, že pokud někdo dělá nějakou věc po stotisící, stane se v tomto oboru mistrem. Bez ohledu na to že trhy se hodně v poslední době hodně mění a to, co fungovalo spolehlivě dříve, už neplatí? Jak se vy/ vaše činnost /přizpůsobujete těmto změnám? Děkuji
  • Odpověď (Karel Janeček, 14:53) -
    Problém je v tom, že (myslím) individuálním obchodování nemůže ani génius konkurovat. Už jenom poplatky pro soukromé obchodování jsou příliš vysoké.
  • ---
  • Otázka (toncek, 12:04) -
    Neobáváte se velmi rozšířeného názoru, že lidé a firmy ve finančním sektoru a spekulanti obzvlášť jsou jen pijavice obírající o peníze obyčejné lidi, jehož důsledkem jsou nesmyslné regulace a daně?
  • Odpověď (Karel Janeček, 14:52) -
    Ten názor někteří neznalí a pomýlení lidé mají, to je fakt, nicméně nevím, čeho bych se měl na tomto názoru obávat. Pravda, populistické zneužití obav lidí z věcí, kterým nerozumí, může mít negativní důsledky. S tím se nedá nic dělat, nemá cenu se bát nebo obávat.
  • ---
  • Otázka (jarom, 11:56) -
    Vaše angažovanost v boji proti korupci je chvályhodná a svým způsobem determinuje váš osobní morální profil. Za to máte i mé uznání. V této souvislosti bych se Vás rád zeptal také na etiku HFT obchodování na forexových trzích. Není výška výdělku v nepoměru k celospolečenským přínosům této aktivity? Porovnejte lidské osobnostní náklady (studium, časovou náročnost, zodpovědnost a.p) třeba lékaře, nebo špičkového vědce v poměru k jeho společenskému a hmotnému ocenění a ocenění forexového HFT tradera v poměru k jeho osobnostnímu nasazení?
  • Odpověď (Karel Janeček, 14:49) -
    Nemyslím, že by forexový HFT tradeři měli až tak extrémní hmotná ocenění. Někde tomu tak možná může být, ale určitě to nebude běžné pravidlo. Co se týče HFT, tak to je velmi smysluplný a důležitý styl obchodování, který trhům prospívá. V osobní zkušenosti to vím na derivátových burzách, kde se zúčastníme. Jako doklad užitečnosti HFT, v našem případě obchodování tvůrce trhu, mohu doložit, že burzy nás dokonce platí navíc za to, že na některých novějších trzích obchodujeme.
  • ---
  • Otázka (Džordžo, 11:35) -
    Dobrý den, zajímalo by mě, jak vy osobně se cítíte být vůči korupci odolný. V současné době zvažuje EU zavést daň z finančních transakcí, která by nejspíš zlikvidovala obor vašeho podnikání. Momentálně jsou proti jedině VB a ČR, ale situace se může změnit. Takže v blízké budoucnosti si živě dokáži představit situaci, kdy za Vámi před hlasováním v EP přijde známý lobbista, zjevně napojený na ty správné lidi a nabídne vám, že za x miliónů zařídí, aby daň neprošla. Víte jak byste v takové situaci reagoval?
  • Odpověď (Karel Janeček, 14:47) -
    Ani omylem by mě nikdo nemohl uplatit. Pro většinu lidí je jasné, že daň z finančních transakcí je alibistický blud, nicméně i kdyby takový nesmysl měl vzniknout, radši skončím s obchodováním, než abych někoho uplácel. Samozřejmě bych se snažil prokázat, že o mě někdo úplatek vyžadoval.
  • ---
  • Otázka (AMN, 11:31) -
    Pane Janeček, vaše aktivity jsou v boji s korupcí jsou obdivuhodné. A mnoho lidi s vámi sympatizuje a fandí vám. Zajímalo by mě jestli není málo jen proklamovat boj proti korupci a jakoby aktivně i podpořit určitým kapitálem odvahu těm, který půjdou "bojovat ". Ale neuvažoval jste například o tom, že by bylo na čase eventuálně obžalovat i poslední vládu, jako celek která dovolila - umožnila - schválila naši zemi rozprodat resp. vytunelovat pro business pro solární elektrárny a nyní skoro titíž lidé budou požadovat po nynější vládě / resp . sami po sobě/ skryté za různé neprůhledné firmy v zahraničí vysoké odstupné? Pokud vláda arbitráže prohraje, ať veškeré tyto finance jdou za tím, kdo to umožnil? A kompletně tuto částku rozpočítat na ty, kdo pro toto hlasoval. Táhnou za jeden provaz - ruku ruka myje. Všichni v parlamentu o tom věděli a nějakou měrou se na tom podíleli. Bud přímo a nebo laxností , že tyto zákony prošly! Nevidíte v tomto směr i vaši organizace boje proti korupci?
  • Odpověď (Karel Janeček, 14:43) -
    Bohužel nemyslím, že jakákoliv žaloba by mohla mít úspěch, navzdory tomu, že máte z velké části pravdu. Ten mocenský systém si prostě svoje korupčníky a zloděje ukrývá. Jediná šance je, aby se lidé masově zvedli, organizovali, utvořili občanskou platformu a aktivně vyžadovali změnu.
  • ---
  • Otázka (Petr.H, 11:27) -
    Dobrý den Chtěl bych se Vás zeptat jako odborníka v tomto oboru. Je možné jako drobný obchodník , profitovat dlouhodobě na Forexu ,,scalpingem ?,, Nechci mluvit o zásadních a samozřejmých věcech které jsou k tomu nutné . Jedná se mě, o technickou věc problému . Firmy, které toto obchodování zprostředkovávají , prý nemají rádi ,,scalping,, jako formu obchodování, protože to v podstatě ukrajuje jejich zisky, takže oni postupně prý ,,scalpují ,, nás, toto mě řekl jeden můj přítel , který projel celkem hodně peněz v řádech milonů. Přesto se o toto zajímám, mám totiž rád záhady o 2 neznámých , uvažoval jsem totiž jestli ten známý to neprojel částečně taky díky své nedisciplinovanosti. I když nepochybuji o tom, že obchodní platformy mohou být všelijak naprogramované. Nedávno jsem četl knížku ,,Raghee Horner,, která je údajně zkušená Traderka, a ona tvrdí že obchoduje dlouhodobější pozice, že by to tímto ,nepřímo naznačovala ? Děkuji Vám za odpověď.
  • Odpověď (Karel Janeček, 14:39) -
    Nemyslím, že to jde systematicky vydělávat podobných způsobem. Vždy jste v nevýhodě, a i kdybyste obchodoval “rozumně”, tak Vás zničí obchodní poplatky.
  • ---
  • Otázka (toncek, 11:05) -
    Co považujete za hlavní příčinu vysoké míry korupce v ČR? Je podle Vás korupce nutným projevem státního přerozdělování, nebo nemáme ty správné kontrolní mechanismy, nebo je to o lidech?
  • Odpověď (Karel Janeček, 14:37) -
    Na druhou otázku odpovídám nikoliv. Důkaz je jednoduchý – stačí se podívat na severské země, kde navzdory vysoké míře přerozdělování se nekrade a korupce nebují. Příčin korupce je několik. Hlavním důvodem jsou pokleslé morální hodnoty v naší společnosti, na které má vliv komunistická minulost a bohužel i činnost našich politických představitelů a reprezentantů. Konkrétně, podle mého názoru má a měl extrémně negativní dopady na blaho této země prezident Klaus. Kromě toho, že v 90. letech v podstatě posvětil kradení, dnes dále korupci zlehčuje a snaží se rozkrádání zastírat. Koneckonců je sám tím “nejlepším” příkladem, a to i na mezinárodní úrovni. :-(
  • ---
  • Otázka (Libo, 10:50) -
    Připadáte si jako politická agitka? Říká tato vyslovená nálepka něco o možném vědomém či nevědomém zatažení za citlivé nitky kolem jejího autora? Koho Vy sám v ČR považujete za výraznou protikorupční autoritu či osobnost? Máte nějaký vzor u protikorupčních aktivit v zahraničí? Díky :-)
  • Odpověď (Karel Janeček, 14:35) -
    Vůbec nechápu první dotaz, jaká politická agitka? A jaké citlivé nitky, co je to za nesmysl? V ČR teď žádnou autoritu nevidím, možná nově Babiš :-). Protikorupční aktivity v zahraničí nijak výrazně nesleduji.
  • ---
  • Otázka (Koutný, 10:41) -
    Dobrý den, Zajímalo by mě vaše zasvěcené vysvětlení „flash-crashe“, který nám pocuchal nervy 6. května minulého roku, kdy se DJIA propadl skoro o tisíc bodů. Jak se to mohlo stát? Dokázaly na tom tehdy vaše algoritmy vydělat? Je podle Vás možné, aby se něco podobného kdykoliv stalo kdykoliv znova? Hodně zdaru Koutný
  • Odpověď (Karel Janeček, 14:30) -
    To je asi moc na dlouho. Stručně, flash crash byl způsoben celkovou nestabilitou na trhu a lidskou chybou jednoho ze subjektů na trhu, který se snažil na nestabilním trhu udělat silné prodeje. (Nejednalo se o algoritmické obchodování, natož pak high-frequency algoritmické obchodování.) Naše algoritmy na tom nevydělaly, prostě se vyply. Nicméně je pravda, že kdyby se podobná věc měla stávat častěji, tak své algoritmy přizpůsobíme a budeme chtít vydělat. Něco podobného se občas (výjimečně) může stát, nicméně není to takový problém, jak démonizují politici (kterým se to hodí pro jejich mocenské ambice) a někteří takzvaní experti na kapitálové trhy.
  • ---
  • Otázka (ZUZKA, 10:39) -
    Dobrý den, moc si vás vážím a přeji hodně úspěchů ve vaší práci. Můj dotaz, myslíte si také, že kdyby Henry Paulson, Ben Bernanke,Chris Dodd a pan prezident Obama, nechali ekonomiku na pokoji, nedělali by se další bailouty, státní zásahy, že by se finanční svět sám uzdravil? Děkuji za váš názor.
  • Odpověď (Karel Janeček, 14:28) -
    Systém by se asi uzdravil, ale bylo by to hodně bolestivé, asi ještě víc, než teď. Problém je, že se problém žití na dluh nechal dojít extrémně daleko, právě i za pomoci morálního hazardu. Druhá věc je, že po akutní pomoci, která asi měla smysl, se teď hlavně v Evropě začínají dělat zase nesmysly.
  • ---
  • Otázka (karel, 10:23) -
    Myslíte si, že lze odstranit korupci ve státě, kde stále více rozhodovacích pravomocí získává státní úředník? Myšleno na jakékoliv úrovni (město, kraj, ministerstvo). Je podle vašeho názoru dalším výrazným zdrojem korupce EU se svým přerozdělovacím procesem a dotacemi prostřednictvím různých operačních programů. Je všeobecně známo, kolik % z fin. prostředků žadatel o dotaci tzv. "odevzdá" na předem určených institucích, které se na systému dobře přiživují. Děkuji.
  • Odpověď (Karel Janeček, 14:26) -
    EU je dalším významným zdrojem korupce, kdy se zneužívají evropské fondy s pseudo-argumentem, že to vlastně nejsou naše peníze. To je blud, evropské fondy samozřejmě musíme platit. Korupci lze odstranit a já za sebe dokonce tvrdím, že do 5 či 10 let u nás korupce v dnešním velkém měřítku nebude. Schválně dávám čtenáři čas si rozmyslet pravdivost tohoto mého tvrzení a mohu vysvětlit důvody později.
  • ---
  • Otázka (Jesse, 10:23) -
    Dobrý den, víme, že hodnota měny, komodit, akcií atd... je dána převážně důvěrou investorů. Zaregistroval jsem, že na trzích začínají dominovat automatické obchodní systémy, o kterých jste i vy sám pregnantně hovořil v ČT... Je podle vás únosné takovou dominanci posilovat a tím pádem vypudit např. z měnového trhu fenomén, který si nesou investoři po staletí, totiž onu důvěru? Mě nedokáže žádný sebedokonalejší software přesvědčit, že s důvěrou kalkuluje a své pozice otevírá a zavírá jen podle analytických modelů- Něco tady není v pořádku. Nemáte pocit, že může díky tomu dojít na trzích ke katastrofě? Za poslední rok jsme přece byli svědkem několika "podivuhodných" pohybů bez vysvětlení. Jako spekulanta na FX mě to znepokojuje. I když na existenci hedge fondů nedám dopustit :-) Děkuji za odpověď.
  • Odpověď (Karel Janeček, 14:22) -
    Ve Vaší otázce je schovaný špatný předpoklad, a totiž že automatické obchodování znamená jakousi nedůvěru. Podobná diskuze by byla na hodiny, nicméně mohu říci své silné přesvědčení, že automatické (algoritmické) obchodování je velkým přínosem pro finanční trhy a pomáhá je zefektivňovat. V tomto smyslu je vše v pořádku. Je ovšem jasné, že ani kvalitně fungující finanční systém nezachrání ekonomiku Evropy nebo USA, které jsou pravděpodobně v úpadku.
  • ---
  • Otázka (axel, 10:23) -
    Dobrý den. Upřímně vás obdivuji za vaše úspěchy při obchodování na burze. Chtěl bych se zeptat na váš názor jestli je možné z běžně dostupných indikátorů tech. analýzy sestavit trvale profitabilní AOS, případně na jakém trhu. Děkuji předem za odpověd. Axel
  • Odpověď (Karel Janeček, 14:21) -
    Dobrý den, nechci Vás zklamat, ale jsem skeptický ohledně ziskovosti individuálního spekulativního obchodování. Nemohu na jistotu říci, že to nejde, řekl bych, že asi ne.
  • ---
  • Otázka (Mrkvoň, 10:18) -
    Dobrý den, pane Janečku, rád by se zeptal na dvě věci: a) co Vás vedlo k založení protikorupční nadace? Vaše osobní zkušenosti? Jaké? b) jak se stavíte, jak hodnotíte, snahy na obou stranách Atlantiku o regulaci trhu s deriváty? Vidíte nějaký rozumný argument, proč by se tak mělo stát? Kvůli jeho dopadu na další trhy? Trh chápu stále dominantně určen pro investory sofistikované (zajištění) nebo spekulující (a pak přijímající vysoké riziko). Kterým směrem očekáváte nejagresívnější rozvoj derivátového trhu? Děkuji a držím palce :-)
  • Odpověď (Karel Janeček, 14:19) -
    a) Vedlo mě k tomu to, že mě štvalo, jak korupčníci – společenští příživníci a paraziti – okrádají tento stát a zásadně ničí kvalitu života všech obyvatel. Hlavní myšlenka na začátku byla dostat korupčníka nebo korupčníky z pražského magistrátu za mříže, viz příklad Open Card. (Ta byla podle mých ekonomických analýz předražena o 200%.) b) Regulace jsou často špatné a obsahují spoustu nesmyslných a alibistických prvků. Správná regulace by měla řešit příčinu problému finanční krize, kdy primárním důvodem je žití na dluh a další zásadní příčinou je tzv. morální hazard, které způsobilo umělé hromadění dluhů vznikem netransparentních finančních produktů. Je třeba regulovat a hlídat netransparentní jednání velkých finančních institucí (too big to fail) a jejich riskantní chování, protože v případě problému ztráty platí daňový poplatník. Oproti tomu je naprostý nesmysl hlídat a omezovat soukromý kapitál nebo omezovat obchodování na transparentních derivátových burzách. Příkladem hloupého a nesmyslného opatření jsou populistické návrhy typu daně z finančních transakcí.
  • ---
  • Otázka (Marťanka, 10:16) -
    Dobrý den pane Janečku, předně díky Vám (a samozřejmě i ostatním spoluzakladatelům) za založení fondu proti korupci! Dotaz, mohl by jste okomentovat současnou finanční situaci ve světě ( neustále narůstající vládní dluhy, dotování soukromých firem z peněz daňových poplatníků formou různých balíčků,...) A mohl by jste ke komentáři připojit svůj odhad, jak bude finanční situace vypadat za 5, 10 let? Přeji Vám příjemný den.
  • Odpověď (Karel Janeček, 14:14) -
    Stručně a jasně: Obrovský problém. Nejen že nevíme, co se stane, ale dokonce ani nevíme, jak lze špatnou situaci systematicky vylepšit. Já se považuji za optimistu, nicméně si myslím, že pokud se něco zásadního nestane – např. lidé masově vylepší svůj přístup k životu – tak situace u nás i v Evropě skončí ekonomickým kolapsem, s následným politickým extremismem a sociálními nepokoji.
  • ---
  • Otázka (Kousalová, 10:11) -
    Vítám projevovaný zájem slušných českých podnikatelů na kvalitě prostředí v ekonomice a snahu poukázat na "nepatřičnosti". Co podle Vás může proti korupci a prohnilosti nětkerých úřadů dělat řadový občan? Pomůže ještě svědomitě chodit k volbám, resp. je ještě na dnešní politické scéně z čeho vybírat?
  • Odpověď (Karel Janeček, 14:10) -
    Určitě má smysl chodit k volbám, jinak by se Váš hlas rozdělil i mezi ty nejhorší strany, kterými podle mého názoru jsou na “prvním místě” KSČM a pak společně a nerozdílně ODS a ČSSD. I jako řadový občan může mít člověk významný vliv tím, že otevřeně mluví o věcech, s kterými nesouhlasí a které by chtěl změnit. Pro tuto společnost je kriticky důležité, aby si více lidí uvědomilo svou osobní zodpovědnost za společné věci a získalo odvahu.
  • ---
  • Otázka (čárli, 10:10) -
    Pane Janeček , moc vám držím palce a přeji alespoň částečný úspěch v boji proti korupci ,která se v naší zemi již stala zcela běžnou záležitostí. Ti , kteří jsou bezesporu v čele , na nejvyšších příčkách jou v úvodním článku jmenováni . Minimálně jeden mě tam ale chybí . Myslím že se ten pán jmenuje BABIŠ !! Je proto velice úsměvné , že jste si tohoto člověka zvolil za "spolubojovníka" . Na druhé straně si umím představit pana Babiše v roli onoho kozla jako dobrého zahradníka. Ani vševědoucí pan Kraus není v očích diváků a posluchačů vzorem skromné mediální hvězdy . Odstupující ředitel ČT by asi mohl objasnit honoráře které pan vševěd od ČT ždímal. Jinak přeji pevné nervy a hodně úspěchů.
  • Odpověď (Karel Janeček, 14:05) -
    Mohu poznamenat, že moje mínění o panu Babišovi je v současné době velmi pozitivní a oceňuji jeho snahu pomoci této společnosti.
  • ---
  • Otázka (Anděl, 10:04) -
    Dobrý den pane Janečku. Co byste doporučil malému investorovi, kterému se zdá, že šance na slušný výdělek je minimální? Bude lépe, nebo si na nenadále změny směru trhu máme zvykat? Díky za odpověď.
  • Odpověď (Karel Janeček, 14:02) -
    Obávám se, že si musíte zvykat. Je určitě rozumné mít soukromé investice do rizikových aktiv, nicméně bych nedoporučoval krátkodobé spekulace.
Aktualizace rozhovoru
Offline rozhovory

Online rozhovory

Váš názor
  • Podivné
    05.10.2011 18:35

    "Určitě má smysl chodit k volbám, jinak by se Váš hlas rozdělil i mezi ty nejhorší strany, kterými podle mého názoru jsou na “prvním místě” KSČM a pak společně a nerozdílně ODS a ČSSD." --- - - Pokud je pan Janeček především "bojovníkem" proti korupci, je skutečně podivné, že v tomto ohledu považuje KSČM za nejhorší stranu a to na prvním místě. Jistě, je to jeho hodnocení, jeho názor. Je možné, že KSČM se podílí také na korupci, nelze to vyloučit, co však je možné i tak vyloučit, že by to mělo nějaký jiný význam, v dnešní společnosti a za jejího "postavení", než marginální. Pana Janečka, na rozdíl od většiny diskutujících, kteří mu skládají holdy ať již upřímně, nebo jen devotně, neznám. Z prohlášení a řečí si člověk vybere jen to, co se mu hodí, nebo lahodí. Teprve dle biblického - podle ovoce poznáte je, žádného dozrálého jsem neviděl a neokusil. A k té korupci, je jí u nás více než dost, ale je také jinde ve světě a patrně je už tisíciletí součástí nejen obchodu, zakázek, ba politického a společenského života,atd.atd., takže jsem osobně skeptický k jejímu vymizení. Možná jen omezení. Morální apely jsou jen apely. V systému, kde mnozí mají svou cenu a o jejich morálce rozhoduje jen výše její ceny je to také otázka nabídky a poptávky a úplatek je už zahrnut v ceně "nabídky." Aby to nevyznělo všechno tak úplně pesimisticky, každý počin je záslužný i když nebude třeba slavit plný úspěch.
  •  
    05.10.2011 15:42

    Vážený pane Janečku, Nechci býti neomaleným,ale nepotřebujete ke své záslužné práci (co se týče korupce a poctivosti)lidi s téměř absolutním smyslem pro spravedlnost?Oni se už dost dlouho natrápili,že s tím nemohou nic udělat.Jestli ano,dejte prosím vědět. Děkuji Michal
    Michael
  •  
    05.10.2011 15:25

    Dobrý den, vaše společnost je největším obchodníkem na derivátové burze NYSE Liffe. Myslíte, že má Pražská burza vůbec šanci dohnad 40 let absence obchodování a co by pro to měla udělat ? Děkuji. JM
    JM
  • Proc?
    05.10.2011 15:13

    Dobrý den, můžete, ze své zkušenosti a pocitů, zkusit vytipovat skupinu lidí, která profituje ze současné (a nejen současné) nejistoty, která je uměle vytvářena pod záminkou bezpečnostní, dluhové, finanční,... (doplňte dle libosti) krize. Není každá krize jen záminkou pro posílení moci?
    koudelak
  • deriváty
    05.10.2011 14:58

    Dobrý den, jaký je podle vás vliv derivátových obchodů na chování kapitálových trhů a jak by se změnil současný stav trhů, pokud by byly derivátové obchody zakázány?
    koudelak
  •  
    05.10.2011 14:54

    Děkuji za vaše trefné odpovědi.Co říkáte na zprostředkovatelské firmy k čerpání z fondů EU.Je zcela běžné,že v česku se takové firmy samy nabízejí a požadují odměnu ve výši zhruba 3% z čerpání z fondu.A jsou běžně využívány zájemci o čerpání z fondů.A odměna pro zprostředkovatele je započtena v dodavatelských smlouvách a firma pak dostává provizi od dodavatele.
    ?
  • názor na vliv HFT a případné znovuzavedení uptick rule
    05.10.2011 14:52

    Dobrý den, Vy sám děláte High Frequency Trading, jak se Vás dotkne zamýšlená daň 0,1%/0,01% z obchodů na FT? Co říkáte na názor mnoha portfolio manažerů z USA, kteří (alespoň jako zákazníci Eda Yardeniho) tvrdí, že HFT fondy spíše z trhu likviditu stahují než nikoliv. Myslíte si, že by bylo vhodné pro stabilitu trhů (nikoliv pro váš systém) bylo vhodné znovuzavést uptick rule, který SEC zrušil v létě 2007? Děkuji N.
    nicknamed
  • Individuální spekulace
    05.10.2011 14:47

    Přeji hezký den pane Janečku. Nemohl jsem si nevšimnout v rozhovoru Vašeho skeptického pohledu na vydělávání peněz běžného člověka pomocí spekulací. Nerozumím tomu proč? Ano, drtivá většina obchodníka prodělává (min. 80%), ale stále tu je nezanedbatelných 20%, kteří vydělávat dokáží. Důkazem jsou velikáni spekulací jako Larry Williams, Joe Ross, ale i mnoho dalších ne tak bohatých a známých. Mohu vědět, co Vás vede k tomu skepticismu? Děkuji.
    David
  • ad můj dotaz 10:50
    05.10.2011 14:42

    Tedy vysvětlení: Prezident Václav Klaus Nadační fond proti korupci (NFPK) v pondělí v Brně označil v diskusi se studenty za politickou agitku, na kterou by prý nikdo neměl naletět (čtk)
    JoN
    • Re: ad můj dotaz 10:50
      05.10.2011 14:46

      No, aby ses z toho našeho sódruha korupčníka nejvyššího nepomátl :-) Mě pan Janeček (10.23) vůbec neodpověděl a nestěžuju si, protože chápu, že je taková odpověď velmi obtížná.
      Jesse
      •  
        05.10.2011 15:03

        Ale tak určitě ;-) Já si odpověd nenárokuju. Jen jsem doplnil ke zpětně položenému dotazu :-)
        JoN
        •  
          05.10.2011 15:06

          Jj, jsem tomu rozumněl. Vůbec by mě zajímalo, jestli by dokázal Janeček Klause označit za původce veškeré korupce v zemi :-)
          Jesse
  • Jak na tu korupci
    05.10.2011 14:22

    Dobry den, dovolim si predpokladat, ze zakladni podhoubi pro rozrustani korupce u nas jsou zkorumpovane st. zastupitelstvi, beztrestnost uredniku rozhazujicich spravovane penize a nemoznost lidi omezit roli uredniku (napr. institut referenda nefunguje). Vim, ze se vam v NFPK dari urcite veci, ale mate nejakou strategii na tohle? Jakym zpusobem je mozne se do toho zapojit a pridat ruku k dilu?
    Tomas J.
  • Daň z finančních transakcí
    05.10.2011 14:03

    Dobrý den, Zajímalo by mě, zda se Vás dotkne plánované zdanění derivátových transakcí v zemích EU(0,01%). Vím o opt-outu Británie, nicméně v FT psali, že budou zdaněny všechny transakce, kde alespoň na jedné straně bude vystupovat rezident EU.(Např. pokud budete chtít z Paříže zobchodovat futures v Londýně daň Vás nemine). To by přece mnoho HF traderů položilo, nemyslíte? Pěkný den.
    lokki
  •  
    05.10.2011 14:03

    Vážený pane Janečku, zdravím Vás, obdivuji Vás a upřímně Vám přeji úspěch ve Vašich aktivitách. Ve své otázce dávám dohromady dvě témata - a sice: 1/Korupce a 2/Vývoj kurzu akcií ČEZ. V poslední době se na řadě míst hovoří o tom, že česká vláda ČEZu hází klacky pod nohy s cílem udělat z této firmy prázdnou skořápku, za směšnou cenu pak ČEZ prodat a příslušnou odměnu za to pak inkasovat do vlastních kapes. Můj názor je jiný. Podle mne sice současná vláda má podíl na tom, že se ČEZ obchoduje nyní za +/- 700/akcii, ale rozhodně se nechce zbavit majoritního podílu, i když státní pokladna peníze potřebuje. Podle je spíš velmi pravděpodobný další prodej pouze několika % s cílem něco z ČEZu "zaplácnout" (např. církevní restituce apod.). Ministr Kalousek po volbách na otázku stran plánů prodeje státního majetku odpověděl, že jediné, s čím je možno počítat, je po roce 2011 podobná operace, jakou již jednou na ČEZ provedl. Od té doby tato operace byla několikrát označena jako pro stát nevýhodná zlodějina, na druhou stranu se touto operací pan několikanásobný ministr financí roku několikrát chlubil. A na ČEZu se děje tolik podivných věcí (a na kurzu je to znát), že bych se zopakování této operace vůbec nedivil. Vy pracujete s cennými papíry a založil jste Nadační fond proti korupci. Jaký je Váš názor na výše uvedené? Děkuji za odpověď.
    mimen
  • kill the Quants before they kill us
    05.10.2011 13:55

    Pane Janečku, Co si myslíte o následujících názorech na problematiku HFT, tedy „obor“jež Vás živý: „ HFT je velkým negativem pro kapitálový trh, je negativem pro ekonomiku, nepřináší ji žádnou hodnotu ani přidanou hodnotu. Obchodníci používající HFT začínají den bez ničeho a končí ho rovněž bez ničeho (ve smyslu vlastnictví cenných papírů). Během dne ale tvoří 50-60% objemu obchodů. Likvidita, kterou dodávají je bezcenná likvidita. Investoři jsou vystřídáni mašinami, z burzy je velké ruleta, stroje obchodují na základě algoritmů a ne na základě valuací…..atd. atd,
    pajk
    • Re: kill the Quants before they kill us
      05.10.2011 15:58

      Jaká náhoda, že rozhovor s p. Janečkem skončil zrovna u mé otázky. Ale i neodpověď je odpověď. Kill the quants!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      pajk
  •  
    05.10.2011 13:36

    Dobrý den pane Janečku, jaký máte názor na v poslední době se objevující snahy amerických i evropských regulátorů omezit a regulovat trading na finančních trzích? A to konkrétně na regulaci HFT(vysokofrekvenčního obchodování) a povinnost obchodníků HFT firem předávat regulátorům své obchodní strategie včetně tajných kódů.Co říkáte na připravovanou daň z finančních transakcí, kterou podporuje Evropská komise.Jak ovlivní tato regulační opatření finanční trhy a jaký vliv budou mít na podnikání Vaší firmy, banky,tradery, jejich klienty a světovou ekonomiku? Dále by mě zajímalo,zda si myslíte, že světová ekonomika a finanční trhy jsou na prahu dlouhodobé a hluboké recese, která bude mít za následek velké politické a ekonomické změny a jak vidíte tuto budoucnost Vy osobně. Děkuji a přeju Vám hodně úspěchů.
    Karel
  • NATGAS
    05.10.2011 13:31

    V jednom z rozhovorů s Vámi, který jsem četl, prý také děláte kotace u komodity NATGAS. Víte, jaká je jeho cena? Máte dojem, že odpovídá realitě nebo je to jen hra těch "větších", aby se dobře nakoupilo? A jak úuspěšně zvládají Vaše algoritmy tato volatilní období? Děkuju a přeji mnoho dalších úspěchů.
    T-rex
  • Dlouhodobe investovani
    05.10.2011 13:11

    Dobry den, do ceho konkretne vy osobne dlouhodobe investujete vydealne penize? Jak mate rozdelene vlastni portfolio? Matte nejakeho poradce nebo si spravujete portfolio sam. Dekuji.
    Petr
  • Singapur nebo lobbying s úplatkem nebo likvidace RSJ ?
    05.10.2011 13:03

    Ano pane Janeček, velmi Vám fandím. Protikorupční strategie analyzuji cca 12 let, proto vím, jak obtížný "vedlejšák" jste si zvolil. Ale tazatel Džordžo (viz výše) položil zajímavou otázku "na tělo", kterou doplňuji: Pokud se nyní chystá daň na každou transakci a patrně i FX a podobné transakce, zvolil byste raději přesun celého podnikání na burzu v Singapuru nebo jinde, kde nechtějí zlikvidovat Váš předmět podnikání nebo byste najal lobbyisty proti dani (s příslibem jistých ehm "benefitů" nebo byste jako vzorný chlapec z katolické školy nechal zničit svoji tak prosperující firmu ?
    Detective
  • Krásný den Vám p.Janečku i Patrie.cz
    05.10.2011 12:57

    Má otázka zní, jestli jste člověk, který plánuje i politické působení v ČR? Nejste jeden z těch dalších, který se chce zviditelnit, třeba díky NFPK, získat hlasy místních lidí a potom vytvářet ten samý nepořádek jako zbytek politiků v této zemi?Pokud to tak není, tak Vám držím palce nejenom na rukou, ale i na nohou. Už je potřeba, aby se tady konečně něco změnilo. Děkuji za odpověď a přeju nádherný den.
    Filip Š
  •  
    05.10.2011 12:33

    Dobry den, obdivuji vase profesionalni uspechy! Neuvazujete o tom napsat nejakou semipopularni knihu ve stylu "Beat the market" od Edwarda Thorpa, aktualizovanou na dnesni trhy? Jako drobny investor mam pocit, ze neni mozne konkurovat profesionalum v oblasti tradingu jako je Vase firma, a je proto lepsi venovat se value investing strategii doporucovane Grahamem a Buffetem. Jaky je Vas nazor? Dekuji za odpoved, Jiri P.
    Jiri P.
  •  
    05.10.2011 12:21

    Myslíte, že přítomost Pana Drobila jako protagonistu jedné z posledních nedokonaných korupčních afér na politickém výsluní ODS činí tuto stranu věrohodnou.
    Homo
  •  
    05.10.2011 12:10

    Zdravím pane Janeček. Vím že se kloníte k názoru že intradením obchodováním se běžný trader nemůže spolehlivě uživit. To znamená že si nemyslíte že pokud někdo dělá nějakou věc po stotisící, stane se v tomto oboru mistrem. Bez ohledu na to že trhy se hodně v poslední době hodně mění a to co fungovalo spolehlivě dříve už neplatí? Jak se vy/ vaše činnost /přizpůsobujete těmto změnám? Děkuji
    Dobrý den
  • Pijavice
    05.10.2011 12:04

    Neobáváte se velmi rozšířeného názoru, že lidé a firmy ve finančním sektoru a spekulanti obzvlášť jsou jen pijavice obírající o peníze obyčejné lidi, jehož důsledkem jsou nesmyslné regulace a daně?
    toncek
  • Vaše angažovanost
    05.10.2011 11:56

    v boji proti korupci je chvályhodná a svým způsobem determinuje váš osobní morální profil. Za to máte i mé uznání. V této souvislosti bych se Vás rád zeptal také na etiku HFT obchodování na forexových trzích. Není výška výdělku v nepoměru k celospolečenským přínosům této aktivity? Porovnejte lidské osobnostní náklady (studium,časovou náročnost, zodpovědnost a.p) třeba lékaře, nebo špičkového vědce v poměru k jeho společenskému a hmotnému ocenění a ocenění forexového HFT tradera v poměru k jeho osobnostnímu nasazení?
    jarom
  •  
    05.10.2011 11:35

    Dobrý den, zajímalo by mě jak vy osobně se cítíte být vůči korupci odolný. V současné době zvažuje EU zavést daň z finančních transakcí, která by nejspíš zlikvidovala obor vašeho podnikání. Momentálně jsou proti jedině VB a ČR, ale sitauce se může změnit. Takže v blízké budoucnosti si živě dokáži představit sitauci, kdy za Vámi před hlasováním v EP přijde známý lobista, zjevně napojený na ty správné lidi a nabídne vám, že za x miliónů zařídí, aby daň neprošla. Víte jak byste v takové situaci reagoval?
    ..
  • Rozkrádání za bílého dne a veřejně za podpory všech a s jejich tichým souhlasem .
    05.10.2011 11:31

    Pane Janeček, vaše aktivity jsou v boji s korupcí jsou obdivuhodné.A mnoho lidi s vámi sympatizuje a fandí vám.Zajímalo by mě jestli není málo jen proklamovat boj proti korupci a jakoby aktivně i podpořit určitým kapitálem odvahu těm , který půjdou "bojovat ".Ale neuvažoval jste například o tom, že by bylo na čase eventuálně obžalovat i poslední vladu, jako celek která dovolila - umožnila - schválila naši zemi rozprodat resp. vytunelovat pro business pro solarní elektrárny a nyní skoro titíž lidé budou požadovat po nynější vládě / resp . sami po sobě/ skryté za různé neprůhledné firmy v zahraničí vysoké odstupné? Pokud vlada arbitráže prohraje at veškeré tyto finace jdou za tím, kdo to umožnil ? A kompletně tuto částku rozpočítat na ty, kdo pro toto hlasoval.Tahnou za jeden provaz - ruku ruka myje. Vsichni v parlamentu o tom věděli a nějakou měrou se na tom podíleli. Bud přímo a nebo laxností , že tyto zákony prošly ! Nevidite v tomto směr i vaši organizace boje proti korupci ?
    AMN
  • Forex
    05.10.2011 11:27

    Dobrý den Chtěl bych se Vás zeptat jako odborníka v tomto oboru. Je možné jako drobný obchodník , profitovat dlohodobě na Forexu ,,scalpingem ?,, Nechci mluvit o zásadních a samozřejmých věcech které jsou k tomu nutné . Jedná se mě, o technickou věc problému . Firmy, které toto obchodování zprostředkovávají , prý nemají rádi ,,scalping,, jako formu obchodování,protože to v podstatě ukrajuje jejich zisky, takže oni postupně prý ,,scalpují ,, nás, toto mě řekl jeden můj přítel , který projel celkem hodně peněz v řádech milonů. Přesto se o toto zajímám, mám totiž rád záhady o 2 neznámých , uvažoval jsem totiž jestli ten známý to neprojel částečně taky díky své nedisciplinovanosti.Ikdyž nepochybuji o tom, že obchodní platformy mohou být všelijak naprogramované. Nedávno jsem četl knížku ,,Raghee Horner,, která je udajně zkušená Traderka, a ona tvrdí že obchoduje dlouhodobější pozice, že by to tímto ,nepřímo naznačovala ? Děkuji Vám za odpověd .
    Petr.H

Nejčtenější zprávy týdne

Sledujte nás na sociálních sítích

Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

Právě diskutujete

Nejčtenější zprávy dne

Nejdiskutovanější zprávy týdne

Analýza dne

Jakub  Blaha: Automobilky mají za sebou katastrofický týden
26.07.2024 12:25
Tento týden byl pro fanoušky akcií z automobilového průmyslu...více