Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Nejen o výsledcích společnosti ČEZ ... Online rozhovor s generálním ředitelem ČEZu Martinem Romanem!

Nejen o výsledcích společnosti ČEZ ... Online rozhovor s generálním ředitelem ČEZu Martinem Romanem!

03.03.2009 10:54
Autor: 

Společnost ČEZ dnes zveřejnila své výsledky za rok 2008 a výhled pro rok letošní (viz ZDE).  O výsledcích, dividendách, zpětném odkupu akcií, cenách elektřiny, plánovaných projektech a dalších otázkách můžete diskutovat ještě dnes přímo s generálním ředitelem společnosti ČEZ Martinem Romanem!

Martin Roman bude na Vaše dotazy odpovídat od 13:00 do 14:00 hod. Otázky můžete klást po přihlášení kliknutím na zelené tlačítko a vyplněním formuláře. 
 
Dr. Martin Roman (39) je absolventem Právnické fakulty UK v Praze. Ve Švýcarsku získal roční stipendium na ekonomické fakultě univerzity v St. Gallen. Roční studijní pobyt absolvoval i v Německu na Karl-Ruprechtsuniversität Heidelberg. Svou profesní kariéru zahájil ještě jako student práv v roce 1992, kdy nastoupil jako ředitel prodeje českého zastoupení firmy Wolf Bergstrasse ČR, s. r. o. V letech 1994-1999 působil jako ředitel Janky Radotín, a. s., kde se stal v roce 1998 po vstupu strategického partnera americké firmy LENNOX i předsedou představenstva. ŠKODA HOLDING, odkud přišel na ČEZ, byla jeho třetím ředitelským místem (od roku 1999 v Plzni začínal jako předseda představenstva a generální ředitel ŠKODA, a. s., předsedou představenstva generálním ředitelem akciové společnosti ŠKODA HOLDING se stal v dubnu 2000). Od 1.dubna 2004 je generálním ředitelem společnosti ČEZ.


Rozhovor je uzavřený

Upozornění:
* Redakce Patria.cz si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem. Otázky mohou být redakčně kráceny.
* Při psaní otázek se prosím podívejte na již položené, vyvarujte se posílání stejných dotazů.
* Z technických důvodů mohou být vaše dotazy zobrazeny se zpožděním.
* Otázky a odpovědi jsou řazeny chronologicky v textu tohoto článku. Položené otázky se rovněž zobrazí pod článkem v diskusi.
* Host bude odpovídat na otázky v pořadí v jakém přišly, redakce Patria.cz si však vyhrazuje právo výjimečně provádět selekci otázek a cenzuru. Děkujeme za pochopení. 

Aktualizace rozhovoru
  • Otázka (ZUZKA, 13:29) -
    Dobrý den, mě by zajímalo, jaký je to pocit, být v takovém postavení jako máte Vy...a jakou roli ve vašem životě hrají peníze? Děkuji..Zuzana
  • Odpověď (Martin Roman, 14:00) -
    Dobrý den Zuzano, je to v každém případě dosti časově náročné, často strhující, ale pořád stresující :-) Peníze znamenají svobodu, ale rozhodně nejsou pro mě tím nejdůležitějším v životě.
  • ---
  • Otázka (Emil Romanov, 13:21) -
    Jak se díváte na případ Alana Svobody? Vím, že je to Váš spolupracovník, ale přesto není jeho pozice touto medální situací kolem jeho kauzy otřesena? Děkuji.
  • Odpověď (Martin Roman, 14:07) -
    Dobrý den, kariéra Alana Svobody byla touto kauzou již významně poznamenána. Na základě řady posudků, které máme k dispozici, věřím, že se žádného porušení zákona ani pravidel nedopustil. Jsem proto přesvědčen, že i soud dojde k tomuto závěru.
  • ---
  • Otázka (JirkaP, 13:11) -
    Dobrý den, jaká otázka by Vás opravdu potěšila? :) Kdy byste mi doporučil nakoupit akcie ČEZu? Díky
  • Odpověď (Martin Roman, 13:52) -
    Dobrý den, potěšila by mě otázka, jak se daří škole Nový PORG, kterou jsem pomohl založit? Odpověď - daří se jí velmi dobře !!! :-) Nezlobte se, nemohu dávat doporučení.
  • ---
  • Otázka (Světluše, 13:05) -
    Dobrý den. Stoupnou opět akcie ČEZ nad 1.000 Kč ? A kdy ? Tak ráda bych už jela na Bahamy ! Děkuji, Světluše
  • Odpověď (Martin Roman, 13:51) -
    Dobrý den Světluše, bohužel, jak jsem již několikrát řekl, jednak nemám křišťálovou kouli a jednak na takové otázky nemohu ve své pozici odpovídat. V každém případě Vám přeji, ať na Bahamy vyrazíte brzy :-)
  • ---
  • Otázka (Novák, 13:05) -
    Pane řediteli, můžete nám sdělit výši prostředků pro capital expenditures, se kterou ČEZ počítá pro rok 2009? Předem děkuji.
  • Odpověď (Martin Roman, 13:54) -
    Dobrý den, je to 52 mld. Kč za celou Skupinu ČEZ včetně zahraničí, v ČR pak 40 mld. Kč.
  • ---
  • Otázka (plejer, 13:01) -
    Vaše tiskové prohlášení, že ČEZ posune buyback, jakoby implikovalo, že čekáte s Patrií a Woody ještě na pokles cen ....nebo je v tom ještě něco jiného. Odpověď, že šetříte peníze na akvizice neberu, to říkejte venkovským babičkám-jsem ekonom. Takovým prohlášením, které proběhlo dnes agenturami, vyplašíte investory a cena ČEZu bude skutečně brzy na 300-400 Kč.
  • Odpověď (Martin Roman, 13:35) -
    Dobrý den, v podobné situaci, jako je ČEZ, je většina energetických společností v Evropě, a přesto žádná z nich zpětný odkup neprovádí, takže náš postup je asi standardní. Věřím, že z dlouhodobého hlediska jsou dobré investice pro hodnotu akcií mnohem důležitější než jednorázový impuls ve formě share buy back.
  • ---
  • Otázka (aroons, 12:51) -
    Dobrý den, můžete přiblížit problém s Moravia Energo? Prý tato firma všech věřitelům už v r. 12/2007 a r. 2008 tvrdila, že má pokryté smluvně všechny odběry na nakoupenou energii (složený futures na r. 2008-2009 v objemu cca 6 TWH). To ale byla lež. Jak budete postupovat a jaké jsou náklady (odpis), které vstoupí do výsledovky r. 2009? Děkuji Vám, hezký den, Adam
  • Odpověď (Martin Roman, 13:48) -
    Dobrý den Adame, ČEZ nemá úplné informace o celém portfoliu společnosti ME a můžeme proto komentovat jen komerční vztah mezi ME a ČEZ. ME nakoupila v bilaterálním vztahu elektřinu od ČEZ, další elektřinu koupila na energetické burze PXE. Tuto elektřinu zřejmě prodala koncovým zákazníkům. Následně se dostala do potíží s financováním svých burzovních pozic a oslovila několik partnerů na trhu s žádostí o provedení swapu. ČEZ a ME se následně dohodli na podmínkách obchodního swapu - ČEZ odkoupil burzovní pozice a zároveň je prodal zpět ME bilaterálně. ČEZ tak získal marži z transakce a podstoupené kreditní riziko kryl poskytnutými bankovními garancemi. Nyní ME zkrachovala. ČEZ neutrpěl žádné ztráty z titulu dodávek, všechna elektřina byla předplacena. ČEZ ale přišel o forwardové kontrakty, elektřinu prodanou ME bude muset znovu prodat za aktuální ceny. Vzniká tak ztráta z rozdílu cen v roce 2009, ta je však ze značné části kompenzována poskytnutými garancemi. Současní swapu byly i pozice na rok 2010 a 2011, tam budeme znát výsledný efekt až podle vývoje cen v dalším období.
  • ---
  • Otázka (plejer, 12:46) -
    Pane nejlepší manažere na celé zeměkouli. Vám jako ČEZu vůbec nevadí, že cena akcie je na 600 a brzy bude na 400. Co uděláte proto,abyste alespoň marketingově když ne intervencí jako Komerční banka cenu uhájili. ahoj
  • Odpověď (Martin Roman, 13:32) -
    Dobrý den, to nejlepší jsme udělali dnešním ohlášením loňských výsledků a zveřejněním výhledu hospodaření na tento rok.
  • ---
  • Otázka (Marta N., 12:34) -
    Dobrý den, jak se díváte na diverzifikaci portfolia směrem k plynu, když došlo k podstatnému poklesu ceny uhlí? Nemělo by větší smysl spíše modernizovat uhelné elektrárny?
  • Odpověď (Martin Roman, 13:30) -
    Dobrý den, hnědouhelné elektrárny modernizujeme. Jejich převedení na černé uhlí je technicky velmi komplikované, a není jisté, že se ceny černého uhlí udrží na této úrovni dlouhodobě, nehledě na obtížně predikovatelný vývoj cen povolenek CO2. Za nejefektivnější považujeme vyvážené portfólio, kde hlavní pilíře tvoří jaderné a uhelné elektrárny, doplňkový pilíř - plynové a obnovitelné zdroje.
  • ---
  • Otázka (A.C., 12:24) -
    Dobrý den, jak dlouho odhadujete, že bude pokračovat klesající trend na akciových trzích? Kde je podle Vás dno ceny akcií ČEZu, pod které by se akcie neměla dostat? Děkuji za odpověď.
  • Odpověď (Martin Roman, 13:27) -
    Dobrý den, kéž bych to věděl :-)
  • ---
  • Otázka (Broker, 12:20) -
    Dobrý deň pán Roman, rád by som sa opýtal na výšku dividendy, ktorú plánuje ČEZ vyplatiť za rok 2008 a tiež aké opatrenia chystáte, aby ste zabránili ďalšiemu poklesu zisku. Ďakujem veľmi pekne.
  • Odpověď (Martin Roman, 13:26) -
    Dobrý den, představenstvo bude navrhovat dividendu ve výši 50-60% čistého zisku, konkrétní výši schválí akcionáři na valné hromadě. Dalšímu poklesu zisku chceme zabránit především efektivním fungováním společnosti a dobrými investicemi.
  • ---
  • Otázka (emem, 12:13) -
    Dobrý den, chtěl bych Vám jako akcionář poděkovat za to, jak ČEZu rostou zisky a stává se z něho bezesporu významná evropská firma. Neobáváte se, že si před volbami do parlamentu vezme některá populistická strana ČEZ jako hlavní téma, něco v duchu dáme lidem levnější elektřinu a po vyhraných volbách bude na Vás vyvíjen nepatřičný tlak. To je jediné, z čeho mám do budoucna jako akcionář strach. Děkuji.
  • Odpověď (Martin Roman, 13:24) -
    Dobrý den, děkuji Vám za uznání. Věřím, že solidní ekonomové, se kterými se politické strany radí, vědí, že takové zásahy do trhu liberalizovaného dle pravidel EU nejsou možné.
  • ---
  • Otázka (Peter , 12:03) -
    Zdravím. Neplánujete emisiu akcií na inej burze? Ide mi hlavne o nákup akcií v EUR, prevažná časť výnosov je asi taktiež v EUR. (Nákup akcií vo Frankfurte vyhodnocujem ako neefektívny, keďže sa viaže na emisiu v CZK, tak to aspoň vyhodnocujem ja).
  • Odpověď (Martin Roman, 13:21) -
    Dobrý den, zatím o tom neuvažujeme, nesetkali jsme se s takovouto poptávkou v širším rozsahu. I zahraniční investoři pokládají pražskou a varšavskou burzu za regulérní a likvidní trhy.
  • ---
  • Otázka (mb, 11:50) -
    Dobrý den, nepokládáte nabídku fixace elektřiny za klamání spotřebitele? S jakým časovým předstihem jste schopni stanovit cenu silové elektřiny? Jak se tato nabídka ukotvení předražené ceny pro koncové spotřebitele slučuje s Vaším vyjádřením, že v krizi chce ČEZ pomoct (pokud to nebylo myšleno ve smyslu "si pomoct"). Děkuji.
  • Odpověď (Martin Roman, 13:20) -
    Dobrý den, nabídku meziročního poklesu cen elektrické energie o 15% za klamání spotřebitele rozhodně nepovažuji. Tento pokles vychází ze současné rekordně nízké cenové úrovně. Kdo chce, aby mu cena elektřiny přesně kopírovala ceny na burze elektrické energie, může si zvolit tarif Kvartál nebo Měsíc. Kdo se bojí, že cena elektřiny začne znovu růst, má možnost přejít na Fix.
  • ---
  • Otázka (jofre, 11:29) -
    Vyjádřete se prosím ke zprávám o budoucí poddimenzovanosti výrobních kapacit v elektroenergetické soustavě a diverzifikaci médií pro výrobu el.energie vč. jádra. Děkuji a hezký den
  • Odpověď (Martin Roman, 13:17) -
    Spotřeba elektřiny roste s růstem HDP. V ČR je to přibližně 0,6x vývoj HDP. Pokud tedy poroste HDP ve střední Evropě, poroste i spotřeba elektřiny. Pokud by se výrobní zdroje neobnovovaly, určitě by během několika let došlo k nedostatečnosti výrobních kapacit. Situace v ČR je ovlivněna navíc velkým poměrem elektřiny vyráběné z hnědého uhlí, které v dohledné době dojde.
  • ---
  • Otázka (Petr, 11:24) -
    Přeji hezký den, mám na Vás dotaz a zároveň prosbu. Koupil jsem turbo certifikáty na ČEZ, které mají knock out hranici 550. Co myslíte, mám je držet a věřit, že se firma obrátí do plusu, nebo je prodat a získat aspoň nějaké peníze zpět. Dal jsem na radu a bohužel koupil skoro za celý svůj majetek, dnes vím, že to byla chyba, ale bylo to v době kdy jsem ješte neměl s investovaním žádné zkušenosti. Mockrát děkuji za radu. Petr
  • Odpověď (Martin Roman, 13:15) -
    I Vám pěkný den Petře, bohužel Vám nemohu dát žádnou jasnou radu. Současná cena v žádném případě neodpovídá dobré výkonnosti společnosti ČEZ, na druhou stranu v době tak obrovské finanční krize, jakou zažíváme, ovlivňuje cenu našich akcií mnoho dalších faktorů, než jen samotná výkonnost firmy. To, co se děje na burzách, nemá obdobu v posledních mnoha desítkách let, takže je těžké předvídat další vývoj.
  • ---
  • Otázka (stanislav klim, 11:06) -
    Dobrý den, chtěl bych se zeptat, proč akcie ČEZ dnes oslabily o tolik procent, když tržby firmy byly zakončeny s poměrně velkým ziskem. A jak vidíte vývoj ČEZu v příších měsících, máme se připravit na další pokles až na hranici kolem 500 a nebo už si našli to své pomyslné dno? Děkuji, s pozdravem KLIM
  • Odpověď (Martin Roman, 13:11) -
    Dobrý den, oslabily především proto, že spadla americká burza (pojišťovna AIG ohlásila největší kvartální ztrátu v historii USA). A české akcie vždy z velké části silně reagují na vývoj na světových trzích. Kromě toho trhy obvykle reagují na naše výsledky s mírným zpožděním.
  • ---
  • Otázka (Tuvok, 11:01) -
    Dobrý den, chválím Váš přínos pro ČEZ a ČR, co se týče růstu a expanze podniku do zahraničí. Nicméně 1) myslíte si, že odměna přes 500 milionu korun byla adekvátní odvedené práci? Věřím, že pokud byste si nechal jen část, řekněme 150 mil., a zbytek daroval na dobročinnost, nekoukalo by na Vás a ČEZ většina občanů ČR jako na prachsprosté zloděje a věřte, že spoustě lidem prostě nevysvetlíte, že ta odměna není z peněz, které zaplatili za elektřinu. 2)Záleží Vám na tom, jak o Vás a ČEZu smýšlí veřejnost? 3)Jaký tarif jste zvolil Vy osobně pro svou domácnost? Přeji Vám hodně zdaru!
  • Odpověď (Martin Roman, 13:09) -
    Dobrý den, ad 1) Děkuji Vám za slova chvály a přestože se domnívám, že odvádím dobrou práci pro ČEZ, souhlasím s Vámi, že možná výše plynoucí z akciových opcí není zcela adekvátní. Ale jelikož jsem si většinu akcií nechal, pak ani ta výše již neodpovídá. Částka z akcií, kterou jsem reálně získal činí 70mil. Kč za 5let práce pro firmu. Ještě je třeba zdůraznit, že nejde o žádnou odměnu, ale jednorázový výnos plynoucí ze zhodnocení akcií společnesti, které jsem měl možnost nakoupit za cenu před mým nástupem do funkce. Tento můj výnos neplatí spol. ČEZ, ale ten, kdo si ode mne akcie koupí, až je budu jednou prodávat. Na dobročinné účely jsem již věnoval akcie v hodnotě 100mil. Kč. ad 2) Každému normálnímu člověku záleží na tom, jak o něm a jeho práci a jeho firmě okolí smýšlí. ad 3) Zvolil jsem si tarif fix, neb jsem konzervativní :-)
Aktualizace rozhovoru
Offline rozhovory

Online rozhovory

Váš názor
  •  
    03.03.2009 14:05

    Dobrý den, jaké jsou Vaše osobní aspirace v dlouhodobějším horizontu? Vzhledem k tomu, jakou pozici zastáváte, co by byla další zajímavá profesní výzva? Děkuji.
    Tomáš
  •  
    03.03.2009 14:02

    Dobrý den, rád bych se Vás zeptal na tři otázky 1) Jak vnímáte riziko v JV Evropě na podnikání ČEZu (růst spreadů, neochota západních zemí dotovat díry v rozpočtech východní Evropy, pokles HDP těchto států, atd.). 2) Který stát ze střední a východní Evropy je pro Vás strategicky do budoucna nejzajímavější (kromě ČR). 3) Jaké vize máte v Turecku a jak se vizionářsky díváte na rozvoj tohoto státu. Mám za to, že se zde skrývá ohromný potenciál. Turecko má ambice stát se dominantní silou pro střední východ. Děkuji, Kaška
  •  
    03.03.2009 13:59

    Při požadavku na rořšíření sítě a i při komunikaci ČEZem je situace horší než před pár lety stojí úspora za nepohodlí zákazníka?
    jofre
  •  
    03.03.2009 13:58

    Dobrý den pane Roman,chtěl jsem se zeptat jak vy vidíte výhledově růst ceny energií 2010 a dále,neočekáváte při současné situaci spíše stagnaci cen v horizontu tří let. Díky za odpověď a přáním hezkého dne.
    Rendys
  •  
    03.03.2009 13:51

    Jako akcionář děkuji celému vedení a zaměstnancům společnosti za práci kterou odvádíte. Rovněž jsem nikdy neměl problém s výší Vašich odměn, protože si dovedu představit jaké možnosti korupce taková společnost může nabízet. Proto i nadále budu ve svém okolí tyto odměny obhajovat, ale jen do doby (doufám že nepřijde), než se na Vás něco neprovalí. Ještě by mne zajímalo, jak se z dnešního pohledu díváte na přínos nákupu 7% podílu v MOL. Bohužel jsem od počátku přesvědčen, že se nejednalo o rozhodnutí vedení ale politiků. Děkuji
    Petr
  • Insider informace v aukcích
    03.03.2009 13:46

    Na energetické burze jste prodali elektřinu s dodáním v budoucnu za ceny, které neodpovídají nynějšímu vývoji hospodářství a ceně energií ve světě. Dále byly osloveny domácnosti a to i telefonicky , aby si zafixovali ceny elektřiny do budoucna na dřívější drahé úrovni. Vaše informace, ovšem byly mnohem kvalitnější, než informace odběratelů. Proč ? Protože jednak máte odborníky na světový vývoj cen uhlí a elektřiny. Hlavně jste ale zaznamenali jako první skutečné signály krize a to snížení skutečných odběrů elektřiny u výrobních podniků. Z toho jste vyvodili budoucí vývoj cen. V době konání fixace cen jste už věděli, že krize v hospodářství se rozvíjí a využili jste tohoto insider poznatku k zajištění svých zisků do budoucna na na budoucím klesajícím trhu. Nezdá se vám že taková věc je zneužití insider informace ? 2/ Jak se vyrovnáte se sníženými odběry elektřiny v roce 2009, v roce 2010 a 2011 ? Jak se dokážete vyrovnat s klesajícími cenami elektřiny ? 3/ Itálie uzavřela s Francií dohodu státníků o stavbě nových 4 ks jaderných elektráren. Čína objednala v Rusku několik staveb jaderných elektrárem a další stavby v jiných zemích a každý rok chce uvádět do provozu jednu takovou elektrárnu. Provedli jste projektovou a územní přípravu pro budoucí stavbu jaderné elektrárny v Česku ? Jste na takovou akci vybaveni personálně ? Neusnuli jste na neekonomické módní vlně z větru a slunce a učitelských ze kádrů zelené strany ? Je čas v době rostoucí nezaměstnanosti poslat na stabu takové jaderné elektrárny buldozery, aby v době ukončení krize a nastupující konjunktury po krizi reálné ekonomiky byly zajištěny pro firmu zisky z výroby a prodeje levné elekřiny v požadovaném množství. Co jste pro tento cíl dosud udělali ?
  •  
    03.03.2009 13:41

    Dobrý den, mam dotaz na planovanou výstavbu termo elektrarny v Liberci. Je to pouze experimentální projekt nebo bude ČEZ stavět více podobných elektráren? Děkuji
    Amík
  •  
    03.03.2009 13:38

    Dobrý den pane Romane, podle dostupných informací ČEZ již pro rok 2009 prodal přibližně 75 % své kapacity za 63 EUR/MWh. Jak z dnešní perspektivy hodnotíte tento obchod? Souhlasíte s odhady podle nichž by letos cena elektřiny mohla klesnout i pod 60 EUR/MWh? Zdraví Koutný
    Koutný
  •  
    03.03.2009 13:37

    Dobrý den, by jste využil fix na příští celý rok -4 % ? Nebo jaký program ?
    Martin
  •  
    03.03.2009 13:29

    Dobrý den, mě by zajímalo, jaký je to pocit, být v takovém postavení jako máte vy..a jakou roli ve vašem životě hrají peníze? Děkuji..Zuzana
    ZUZKA
  •  
    03.03.2009 13:21

    Jak se díváte na případ Alana Svobody? Vím, že je to Váš spolupracovník, ale přesto není jeho pozice touto medální situací kolem jeho kauzy otřesena? Děkuji.
    Emil Romanov
  •  
    03.03.2009 13:21

    Dobry den, mna by zaujimal Vas sukromny nazor kedy v jakom horizonte podla Vas skonci kriza a ako v nej obstoji Cez. Dakujem
    kuleto
  • Výše dividendy?
    03.03.2009 13:19

    Prosím o informaci, v jaké výši bude představenstvo ČEZ navrhovat dividendu za rok 2008. Lze očekávat částku 50 Kč před zdaněním? Pokud to zatím není známo, můžete, prosím, uvést předpokládaný termín zveřejnění této informace? Děkuji a přeji hezký den!
    amadeus
  • Dividenda
    03.03.2009 13:17

    dobrý den, chtěl jsem se zeptat, jak velkou dividendu budete na valné hromadě navrhovat na výplatu akcionářům. děkuji za odpověd.
    Jarda
  •  
    03.03.2009 13:11

    Dobrý den, jaká otázka by Vás opravdu potěšila? :) Kdy byste mi doporučil nakoupit akcie ČEZu? Díky
    JirkaP
  • Akcie ČEZ
    03.03.2009 13:05

    Dobrý den. Stoupnou opět akcie ČEZ nad 1.000 Kč ? A kdy ? Tak ráda bych už jela na Bahamy ! Děkuji, Světluše
    Světluše
  • capital expenditures
    03.03.2009 13:05

    Pane řediteli, můžete nám sdělit výši prostředků pro capital expenditures, se kterou ČEZ počítá pro rok 2009? Předem děkuji.
    lynxsharpeye
  • Vaše tiskové prohlášení, že ČEZ posune buyback, jakoby implikovalo, že čekáte s Patrií a Woody ještě na pokles cen
    03.03.2009 13:01

    .........nebo je v tom ještě něco jiného. Odpověď, že šetříte peníze na akvizice neberu, to říkejte venkovským babičkám-jsem ekonom. Takovým prohlášením, které proběhlo dnes agenturami vyplašíte investory a cena ČEzu bude skutečně brzy na 300-400 Kč.
    plejer
  • Moravia Energo
    03.03.2009 12:51

    Dobrý den, můžete přiblížit problém s Moravia Energo? Prý tato firma všech věřitelům už v r. 12/2007 a r. 2008 tvrdila, že má pokryté smluvně všechny odběry na nakoupenou energii (složený futures na r. 2008-2009 v objemu cca 6 TWH). To ale byla lež. Jak budete postupovat a jaké jsou náklady (odpis) které vstoupí do výsledovky r. 2009? Děkuji Vám, hezký den, Adam
    • Re: Moravia Energo
      03.03.2009 13:01

      Myslel jsem náklady na "problém Moravia Energo". Děkuji
      aroons
  • Akcie ČEZ budou brzy na 400-500 Kč
    03.03.2009 12:46

    Pane nejlepší manažere na celé zeměkouli. Vám jako ČEZu vůbec nevadí, že cena akcie je na 600 a brzy bude na 400. Co uděláte proto,abyste alespoň marketingově když ne intervencí jako Komerční banka cenu uhájili. ahoj
    plejer
  •  
    03.03.2009 12:34

    Dobrý den, jak se díváte na diverzifikaci portfolia směrem k plynu, když došlo k podstatnému poklesu ceny uhlí? Nemělo by větší smysl spíše modernizovat uhelné elektrárny?
    Marta N.
  •  
    03.03.2009 12:24

    Dobrý den, jak dlouho odhadujete, že bude pokračovat klesající trend na akciových trzích? Kde je podle Vás dno ceny akcií ČEZu, pod které by se akcie neměla dostat? Děkuji za odpověď.
    A.C.
  • brokerinvestments@gmail.com
    03.03.2009 12:20

    Dobry den pan Roman, rad by som sa opytal na vysku dividendy ktoru planuje CEZ vyplatit za rok 2008 a tiez ake opatrenia chystane aby ste zabranili dalsiemu poklesu zisku. Dakujem velmi pekne.
    Broker
  •  
    03.03.2009 12:13

    Dobrý den, chtěl bych Vám jako akcionář poděkovat za to jak ČEZu rostou zisky a stává se z něho bezesporu významná evropská firma.Neobáváte se, že si před volbami do parlamentu vezme některá populistická strana ČEZ jako hlavní téma, něco v duchu dáme lidem levnější elektřinu a po vyhraných volbách bude na Vás vyvíjen nepatřičný tlak. To je jediné, z čeho mám do budoucna jako akcionář strach. Děkuji.
    emem
  •  
    03.03.2009 12:03

    Zdravim. Neplanujete emisiu akcii na inej burze? Ide mi hlavne o nakup akcii v EUR, prevazna cast vynosov je asi taktiez v EUR. (Nakup akcii vo Frankfurte vyhodnocujem ako neefektivny kedze sa viaze na emisiu v CZK, aspon to takto vyhodnocujem ja).
    edy
  •  
    03.03.2009 11:50

    Dobrý den, nepokládáte nabídku fixace elektřiny za klamání spotřebitele? S jakým časovým předstihem jste schopni stanovit cenu silové elektřiny? Jak se tato nabídka ukotvení předražené ceny pro koncové spotřebitele slučuje s Vaším vyjádřením, že v krizi chcete ČEZ pomoct (pokud to nebylo myšleno ve smyslu "si pomoct"). Děkuji.
    mbo
  •  
    03.03.2009 11:29

    Vyjádřete se prosím ke zprávám o budoucí poddimenzovanosti výrobních kapacit v elektroenergetické soustavě a diverzifikaci médií pro výrobu el.energie vč jádra děkuji a hezký den
  •  
    03.03.2009 11:24

    Přeji hezký den, mám na Vás dotaz a zároveň prosbu. Koupil jsem turbo certifikáty na CEZ ,které mají knock out hranici 550. Co myslíte mám je držet a věřit ,že se firma obráti do plusu nebo je prodat a získat aspoň nějaké peníze zpět.Dal jsem na radu a bohužel koupil skoro za celý svůj majetek, dnes vím ,že to byla chaba,ale bylo to v době kdy jsem ješte neměl s investovaním žádné zkušenosti.Mockrát děkuju za radu. Petr
    Petr
  •  
    03.03.2009 11:06

    Dobrý den ,chtěl bych se zeptat proč akcie Čez dnes oslabily o tolik procent,když tržby firmy byli zakončeny s poměrně velkým ziskem. A jak vydíte vývoj Čezu v příších měsících,máme se připravit na další pokles až na hranici kolem 500 a nebo už si našli to své pomyslné dno. Děkuju s pozdravem KLIM
    stanislav klim

Nejčtenější zprávy týdne

Sledujte nás na sociálních sítích

Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

Právě diskutujete

Nejčtenější zprávy dne

Nejdiskutovanější zprávy týdne

Analýza dne

FX Strategie: Dění ve Francii se euru nelíbí. Koruna vyhlíží zasedání ČNB. Jak razantně půjdou sazby dolů?
18.06.2024 6:41
Nedávno proběhlé volby do evropského parlamentu vyrobily neč...více
    Analýzy online