Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Společnost BP ruší plán snížit do roku 2030 těžbu ropy a plynu

Společnost BP ruší plán snížit do roku 2030 těžbu ropy a plynu

07.10.2024 16:16
Autor: ČTK

Britská společnost BP ruší plán, podle kterého chtěla do roku 2030 snížit těžbu ropy a plynu. S odkazem na tři informované zdroje to dnes uvedla agentura Reuters. Nová strategie předpokládá pomalejší transformaci energetiky a také nové investice na Blízkém východě, a to v Iráku a v Kuvajtu. Šéf podniku Murray Auchincloss tyto změny oznámí zřejmě až v únoru, kdy zveřejní aktualizovanou strategii.

Když firma v roce 2020 zveřejnila svou tehdejší dlouhodobou strategii, nastínila nejambicióznější plány ze všech firem v odvětví. Slibovala například, že do roku 2030 sníží těžbu ropy a plynu o 40 procent a urychlí produkci z obnovitelných zdrojů. Loni v únoru BP z tohoto cíle slevila a snížení produkce z fosilních paliv do roku 2030 stanovila na 25 procent. To by znamenalo, že na konci desetiletí by firma produkovala asi dva miliony barelů denně.

Investoři ale preferují spíše krátkodobé výnosy než transformaci energetiky. Toho si je management dobře vědom, a proto mění strategii, uvedly zdroje. Společnost BP teď připravuje několik investičních projektů na Blízkém východě a v Mexickém zálivu, jejichž smyslem je produkci ropy a plynu zvýšit, nikoliv snížit.

Auchincloss je v čele podniku od ledna, ale zatím se mu nepodařilo zvýšit hodnotu firmy. Kurz akcií BP je pořád ještě nižší než na začátku roku, i když od konce září se mírně zvýšil. Rivalové si zpravidla vedou lépe. Investoři totiž v případě BP zpochybňují schopnost firmy generovat zisky podle její současné strategie.

Čtyřiapadesátiletý Auchincloss, který je z Kanady a v BP dříve zastával pozici finančního ředitele, se snaží distancovat od přístupu svého předchůdce Bernarda Looneyho. Ten rezignoval kvůli tomu, že lhal o vztazích s kolegyněmi z doby, než se stal generálním ředitelem. Panovalo podezření, že těmto kolegyním pak zajistil kariérní postup, vyšetřování ale později neprokázalo, že Looney porušil interní předpisy.

Nový šéf BP se chce soustředit na výnosy a investovat do nejziskovějších podniků, především v ropě a plynu. Společnost nadále usiluje o to, aby do roku 2050 dosáhla čistých nulových emisí. "Jak Murray řekl na začátku roku... směr je stejný - ale budeme jednodušší, více zacílená a hodnotnější společnost," řekl mluvčí BP.

Akcie BP na burze v Londýně krátce po 15:00 SELČ vykazovaly růst asi o jedno procento na 4,20 libry. Zůstávají ale blízko ročního minima, které je těsně pod 3,80 GBP. Maximum pak mají nad 5,62 GBP.

I když Auchincloss představí aktualizovanou strategii na investorském dni v únoru, BP tu dosavadní strategii už fakticky opustila, uvedly zdroje. Zatím není jasné, zda BP v únoru nabídne i nové dlouhodobé cíle pro těžbu.

Konkurenční britská společnost Shell svou strategii pro transformaci energetiky po nástupu nového ředitele Waela Sawana také změnila. Shell prodává některé podniky na produkci energie z obnovitelných zdrojů a omezuje projekty v tomto odvětví, včetně pobřežních větrných elektráren, biopaliv a vodíku.

Změna strategie ve firmách BP a Shell přichází v důsledku toho, že se Evropa více zaměřuje na zajištění energetické bezpečnosti. Nutí ji k tomu i cenový šok z roku 2022, který se na energetickém trhu objevil v reakci na ruskou vojenskou invazi na Ukrajinu.

 

Čtěte více:

Zisk ropné BP stoupl o 6,5 procenta díky vyšším cenám ropy a zemního plynu
30.07.2024 10:53
Britské ropné společnosti BP vzrostl ve druhém čtvrtletí zisk očištěný...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
07.10.2024
18:45Čína stimulující, trhy nadšeny. Jaký je širší obrázek?
17:12Wall Street mírně v záporu, zatímco evropské trhy se dokázaly odrazit  
16:26Třešnička na trhu? Čínská automobilka Chery uvažuje o nabídce akcií v Hongkongu
16:16Společnost BP ruší plán snížit do roku 2030 těžbu ropy a plynu
15:00Důvěra investorů v ekonomiku eurozóny se v říjnu vrátila k růstu
14:45Než otevře Wall Street: Wynn Resorts, Pfizer, Garmin  
13:12Týdenní výhled: Po silném trhu práce vyjde v USA inflace. Začíná výsledková sezóna za 3Q24  
12:13WSJ: Podíl Googlu na trhu s kontextovou reklamou za rok klesne pod 50 procent
11:41Evropa začíná týden mírně v červeném spolu s daty a blízkovýchodní hrozbou  
11:00Ark Invest: Inflace se může změnit v deflaci, razantní snižování sazeb je namístě
10:28Kromě přestřelení 2pct cíle ECB je třeba sledovat i jeho podstřelení. ECB zřejmě v říjnu sníží sazby, řekl francouzský guvernér
10:11Průmyslové zakázky v Německu v srpnu překvapivě klesly o 5,8 procenta
9:59Zahraniční obchod ČR v srpnu vykázal přebytek 14,3 miliardy korun, meziročně o 20,8 miliardy více
9:55Průmysl v Česku po pěti měsících poklesu vzrostl, v srpnu meziročně o 1,5 pct
9:39Stavební výroba v srpnu zpomalila růst na 0,4 pct
9:02Rozbřesk: Tajemství vysokých evropských úspor
8:49ČSÚ zveřejní srpnová data, čínské akcie pod drobnohledem investorů a futures jsou smíšené  
6:16Umělá inteligence, pracovní místa a investice
06.10.2024
8:28Víkendář: Evropa u elektromobilů čtyři roky za Čínou?
05.10.2024
8:48Víkendář: Barclays vidí u americké ekonomiky důvody pro dlouhodobý optimismus, u Číny je obrázek jiný

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
8:00DE - Průmyslové objednávky, y/y
9:00CZ - Obchodní bilance - nár. pojetí, mld. Kč
9:00CZ - Průmyslová výroba, y/y
11:00EMU - Maloobchodní tržby, y/y