Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Harrisová a Trump se v prezidentské debatě poprvé utkají tváří v tvář

Harrisová a Trump se v prezidentské debatě poprvé utkají tváří v tvář

10.09.2024 11:55
Autor: ČTK

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová, která kandiduje za demokraty v listopadových prezidentských volbách, a republikánský exprezident Donald Trump se v noci na středu ve Filadelfii poprvé setkají osobně. Jejich první a zatím jediná plánovaná předvolební debata, jejímž pořadatelem je stanice ABC News, bude pro oba politiky významnou zkouškou a zároveň příležitostí představit voličům jejich odlišné vize ohledně toho, kam by se Spojené státy měly v příštích čtyřech letech ubírat.

Debata ve filadelfském National Constitution Center začne v 21:00 místního času (ve středu ve 3:00 SELČ) a potrvá 90 minut včetně dvou přestávek. Moderovat ji budou novináři ABC News David Muir a Linsey Davisová. Otázky budou moci pokládat pouze moderátoři, kandidáti budou mít na odpověď mít dvě minuty, dvě minuty na reakce a další minutu na upřesnění a doplnění. Mikrofon bude mít zapnutý pouze kandidát, jenž dostal slovo.

Ještě před několika měsíci přitom s debatou mezi 78letým Trumpem a 59letou Harrisovou nikdo nepočítal. Americký prezident Joe Biden z kampaně odstoupil pod tlakem spolustraníků a sponzorů po špatném výkonu v červnové debatě s Trumpem, v níž se 81letý šéf Bílého domu často vyjadřoval nesouvisle a zadrhával, což vyvolalo nové pochybnosti ohledně jeho zdraví a způsobilosti vést zemi po další čtyři roky. Biden poté kampaň v červenci ukončil a okamžitě podpořil svou viceprezidentku Harrisovou, která posléze v srpnu získala nominaci strany do voleb.

Trump, který se v červenci na předvolebním mítinku stal terčem atentátníka a který stejně jako Harrisová již oznámil jméno svého viceprezidentského kandidáta, tak v noci na středu stane proti volební soupeřce, s níž nepočítal, když v květnu souhlasil se zářijovou druhou debatou s Bidenem.

Harrisová v pondělí odvysílaném rozhovoru poznamenala, že Trump bude zřejmě při debatě lhát. "Měli bychom být připraveni na skutečnost, že si Trump nedělá starosti s říkáním pravdy," řekla mimo jiné v rozhlasovém rozhovoru s moderátorem Rickeym Smileym.

Trumpova kampaň mezitím naznačila, že exprezidentovou strategii bude v debatě upozorňovat na "politická selhání" a "katastrofy" Harrisové a Bidenovy administrativy obecně.

Harrisová chce podle agentury AP ukázat, že umí lépe prosadit agendu demokratů v souboji s Trumpem než Biden. Trump bude naopak chtít Harrisovou vykreslit jako od reality odtrženou liberálku a zároveň se bude snažit přesvědčit voliče, kteří se k možnosti jeho návratu do Bílého domu staví skepticky.

Pro Trumpa bylo podle amerických médií obtížné přizpůsobit svou strategii nové soupeřce, která je první ženou ve funkci americké viceprezidentky a zároveň první viceprezidentkou jihoasijského a černošského původu; kalifornská rodačka má otce z Jamajky a její matka pocházela z Indie. Trump se ve svých slovních útocích několikrát uchýlil k genderovým a rasovým stereotypům, a to k nelibosti některých svých spojenců, kteří chtějí, aby se spíš soustředil na politický program, píše AP. V tomto ohledu exprezident, který viceprezidentku nepravdivě označuje za komunistku, například uvádí, že prezidentství Harrisové by ohrozilo bezpečnost USA a klade důraz na téma nelegální migrace.

Harrisová bude zřejmě hovořit o úspěších Bidenovy administrativy a popisovat, jak se na nich podílela, napsala agentura AP, podle níž lze očekávat, že viceprezidentka bude také vysvětlovat, proč se odchýlila od některých svých liberálnějších postojů z dřívějška. Trumpa s odkazem na jeho snahy zvrátit prohru v posledních volbách v roce 2020 označí za hrozbu pro demokracii, zatímco sebe jako záruku stability a udržení spolupráce se spojenci.

Harrisová bude v debatě muset využívat své řečnické schopnosti, které byly v době jejího viceprezidentského mandátu opakovaně zpochybňovány, napsal zpravodajský web televize CNN. Zatímco například ve vystoupeních v Senátu působila sebejistě, bylo pro ní obtížnější spontánně formulovat jasná politická sdělení. Její ochota podrobit se od chvíle, kdy se stala demokratickou kandidátkou, pouze jednomu většímu rozhovoru, a to minulý měsíc se CNN, jen zvýšila očekávání od jejího vystoupení v debatě s Trumpem, který zatím vystoupil v debatách pořádaných před třemi americkými prezidentskými volbami, včetně letošní debaty s Bidenem. Na druhou stranu se objevuje i argument, že Harrisová bude jakožto bývalá prokurátorka schopna ostré argumentace s důrazem na Trumpovy trestní kauzy.

Vystoupení obou kandidátů v debatě by každopádně mohlo zásadně ovlivnit, jak si povedou v závěrečné etapě před volbami 5. listopadu.Podle celostátního průzkumu provedeného deníkem The New York Times a vysokou školou Siena College jsou totiž Trump a Harrisová v posledních týdnech fakticky vyrovnaní, přičemž voliči mají pocit, že se potřebují dozvědět více o Harrisové, zatímco jejich názory na Trumpa jsou do značné míry ustálené.


Čtěte více:

Vývoz z Číny se v srpnu zvýšil nejvíce za téměř rok a půl, vyšší byl i dovoz
10.09.2024 9:33
Vývoz z Číny se v srpnu meziročně zvýšil nejvíce za téměř rok a půl a ...
Meziroční inflace zůstala v srpnu na 2,2 pct, zdražilo bydlení, zlevnila paliva
10.09.2024 10:01
Spotřebitelské ceny v Česku v srpnu meziročně vzrostly o 2,2 procenta,...
Apple musí Irsku vrátit 13 miliard eur na daních, potvrdil Soudní dvůr EU
10.09.2024 10:34
Americká technologická společnost Apple musí Irsku vrátit 13 miliard e...
Soudní dvůr EU potvrdil firmě Google pokutu v řádu miliard eur za zneužití dominantního postavení
10.09.2024 10:46
Nejvyšší soud Evropské unie potvrdil pokutu 2,42 miliardy eur (60,7 m...

Váš názor
  • tesim se
    10.09.2024 14:39

    na ty recnicke schopnosti Camelly. Jako show budou ty volby dobry, ale kdo vyhraje mi je uz ted vcelku jedno, neverim ze to bude mit podstatnej vliv na budouci vyvoj sveta.
    Ai-kun
    • Re: tesim se
      10.09.2024 15:17

      Putin mě překvapil, že podpořil dámu. Chcimírové tvrdí, že Trump by ukončil válku během 24 jodin.
      Velkamedvědice
      •  
        10.09.2024 19:02

        To sliboval on sam, ale da se mu vubec verit? Kamala by byla pokracovanim soucasne administrativy, ale i Trump by v mnoha vecech drzel kurz nejspis taky
        Ai-kun
      • VM
        10.09.2024 15:26

        Hlavně, aby se tam v souvislosti s prezidentskymi volbami zase nestřilelo a nezůstala po volbách pachuť mrtvol.
        kat
        • ty jako správnej russkej agitátor
          12.09.2024 15:18

          by si se měl raději strachovat, aby u vás zase někdo nevypad z okna, neudusil se masem, nebo nespadlo letadlo. Ono to tvoje fašistický russko smrdí mrtvolným puchem od nepaměti!
          orada
          • Re: ty jako správnej russkej agitátor
            12.09.2024 15:48

            Nechej si změřit zrak, aby jsi byl schopen přečíst úvodník článku a pochopil téma.
            kat
Aktuální komentáře
12.09.2024
15:40Obchodníci s ropou čelí novému světu bez čínského býčího faktoru
14:25ECB letos podruhé snižuje sazby, klíčovou na očekávaných 3,65 %. Lagardeová živě: Rizika pro růst jsou soustředěna směrem dolů
13:30Než otevře Wall Street: Moderna, Netgear, Oxford Industries  
12:23Akcie se odrazily a před ECB zůstávají v růstové náladě  
11:40Šéf Unicreditu chce velkou evropskou banku, schopnou konkurovat USA či Číně. Rychlý vstup do Commerzbank Německo překvapil
11:33OpenAI chce od velkých investorů pět mld. USD, oceněna by byla na 150 mld. USD
11:11FIXED.zone teď neroste jak chtěla. Hovoří o změnách trhu i konkurenci, to nejlepší stále vidí před sebou
11:03Agentura IEA snížila prognózu růstu poptávky po ropě, důvodem je Čína
10:00J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Konference pro investory
9:04Rozbřesk: ECB dnes dále uvolní měnové šrouby
8:45Skupina Colt CZ Group s rekordním výsledkem, ECB zřejmě po letní pauze sníží sazby. Futures míří vzhůru  
8:38COLT CZ Group dosáhla výsledků nad výhledem a historicky rekordního kvartálu
6:19Tesla stále elektrickou jedničkou, VW s nadbytečnými kapacitami a autonomní řízení s otazníky
11.09.2024
22:04Americké indexy po inflačních datech hledaly směr  
18:00UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Oznámení o projednání záměru přeměny formou rozdělení odštěpením
17:54Co na akciovém trhu dokázal ChatGPT
17:17Akcie odpoledne obracejí dolů v čele s bankami a při nejasné reakci na data  
16:20EK: Podíl Ruska na dovozu plynu do EU se v červnu snížil na 18 procent
16:00Bloomberg: Evropské automobilky čelí krizi, v ohrožení je mnoho pracovních míst
15:06Tomáš Vlk: Americká inflace nepřekvapila, dolů ji táhnou energie a auta  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:15EMU - Jednání ECB, základní sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:30USA - PPI, y/y