Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Lewitt: S pandemií je to jinak

Lewitt: S pandemií je to jinak

13.05.2020 13:07, aktualizováno: 14.5. 8:44
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Michael Lewitt zdůrazňuje, že není epidemiolog, ale zabývá se strukturální biologií na Stanford School of Medicine. V rozhovoru pro Unherd.com tento držitel Nobelovy ceny uvedl, že „čísla miluje víc než svou ženu“ a má výhrady k některým běžně přijímaným tezím a pohledům na epidemii COVID-19. Podle něj vidíme již od ledna neustále se opakující vzorec, který nezávisí na tom, jak velké restrikce a vládní intervence jednotlivé země přijaly. Zhruba po dvou týdnech exponenciálního růstu nově nakažených a následně úmrtí se spustí nějaká brzda a křivka se mění na subexponenciální.

Uvedené můžeme považovat za okrajovou technickou diskusi, ale ta má obrovský praktický dopad. Jiní vědci totiž na základě svých modelů predikovali, že pokud vlády nepřijmou opatření sociálního distancování a další restrikce, bude růst počtu nakažených pokračovat exponenciálně. Tedy že se velmi rychle nakazí většina populace a ztráty na lidských životech budou obrovské. Lewitt ale tvrdí, že k něčemu takovému vlastně nikde nedošlo, a to ani v zemích, jejichž přístup byl poměrně volný.

Zplošťování epidemických křivek je obvykle spojováno právě s uplatňovanými restrikcemi, ale Lewitt je k takovému pohledu rezervovaný. Podle něj není řada zemí schopná v praxi uplatnit podobné restrikce jako Čína a i přesto v nich následně došlo ke zploštění křivky. Jmenuje v této souvislosti Jižní Koreu, Itálii či Írán. Příčinou obratu je podle vědce spíše předchozí imunita a velký počet lidí bez symptomů.

V nejpostiženějších oblastech, jakými je třeba New York nebo sever Itálie, pak podle vědce počet úmrtí kulminuje na přibližně stejné výši ve vztahu k celkové populaci. Nejde přitom hovořit o tom, že by tyto nejpostiženější oblasti uplatňovaly podobnou politiku sociálního distancování.

Lewittovi se také podle jeho slov nelíbí, že epidemiologové jsou viněni z chyby pouze v případě, že podhodnotí počet zemřelých. To vede k jejich přílišné opatrnosti a „vnímají svou roli tak, že mají strašit lidi, aby se chovali nějakým způsobem“. Lewitt to na jednu stranu chápe, ale na stranu druhou je potřeba uznat, že „chyba nastala v případě, že číslo je příliš vysoké i nízké“. Plošné restrikce a sociální distancování jsou pak podle vědce chybou, namísto nich jsou lepší chytrá omezení zaměřená zejména na ochranu starších lidí.

Podle vědce učinila Velká Británie chybu, když upustila od politiky kolektivní imunity. Byla „na správné cestě a z ní ji svedla chybná čísla“. Dobrý přístup pak zvolilo Švédsko a Německo, protože tyto země nepřijaly tak přísná opatření a „onemocnělo tam dost lidí na to, aby získali kolektivní imunitu“. „Zanechali jsme vaší generaci skutečný problém kvůli tomu, abychom zachránili poměrně malý počet velmi starých lidí,“ zhodnotil vědec na závěr celou věc. Unherd.com k tomu dodává, že jde o pohled, který není v souladu se středním názorovým proudem, ale „zaslouží si být vyslyšen“.

Zdroj: Unherd.com

 
 
 
 

Čtěte více:

Víkendář: Po pandemii vysoké dluhy, utahování a finanční represe?
09.05.2020 8:30
Ricardo Reis působí jako profesor ekonomie na London School of Economi...
Víkendář: Promoření, restrikce, nebo masivní testování?
10.05.2020 8:30
Držitel Nobelovy ceny za ekonomii Paul Romer v rozhovoru pro The New Y...
Průzkum: Obavy spojené s koronavirem má 60 procent zaměstnanců
08.05.2020 12:02
Obavy spojené s koronavirovou krizí má 60 procent zaměstnanců v ČR. Pě...
Míra nezaměstnanosti v USA je nejvyšší od dob krize 30. let minulého století
08.05.2020 15:48
Ve Spojených státech v dubnu zaniklo rekordních 20,5 milionu pracovníc...
Koronavirová opatření v Česku: Co je ode dneška jinak a co čekat dále
11.05.2020 8:59
V pondělí se mohou po dvouměsíční pauze opět otevřít obchodní centra, ...

Váš názor
  • Levitt ma pravdu
    14.05.2020 17:53

    pravda pravda Prof. Levitte. Politici znicili ekonomiky a rikaji ze to zpusobila pandemie :) Zaviraji doma zdravou vestinu misto aby chranili zranitelnou drtivou mensinu. Papouskuji to co slysi ze zahranici "je to valka, nepritel neni videt" ha ha ha :) sasci hloupucci. Lidi jako Hamacek a Prymula se vyzivaji v blaboleni pred celou republikou a tlaci do hlav lidi panicke zpravy. Prymula by chtel byt ministr zdravotnictvi, rekl v nedavnem rozhovoru, takze se chopil situace covid kterou zneuziva na sireni paniky mezi lidi, protze jinak je bezvyznamny. Presne jak rika prof. Levitt, krivky umrti i nakazenych klesaji v zemich s roznym levelem omezeni. Vykazovani nemocnych a zemrelych je naprosty vtip. Treba jenom CR vs. SR, 290 mrtvych vs. 27 mrtvych, jak to ze zeme s 2x poctem obyvatel ma 10x vic zemrelych na covid, kdyz opatreji jsou vesmes stejna ? Vykazovani stoji za starou belou... Kapitola sama o sebe jsou media, ktere senzacechtive kazdodenne strasi lidi mrtvolami. Mementom stupidity by se melo stat noseni rousky na ulicich a v parcich, kdyz doposud byla rouska domena infekcniho oddeleni dokonce.
    snb rulezz
  •  
    13.05.2020 16:20

    Nejzajímavější je, že žádný zdroj unheard.com neexistuje
    PHILL
    • Morální dilema je prevít
      13.05.2020 16:47

      Politici čekají, až začnou novináři poukazovat na to, že počet zabitích hospodářskou krizí poroste exponenciálně a bude vyšší než počet zemřelých na COVID. Pak budou zase hvězdy, že dovolili ekonomice růst i za cenu několika zemřelých.
      Teutantis
      • Re: Morální dilema je prevít
        13.05.2020 22:30

        Dej to do googlu a uvidíš, že existuje.
        ABe
  •  
    13.05.2020 15:17

    Rozumný člověk a názor. Zajímalo by mne, jestli si takový článek třeba přečtěte Hamáček, Vojtěch anebo i Babiš a zamyslí se nad nesmyslnosti svých politických machrování, jež trvají už 60 dní! 60!
    Čert
  •  
    13.05.2020 14:23

    Jenže v tom Švédsku sice stát tolik nenařizuje, ale lidé se chovají jinak než před epidemií. Restaurace mají tržby jen 30%, MHD jezdí prázdná, lidi jsou na home office. Sociálně se distancují dobrovolně a škody na ekonomice jsou podobné jako ve státech, kde jsou restrikce nařízené. Jen s tím rozdílem, že se část lidí promořuje. Podle posledního průzkumu je promořenost ve Švédsku jen 7,5%, takže tímto tempem se budou promořovat ještě hodně dlouho.
    jiri007
    •  
      13.05.2020 14:50

      O tom, kolik lidí je ve skutečnosti promořených by se dalo dlouze polemizovat. Nikdo to neví. Čísla ukazují na to, že šíření se na určité úrovni zbrzdí za všech okolností. Myslím si, že velká část populace viru odolá i bez vytvoření protilátek. Z dat se taky zdá, že silně záleží na dávce viru, které je jedinec vystaven. Každopádně je logické, že ten, kdo rozhoduje, se zaštiťuje opatrností, zatímco ostatní mohou v klidu šířit své dojmy, protože nenesou odpovědnost.
      Jen
      •  
        13.05.2020 15:15

        Promoženost obyvatel lze zjistit pouze testy na anti-bodies, velmi nákladné a nikdy nelze otestovat “dost” rychle 100% populace anebo prostě usuzovat, že pokud země jako Švédsko k tomu dochází i bez politiků.
        Čert
  • hm
    13.05.2020 13:27

    A nebo je to zplosteni co vidi jen diky nedostatecny kapacite testovani. Kdyz muzou nekde otestovat max napr. 10000 lidi za den, je jasny ze se krivka zplosti i kdyby uz rostl pocet nakazenych ve skutecnosti o 50000 za den
    Ai-kun
    • Re: hm
      13.05.2020 15:22

      Nevím čoveče, politici se houfně schovávají za plošné testování, celosvětově. Testovat a testovat and then what? Jako dostanou nějaké číslo a co pak s ním...? Vakcína je druhá mantra, vakcína na Sars nebo Mers dodnes nejsou, vakcíny na chřipku jsou účinné tak z 50%. Nicméně politici hlásající ... testy a vakcína. Měli by si dát v hospě 12* a uklidnit se, připustit, že to sakra přefilki.
      Čert
      •  
        13.05.2020 15:34

        Nekdy mam pocit, jako by z toho vseho chteli nejak vycouvat, ale nevi jak aby to nevypadalo blbe :p ciste teoreticky by se virus dal mozna zlikvidovat, ale prakticky je to nemozny. Ve svete je spousta mist kde se to udrzi, a i kdyby sme to v Evrope vymytili, nemuzeme se hermeticky izolovat od zbytku sveta na veky. Zadna zeme ne, ani Severni Korea.
        Ai-kun
        •  
          13.05.2020 15:50

          Také mi přijde, že není jak z toho ven, drazí politici! Najednou nikdo nechce přebrat zodpovědnost za kroky špatným směrem. Virus obvykle slábne a může se zcela vytratit, třeba jako španělská chřipka, mers...
          Čert
    • Re: hm
      13.05.2020 14:52

      Rostlo by procento nakazenych v testovane kohorte. Vzdy se testuji prednostne jedinci s vaznymi priznaky a az pak ti ostatni.
      Jen
    • Re: hm
      13.05.2020 13:54

      Na počty zemřelých testování vliv nemá a taky se křivka zplošťuje...sama.
      Hanc1
      •  
        13.05.2020 14:01

        Počty zemřelých a způsob jejich počítání je taky kapitola sama o sobě...
        qwer
        •  
          13.05.2020 15:23

          V USA doktoři dostali příkaz, veškerá úmrtí označit covid19! Fakt!
          Čert
Aktuální komentáře
17.05.2024
12:50Primoco UAV SE: Oznámení o odvolání konání valné hromady
12:45Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu
12:24Perly týdne: Spekulace na akciích jako sociální rebelie?
12:07Skupině Photon Energy klesly v prvním čtvrtletí tržby, provozní zisk jí stoupl
11:46Jak ozdravit největší realitní trh na světě? Na peníze od vlády finanční trhy slyší
11:20Eurostat: Míra inflace v EU v dubnu zůstala na 2,6 procentech, v ČR se zvýšila
11:09FRESH s Janem Burešem a Dominikem Rusinkem: Hledání nové letové hladiny aneb kde ČNB ‚zaparkuje‘ úrokové sazby?  
9:49Čína oznámila rozsáhlá opatření na oživení realitního trhu
9:01Rozbřesk: Červnový pokles sazeb ECB potvrzen
8:44Colt CZ dokončil akvizici Sellier & Bellot, čínská ekonomika prochází nevyrovnaným oživením a futures jsou v červeném  
8:15UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Oznámení o uložení projektu fúze sloučení do sbírky listin
8:10Skupina Colt CZ dokončila akvizici českého výrobce munice Sellier & Bellot
6:41Yardeni: Býčí trend by měl i přes korekci pokračovat, zisky míří k novým rekordům
16.05.2024
22:01Dow Jones poprvé v historii v průběhu dne nad hranicí 40 000 bodů  
17:58Nové technologie si samy dláždí finanční cestu ke svému rozmachu
17:20Akcie jsou na maximech opatrnější, jejich odolnost se však zvedla  
17:03J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Pozvánka na Valnou hromadu
15:17Jakub Blaha: Tržby Walmartu rostou díky zákazníkům s vyššími příjmy  
14:51Freris o nových clech na čínské zboží a stavu tamní ekonomiky
14:50Zisk i tržby Walmartu překonaly odhady, firma zvýšila celoroční výhled

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
7:45Engie SA (03/24 Q1)
11:00EMU - CPI, y/y