Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Týdenní výhled poprvé i jako podcast: Přibývají důkazy zhoršování kondice Evropy. Významní hráči zvažují investice do společnosti Intel

23.09.2024 16:33
Autor: Research, Patria Finance

V úvodu týdne jsme dostali další důkaz zhoršující se kondice evropských ekonomik v podobě indexů nákupních manažerů. Zářijové hodnoty podstřelily odhady a naznačily poměrně velký pokles aktivity v průmyslu eurozóny, zatímco služby přešly od růstu ke stagnaci. Slábnoucí podnikatelskou náladu pak zřejmě v úterý dokreslí německý index Ifo. Pravidelný Týdenní výhled nyní poprvé  přinášíme také v rámci Patria Podcastů. Nepřehlédněte klíčové události tohoto týdne pro ekonomiku i Vaše investice.


 

Zatímco minulý týden byl hlavně o rozhodnutí Fedu a doprovodných informacích, podle nás bude ve výsledku důležitější, jak pojede reálná ekonomika. To logicky stáčí naši pozornost k měsíčním datům z amerického trhu práce, ale ta vyjdou až zkraje dalšího měsíce. V nejbližších dnech máme na programu ze zámoří objednávky zboží dlouhodobé spotřeby, oba indexy spotřebitelské důvěry nebo týdenní zprávu o žadatelích o dávky. Ačkoli i tato čísla mohou překvapit a trhy ovlivnit, žádnou velkou přípravu na trzích nečekáme a standardně by případná reakce na zveřejnění měla být jen přechodná.

V případě Evropy však zmíněná PMI patří k nejdůležitějším indikátorům momentální situace, a navíc jsme dostali další nepříznivé zprávy i z firemní oblasti. Jak jsme už psali, rozpor mezi vysokými cenami akcií a informacemi z ekonomiky roste a zvedá tak rizika pro trh. Zároveň podporuje spekulace o rychlejším snižování sazeb ECB.

Česká národní banka ve středu rozhoduje o sazbách a čeká nás další snížení. Mělo by to být o standardních 25 bps, když argumenty pro přestávku, natož pro zrychlení, nevypadají příliš silné. Guvernér Michl sice občas přijde s lehce jestřábím komentářem, ale trhy už příliš nereagují, takže celá akce by mohla vyznít poměrně neutrálně.

Na prahu nového týdne se finanční trhy ocitají v dosti neobvyklé konstelaci. V historii najdeme jen velmi málo paralel k situaci, kdy Fed začíná uvolňovat měnovou politiku, zatímco ekonomika si pořád vede nad očekávání dobře. A už vůbec ne takovým razantním tempem. Zdálo by se, že pro trhy je to ideální scénář, nebýt slabé kondice evropské ekonomiky, zlata na historickém rekordu, a především množících se profit warningů.

Notorický je v tomhle směru poslední dobou zejména automobilový sektor jakožto vysoce cyklické odvětví. Z velkých světových automobilek se už drží v podstatě jen GM a Toyota, minulý týden jsme končili varováním od Mercedesu. K tomu slabý FedEx, který čeká zpomalení v příštím roce. Pravda, ještě je tu Nike, která si připsala hezkých +7 %, ale to jen díky tomu, že se zbavila CEO, pod kterým to už delší dobu šlo od devíti k pěti. Firmu paradoxně trápí spíše rozvinuté trhy než Čína, která je bolehlavem pro kde koho, ale každopádně pro zmíněné automobilky a výrobce luxusního zboží.

Společnost Apollo Global Management (APO) projevila zájem investovat do společnosti Intel (INTC), potenciálně až 5 miliard dolarů. Tato zpráva přichází v době, kdy se akcie Intelu od počátku roku propadly o 54 % a jsou nejníže od roku 2013. Již minulý pátek vyšlo na povrch, že společnost Qualcomm (QCOM) také zkoumá možnosti investice do Intelu, včetně kompletní akvizice.

K jakékoli jiné větší dohodě mezi společnostmi Qualcomm a Intel panuje ale značná skepse. Regulační překážky na klíčových trzích, včetně Číny, EU a USA, jsou značné, neboť obě společnosti by dohromady měly dominantní postavení na trhu s čipy pro osobní počítače a chytré telefony.

Úplné převzetí společnosti Intel společností Qualcomm je považováno za ještě nepravděpodobnější vzhledem k velikosti společnosti Intel, která zaměstnává přibližně 125 000 lidí, což je více než dvojnásobek Qualcommu. Intel má navíc tržní kapitalizaci přes 93 mld. USD, což výrazně převyšuje hotovost Qualcommu v hodnotě 13 mld. USD. Emise tak velkého dluhu by v současném prostředí vyšších sazeb byla riskantní a emise nových akcií by zase vzhledem ke špatné výkonnosti Intelu značně poškodila současné akcionáře QCOM. Částečná akvizice, jako je například převzetí divize Altera s hodnotou mezi 18 až 22 mld. USD, by byla mnohem schůdnější.

Akcie společnosti INTC (+3 %) zaznamenaly po této zprávě mírný nárůst, zatímco akcie QCOM (-3 %) klesly, což odráží momentální rozpoložení ohledně potenciální akvizice.

Korporátní kalendář je touhle dobou tradičně téměř prázdný. Sledujeme zejména Autozone (Investiční tipy) a Micron, který dá nahlédnout do paměťového segmentu polovodičů.

Více naleznete v příloze.

 
 
 
 
 
 
 

Čtěte více:

Víkendář: Damodaran o Applu, Berkshire Hathaway a koncentraci investic
21.09.2024 9:01
Aswath Damodaran hovořil na CNBC o investiční tezi, podle které u Appl...
Víkendář: Pimco fandí dluhopisům, fiskální problémy na dohled nevidí
22.09.2024 8:49
Výkonný ředitel společnosti Pacific Investment Management Company Roma...
Rozbřesk: Jakub Seidler v bankovní radě pravděpodobně bude podporovat další snižování sazeb. Eurodolar vyhlíží dnešní PMI v eurozóně
23.09.2024 9:03
Před zářijovým zasedáním ČNB jsme se dozvěděli jméno nového člena bank...
Týden před hrozící uzavírkou vlády má Kongres USA dohodu na krátkodobém rozpočtu
23.09.2024 9:51
Lídři Kongresu Spojených států v neděli oznámili návrh dohody o rozpoč...
Co pro akcie znamená pokles sazeb o 50 bazických bodů
23.09.2024 11:00
Pokles sazeb o 50 bazických bodů nebyl vyloženě nutný z hlediska samo...
Evropské akcie odolávají špatným zprávám z ekonomiky, obchoduje se smíšeně
23.09.2024 11:19
Na úvod týdne jsme dostali další důkaz zhoršující se kondice evropskýc...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.09.2024
22:00Příznivý mix zpráv poslal S&P 500 na nové maximum  
18:03Amerika dnes Evropu nestíhá, přestože se tamní data přidala mezi dobré zprávy  
17:53Starostové chtějí ministrem průmyslu Lukáše Vlčka, zapojeného do sněmovních výborů pro rozpočet či životní prostředí a exstarostu
17:48Finanční podmínky, sazby a umělá inteligence – září 2024
15:29Růst ekonomiky USA ve druhém čtvrtletí zrychlil na tři procenta, potvrdil úřad
15:13Bloomberg: Naděje EU na výrobu baterií se stala symbolem krachu elektromobilů
14:58Fidelity International: Fed do toho jde ve velkém stylu, čeká nás volatilita
14:42RMS Mezzanine, a.s.: Konsolidovaná pololetní zpráva
12:59Novinky z OpenAI: Altman by mohl získat podíl, odchází technologická šéfka Muratiová a manažeři výzkumu
12:23Bloomberg: Cateringová firma Sodexo zvažuje převzetí rivala Aramark z USA
11:53Německá ekonomika letos opět klesne, odhadují přední hospodářské instituty
11:273M FUND MSI SICAV a.s: Pololetní zpráva za rok 2024
10:37Další čínská podpora a výsledky Micronu posílají akciové trhy vzhůru  
10:26Rohlik.cz Finance a.s.: Pololetní neauditovaná finanční zpráva společnosti
10:16Poptávka po AI počítačích zlepšila výhled Micron, akcie vyskočily o 15 %
10:13Čína zavede další opatření na podporu ekonomiky, akcie zareagovaly růstem
9:18Rozbřesk: Koruna pod lehkým tlakem. ČNB snížila sazby dle předpokladu, na tahu je šýcarská centrální banka
8:53Technologické akcie podpořila čísla Micronu, čínský trh stimulace tamní vlády. Evropa zahájí pozitivně  
6:29Technická analýza: Citi může pokračovat v růstu podél 200denního průměru  
25.09.2024
22:01Americké indexy dnes nedokázaly najít směr  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university