Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Amerika se po Newtonu připravuje na přísnější zákony. Akcie zbrojovek padají

Amerika se po Newtonu připravuje na přísnější zákony. Akcie zbrojovek padají

18.12.2012 12:07
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Střelba na základní škole v americkém Newtonu vyvolala vlnu kritiky na adresu platné legislativy regulující prodej a vlastnictví střelných zbraní ve Spojených státech. Všeobecně očekávané zpřísnění zákonů po páteční tragédii už dvě seance za sebou silně doléhá na akcie výrobců pistolí, pušek či brokovnic.

V čele poklesu kráčí jednička na trhu, společnost Smith & Wesson (8,66 USD, -5,20%), která v rámci páteční a pondělní seance dohromady odepsala 9,3 % na 8,66 USD za kus. Konkurenční zbrojovka Sturm Ruger ve stejném období propadla o 7,8 %, zatímco řetěz obchodů se zbraněmi a outdoorovou výbavou Cabela klesl o 7,3 %.

Masakr v Newtonu, na nějž se útočník vybavil dvěma pistolemi a poloautomatickou puškou rozpoutal vášnivou debatu o kontrole zbraní a právu Američanů na sebeobranu. Prezident Barack Obama slíbil, že využije „veškeré pravomoci“ svého úřadu, aby se s problémem šílených střelců v ulicích vypořádal. Vyrojily se spekulace, že by mohl být opět uvalen plošný zákaz na útočné zbraně. Bílý dům však uvedl, že omezení násilí si vyžádá „komplexní řešení“ a že ho nelze zajistit jedním zákonem.

O zpřísnění legislativního rámce se ve Spojených státech hovoří už delší dobu, zejména od podobných událostí v uplynulých letech. K poslednímu většímu incidentu došlo letos v červenci, kdy James Holmes v kině zastřelil 12 lidí. Analytici se domnívají, že s Newtonem, kde zemřelo dvacet malých dětí a šest dospělých, a demokratem v Bílém domě, který ke zbraním nikdy příliš vřelý vztah neměl, by pohár trpělivosti mohl přetéct a Kongres by se mohl pohnout od slov k činům.

Kvůli dramaticky rostoucí poptávce po zbraních letos výrobci pistolí a pušek zažívali jednu z nejlepších sezon v historii. Zbrojovka Smith & Wesson, založená v roce 1852, nestíhala uspokojit poptávku a dostatečně zásobit prodejce. Její akcie, i se započtením posledních dvou seancí, od začátku roku posílily o 93 %. V letošním fiskálním roce její tržby z 96 % pocházely z prodeje střelných zbraní. Stejně optimisticky vypadala situace v konkurenční firmě Sturm Ruger, která už v září vyrobila miliontou pistoli. Loni jí stejný počet trval celý rok. Po několikerém vylepšení firemní prognózy a střemhlavém růstu tržeb její akcie za letošek připisují 28 %, tedy víc, než od ledna přidal Apple (518,83 USD, 1,77%).

Střelba v Newtonu byla druhým nejkrvavějším incidentem svého druhu ve Spojených státech. Pro zpřísnění zákonů o držbě a nákupu zbraní se po události vyslovili i kongresmani, které podporuje mocná National Rifle Association (NRA), lobbistická skupina hájící právo na vlastnictví zbraní.

Prezident Obama v průběhu říjnové předvolební debaty s republikánským vyzyvatelem Mittem Romneym zmínil možnost obnovení zákazu útočných zbraní, jehož platnost vypršela v roce 2004. Zákon v Kongresu v roce 1994 prosadil Bill Clinton. Zákaz se týkal 19 poloautomatických zbraní armádního ražení a také výroby a prodeje zásobníků, do nichž se vejde víc než 10 nábojů.

Zavedení stejného omezení by podle analytiků mělo na tržby zbrojovek markantní dopad. „Až do data vstupu zákona v platnost by se lidé hrnuli do obchodů, aby si mohli ještě opatřit určitý typ střelných zbraní. Ty by poté byly zakázány, zajisté,“ odhaduje možné chování spotřebitelů Rommel Dionisio ze společnosti Wedbush. Podle dostupných statistik bylo ve Spojených státech zatím nejvíc zbraní vyrobeno v roce 2009, a to 5 555 818 kusů.

(Zdroje: CNBC, Reuters, Bloomberg, YahooFinance)


Váš názor
  • A co teprve
    18.12.2012 20:43

    ...přijde po Einsteinu ?
    db
Aktuální komentáře
31.08.2024
9:30Víkendář: Daly (Fed) míní, že monetární politiku je třeba upravit, reálné neutrální sazby odhaduje kolem 1 %
30.08.2024
22:01Wall Street v závěru týdne konečně opět zabrala  
17:48Zhoršení cyklického makroekonomického prostředí v příštích letech?
16:58Wall Street odstartovala růstově. Nvidia se odrazila, strmě stoupá Intel  
16:35Stanovisko MF ČR k pokračování windfall tax v roce 2025: Mimořádné příjmy dosud nepokryly mimořádné výdaje, dividenda ČEZ mimořádná není
15:59ČNB: Dluhy českých domácností v červenci stouply na téměř 2,32 bilionu Kč
15:42Ukrajina chce zastavit transport ruské ropy přes ropovod Družba, zásobování Česka není podle Mero ohroženo
15:40Řídíte se strategií 60/40? Vyměňte dluhopisy za komodity, říkají stratégové BofA
14:43Výstava a online aukce uměleckých děl Artslimit probíhá od 2. do 22. září a nabízí díla od 19. století až po současnou tvorbu
13:55Key Square Capital: V určitém smyslu Spojené státy nyní připomínají rozvíjející se ekonomiky
12:15ČEZ, a.s.: Vnitřní informace - ČEZ stanovil cenu emise dluhopisů vázaných na udržitelnost
12:12Perly týdne: Růst akcií podle Citi a Morgan Stanley, Evropa chce hybridy a zlato a ropa podle Goldman Sachs
11:58Inflace v eurozóně v srpnu zpomalila na 2,2 procenta
11:26Jan Bureš: Oživení pokračuje, brzdí ho dál průmysl
10:58Závěr týdne je bohatší na data, akcie drží směr vzhůru  
10:36V Německu přibylo lidí bez práce, nezaměstnanost vzrostla na 6,1 procenta
10:31Jakub Seidler: Česká ekonomika vzrostla ve 2Q meziročně o 0,6 pct. Spotřeba domácností zaostala za očekáváním
9:12Rozbřesk: Inflace v eurozóně potvrdí zářijový “cut” ECB
8:53ČEZ plánuje nabídku udržitelných dluhopisů, Nvidia jedná o zapojení do OpenAI a futures jsou smíšené  
6:22Invesco: Holubice křičí. Fed hlasitě signalizuje zářijové snížení sazeb

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data