Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
DeLong: Asijská pýcha a pád?

DeLong: Asijská pýcha a pád?

15.04.2011 11:03
Autor: Redakce, Patria.cz

Jižní i východní Asie v reakci na krizi zvolily expanzivnější politiku než rozvinuté ekonomiky. Ty fungovaly, jak co se týče fiskální, tak monetární politiky, a asijské ekonomiky dosáhly při boji s krizí pozoruhodných úspěchů a podařilo se jim opětovně nastartovat růst. Severoatlantické země by si z toho měly vzít ponaučení, bohužel tak ale neučinily.

Asii však nelze jen chválit, je třeba ji i varovat. Nyní se jí vede dobře a můžeme slyšet, že se od Západu nemá mnoho co učit. To je ale velká chyba. Ignorování historie finančních krizí by mohlo vést k přílišnému sebevědomí, po kterém by přišel trest. Asie nyní rychle roste a očekávání jsou vysoká. Všichni, kteří zde nakupují aktiva, věří, že se růst ještě dlouho udrží na vysokých úrovních. Jen několik málo medvědů hledí na to, jak ostatní vydělávají a i jejich očekávání se postupně zvyšují.

V tuto chvíli je asijský růst růstem konvergenčním, založeným na jednoduchém transferu dobře zavedených technologií a lidského kapitálu. To se však nevyhnutelně změní, až bude dosaženo limitů akumulace reálného kapitálu a bude potřeba vyššího a sofistikovanějšího vzdělání a technologií. Zpomalení může být vzdáleno pět, deset, pravděpodobně ale ne více než dvacet let. Až přijde, negativně zasáhne ekonomiky s vysokým očekáváním dalšího růstu. Ceny aktiv silně a rychle spadnou.

Nezapomínejme ani na globální nerovnováhy. Za několik málo let bude mít jen Peking v dolarových rezervách investováno čtyřicet bilionů renminbi. Kurzy se jednoho dne pohnou a pak hodnota těchto rezerv klesne na třicet, dvacet pět, či dvacet bilionů renminbi. Až se obyvatelé města Šanghaje budou ptát po svých úsporách, ty nebudou k dispozici. Ceny aktiv silně a rychle klesnou, což je recept na finanční krizi.

Jean-Baptiste Say provedl v roce 1829 jednu z prvních analýz průmyslové deprese. Jeho závěr zněl, že finanční krize jsou jediným případem, kdy neplatí Sayův zákon, že nabídky si vytvářejí vlastní poptávku. Privátní sektor totiž není schopen vytvořit bezpečná a likvidní finanční aktiva, která jsou v ekonomice poptávána. Jindy to možné je a příjmy jedněch se stanou poptávkou po produkci druhých a nabídka si skutečně vytvoří svou poptávku. Po krizi je ale možné, že v ekonomice přetrvává velká nezaměstnanost a nevyužité kapacity.

Ukázalo se, že Say měl pravdu. Pokud tedy ceny v Asii silně a rychle klesnou, ať již kvůli kolapsu dolaru, nebo prudkému zpomalení růstu, půjde o věc, která generuje finanční krizi a otřese důvěrou, která je třeba pro fungování Sayovy zákona. V roce 2005 se ekonomové domnívali, že další krizi vyvolají nerovnováhy na trhu investic a úspor. Z pohledu země s deficity to můžeme nazvat „dolarová krize“. Ta stále hrozí a fakt, že Asie poslední krizi překonala, neříká nic o její schopnosti překonat krizi další.

(Zdroj: Blog Brada DeLonga)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
31.08.2024
9:30Víkendář: Daly (Fed) míní, že monetární politiku je třeba upravit, reálné neutrální sazby odhaduje kolem 1 %
30.08.2024
22:01Wall Street v závěru týdne konečně opět zabrala  
17:48Zhoršení cyklického makroekonomického prostředí v příštích letech?
16:58Wall Street odstartovala růstově. Nvidia se odrazila, strmě stoupá Intel  
16:35Stanovisko MF ČR k pokračování windfall tax v roce 2025: Mimořádné příjmy dosud nepokryly mimořádné výdaje, dividenda ČEZ mimořádná není
15:59ČNB: Dluhy českých domácností v červenci stouply na téměř 2,32 bilionu Kč
15:42Ukrajina chce zastavit transport ruské ropy přes ropovod Družba, zásobování Česka není podle Mero ohroženo
15:40Řídíte se strategií 60/40? Vyměňte dluhopisy za komodity, říkají stratégové BofA
14:43Výstava a online aukce uměleckých děl Artslimit probíhá od 2. do 22. září a nabízí díla od 19. století až po současnou tvorbu
13:55Key Square Capital: V určitém smyslu Spojené státy nyní připomínají rozvíjející se ekonomiky
12:15ČEZ, a.s.: Vnitřní informace - ČEZ stanovil cenu emise dluhopisů vázaných na udržitelnost
12:12Perly týdne: Růst akcií podle Citi a Morgan Stanley, Evropa chce hybridy a zlato a ropa podle Goldman Sachs
11:58Inflace v eurozóně v srpnu zpomalila na 2,2 procenta
11:26Jan Bureš: Oživení pokračuje, brzdí ho dál průmysl
10:58Závěr týdne je bohatší na data, akcie drží směr vzhůru  
10:36V Německu přibylo lidí bez práce, nezaměstnanost vzrostla na 6,1 procenta
10:31Jakub Seidler: Česká ekonomika vzrostla ve 2Q meziročně o 0,6 pct. Spotřeba domácností zaostala za očekáváním
9:12Rozbřesk: Inflace v eurozóně potvrdí zářijový “cut” ECB
8:53ČEZ plánuje nabídku udržitelných dluhopisů, Nvidia jedná o zapojení do OpenAI a futures jsou smíšené  
6:22Invesco: Holubice křičí. Fed hlasitě signalizuje zářijové snížení sazeb

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data