Detail horké zprávy

Ruský soud dnes uložil německému investorovi Ralphu Novakovi pětiletý trest vězení za zpronevěru akcií ruské společnosti BelkaCar, která zajišťuje sdílené automobily. Informovala o tom agentura RIA Novosti. Novak je od začátku roku 2022 v Rusku ve vazbě, kromě vězeňského trestu musí zaplatit pokutu 800.000 rublů (asi 205.000 korun).

Novakův partner, podnikatel Benedikt Sobotka, rovněž původem z Německa, svého krajana obvinil, že za jeho zády za sníženou cenu prodal akcie BelkaCar. Se stížností se obrátil na ruské ministerstvo vnitra, podle RIA Novosti podal ve věci žalobu i u soudů ve Švýcarsku, Německu, Jihoafrické republice a na Kypru.

Prokuratura pro Novaka žádala osmiletý trest a pokutu 700.000 rublů (179.000 korun) a náhradu škody poškozenému ve výši čtyř miliard rublů (zhruba miliarda korun). Obhajoba trvala na zproštění obžalovaného viny.

Novak společně s dalším německým partnerem svůj 52procentní podíl BelkaCar prodal v roce 2019. Po zadržení úřady pobýval ve vazební věznici, opatření ale soud zmírnil na domácí vězení. V případu byl k trestu vězení odsouzen další muž, na dva další, kteří jsou mimo Rusko, je vydán zatykač. (ČTK)