Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kdo je kdo v americkém honu na post nejmocnější osoby planety

Kdo je kdo v americkém honu na post nejmocnější osoby planety

03.02.2016 16:00
Autor: Pavel Petr, Patria Online

Bitva v USA o křeslo, které znamená být nejmocnějším na planetě, se roztáčí na plné obrátky. Dokážete však přesně říci, kdo je kdo? Jistě, Donalda Trumpa zná pravděpodobně každý, ale kam byste zařadili třeba Maria Rubia? Odpovědi najdete v tomto článku. Věnovali jsme čas každému kandidátovi a přinášíme shrnující informace o každém kandidátovi.

Americká volba prezidenta proběhne 8. listopadu 2016 a nový kandidát vystřídá Baracka Obamu, který kvůli dodatku k americké ústavě nemůže kandidovat znovu a mandát mu tak oficiálně vyprší 20. ledna 2017.

Ještě než si představíme všechny kandidáty. Jak se vlastně volí americký prezident? Někdy se špatně uvádí, že americký systém volby prezidenta je přímý. Pravdou je, že je nepřímý. Prezident je volen sborem volitelů nominovaných jednotlivými státy Unie podle výsledku prezidentských voleb převážně na principu vítěz bere vše (tj. vyhraje-li v dotyčném státě, získá všechny jeho volitele). Volitelé daného státu jsou určeni součtem počtu zastupitelů dolní a horní komory Kongresu. Výjimku tvoří 2 státy Nebraska a Maine, které rozdělují hlasy podle vítězství kandidátů ve svých volebních obvodech. Prezidentem se může stát jen ten, kdo získá nadpoloviční většinu z 538 volitelů, tedy 270.

Samotné volbě prezidenta musí předcházet primární volby (ty začínají na začátku roku, ve kterém se volí prezident) a konventy. Američtí občané v primárkách volí, koho by považovali za nejvhodnějšího kandidáta za určitou stranu - Republikány nebo Demokraty. V některých státech namísto primárních voleb dochází k tzv. členským schůzím. Pravidla pro primárky i členské schůzce se v každém státě mohou lišit.

Cílem primárek, kromě volby stranického kandidáta, je vybrat delegáty pro celonárodní stranické sjezdy tzv. konventy. Konventy se konají v létě tradičně po primárkách, kde všichni delegáti (volitelé) vybírají ze stranických kandidátů toho, kdo bude nejlepším prezidentským kandidátem za danou stranu.

První primárky se podle tradice konají ve státě New Hampshire a ještě týden předtím je členská schůze v Iowě. Ta právě proběhla před pár dny a celkově přinesla spíše samá překvapení, jako porážku Donalda Trumpa nebo těsné druhé místo Bernieho Sanderse.

Až do léta nás tedy čeká maraton primárních voleb. Po jejich skončení bude mít podle tradice první konvent opoziční strana, tedy Republikáni, kde zvolí svého stranického kandidáta na prezidenta.

Kdo je tedy kdo?

Donald Trump
Tento muž se narodil v roce 1946 v Queens ve státě New York jako 4. dítě Fredericka a Mary Trump. Donald Trump prošel New York Military Academy, kde si vedl velmi dobře. Poté nastoupil na Fordham University, aby o dva roky později přešel na Wharton School of Finance na University of Pennysilvania, kterou dokončil v roce 1968 s titulem z ekonomie.

Ovlivněn kariérou svého otce, vydal se Donald Trump na cestu real estate developera. Připojil se k otcově firmě a přesvědčil ho k progresivnější expanzi pomocí úvěrů. V roce 1971 převzal kontrolu nad firmou a později ji přejmenoval na Trump Organization. Dále expandoval a získával různé projekty v oblasti Manhattanu a postupně pokračoval v budování svého velkého impéria.

V roce 1974 se oženil se svou ženou Ivanou Trump rozenou Zelníčkovou (pochází z tehdejšího Gottwaldova nynějšího Zlína), která byla modelkou v New Yorku. S tou se rozvedl v roce 1991. Jejich rozvod byla mediálně sledovaná událost. O dva roky později se oženil znovu s Maria Maples, herečkou se kterou měl již v době sňatku dítě.

Tento svazek také dlouho nevydržel a v roce 1997 musel znovu požádat o rozvod, který byl dokončen v roce 1999. V roce 2004 se oženil potřetí tentokrát s Melania Knauss, se kterou má od roku 2006 syna Barrona Williama Trumpa. Celkově páté dítě.

V roce 2004 využil své známosti a začal působit také v televizi NBC v seriálech jako The Apprentice, který se stal rychle hitem.

Donald Trump již při prezidentské volbě v roce 2000 koketoval s myšlenkou stát se prezidentským kandidátem. Nakonec ho odradili slabé výsledky v kalifornských primárkách a vzdává. Nakonec v roce 2012 oznamuje znovu zvažování prezidentské kandidatury, když 16. června 2015 učinil tuto ambici oficiální a stal se kandidátem na prezidenta USA.

trump

Ted Cruz
Ted Cruz je výrazně mladším kandidátem než Donald Trump. Narodil se v roce 1970 v Calgary v Kanadě, ale většinu svého života prožil v Houstonu v Texasu. Jeho rodiče nepochází oba z USA. Matka Eleanor ano, ale jeho otec Rafael přišel z Kuby do USA již v raných 50. letech minulého století. Již v útlém věku prokazoval schopnosti pro veřejný projev.

Po dokončení Second Baptist High School v Houstonu vstupuje na půdu Princeton University, kterou dokončil v roce 1992, aby okamžitě začal se studiem Harvard Law School. Po absolvování pracoval na různých pozicích u soudu. V roce 2000 působil jako poradce při prezidentské kampani George W. Bushe. Nakonec se vrátil do komerční sféry, ale v roce 2012 vyhrál volby do amerického senátu s podporu Tea Party. Po tomto úspěchu v roce 2015 oznámil kandidaturu na prezidenta.

tedcruz

Marco Rubio
Tento floridský politik se narodil v roce 1971 jako potomek kubánských emigrantů. Část svého života prožil v Las Vegas v Nevadě. Ale v 80. letech se rodina vrátila zpět na Floridu, kde Marco vystudoval South Miami High School a byl více než platným členem fotbalového univerzitního týmu. Střední dokončil v roce 89 a získal díky fotbalu stipendium na Tarkio College v Missouri.

Po roce studií ovšem přešel na University of Florida. Po dokončení bakalářského studia v roce 1993, získal další titul z práv v roce 1996 na University of Miami. Z politického hlediska je Marco doslova hvězda Republikánů. Již v roce 2009 získal křeslo v americkém senátu.

Jeho cesta do vysokých pater politiky začala na komunální úrovni, když získal křeslo ve vedení obvodu West Miami City v roce 1998. Hned rok poté byl úspěšný ve volbě do Sněmovny reprezentantů státu Florida. Všechny velmi překvapil, když v roce 2009 dokázal sesadit svého stranického kolegu Charlieho Crista z pozice guvernéra Floridy.

Velmi mu pomohly vazby na prezidenta Barracka Obamu a jeho vyřčené mínění, že Florida potřebuje ekonomickou změnu. Svou prezidentskou kandidaturu představil Marco Rubio v dubnu 2015 ve svém projevu v domácím Miami, kde uvedl, že jeho země potřebuje změnu a pohled Republikánů, kteří rozumí budoucnosti a osobně si myslí, že se cítí mít co nabídnout v takové záležitosti.
marco_rubio

Hillary Clinton
Jediná žena, která se uchází o post prezidentky USA, se narodila v roce 1947 v Chicagu v Illinois otci Hughu Rodhamovi a matce Dorothy Emma Howell Rodhamové. Je nejstarší ze tří sourozenců - má dva mladší bratry Hugha Jr. a Anthonyho. Navštěvovala Wellesey College, kde byla čilá v politických aktivitách. Po dokončení začala studovat Yale Law School, kterou studoval také osudový muž jejího života - Bill Clinton. Školu dokončila s titulem a hned přešla na roční postgraduální studia Yale Child Study Center, kde se učila medicíně.

Mezi její první práce patřila práce pro amerického senátora Waltera Modaleho. V roce 1972 se zapojila do volební kampaně Demokratů na západním pobřeží pro prezidentského kandidáta George McGoverna. V roce 1974 po rezignaci prezidenta Nixona začala učit na University of Arkansas Law School, kde působil toho času její přítel a spolužák Bill Clinton. Vdala se za něj o rok později. Ještě předtím než ji Bill požádal o ruku, koupil dům, který prý označila, za ten, který se jí líbí. Poté, co mu řekla své ano, jí řekl, že už vlastní jejich první domov.

Hillary dále pracovala v politice, mimo jiné také na úspěšné kampani Jimmyho Cartera a působila také jako právník v různých advokátních kancelářích. V roce 1988 a 1991 byla na seznamu 100 nejvlivnějších právníků USA. Bill Clinton střídavě od 70. let do roku 1990 působil jako guvernér.

V roce 1992 se stala první dámou USA. O šest let později však její vztah s Billem i jeho popularitu jako prezidenta USA narušil do té doby nevídaný sexuální skandál se stážistkou Monikou Lewinskou. Hillary veřejně svého manžela podpořila. V roce 2007 Hillary oznámila, že se chce stát první prezidentkou USA. A na jaře roku 2015 se již plně přihlásila do volebního souboje o křeslo prezidentky USA.

hil

Bernie Sanders

Tento muž je jednoznačně nejstarším kandidátem celého zápolení. Narodil se v roce 1941 v New Yorku. Své dětství trávil v Brooklynu a je potomkem polských židů, kteří emigrovali ze své země. Chodil na James Madison High School v Brooklynu, následně na Brooklyn College odkud za rok přestoupil na University of Chicago. Po dokončení studií v roce 1964 žil Sanders v kibucích v Izraeli než se na delší dobu usadil ve Vermontu.

První větší úspěch své politické kariéry zaznamenal v roce 1990, kdy byl zvolen do Sněmovny reprezentantů ještě jako nezávislý politik. Ale jako nezávislý musel řešit dilema, aby prosadil svoje vize, musel se spojit s určitou stranou a využít jejího vlivu. Spojení s Republikány označil rovnou za nemyslitelné a tak padla volba na Demokraty přes odpor části konzervativních Demokratů.

Vždy ovšem byl hlasem opozice ať k jedné, nebo druhé straně, když si myslel, že se mýlí. V roce 2006 se přesunul o Senátu, když porazil Republikána Richarda Tarranta, který na své kampani utratil vlastních 7 milionů dolarů. Přesto Sanders vyhrál. Během svého působení v senátu se dostal do řady komisí, které byly blízké tomu, co v minulosti dělal.

Svojí ambici stát se prezidentem oznámil v dubnu 2015. Nikdo však nečekal, že by dokázal ohrozit pozici Hillary Clinton. Avšak to se mu málem povedlo v Iowě, kde je rozhodnutý nechat si přepočítat počet svých hlasů. Skončil druhý jen o 0,2 procenta.

bernie

Zdroj: Wikipedia, biography.com


Čtěte více:

Mašinérie amerických prezidentských voleb se rozjela s malým překvapením na úvod
02.02.2016 9:10
Nejdůležitější politická událost tohoto roku - americké prezidentské v...

Váš názor
  •  
    03.02.2016 17:00

    Nejmocnější osoby planety ? Snad nejmocnější sekretářky.
    ignác
  •  
    03.02.2016 16:49

    Dobrý den, máte pravdu, už jsem to opravil. To byla chybná informace.
  •  
    03.02.2016 16:31

    To slyším prvně, že se Hillary s Billem rozvedla :) A klobouk dolů před Billem, že za "exmanželku" tak bojuje na pódiích.
    mirek
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m