Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nezadržitelný japonský jen

Nezadržitelný japonský jen

31.10.2011 12:14
Autor: Redakce, Patria.cz

V dobách nepokojů na finančních trzích obvykle rostou ceny japonských vládních dluhopisů a posiluje japonský jen. V srpnu dosáhlo Japonsko přebytku běžného účtu ve výši 5,4 miliard dolarů. Takové přebytky spolu s vysokými domácími úsporami znamenají, že země nepotřebuje zahraniční kapitál. Její vládní dluhopisy (JGB) mají sice nejmenší výnos na světě, pokud se ale vyjádří v dolarech, dosahují značné výše. Investoři, kteří pro nákup JGB používali dolary, letos dosáhli 8,8% výnosy. Globálně přitom dosáhl výnos do vládních dluhopisů v dolarovém vyjádření 7,2 %.

Z opačného pohledu na sílu problému znovu dnes ráno ukázala silná intervence japonské centrální banky právě proti sílícímu jenu. Ta se podepsala na propadu amerického dolaru k jenu o více jak 4 % k 79,2 JPY/USD a přenesla také na měnový pár dolar - euro. Ministr financí Azumi uvedl, že jde o odpověď spekulantům a vývoji, který se odchyluje od fundamentu měny a ekonomiky.

Vývoj kurzu JPY/USD od počátku července 2011 (skok po intervenci):
JPYUSD

Akio Kato z Kokusai Asset Management uvádí, že poptávka po JGB se odvíjí v aktuálním prostředí od pocitu, že Japonsko je nejméně volatilním trhem. Silný jen pak japonským firmám umožňuje levnější koupi aktiv v zahraničí. Šéf Nissan Motor Carlos Ghosn ale zase tvrdí, že silná měna představuje pro Japonsko větší problém než dubnové zemětřesení. Exportní sektor ve druhém čtvrtletí skutečně snížil růst HDP o 0,8 procentního bodu a vláda v říjnu poprvé od dubna snížila svůj odhad letošního růstu. Ekonomika pravděpodobně poklesne o 0,5 %. Profesor ekonomie Eisuke Sakakibara, kterému se říká „pan jen“, se domnívá, že kurz japonské měny k dolaru může klesnout blízko hodnoty 70. A s dalším posílením Japonsko bez pomoci USA nic neudělá.

Jesper Koll, který stojí v čele výzkumu japonského akciového trhu v JPMorgan Securities, se domnívá, že jen posiluje a je „bombardován“ v důsledku slabého eura a dolaru. Jediné, co by zastavilo apreciaci jeho kurzu, by byl růst sazeb ve Spojených státech. Bank of Japan sice „efektivně monetizuje“ asi 40 – 45 % nově vydaného vládního dluhu, to ale nestačí. „Spíše než aby oslabil jen, musí začít posilovat dolar,“ míní Koll.

Další posilování jenu k dolaru čeká i Paul Mackel z měnového výzkumu HSBC. A i on se domnívá, že případné opakované intervence Bank of Japan nebudou mít významný vliv. Pohybujeme se totiž v prostředí, které je pro dolar negativní; intervence ze strany BoJ by navíc byly pravděpodobně jen krátkodobé.

(Zdroj: Businesweek, Bloomberg, AP)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
22.07.2024
22:00Přeprodané technologické tituly přilákaly kupce  
17:23Snižování sazeb: Jak na něj obvykle reaguje akciový trh?
17:02Technologie před výsledky slušně rostou, Evropa tentokrát drží krok  
16:09Varta už nenastartuje? Akcie ztratily 80 %, restrukturalizace má vymazat stávající akcionáře a vést k delistingu. Ovládnout firmu nabízí Porsche
14:32Je čas připravit se na medvědí trh, myslí si stratég Bank od America  
14:01Zadlužení EU se v prvním čtvrtletí zvýšilo na 82 procent HDP, roste i v Česku
12:53Týdenní výhled: Bidenovo odstoupení ještě neznamená obrat. Začínají reportovat velké techy. Americká ekonomika má za 2Q zrychlit  
12:02Akcie otáčejí vzhůru hlavně v Evropě. Kromě politiky zůstávají klíčovým tématem výsledky  
10:37Čínská centrální banka srazila klíčové úrokové sazby, vyrazila na podporu ekonomiky
9:21Ryanair varuje, že se po propadu zisku ani letní sezóna nejspíš nevydaří. Klesá příjem z letenky, zákazníci víc šetří
9:05Rozbřesk: Dopady IT výpadku na globální ekonomiku a Biden hodil ručník do ringu
8:52Biden odstoupil z prezidentských voleb v USA a podpořil Harrisovou. Čína snížila sazby, futures míří výše  
8:42GEVORKYAN chystá akvizici v jižní Evropě
6:29Fidelity: Japonské společnosti na rekordních úrovních ve zpětném odkupu akcií
21.07.2024
20:44Biden odstoupil z amerických prezidentských voleb a podpořil Harrisovou
8:01Víkendář: Bank of America u Applu věří v nárůst přechodů na nové modely, volby pro akciový trh nepovažuje za tak důležité
20.07.2024
8:01Víkendář: Apple jako top volba od Morgan Stanley
19.07.2024
22:01Hlavní zámořské indexy nedokázaly uzavřít týden růstem  
17:33Tržní koncentrace na extrémech. Mění se některé tržní mechanismy?
16:44Trhy se před víkendem zklidňují, ale akcie zůstávají v červeném  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data