Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nejlepší z prognostiků: Dolar má letošní galeje již za sebou

Nejlepší z prognostiků: Dolar má letošní galeje již za sebou

11.07.2011 18:04, aktualizováno: 11.7. 18:19

Aktualizováno

Pětice nejúspěšnějších „hadačů“ vývoje devizových kurzů za posledních 18 měsíců se domnívá, že se dolar vzdaluje od svého květnového více než ročního dna vůči euru zcela právem a další propad k 1,50 USD/EUR na obzoru nevidí. Důvodem je obrat pozornosti trhů k Evropě a ke každému dalšímu snížení ratingu či zmínce o možných problémech některého z členů eurozóny – aktuálně Itálie. Velkému obratu ve vývoji však brání nejednoznačná hospodářská situace ve Spojených státech. Světová rezervní měna tak sice podle prognostiků letos celkově nepředvede žádnou velkou rally, ale ani ji nebudeme muset hledat vůči euru až na 1,50 USD/EUR.

Minulý týden zakončil dolar u 1,43 USD/EUR, tedy se ztrátou vůči společné evropské měně za poslední rok na úrovni 13 procent. Hned první den nového týdne však přinesl úspěšný útok až na hladinu 1,40 USD/EUR. V tomto případě však analytici nedoporučují předpokládat ve zbytku roku prodloužení tohoto trendu. Stephen Gallo šéfující týmu analytiků Schneider Foreign Exchange honosícího se nejlepšími výsledky devizových prognóz v rámci padesátky analytických domů v průzkumu agentury Bloomberg k tomu říká, že do konce roku nevidí prostor k deseticentovému propadu a dolar očekává spíše tam, kde se nyní nachází (okolo 1,40 USD/EUR).

Vývoj kurzu eurodolaru za poslední rok

eur_usd 11_7

Celá pětice analytiků s nejpřesnějšími prognózami je potom mírně skeptičtější, když na Silvestra čeká dolar „až“ na 1,42 USD/EUR. Průměrný odhad však do značné míry vychyluje očekávání analytiků Société Générale, kteří si v posledním roce a půl díky svým odhadům vysloužili stříbrnou medaili a nyní čekají, že dolar do konce třetího kvartálu oslabí na 1,50 USD/EUR, aby rok 2011 zakončil na 1,52 USD/EUR. „Spojené státy preferují slabší měnu jako součást řešení vlastní ekonomické situace s nezaměstnaností hluboko pod úrovní, kde by ji chtěli mít,“ komentoval prognózu SG šéf výzkumu Kit Juckes.

Pohled francouzské bankovní skupiny opírající se o vidinu rekordně nízkých amerických sazeb po „velmi dlouhou dobu“ souzní s očekáváním banky Goldman Sachs, která ve své poslední zprávě očekává, že se společná evropská měna vůči dolaru do roka podívá až na 1,55 USD/EUR, když v následujících dvou kvartálech povyskočí vždy o 5 centů výše. Spojené státy mají totiž podle GS mnohem větší problémy než eurozóna.

Mírně optimističtěji vyznívá prognóza analytiků banky JPMorgan Chase (4. místo) s odhadem kurzu eurodolaru ke konci roku na 1,48 USD/EUR. Třetí nejúspěšnější prognostik - Wells Fargo čeká posun dolaru ke konci roku na 1,39 USD/EUR a nejoptimističtější je potom odhad posledního z pětice - Crédit Agricole s očekáváním až na 1,30 USD/EUR.

(Zdroj: Bloomberg, Goldman Sachs, MarketWatch)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
22.07.2024
22:00Přeprodané technologické tituly přilákaly kupce  
17:23Snižování sazeb: Jak na něj obvykle reaguje akciový trh?
17:02Technologie před výsledky slušně rostou, Evropa tentokrát drží krok  
16:09Varta už nenastartuje? Akcie ztratily 80 %, restrukturalizace má vymazat stávající akcionáře a vést k delistingu. Ovládnout firmu nabízí Porsche
14:32Je čas připravit se na medvědí trh, myslí si stratég Bank od America  
14:01Zadlužení EU se v prvním čtvrtletí zvýšilo na 82 procent HDP, roste i v Česku
12:53Týdenní výhled: Bidenovo odstoupení ještě neznamená obrat. Začínají reportovat velké techy. Americká ekonomika má za 2Q zrychlit  
12:02Akcie otáčejí vzhůru hlavně v Evropě. Kromě politiky zůstávají klíčovým tématem výsledky  
10:37Čínská centrální banka srazila klíčové úrokové sazby, vyrazila na podporu ekonomiky
9:21Ryanair varuje, že se po propadu zisku ani letní sezóna nejspíš nevydaří. Klesá příjem z letenky, zákazníci víc šetří
9:05Rozbřesk: Dopady IT výpadku na globální ekonomiku a Biden hodil ručník do ringu
8:52Biden odstoupil z prezidentských voleb v USA a podpořil Harrisovou. Čína snížila sazby, futures míří výše  
8:42GEVORKYAN chystá akvizici v jižní Evropě
6:29Fidelity: Japonské společnosti na rekordních úrovních ve zpětném odkupu akcií
21.07.2024
20:44Biden odstoupil z amerických prezidentských voleb a podpořil Harrisovou
8:01Víkendář: Bank of America u Applu věří v nárůst přechodů na nové modely, volby pro akciový trh nepovažuje za tak důležité
20.07.2024
8:01Víkendář: Apple jako top volba od Morgan Stanley
19.07.2024
22:01Hlavní zámořské indexy nedokázaly uzavřít týden růstem  
17:33Tržní koncentrace na extrémech. Mění se některé tržní mechanismy?
16:44Trhy se před víkendem zklidňují, ale akcie zůstávají v červeném  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m