Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Boj o americký rozpočet v jednom grafu

Boj o americký rozpočet v jednom grafu

29.04.2011 18:06
Autor: Redakce, Patria.cz

Američané by byli rádi, kdyby debata o rozpočtech byla založena na faktech, čísla z Washingtonu jsou ale velmi zavádějící. Prezident Obama jednou hovoří o úsporách v řádu 2 bilionů dolarů, pak 4 bilionů dolarů, jednou o období 12, pak 10 let. Debatu ale velmi vyjasní jednoduchý graf s vládními výdaji k HDP:
rozpočet

Vrchní zelená křivka ukazuje vývoj výdajů podle rozpočtového návrhu prezidenta Obamy z 14. února. Červená barva znázorňuje návrh republikána Paula Ryana a šedá pak odhad založený na rozpočtovém návrhu prezidenta z 13. dubna. Z obrázku je patrný prudký nárůst výdajů v posledních několika letech. V roce 2000 dosahovaly vládní výdaje 18,2 % HDP, v roce 2007 19,6 %, průměr let 2009 – 2011 ale dosahuje 24,4 %. Ještě více překvapující je to, že prezident Obama v únoru navrhoval, aby toto rozhazování pokračovalo i nadále. Paul Ryan ho chce jednoduše odstranit a postupně vrátit úroveň výdajů tam, kde byla před třemi lety. Z grafu je také patrné, že rozpočet představený v dubnu se od únorového velmi liší, což je dosti neobvyklé.


Pokud tento graf ukážu běžným lidem, ptají se, o čem vůbec debata ve Washingtonu je. Pokud byla vláda se svými programy schopna fungovat v roce 2007 při poměru výdajů k HDP na úrovni 19 – 20 %, proč by měl být problém toho dosáhnout v roce 2011? V roce 2007 představovaly výdaje k HDP 18,5 % a rozpočtový deficit dosahoval 1,1 % HDP. Reálné příjmy se nyní pohybují výše a je pravděpodobné, že rozpočtové příjmy budou ve chvíli, kdy se ekonomika plně zotaví, dosahovat 19 či 20 %. To znamená, že Ryanův návrh by přinesl přibližně vyrovnaný rozpočet, aniž by se zvyšovaly daně, což je dobrá zpráva pro ekonomický růst. Vládní návrhy by naopak musely být doprovázené zvýšením daní, jinak by k vyrovnání rozpočtu nedošlo.

Zatímco John Taylor, z jehož blogu výše uvedené pochází, hodnotí republikánský plán na snížení výdajů a deficitů pozitivně, Paul Krugman vidí situaci rozdílně. Ryanův návrh kritizoval sérií příspěvků na svém blogu, v posledním poukazuje na to, že na jednu stranu návrh varuje před dluhovou krizí, na druhou stranu chce snížit daně bohatým na nejnižší úroveň od roku 1931. Snížení deficitů by tedy Ryan dosáhl „drastickým omezením výdajů, které by dolehlo hlavně na chudé a zranitelné”. Realistické posouzení tohoto plánu pak podle Krugmana navíc ukazuje, že ve skutečnosti by rozpočtové deficity zvýšil.

(Zdroj: Blog Johna Taylora a Paula Krugmana)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
02.08.2024
17:40Tak to zatím nevyšlo…
17:13Závěr týdne pod palbou dat. Nasdaq už z vrcholu ztratil přes 10 procent  
16:13Tomáš Vlk: Strach z recese zpět na scéně. Slabý trh práce prodlužuje korekci na akciích  
14:34Evropské banky se připojily k rally na bankách z Wall Street. Která další banka by mohla pozitivně překvapit?
14:21Braňo Soták: Po třech trefách flop, od Amazonu podpora nepřijde  
13:24Analytik k výsledkům Apple: Poptávka po novém iPadu vykompenzovala slabší prodeje v Číně  
13:18Média: Nvidia čelí v USA antimonopolnímu vyšetřování kvůli čipům pro AI
13:17Major: Valuační argument pro dluhopisy nyní vypadá velmi dobře
11:49Intel zruší 17.500 míst, firma vykázala čtvrtletní ztrátu 1,6 miliardy USD
11:39Akciový výplach staví do centra pozornosti report z trhu práce. Trhy se bojí další rány  
11:22Perly týdne: Hledání důvodů pro prodeje a realističnost robotaxíků
9:25Akcionáři výrobce designového kování M&T získají v srpnu další část dividendy. Tu chce M&T i dále vyplácet pololetně
9:23Gen se svými výsledky za 1Q trefil do očekávání trhu
9:02Rozbřesk: Jestřábí snížení sazeb v podání ČNB koruna ocenila
8:48Erste překonala očekávání, trhy otřásl trojitý úder asijského výprodeje, nevýrazných výsledků techu a slabosti americké ekonomiky, futures jsou hluboko v červeném  
8:23Apple bojuje s příjmy z iPhonů. Přesto jsou výsledky impulsem před zářijovým uvedením jeho nové generace?
8:13Erste představila kvartální čísla nad očekáváním trhu, v některých ohledech zlepšila výhled a cílí dividendu 3 eura na akcii
01.08.2024
22:01Trhy ztrácejí kvůli obavám z recese  
17:48Pavol Mokoš: Trhy v USA jsou rozbouřené, výsledky Komerční banky investory zklamaly
17:17Akcie sráží dolů výsledky i makrodata, Meta sama situaci nezachrání  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Změna počtu prac. míst