Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Trhy pravdu ohledně zadlužení ignorují - stejně u USA jako u Japonska

Trhy pravdu ohledně zadlužení ignorují - stejně u USA jako u Japonska

21.04.2011 7:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Varování Standard & Poor’s ohledně ratingu USA je založeno na datech, která jsou všem známá. Tento krok odráží velké rozdíly v tom, jak se politici ve Washingtonu dívají na snižování rozpočtových deficitů. Spojené státy se nacházejí v mnohem horší fiskální situaci než většina rozvinutých ekonomik. Deficity během krize vzrostly více a rostly dále i v letech 2010 a 2011. Tento rok se čeká, že deficit dosáhne 10,8 % HDP, což je téměř dvojnásobek průměru velikosti deficitu v jiných rozvinutých zemích. Navíc chybí důvěryhodný krátkodobý, střednědobý i dlouhodobý plán na jejich snížení.

Prezident Obama má za cíl snížení deficitů na polovinu do roku 2015; pokud Kongres ukončí programy přechodných daňových úlev, k jejich snížení dojde již příští rok. Fiskální politika bude v roce 2012 utažena asi o 2,5 % HDP a USA se tím dostanou na podobnou cestu jako Velká Británie, jen se zpožděním. O tom, že Kongres k uvedenému přikročí, se ovšem dá pochybovat a řešení problémů by se tak oddálilo o dalších 12 měsíců.

Střednědobý plán Paula Ryana je založený na tom, že se deficit bude v následujících deseti letech ročně snižovat o 4.000 miliard dolarů a měl by přibližně stejný výsledek jako v minulém týdnu upravený návrh prezidenta Obamy. V obou případech by se poměr veřejného dluhu k HDP v roce 2016 stabilizoval na úrovni 110 % HDP a poté by došlo k jeho pomalému poklesu.

Oba návrhy se ale značně liší v tom, kde vidí zdroje úspor. Ryanův plán spoléhá na obrovské snížení výdajů, zejména v oblasti zdravotní péče, zdanění by mělo mírně klesnout, především u vyšších příjmových skupin. Obama naopak požaduje zvýšení daní u bohatých a minimální snížení výdajů v oblasti zdravotní péče. I pokud bude dosaženo dohody, implementace plánu může být problematická. MMF navíc odhaduje, že kvůli rostoucím závazkům spojeným se zdravotní a sociální péčí musí Spojené státy v dlouhém období dosáhnout kumulativního snížení deficitů v rozsahu 11,3 % HDP. Jinak nedokáží do roku 2030 stabilizovat poměr dluhu k HDP na úrovni 60 %.

Současný vývoj zadlužení již momentálně není udržitelný – pokud nedojde k prudkému snížení primárního deficitu, dluh bude neomezeně růst. Trhy ale tuto pravdu ignorují stejně, jako to již dlouho činí v případě Japonska. Riziko defaultu je podle nich v případě USA stále velmi malé. Dolar představuje světovou rezervní měnu, možnost zvýšení daňových výnosů v USA je enormní a Fed může v extrémní situaci solvenci zajistit také. Varování S&P se tak pravděpodobně nestane impulsem pro vlnu prodejů na dluhopisových trzích. Hochům ve Washingtonu ale připomíná, že je třeba něco dělat.

(Zdroj: Blog Gavyna Daviese)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
02.08.2024
17:40Tak to zatím nevyšlo…
17:13Závěr týdne pod palbou dat. Nasdaq už z vrcholu ztratil přes 10 procent  
16:13Tomáš Vlk: Strach z recese zpět na scéně. Slabý trh práce prodlužuje korekci na akciích  
14:34Evropské banky se připojily k rally na bankách z Wall Street. Která další banka by mohla pozitivně překvapit?
14:21Braňo Soták: Po třech trefách flop, od Amazonu podpora nepřijde  
13:24Analytik k výsledkům Apple: Poptávka po novém iPadu vykompenzovala slabší prodeje v Číně  
13:18Média: Nvidia čelí v USA antimonopolnímu vyšetřování kvůli čipům pro AI
13:17Major: Valuační argument pro dluhopisy nyní vypadá velmi dobře
11:49Intel zruší 17.500 míst, firma vykázala čtvrtletní ztrátu 1,6 miliardy USD
11:39Akciový výplach staví do centra pozornosti report z trhu práce. Trhy se bojí další rány  
11:22Perly týdne: Hledání důvodů pro prodeje a realističnost robotaxíků
9:25Akcionáři výrobce designového kování M&T získají v srpnu další část dividendy. Tu chce M&T i dále vyplácet pololetně
9:23Gen se svými výsledky za 1Q trefil do očekávání trhu
9:02Rozbřesk: Jestřábí snížení sazeb v podání ČNB koruna ocenila
8:48Erste překonala očekávání, trhy otřásl trojitý úder asijského výprodeje, nevýrazných výsledků techu a slabosti americké ekonomiky, futures jsou hluboko v červeném  
8:23Apple bojuje s příjmy z iPhonů. Přesto jsou výsledky impulsem před zářijovým uvedením jeho nové generace?
8:13Erste představila kvartální čísla nad očekáváním trhu, v některých ohledech zlepšila výhled a cílí dividendu 3 eura na akcii
01.08.2024
22:01Trhy ztrácejí kvůli obavám z recese  
17:48Pavol Mokoš: Trhy v USA jsou rozbouřené, výsledky Komerční banky investory zklamaly
17:17Akcie sráží dolů výsledky i makrodata, Meta sama situaci nezachrání  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Změna počtu prac. míst